aleksis panselinos 2

Η Εταιρεία Συγγραφέων και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου συνδιοργανώνουν τον κύκλο εκδηλώσεων «Συναντήσεις με συγγραφείς», όπου μέλη της ΕΣ μιλούν για την τέχνη της γραφής στον χώρο του ΕΑΠ στην Αθήνα. Πρώτοι καλεσμένοι, ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος και ο πεζογράφος Αλέξης Πανσέληνος.

Επιμέλεια: Book Press

Η Εταιρεία Συγγραφέων και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (ΔΗΓ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου συνδιοργανώνουν τον κύκλο εκδηλώσεων «Συναντήσεις με συγγραφείς», όπου μέλη της ΕΣ μιλούν για την τέχνη της πεζογραφίας και της ποίησης στον χώρο του ΕΑΠ στην Αθήνα (Γραβιάς 4-6).

Στην πρώτη συνάντηση συμμετέχει ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, την Τετάρτη 6 Μαΐου 2026, και στη δεύτερη συνάντηση ο πεζογράφος Αλέξης Πανσέληνος, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2026

«Συναντήσεις με συγγραφείς»

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη του πρώτου κύκλου εκδηλώσεων που διοργανώνουμε στο πλαίσιο του Μνημονίου συνεργασίας της Εταιρείας Συγγραφέων με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (ΔΗΓ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με βασική μέριμνα «την προαγωγή του εκπαιδευτικού, καλλιτεχνικού, κοινωνικού και ερευνητικού έργου» και κοινό προσανατολισμό «τη συμβολή μας στην κοινωνική ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως ορίζεται και στο κείμενο του Μνημονίου.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας, ανακοινώνουμε μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων με σημαντικούς/ές συγγραφείς, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, στον φιλόξενο χώρο του ΕΑΠ στην Αθήνα

Το ΕΑΠ, πρωτοπόρο στην Ελλάδα Πανεπιστήμιο της εξ αποστάσεως προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, προάγει εδώ και 30 χρόνια την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη εξειδικευμένης μεθοδολογίας στο πεδίο της ανοικτής και εξ αποστάσεως μάθησης. Η Εταιρεία Συγγραφέων -ως το σημαντικότερο σωματείο ποιητών/τριών, πεζογράφων, δοκιμιογράφων, μεταφραστών/τριών και κριτικών λογοτεχνίας στην Ελλάδα- αναλαμβάνει εδώ και 45 χρόνια πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και τη διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας και γλώσσας, την προστασία των υλικών, πνευματικών και ηθικών δικαιωμάτων των συγγραφέων, αλλά και την προάσπιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας στον λόγο και την έκφραση.

giorgos markopoulos 2

Ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, στην πρώτη συνάντηση του κύκλου συναντήσεων με συγγραφείς

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας, ανακοινώνουμε μια σειρά ανοιχτών συζητήσεων με σημαντικούς/ές συγγραφείς, μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων, στον φιλόξενο χώρο του ΕΑΠ στην Αθήνα (Γραβιάς 4-6), με γενικό τίτλο «Συναντήσεις με συγγραφείς».

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου 2026, ώρα 18.00-20.00, με τον ποιητή Γιώργο Μαρκόπουλο και η δεύτερη συνάνηση την Τετάρτη 13 Απριλίου 2026, ώρα 18.00-20.00, με τον πεζογράφο Αλέξη Πανσέληνο

Κάθε συγγραφέας θα μιλήσει για την τέχνη της πεζογραφίας και της ποίησης, αντίστοιχα, αναφερόμενος στις εμπειρίες και τις συγγραφικές του συνήθειες, αποκαλύπτοντας «το «εργαστήρι» του και σχολιάζοντας σημαντικές όψεις του έργου του. Θα ακολουθήσει διάλογος με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες. Οι συναντήσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης διαδικτυακής παρακολούθησής τους.

Σύνδεσμος παρακολούθησης κοινός και για τις δύο συναντήσεις

https://hou.webex.com/hou/j.php?MTID=m91ce84ee4f33ff6456bf6934a06c10aa

Meeting number: 2791 621 7684
Password: eap2026

Etaireia Syggrafeon

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

«Ποίηση χωρίς σύνορα»: 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου – Το πρόγραμμα

Με θέμα «Από τις ρίζες στις διαδρομές — Ποίηση χωρίς σύνορα» η 4η Διεθνής Συνάντηση Ποίησης Κιάτου θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 18 έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2026. Εικόνα: Η Βίλλα Σικελιανού, ένα από τα σημεία της φετινής διοργάνωσης.

Επιμέλεια: B...

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Βιβλιοπαρουσιάσεις, απαγγελίες και λογοτεχνικές συναντήσεις στο Queer Con 3

Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για την queer τέχνη επιστρέφει από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (Είσοδος Ελεύθερη) και φέρνει το βιβλίο και την έρευνα στο επίκεντρο. Όλες οι βιβλιοπαρουσιάσεις και οι λογοτεχνικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα Seminar Rooms (4ος και 6ος όροφος) με ελεύθερη ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Ο «Άγγελος στο σπίτι» & η «Τρελή στη σοφίτα»: Η κατασκευή της γυναικείας ταυτότητας στη βικτωριανή εποχή

Πώς ο «Άγγελος στο σπίτι» και η «Τρελή στη σοφίτα», δυο γυναικείες φιγούρες που απεικονίζονται στη λογοτεχνία, αποτέλεσαν τη βάση για να οικοδομηθεί η γυναικεία ταυτότητα στη βικτωριανή εποχή. Εικόνα: Από την ταινία «Τζέιν Έιρ» (2011) του Κάρι Φουκουνάγκα. 

Γράφει η ...

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση: Ο Λεοπάρντι στην Αθήνα – Τα «Ανάλεκτα» & τα «Μικρά Ηθικά Έργα» υπό νέα θεώρηση

Εκδήλωση για το έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι (1798-1837), μια από τις πιο σημαντικές και βαθιές φωνές της ιταλικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Επιμέλεια: Book Press

Το ...

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

«Μίμησις» του Έριχ Άουερμπαχ (κριτική) – Πώς η πραγματικότητα γίνεται λογοτεχνία

Για τη μελέτη του Έριχ Άουερμπαχ (Erich Auerbach, 1892-1957) «Μίμησις – Η εικόνα της πραγματικότητας στη δυτική λογοτεχνία» (μτφρ. Λευτέρης Αναγνώστου, εκδ. ΜΙΕΤ). Εικόνα: Ο Άουερμπαχ περίπου το 1930. ©Wikimedia

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

«Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ» του Ρομπέρτο Γκόρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ρομπέρτο Γκόρο «Η ζωή µε την Εντίθ Πιάφ», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η πόρτα του ψυχιατρείου έτριξε καθώς έκλεινε πίσω του, λες και τ...

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

«Το τείχος του ονείδους» του Κλέαρχου Λιάτη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Κλέαρχου Λιάτη «Το τείχος του ονείδους», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Κυβερνήτης έριξε μια ψυχρή ματιά στο πρωινό που του είχε ετοιμά...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ [Doris Lessing] «Το πέμπτο παιδί» σε νέα μετάφραση της Έφης Τσιρώνη, το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Σεπτεμβρίου, από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εκείνο το πρωί, ξαπλωμένη στ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, πρώτα φθινοπωρινά

Τρία καλά πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα: Χόρχε Ροντρίγκες Γκόμες, Κάιλ Ντέκερ, Γιώργος Κ. Θεοχάρης. Πολιτικό θρίλερ στην ταραγμένη Βενεζουέλα, hardboiled αστυνομικό με έναν νέο, αναπάντεχο ήρωα και μία νέα φωνή στο ελληνικό αστυνομικό που «τα λέει όλα σε 200 σελίδες». Εικόνα: Vonderauvisuals, CC BY-NC-ND 2.0

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας περιμένοντας το φθινόπωρο

Αστυνομικές υποθέσεις με έντονο κοινωνικό προβληματισμό, δυστοπικές πραγματικότητες που όμως περιγράφουν την εποχή μας, σκοτεινές οντότητες που ξεπηδούν από τις λαϊκές αφηγήσεις: δέκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που διαβάζουμε μετά το καλοκαίρι.

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλων...

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ