zak lacan

Η νέα σειρά βιβλίων «Θεωρία και κλινική της ψυχανάλυσης» των εκδόσεων Νίκας στοχεύει στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την κλινική των παιδιών, την ανάλυση, την προσέγγιση της ψύχωσης κ.ά., με οδηγό το έργο του Ζακ Λακάν (Jacques Lacan). ©Namuwiki.

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις Νίκας ξεκινούν τη συνεργασία τους με το Φόρουμ της Αθήνας – Μέλος της Διεθνούς των Φόρουμ του Λακανικού πεδίου με την κυκλοφορία της σειράς βιβλίων «Θεωρία και κλινική της ψυχανάλυσης». Η νέα αυτή εκδοτική σειρά έχει στόχο να επισημάνει, να διερευνήσει και να αναλύσει ποικίλες πτυχές που σχετίζονται με την κλινική και τη θεωρία της ψυχανάλυσης, σε ξεχωριστές θεματικές που θα αναπτύσσονται ανά βιβλίο.

Τα κείμενα ψυχαναλυτών που προκύπτουν από ένα ευρύ φάσμα θεωρητικών και κλινικών μελετών πρόκειται να αναδείξουν τη δυναμική και πολυσύνθετη διάσταση των ψυχαναλυτικών θεμάτων.

Έμφαση θα δοθεί και στη σημασία και την επιβεβλημένη ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και εκπαίδευση σε θέματα που αφορούν την κλινική των παιδιών, την ανάλυση, την προσέγγισης της ψύχωσης, την υποκειμενικότητα κ.ά, με στόχο την ανάδειξη του ψυχαναλυτικού λακανικού λόγου.

Τα πρώτα τρία βιβλία της σειράς κυκλοφορούν.

Jean Pierre Drapier, Η κλινική του παιδιού (μετάφραση: Σοφία Παπανικολάου, επίμετρο: Άννα Χριστοδουλάκη)

Τα κείμενα του Jean-Pierre Drapier που συγκεντρώνονται στον παρόντα τόμο αποτελούν μια ουσιαστική συμβολή στη λακανική κλινική του παιδιού. Μέσα από λεπτές κλινικές παρατηρήσεις και αυστηρή θεωρητική άρθρωση, φωτίζεται ο τρόπος με τον οποίο το παιδί εγγράφεται στον λόγο του Άλλου, συναντά το σύμπτωμα και διαμορφώνει τη θέση του μέσα στο πεδίο της επιθυμίας και της απόλαυσης.

nikas drapier i kliniki tou paidiou

Μακριά από αναπτυξιολογικά σχήματα και κανονιστικές προσεγγίσεις, η προοπτική που αναπτύσσεται εδώ αντιμετωπίζει το παιδί ως υποκείμενο του ασυνειδήτου, του οποίου ο λόγος -λεκτικός, σωματικός ή παιγνιώδης- αξιώνει να ακουστεί. Το βιβλίο απευθύνεται σε ψυχαναλυτές, ψυχοθεραπευτές, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αλλά και σε κάθε αναγνώστη που επιθυμεί να προσεγγίσει την παιδική κλινική μέσα από τη ζωντανή και απαιτητική οπτική της λακανικής ψυχανάλυσης.

Ευαγγελία Κομματά, Περί έρωτος ή Περί της μεταβίβασης

Το ερώτημα γύρω από την αγάπη, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της σωκρατικής διαλεκτικής, σε συνδυασμό με τον προβληματισμό ως προς το κατά πόσον η επιθυμία αφορά ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κάτι άλλο πέραν τούτου, οδηγεί σε μια ασυμβατότητα ανάμεσα στην επιθυμία και το αντικείμενό της.

nikas kommata peri erotos

Πιο συγκεκριμένα η θέση του εραστή και του ερώμενου όπως αναδύεται μέσα από την σωκρατική διαλεκτική όπως και η προβληματική γύρω από τον έρωτα επιτρέπει, σύμφωνα με τον Λακάν, μια πληρέστερη κατανόηση των όσων συμβαίνουν στη Μεταβίβαση.

Θέτοντας, ο Λακάν, στο επίκεντρο της προβληματικής του περί της Μεταβίβασης το ερώτημα περί της αγάπης, διαφοροποιεί την σχέση εκτίμησης ή ενδιαφέροντος που διαμορφώνει κάποιος για τους όμοιούς του από την σχέση του αναλυτή με τον αναλυόμενο. Αν στην πρώτη περίπτωση η σχέση με τον άλλον καθορίζει και τα όρια αυτής της σχέσης, στην ανάλυση η σχέση με τον αναλυόμενο είναι σχέση αγάπης και αφορά όχι το είναι του αλλά την έλλειψη που διακρίνει το είναι του.

S.Freud, J.J.Gorog και Στ. Μωριάτης, Εισαγωγή στην κλινική των ψυχώσεων (μετάφραση - εισαγωγή - σχόλια: Στυλιανός Μωριάτης)

Η «επιστροφή στον Φρόιντ», μετά τον πόλεμο του Ζακ Λακάν, είχε ως αποτέλεσμα για την ψυχαναλυτική θεωρία και την κλινική εφαρμογή της, να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ίδιας της ψυχανάλυσης στη Γαλλία και επέτυχε περαιτέρω την διεθνή αναγνώριση και καταξίωση. Η κυριολεκτική ερμηνεία του φροϋδικού κειμένου από τον Ζακ Λακάν και η εισαγωγή της προβληματικής του πατέρα στη γλωσσική τάξη και πιο συγκεκριμένα την αναγωγή της στην πατρική μεταφορά μάς επιτρέπει να μην περιορίσουμε την ψυχανάλυση στις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας και να κατανοήσουμε τη σημασία των εννοιών που εισάγει στο πεδίο του φαντασιακού, του συμβολικού και πραγματικού.

nikas moriatis freud georg eisagogi stin kliniki ton psixoseon

Η ανανέωση της κλινικής επιτυγχάνεται μέσα από την επεξεργασία των φροϊδικών εννοιών, η οποία αναδεικνύει την συνεισφορά του Λακάν στη διαμόρφωση του ψυχαναλυτικού λόγου. Η αναφορά στις διαδοχικές πλευρές της έννοιας της διάκλεισης καταδεικνύει την εξέλιξη της προβληματικής στην ψυχαναλυτική προσέγγιση της ψύχωσης η οποία στηρίχθηκε για τον Φρόιντ αλλά και για τον Λακάν στα γραπτά του Schreber και αργότερα του Joyce. Η προσπάθεια της παρούσας έκδοσης έρχεται να ιχνηλατήσει την πορεία της θεωρίας και της κλινικής της ψυχανάλυσης και να εξοικειώσει το αναγνωστικό κοινό με τις έννοιες και μεθοδολογία της.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Από το τύπωμα στο βιβλίο: Εργαστήριο παραδοσιακών τεχνικών στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Από το τύπωμα στο βιβλίο: Εργαστήριο παραδοσιακών τεχνικών στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος διοργανώνει βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας με την τέχνη του βιβλίου και τις παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής του, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, το Σάββατο 17 Οκτωβρίου. Εικόνα: Από παλαιότερη δράση στον χώρο. 

Επιμέλεια: Boo...

Τέχνη, φιλοσοφία και τεχνητή νοημοσύνη: Εκδήλωση για τα βιβλία του Άρη Μαυρομμάτη στην Καλαμάτα

Τέχνη, φιλοσοφία και τεχνητή νοημοσύνη: Εκδήλωση για τα βιβλία του Άρη Μαυρομμάτη στην Καλαμάτα

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026, στις 6.30 μ.μ., οι εκδόσεις Καπόν διοργανώνουν εκδήλωση για τα βιβλία του Άρη Γ. Μαυρομμάτη «Τέχνη και τεχνητή νοημοσύνη – Από τη μνήμη στον αλγόριθμο» και «Φιλοσοφία και τεχνητή νοημοσύνη – Διαλογικά ίχνη» στην Καλαμάτα.

Επ...

«Γέφυρες λόγου»: Εκδήλωση του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας – Για την επίδραση της ιταλικής κουλτούρας στην ελληνική λογοτεχνία

«Γέφυρες λόγου»: Εκδήλωση του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας – Για την επίδραση της ιταλικής κουλτούρας στην ελληνική λογοτεχνία

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026, στις 16:30, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας (ΣΕΠΙ) διοργανώνει παρουσίαση των λογοτεχνικών έργων μελών του με τίτλο «Γέφυρες λόγου: Ιταλία-Ελλάδα» στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. 

Επιμέλεια: Book Press

Το Σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Είκοσι» – ένα ποίημα του Παντελή Μπουκάλα (1957)

«Είκοσι» – ένα ποίημα του Παντελή Μπουκάλα (1957)

Ένα ποίημα από τη συλλογή «Είκοσι» του Παντελή Μπουκάλα (1957), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα (2026). Κεντρική εικόνα: από τη «Θυσία» του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Επιμέλεια: Οράτιος

11.

...
«Θεόφιλος sold» του Σαμσών Ρακά, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου (θέατρο) – Ο λαϊκός ζωγράφος, από τη χλεύη στην αθανασία

«Θεόφιλος sold» του Σαμσών Ρακά, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου (θέατρο) – Ο λαϊκός ζωγράφος, από τη χλεύη στην αθανασία

Για την παράσταση «Θεόφιλος sold» του Σαμσών Ρακά, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, στο Θέατρο «Μίνι».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Μίνι», το έργο του Σαμσών Ρακά «Θεόφιλος Sold», σε σκηνοθεσία ...

Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών – Όλες οι υποψηφιότητες στις 17 κατηγορίες

Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών – Όλες οι υποψηφιότητες στις 17 κατηγορίες

126 υποψηφιότητες για 17 βραβεία, ενώ θα δοθούν 2 έπαινοι και το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 12:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ