m panagi

Το Α΄ Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Σητείας ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή του κοινού σταθερά μεγάλη και την ποιότητα των εκδηλώσεων υψηλή. Μια αποτίμηση από τους διοργανωτές του. © Αλέξης Κοσκίνης

Επιμέλεια: Book Press

Το Α΄ Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Σητείας πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2026, και ο καλύτερος τρόπος να αποτιμηθεί είναι να διαβάσει κανείς όσα έγραψαν οι προσκεκλημένοι λογοτέχνες. Ακόμα και τα μισά να πετάξει στη θάλασσα, η εικόνα δεν θα αλλάξει, αναφέρουν οι διοργανωτές του. 

giorgos galanakis

Ο Γιώργος Γαλανάκης, ιδρυτής της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος

Το Α΄ Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Σητείας ολοκληρώθηκε αφήνοντας την αίσθηση ότι γεννήθηκε ένας νέος και πολλά υποσχόμενος θεσμός για τα ελληνικά γράμματα. Η συμμετοχή του κοινού ήταν σταθερά μεγάλη, η ποιότητα των εισηγήσεων και των συζητήσεων υψηλή, ενώ το φεστιβάλ πλαισιώθηκε επίσης από ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις: θεατρική παράσταση του Θοδωρή Γκόνη, έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σολιδάκη, συναυλία του Νίκου Κυπουργού με τη συμμετοχή πολυμελούς τοπικής χορωδίας.


• Διαβάστε επίσης: Ο Νίκος Κυπουργός στο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Σητείας: «Μακριά από το κέντρο υπάρχει ένα κοινό που διψάει για τέχνη»


Εκτός από τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, προέκυψαν άλλες δυο που πλούτισαν το τριήμερο: η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος με τον Βασίλη Παπαδόπουλο και η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης από την πρώην Έφορο Αρχαιοτήτων Χρύσα Σοφιανού.

ntopiolalia siteia

Από την εκδήλωση «Ντοπιολαλιά και εντοπιότητα στη λογοτεχνία μας». Από αριστερά: Νάσια Διονυσίου, Κώστας Κατσουλάρης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Κώστας Λογαράς

Αφανής πρωταγωνιστής του φεστιβάλ ήταν η ίδια η πόλη που επιβεβαίωσε τη φήμη της ως πόλη του πολιτισμού και της φιλοξενίας. Δεν ήταν όμως η Σητεία απλώς φιλοξενούσα, ήταν συμμέτοχος πόλη. Η περιρρέουσα αύρα της υπήρξε καθοριστική και δημιούργησε μια αγαπητική σχέση με τους προσκεκλημένους που θα φανεί και στο μέλλον. Άλλωστε, η ίδια η ιδέα του Φεστιβάλ γεννήθηκε μέσα από μια τέτοια σχέση: από τους δεσμούς που συνδέουν τον Αλέξη Πανσέληνο και τη Λουκία Δέρβη με τη Σητεία.

Η θερμή ανταπόκριση των συγγραφέων, των κατοίκων της Σητείας και των επισκεπτών επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το Φεστιβάλ να έχει συνέχεια

Ανάλογης σημασίας ήταν και η σχέση της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο, στον οποίο αφιερώθηκε το Φεστιβάλ.

loukia dervi aleksis panselinos

 Η Λουκία Δέρβη και ο Αλέξης Πανσέληνος, που ανέλαβαν την επιμέλεια και τον σχεδιασμό του προγράμματος του Φεστιβάλ

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο έθεσε το Φεστιβάλ υπό την αιγίδα του, καθώς και οι χορηγοί και υποστηρικτές του θεσμού μπορούν δικαίως να αισθάνονται υπερήφανοι για το αποτέλεσμα.

kipourgos xorodia

Στιγμιότυπο από τη συναυλία του Νίκου Κυπουργού με τη συμμετοχή πολυμελούς τοπικής χορωδίας

Η θερμή ανταπόκριση των συγγραφέων, των κατοίκων της Σητείας και των επισκεπτών επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε το Φεστιβάλ να έχει συνέχεια, να διευρύνει την απήχησή του και να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός τόπος συνάντησης της λογοτεχνίας, του πολιτισμού και της κοινωνίας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

Με θέμα «Από τις ρίζες στις διαδρομές — Ποίηση χωρίς σύνορα» η 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026. Εικόνα: Η Βίλλα Σικελιανού, ένα από τα σημεία της φετινής διοργάνωσης.

Επιμέλεια: B...

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για την queer τέχνη επιστρέφει από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Είσοδος Ελεύθερη) και φέρνει το βιβλίο και την έρευνα στο επίκεντρο. Όλες οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι λογοτεχνικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα Seminar Rooms (4ος και 6ος όροφος) με ελεύθερη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

«Άνοιξη όλο το χρόνο»: Ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών – Τι θα παρακολουθήσουμε

Με μότο το μήνυμα «Άνοιξη όλο το χρόνο» η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την καλλιτεχνική περίοδο 2026-2027. Τι θα παρακολουθήσουμε. Εικόνα: Ο Λουκάς Καρυτινός, Διευθυντής της ΚΟΑ. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

Με ιδιαίτερο...

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

«Λογοτεχνικές διαδρομές» της Αγάθης Γεωργιάδου (κριτική) – Πώς διαβάζεται, ερμηνεύεται και διδάσκεται η λογοτεχνία

Για το βιβλίο της Αγάθης Γεωργιάδου «Λογοτεχνικές διαδρομές – Μελέτες για τη θεωρία, την ερμηνεία και τη διδακτική της Λογοτεχνίας» (εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Ο πίνακας «Κωπηλατώντας» του Θανάση Παναγιώτου από το εξώφυλλο του βιβλίου.

...

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ