devth triti 728

21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: Μια «μεταβατική» έκθεση, καθώς από του χρόνου θα παρουσιαστεί ένα άλλο, «πιο θεσμικό μοντέλο που θα λάβει υπόψιν τις εξελίξεις στο εκδοτικό οικοσύστημα», όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, Νίκος Μπακουνάκης. Φέτος, 400 εκθέτες, 1.000 ομιλητές και δεκάδες αφιερώματα περιμένουν τους επισκέπτες από την Πέμπτη 8 έως την Κυριακή 11/05. 

Γράφει η Φανή Χατζή

Η 21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) θα καλωσορίσει παραπάνω από 400 εκθέτες, 1000 ομιλητές και δεκάδες αφιερώματα, όπως συνόψισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ HELEXPO, Τάσος Τζήκας, ενώ υπογράμμισε τον διεθνή χαρακτήρα της έκθεσης, αλλά και την ανάγκη να γίνει ένα πολύ σημαντικό γεγονός που η πόλη θα αναδεικνύει ακόμη περισσότερο. Δίνοντας τον λόγο στον πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού - ΕΛΙΒΙΠ, Νίκο Μπακουνάκη, είπε ότι ο νέος πρόεδρος δίνει ήδη μια νέα κατεύθυνση στην έκθεση.

Ο Νίκος Μπακουνάκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η 21η ΔΕΒΘ είναι η πρώτη έκθεση που διοργανώνει ουσιαστικά το ΕΛΙΒΙΠ, ο νέος φορέας για την προώθηση του βιβλίου που δημιουργήθηκε μόλις οκτώ μήνες νωρίτερα (04/09/2024) και είναι προσανατολισμένος στο βιβλίο, την προώθηση της φιλαναγνωσίας, καθώς και στην υποστήριξη μεταφράσεων ελληνικών βιβλίων σε άλλες γλώσσες μέσω του προγράμματος «GreekLit». Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη έκθεση «μεταβατική», καθώς από του χρόνου θα παρουσιαστεί ένα άλλο, «πιο θεσμικό μοντέλο που θα λάβει υπόψιν τις εξελίξεις στο εκδοτικό οικοσύστημα».

(Ο Νίκος Μπακουνάκης) Αναφέρθηκε ένθερμα στην Ιταλία ως τιμώμενη χώρα και στους Ιταλούς επαγγελματίες βιβλίου, συγγραφείς, εικονογράφους και ακαδημαϊκούς που θα επισκεφτούν την έκθεση.

Το πλούσιο πρόγραμμα της διοργάνωσης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: Γενικό Πρόγραμμα, Παιδικό- Εφηβικό και Επαγγελματικό. Μια καινοτομία της φετινής διοργάνωσης, μάλιστα, είναι ότι παραχωρείται στην Παιδική Γωνιά κεντρικός και αναβαθμισμένος χώρος στο περίπτερο 13. Αναφέρθηκε ένθερμα στην Ιταλία ως τιμώμενη χώρα και στους Ιταλούς επαγγελματίες βιβλίου, συγγραφείς, εικονογράφους και ακαδημαϊκούς που θα επισκεφτούν την έκθεση. Υπογράμμισε, ακόμη, το πρόσφορο έδαφος συνεργασίας ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 700 κλασικά λύκεια της Ιταλίας που διδάσκουν την αρχαία ελληνική γλώσσα και αποτελούν μια «μαγιά που μπορεί να δημιουργήσει ζωντανό ενδιαφέρον από νέους, σύγχρονους Ιταλούς για τη νέα ελληνική λογοτεχνία», καθώς και στους τρεις Ιταλούς καθηγητές από τα πανεπιστήμια της Βενετίας, της Πάντοβα και του Παλέρμο που προωθούν την ελληνική γλώσσα και τις μεταφράσεις της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

devth triti 1

Σχετικά με τον ευφάνταστο τίτλο-λογοπαίγνιο τις φετινής έκθεσης που παίζει με τις λέξεις Ανθρώπινη Δημιουργικότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη-ΑΙ, «Α[Ι]νθρώπινη δημιουργικότητα», παραπέμπει σε αυτό που χαρακτήρισε ο Νίκος Μπακουνάκης ως ένα «μείζον θέμα που θα μας απασχολεί όλο και περισσότερο». Η φετινή έκθεση θα στεγάσει σειρά σχετικών εκδηλώσεων που θα προσεγγίσουν το ζήτημα από ποικίλες οπτικές, από τον βοηθητικό ρόλο που μπορεί να έχει η τεχνολογία στον άνθρωπο και στην καθημερινότητά του μέχρι την απειλή που εγκυμονεί για τους επαγγελματικούς χώρους του βιβλίου, όπως αυτούς της μετάφρασης και εικονογράφησης.

Για πρώτη φορά, επίσης, συμμετέχουν στους εορτασμούς της έκθεσης ακόμα και τρία ιταλικά εστιατόρια της πόλης, τα οποία, γιορτάζοντας μαζί με την έκθεση τα 100 χρόνια από την γέννηση του Καμιλιέρι θα προσφέρουν ειδικό μενού εμπνευσμένο από τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο.

Όσον αφορά την επικοινωνιακή διάχυση της έκθεσης στην πόλη, ένα διαχρονικό ζητούμενο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΙΒΙΠ φέτος έγιναν σοβαρές προσπάθειες. Τοποθετήθηκαν banners, πανό και αφίσες σε πολλά σημεία της πόλης, στο δημαρχείο, στο αεροδρόμιο, στην κεντρική βιβλιοθήκη, ενώ για πρώτη φορά η Fraport ως χορηγός παραχώρησε σε κεντρικά σημεία του αεροδρομίου stands με υλικό της έκθεσης. Για πρώτη φορά, επίσης, συμμετέχουν στους εορτασμούς της έκθεσης ακόμα και τρία ιταλικά εστιατόρια της πόλης, τα οποία, γιορτάζοντας μαζί με την έκθεση τα 100 χρόνια από την γέννηση του Καμιλιέρι θα προσφέρουν ειδικό μενού εμπνευσμένο από τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο. Ωστόσο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, «τα 16 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα είναι λίγα για να στεγάσουν την έκθεση φέτος, ίσως του χρόνου χρειαστούμε κι άλλα». Τέλος, αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΕΣΠΑ που έχει εξασφαλιστεί για το 2026 και 2027 και τις ενέργειες για εξασφάλιση της χρηματοδότησης μετά το ‘27.

Σε δευτερολογία του, ακόμη, ο Νίκος Μπακουνάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλο και περισσότερες πόλεις ανά τον κόσμο διοργανώνουν εκθέσεις βιβλίου, και παρέπεμψε σε έρευνα που υπογραμμίζει την επίδρασή τους στην οικονομία τους, τον τουρισμό, την εστίαση, αλλά και «στο μεγάλο άυλο κεφάλαιο που ονομάζεται πολιτιστική διπλωματία».

devth triti 2

Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο ο διευθυντής του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας, Φραντσέσκο Νέρι, που παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα της Ιταλίας τιμώμενης χώρας και τους σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου που θα επισκεφτούν την έκθεση. Έκανε λόγο για ένα ευρύ φάσμα λογοτεχνικών ειδών (λογοτεχνία, κόμικς, δοκίμια) που θα εκπροσωπηθούν μέσα από το ιταλικό πρόγραμμα το οποίο θα βασίζεται σε 4 βασικούς θεματικούς πυλώνες. Η θεματική ενότητα «Κοινή ματιά» επικεντρώνεται στη σχέση Ιταλίας- Ελλάδας, η ενότητα «Πέρα από τον Ορίζοντα» προσφέρει «μια ‘ελεύθερη πτήση’ πάνω από τα πολλά μονοπάτια της σύγχρονης ιταλικής λογοτεχνίας», οι «Περιπέτειες Στεριάς και Θάλασσας» θα εστιάζουν στους εμβληματικούς συγγραφείς Αντρέα Καμιλιέρι (100 χρόνια από τη γέννησή του) και τον Ούγκο Πρατ (30 χρόνια από τον θάνατό του), και, τέλος, το «Επαγγελματικό πρόγραμμα» θα είναι αφιερωμένο στον εκδοτικό κόσμο. Αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία των Ιταλικών φορέων που ενίσχυσαν την παρουσία της Ιταλίας στην ΔΕΒΘ, όπως η Πρεσβεία της Ιταλίας, τα υπουργεία Εξωτερικών και Πολιτισμού, το Κέντρο Βιβλίου, τους Ιταλούς εκδότες, το επιμελητήριο κ.ά.

O αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, συνεχάρη τον διοργανωτή φορέα για το πολύ καλό οργανωτικό επίπεδο και τόνισε ότι η ΔΕΒΘ είναι από τους σημαντικότερους θεσμούς της πόλης. Είπε, μεταξύ άλλων:

«Προσπαθούμε να στηρίξουμε την εξωστρέφεια της διοργάνωσης στην πόλη, να φέρουμε το νέο κόσμο κοντά μας, έχουμε δυναμική συμμετοχή στο παιδικό πρόγραμμα αλλά και στο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανόλη Αναγνωστάκη και δίνουμε έμφαση στις Λέσχες Αναγνωστών».

Πολύ σύντομα τοποθετήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μήττας, ο οποίος χαρακτήρισε τη ΔΕΒΘ ως ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα που προάγουν τον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής της Ιταλίας ως Τιμώμενης Χώρας.

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-HELEXPO, Αλέξης Τσαξιρλής, προβαίνοντας σε μια ιστορική αναδρομή στη ΔΕΒΘ, η οποία ξεκίνησε το 2004 με 120 εκθέτες και 4.000 επισκέπτες. Θύμισε, ακόμη, το αρχικό όνομα της έκθεσης «Scripta», που συνδέεται έμμεσα με τη φετινή τιμώμενη χώρα.

Τον λόγο πήρε σύντομα και ο Σπύρος Βούγιας, πρόεδρος ΔΣ Δήμου και συγγραφέας, ο οποίος πρότεινε να διαδοθεί η έκθεση όχι μόνο στο κέντρο, που έχει ήδη συσσωρευμένο πολιτισμό στους κόλπους του, αλλά και στις γειτονιές της πόλης.

Η 21η ΔΕΒΘ διαρκεί από την Πέμπτη 8 έως την Κυριακή 11 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της για το κοινό είναι Πέμπτη 15.00-21.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00 και Κυριακή 10.00-21.00. Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα μπορείτε να επισκεφθείτε ιστοσελίδα της διοργάνωσης εδώ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ο ρόλος των ΜΚΟ στο κοινωνικό κράτος»: Εκδήλωση για το δοκίμιο του Νίκου Κουραχάνη «Η βιομηχανία του ανθρωπισμού»

«Ο ρόλος των ΜΚΟ στο κοινωνικό κράτος»: Εκδήλωση για το δοκίμιο του Νίκου Κουραχάνη «Η βιομηχανία του ανθρωπισμού»

Παρουσίαση του δοκιμίου του επίκουρου καθηγητή Νίκου Κουραχάνη «Η βιομηχανία του ανθρωπισμού: ΜΚΟ και κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα» (εκδόσεις Τόπος) την Τρίτη, 20 Μαΐου, στις 7:30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβείο Κλεψύδρα 2025: Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα – Τα βιβλία και οι συγγραφείς τους

Βραβείο Κλεψύδρα 2025: Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα – Τα βιβλία και οι συγγραφείς τους

Ανακοινώθηκε η μακρά Λίστα του Λογοτεχνικού Βραβείου Κλεψύδρα 2025 που αφορά βιβλία που κυκλοφόρησαν το έτος 2024. Στην κεντρική εικόνα, από πρόσφατη βράβευση.

Επιμέλεια: Book Press

Στη μακρά Λίστα του Λογοτεχνικού Βραβείου Κλεψύδρα 2025 που αφορά βιβλ...

«Βίος και Πολιτεία»: Η ποιήτρια, μεταφράστρια και λυρική τραγουδίστρια Λένια Ζαφειροπούλου έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Η ποιήτρια, μεταφράστρια και λυρική τραγουδίστρια Λένια Ζαφειροπούλου έρχεται στο Υπόγειο

Στο 78ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με την ποιήτρια, μεταφράστρια και λυρική τραγουδίστρια Λένια Ζαφειροπούλου, με αφορμή την ποιητική συλλογή της «Φύση μισή - Τα χειρόγραφα από το σπίτι του λόφου» (...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Παθογένεση» του Τζόναθαν Κένεντι (κριτική) – «Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από οκτώ επιδημίες»

«Παθογένεση» του Τζόναθαν Κένεντι (κριτική) – «Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από οκτώ επιδημίες»

Για το βιβλίο του Τζόναθαν Κένεντι (Johnathan Kennedy) «Παθογένεση - Η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από οκτώ επιδημίες» (μτφρ. Χριστόδουλος Λιθαρής, εκδ. Διόπτρα). Στην κεντρική εικόνα, μέλη του Ερυθρού Σταυρού κατά την πανδημία της ισπανικής γρίπης (1918-20). 

Γράφει ...

Ντενίζ Όντε: «Δεν θέλω να γράφω μυθιστορήματα που σου λένε τι είναι σωστό ή λάθος»

Ντενίζ Όντε: «Δεν θέλω να γράφω μυθιστορήματα που σου λένε τι είναι σωστό ή λάθος»

Η Γερμανίδα συγγραφέας Ντενίζ Όντε [Deniz Ohde] βρέθηκε στην Ελλάδα και συμμετείχε στην 21η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου παρουσίασε το πρώτο της μυθιστόρημα «Διάχυτο φως» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης, εκδ. Gutenberg). Μιλήσαμε μαζί της για την ταξική και φυλετική βία, τη γλώσσα και για το τι μπορεί, ...

«Χρυσή εποχή» του Κωνσταντίνου Ρήγου – Μουσική του παρελθόντος και χορός του μέλλοντος

«Χρυσή εποχή» του Κωνσταντίνου Ρήγου – Μουσική του παρελθόντος και χορός του μέλλοντος

Για την παράσταση «Χρυσή εποχή» του Κωνσταντίνου Ρήγου που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή. © φωτογραφίες: Βασίλης Κεχαγιάς. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η «Χρυσή εποχή» του ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα-φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 - 1991» του Αχιλλέα Σύρμου (προδημοσίευση)

«Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα-φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 - 1991» του Αχιλλέα Σύρμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή της μελέτης του Αχιλλέα Σύρμου «Επιζώντες τρίτοι – H λογοτεχνική μαρτυρία των διωκομένων 
στα στρατόπεδα–φυλακές της Κομμουνιστικής Αλβανίας, 1944 – 1991», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός ...

«Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις» της Λένας Κορομηλά (προδημοσίευση)

«Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις» της Λένας Κορομηλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων της Λένας Κορομηλά «Βρίσκεις πάντα αυτό που δεν ψάχνεις», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Στο τρένο; είπες.

...
«Η σιωπή του κελιού» του Μεχμέτ Ατές (προδημοσίευση)

«Η σιωπή του κελιού» του Μεχμέτ Ατές (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μεχμέτ Ατές «Η σιωπή του κελιού», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πάντα έλεγαν: «Συνήθως έρχονται γύρω στις έξι, έξι κα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μικρός οδηγός στο ελληνικό διήγημα 1974-2024: 50 αντιπροσωπευτικά διηγήματα όλων των κατηγοριών

Μια ανασκόπηση της ελληνικής διηγηματογραφίας των τελευταίων πενήντα ετών σε 50 αντιπροσωπευτικά κείμενα. Σε πόσες κατηγορίες μπορούν να ταξινομηθούν τα διηγήματα (της μνήμης, πολιτικά, ερωτικά, αστυνομικά κ.ά.) και ποιοι οι σημαντικοί εκπρόσωποι της κάθε μιας; Στην κεντρική εικόνα, ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος (1...

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Τι διαβάζουμε τώρα; Δέκα πρόσφατα βιβλία γόνιμου στοχασμού

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η δίκη του Γαλιλαίου, η αποδοχή του θανάτου, αλλά και οι προκαταλήψεις μας για τους τσιγγάνους. Δέκα βιβλία που θα μας γεννήσουν πολλά ερωτήματα και θα μας δώσουν απαντήσεις.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 φεμινιστικά βιβλία ξένης πεζογραφίας

Δέκα πρόσφατα βιβλία πεζογραφίας από όλον τον κόσμο, γραμμένα από γυναίκες, με πρωταγωνίστριες θηλυκότητες, που απευθύνονται σε όλους. Ιστορίες για τις ηχηρές ή σιωπηρές επαναστάσεις των γυναικών εντός και εκτός των έμφυλων ρόλων τους, τις εκφάνσεις της αυτενέργειας και χειραφέτησής τους. Μυθιστορήματα και διηγήματα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ