Θα μπορούσε να είναι και τίτλος μυθιστορήματος: «Η βραδιά της Ρέας». Η πραγματικότητα, ωστόσο, αυτή τη φορά υπερτερεί. Η χθεσινή, 4η ημέρα του Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων θα μας μείνει στο μυαλό για την άκρως τιμητική βράβευση της Ρέας Γαλανάκη από τον Δήμο Χανίων.
Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός αφότου η σημαντική συγγραφέας έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για τη συνολική προσφορά της στα Γράμματα. Τούτη η βράβευση, ωστόσο, έχει ιδιαίτερη σημασία για την ίδια, καθώς έγινε στην αγαπημένη της Κρήτη. Η τιμητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου της «Πού ζει ο λύκος;», την ίδια μέρα, στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.
«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό αυτό το βραβείο. Αυτή τη στιγμή είμαστε τρεις γυναίκες που έχουμε βραβευτεί, μία στο κάθε φεστιβάλ [σημ.: Μάρω Δούκα στο 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων και Ιωάννα Καρυστιάνη στο 2ο), είμαστε Κρητικοπούλες, εγώ βέβαια είμαι από το Ηράκλειο, αλλά η αγάπη μου για τα Χανιά είναι τεράστια», σημείωσε η Ρέα Γαλανάκη αμέσως μετά τη βράβευσή της.
Επίσης, επισήμανε πως τα γράμματα έχουν τη δύναμη να στηρίξουν τους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Όπως τόνισε: «Το διάβασμα σου φτιάχνει χαρακτήρα, σε βοηθά να ξεπεράσεις προβλήματα, σε βοηθά να γίνεις ένας άλλος άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας κάποιες ιστορίες από την περίοδο της Δικτατορίας. Τότε, δηλαδή, που ο ένας κρατούμενος μάθαινε γράμματα στον άλλο συνιστώντας έτσι ένα άτυπο σχολείο.
Yπήρξαν άνθρωποι που έμαθαν γράμματα κατά την περίοδο της κράτησής τους, ενώ κυκλοφορούσε ακόμη και παράνομη εφημερίδα εντός των φυλακών που βοηθούσε τους τότε αγωνιστές να μαθαίνουν να διαβάζουν και τους υπόλοιπους να στηρίζονται στον γραπτό λόγο...
Όπως τόνισε η Ρέα Γαλανάκη, υπήρξαν άνθρωποι που έμαθαν γράμματα κατά την περίοδο της κράτησής τους, ενώ κυκλοφορούσε ακόμη και παράνομη εφημερίδα εντός των φυλακών που βοηθούσε τους τότε αγωνιστές να μαθαίνουν να διαβάζουν και τους υπόλοιπους να στηρίζονται στον γραπτό λόγο ξεχνώντας το ζόφο της φυλάκισης και των βασανιστηρίων.
Στην τιμητική εκδήλωση παραβρέθηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη (παρακολούθησε προηγουμένως και την παρουσίαση του Πέτρου Μάρκαρη) και, φυσικά, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.
Από τις χθεσινές παρουσιάσεις κρατάω σίγουρα αυτή του Πέτρου Μάρκαρη με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου Η βία της αποτυχίας (εκδ. Κείμενα). Μάλιστα, εντός του Φεστιβάλ κυκλοφόρησε μια ειδική έκδοση του βιβλίου (συλλεκτική, το δίχως άλλο) πριν καν τοποθετηθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων.
Για άλλη μια φορά ο Πέτρος Μάρκαρης αποδείχθηκε εξαιρετικός ομιλητής. Ο πολύς κόσμος που βρέθηκε στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης για να παρακολουθήσει την εκδήλωση, τον άκουσε να μιλάει για τα τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής με τη χαρακτηριστική άνεση (και εμβρίθεια) εξαιρετικού πολιτικού αναλυτή.
Φυσικά, αναφέρθηκε και στο καινούργιο του μυθιστόρημα που έχει να κάνει με τα θέματα της βίας των νέων, αλλά και της απομάκρυνσής τους από τις βασικές αξίες της ζωής, καθώς πλέον έχουν ταυτίσει την επιτυχία με το χρήμα.
Σημαντική ήταν και η εκδήλωση του Στέφανου Τραχανά (ιδρυτικό µέλος των Πανεπιστηµιακών Εκδόσεων Κρήτης). Ο κορυφαίος κβαντικός φυσικός και επίτιµος διδάκτορας του Πανεπιστηµίου Κρήτης, σε μία διάλεξη με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο Ο κύκλος / Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς (εκδ. ΠΕΚ) αναφέρθηκε στα 50 χρόνια από την εδραίωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στα προβλήματα που αυτή αντιμετώπισε κατά καιρούς και τις δυναμικές που αναπτύχθηκαν εντός της ελληνικής κοινωνίας.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα παρέμβαση, από έναν σημαντικό επιστήμονα και διανοούμενο των καιρών μας.