
Την Τρίτη, 23 Απριλίου, στις 7μμ, παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων το βιβλίο της Ελένης Νικολαΐδου «Καλή πατρίδα, σύντροφε!» (εκδ. Εταιρεία Σύγχρονης Ιστορίας). Κεντρική εικόνα: Μικρά παιδιά που ακολούθησαν τους γονείς τους στην εσχατιά της Τασκένδης.
Επιμέλεια: Book Press
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
- Προκόπης Παπαστράτης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου,
- Λη Σαράφη, Δρ Ιστορίας
- Ελένη Νικολαΐδου, η συγγραφέας του βιβλίου
- Θα χαιρετίσει η Κατερίνα Πορφυρογένη, κόρη του ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Μιλτιάδη Πορφυρογένη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 23 Απριλίου και ώρα 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50. Είσοδος από Σόλωνος).
Λίγα λόγια το βιβλίο
Το βιβλίο προβάλει μια από τις λιγότερο φωτισμένες πτυχές της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας και μάλιστα αυτή που ακολούθησε μετά το πέρας του Εμφυλίου Πολέμου.
Μετά την υποχώρηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, με την επίσημη λήξη του εμφυλίου πολέμου στις 29 Αυγούστου 1949, περισσότεροι από 54.000 μαχητές/τριες και πολίτες πέρασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες και τη Σοβιετική Ένωση.
Στην έρευνα εξετάζονται οι συνέπειες της αποσταλινοποίησης της Σοβιετικής Ένωσης, η περίφημη "μυστική έκθεση" του Ν. Χρουσόφ που δεν ήταν μία αλλά δύο και τα καθοριστικά Συνέδρια του ΚΚΣΕ (20ό, 21ο και 22ο) πάντα σε σχέση με τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες.
Παρουσιάζεται η ζωή των πολιτικών προσφύγων στις ΛΔ και κυρίως την Τασκένδη μέχρι και τον επαναπατρισμό τους.
Αναλύονται τα σοβαρά επεισόδια της Τασκένδης (9-11 Σεπτεμβρίου 1955), η ανάμειξη των Σοβιετικών στα εσωτερικά του ΚΚΕ, η πορεία και η διαγραφή του Νίκου Ζαχαριάδη και, μετά την 6η πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ τον Μάρτιο του 1956, οι διαφωνίες, οι διώξεις και οι εξορίες στις σοσιαλιστικές χώρες.
Το βιβλίο αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της συγγραφέως Ελένης Νικολαΐδου.
Διαβάστε συνέντευξη της συγγραφέα με τον Διονύση Μαρίνο, στην bookpress.gr.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Ελένη Νικολαΐδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στον χώρο της σύγχρονης ιστορίας κυρίως στην περίοδο της Κατοχής, τον εμφύλιο πόλεμο και τους πολιτικούς πρόσφυγες. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά.