Το 2024 ξεκινά στο ΚΠΙΣΝ με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα γεμάτο μουσική, θεατρικό αναλόγιο, λέσχες ανάγνωσης, κυριακάτικα απογεύματα με ομαδικά παιχνίδια και πλήθος δράσεων για κάθε ηλικία.
Επιμέλεια: Book Press
Μουσική
Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024
21:00
Φάρος
Jan Van & Fotis Siotas | Folks Nowadays
Με ευρύ πεδίο μουσικών εφαρμογών και καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων, δύο δημιουργικοί μουσικοί συναντιούνται και ορίζουν έναν «χώρο» που ονομάζουν Folks Nowadays: αυτός είναι και ο τίτλος του τελευταίου άλμπουμ τους. Η αναφορά στην folk, ως λαϊκή ή παραδοσιακή μουσική είναι προφανής, όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η ίδια η διαδρομή και η εύρεση κοινής πορείας δύο ξεχωριστών ανθρώπων (folks) μέσα στην πολυμορφία της ζωής και της τέχνης τους.
Ο Γιάννης Αγγελόπουλος (περισσότερο γνωστός ως Jan Van), ντράμερ και συνθέτης που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τζαζ και της world μουσικής, με μια σειρά από ενδιαφέροντα άλμπουμ στο ενεργητικό του (Misspent, Λαδόκολλα, Γιαν Βαν, Ποίημα, Streams), σημαντικές καλλιτεχνικές συνεργασίες και συνθέσεις για το θέατρο, μάς δίνει κάθε φορά και μια διαφορετική πλευρά του καλλιτεχνικού εαυτού του. Ομοίως, ο Φώτης Σιώτας με το εκπληκτικό βιολί του, διακρίνεται εδώ και πολλά χρόνια μέσα από τις συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως, οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιάννης Αγγελάκας και Φοίβος Δεληβοριάς μεταξύ άλλων. Ωστόσο, η προσωπική του συνθετική δραστηριότητα (Τα Δεύτερα και Δύο Λάθη, σε στίχους Θοδωρή Γκόνη) είναι αυτή που τον χρίζει «δύναμη» στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι..
Η συνεργασία των δύο καλλιτεχνών στα άλμπουμ Streams και Δύο Λάθη, όπως και στη σύνθεση της μουσικής για τη θεατρική παράσταση Ρίζες από Βαμβάκι της Έφης Θεοδώρου για το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (2022), άνοιξε τον δρόμο για το Folks Nowadays που αποδεικνύεται ένας από τους κορυφαίους δίσκους της χρονιάς, καθώς συνδυάζει ήχους και ρυθμούς από την παράδοση (μακεδονικής αλλά και κρητικής, βαλκανικής αλλά και ινδικής κ.ο.κ.) μέσα από τη δυναμική του βιολιού και των κρουστών, ενώ, παράλληλα, ξεφεύγει από όλα τα περιοριστικά ιδιωματικά πλαίσια και αποκτά τη δημιουργική ταυτότητα του κάθε μουσικού που εδώ λειτουργεί ως δυική μονάδα. Το αποτέλεσμα είναι μια εκπληκτική μουσική που σταδιακά μάς οδηγεί σε μια πραγματική γιορτή των αισθήσεων συνδυάζοντας τόσο το παρελθόν και το παρόν με το μέλλον, όσο και το γνωστό και οικείο με το απρόσμενο.
Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024
21:00
Φάρος
Mob
Ένα τρίο που έχει εντυπωσιάσει, διεθνώς, με τη δυναμική και τη φρεσκάδα της μουσικής του, η οποία απλώνεται σε μια ευρεία ιδιωματική γκάμα που διευρύνει τα όρια και την έννοια της σύγχρονης τζαζ.
Ο Μάριος Βαληνάκης (σαξόφωνο και live electronics), ο Αλέξανδρος Δελής (μπάσο, κιθάρα, ηλεκτρονικά εφέ) και ο Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς) φαίνεται να εκκινούν από μια βάση που αναγνωρίζεται ως punk-jazz αλλά με ισχυρά μελωδικά και ρυθμικά στοιχεία που κάνουν τη μουσική τους – όπως τουλάχιστον καταγράφεται στο πρώτο τους άλμπουμ, MOb1 - γοητευτικά ακατανίκητη και γεμάτη εκπλήξεις.
Οι συνθέσεις τους ισορροπούν πάνω σε μελωδίες ανοιχτής φόρμας με ισχυρό αυτοσχεδιαστικό υπόβαθρο και αντλούν υλικό από ποικίλες στιλιστικές πηγές όπως η electronic jazz, το krautrock, το post-punk και άλλα μουσικά ιδιώματα, διαθέτοντας παράλληλα μια αφήγηση που θυμίζουν πολύ καλές στιγμές κινηματογραφικής μουσικής. Το γεγονός, επίσης, ότι δεν ανήκουν σε ένα αυστηρό τζαζ πλαίσιο, διευρύνει την αποδοχή τους προς ένα ετερόκλητο κοινό και τους καθιστά, από πολύ νωρίς, αναγνωρίσιμους. Το ντεμπούτο άλμπουμ των MOb έχει κερδίσει ήδη περίοπτη θέση στις playlists του BBC Radio 1 – συμπεριλαμβανομένων και αυτών του θρυλικού DJ Gilles Peterson – ενώ αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα το διεθνές ακροατήριο ήταν το πώς το αθηναϊκό αυτό τρίο έβγαζε έναν τόσο πλούσιο ορχηστρικό ήχο και, φυσικά, πώς συνδύαζε με τόσο δημιουργικό τρόπο τον πειραματικό / φουτουριστικό ήχο με την έξαψη της dance μουσικής.
Με αυτή τη σύνθεση οι MΟb παίζουν σποραδικά από το 2019 σε live στην Ελλάδα αλλά και στο Αμβούργο και το Λονδίνο – όμως το συναρπαστικό πρώτο τους άλμπουμ είναι αυτό που τους τοποθετεί σε εξέχουσα θέση τόσο στην εγχώρια live σκηνής, όσο και στη σύγχρονη δισκογραφική παραγωγή. Τρεις μουσικοί με πολύ καλές σπουδές και με πλήθος από δημιουργικές ιδέες μάς δίνουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μουσικά projects της χρονιάς.
Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024
20:30
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ
Tangerine Dream
Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υποδέχεται στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ένα από τα πιο επιδραστικά γκρουπ της ηλεκτρονικής σκηνής, στον ήχο των οποίων στηρίχθηκε ο ηλεκτρονικός ήχος από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έπειτα.
Ο Edgar Froese ίδρυσε τους Tangerine Dream στο Βερολίνο το 1967 και κατάφερε και κράτησε ζωντανό το πρωτοπόρο συγκρότημα μέσα από μυριάδες συνθέσεις και στιλιστικές αλλαγές: από τα σχεδόν απόκοσμα ηχοτοπία και τα υπνωτικά synthesizers της δεκαετίας του 1970 μέχρι τις ονειρικές synth-pop μελωδίες και τα κινηματογραφικά soundtracks της δεκαετίας του ’80 (Thief, Risky Business, Legend), οι Tangerine Dream βρίσκονταν πάντα στην εμπροσθοφυλακή της ηλεκτρονικής μουσικής καινοτομίας.
Η δουλειά των Tangerine Dream σε μεγάλο βαθμό ήταν παράλληλη με αυτή των Kraftwerk, και πιθανότατα επηρέασαν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο, μπορούν να επαίρονται ότι συνέθεσαν ambient μουσική πολύ πριν τον Brian Eno, ήταν μια από τις κύριες επιρροές του Giorgio Moroder, ενώ η επίδρασή τους στη new age, την trance και την EDM μουσική παραμένει ανυπολόγιστη.
Η μια και μοναδική φορά που οι Tangerine Dream εμφανίστηκαν ζωντανά στην Ελλάδα ήταν το 1983, στο θέατρο του Λυκαβηττού. Σαράντα χρόνια μετά, έρχονται ξανά για μια συναυλία στην Αθήνα, χωρίς τον ιδρυτή τους, τον Froese, ο οποίος απεβίωσε το 2015, αλλά με επικεφαλής τον Thorsten Quaeschning, που ο ίδιος ο Froese έχρισε διάδοχό του.
Ο Quaeschning θα συνοδεύεται από τη βιολίστρια Hoshiko Yamane και τον πιανίστα και οργανίστα Paul Frick, παρουσιάζοντας τόσο το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Raum, όσο και κομμάτια από την δισκογραφία τους που ξεπερνάει τις 100 κυκλοφορίες.
Παραβάσεις / Αναγνώσεις
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024
17:00
Φάρος
Η Αμαλία Μουτούση διαβάζει το διήγημα «Οι Eλαφροΐσκιωτοι» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Εμμανουήλ Κοντός
«Άνευ Παπαδιαμάντη ντόπια λογοτεχνία δεν νοείται». Αυτή η φράση συνοψίζει το μέγεθος του μεγάλου μας λογοτέχνη. Το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) ορίζει το σημείο όπου συναντώνται η ελληνική λόγια παράδοση, η εκκλησιαστική παράδοση και η λαϊκή παράδοση.
Οι Ελαφροΐσκιωτοι (1892) είναι ένα από τα μεγάλα του αριστουργήματα. Ένα έργο που, όπως έγραψε ο Κωστής Παπαγιώργης, «θα λέγαμε ότι το συγγραφικό δαιμόνιο το "έκλεψε" κυριολεκτικά από τα φυλλοκάρδια του Σκιαθίτη και το παρέδωσε στο μέλλον».
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024
17:00
Φάρος
Ο Χρήστος Λούλης διαβάζει Αποσπάσματα από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Δημήτρης & Ορέστης Σταυρόπουλος
Ο Ερωτόκριτος, «ποίημα ερωτικόν συνθεμένον από τον ποτέ ευγενέστατον Βιτζέντζον τον Κορνάρον» –όπως αναγράφεται στο εξώφυλλο της πρώτης έκδοσης (Βενετία, 1713)– αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για εμβληματικούς δημιουργούς της νεότερης Ελλάδας. Εδώ και τρεις αιώνες, το έμμετρο μυθιστόρημα του μεγάλου κρητικού ποιητή έχει γνωρίσει πολλές επανεκδόσεις και μεταφράσεις, ενώ επηρέασε σημαντικές μορφές της λογοτεχνίας μας όπως τον Σολωμό, τον Σικελιανό, τον Πρεβελάκη και τον Ρίτσο. Επιπλέον, εκδοχές του «Ερωτόκριτου» παρουσιάστηκαν στο θέατρο από κορυφαίους σκηνοθέτες μας (μεταξύ άλλων, ο Νίκος Χατζίσκος, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος και ο Βασίλης Νικολαΐδης), ενώ διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο από τον Νίκο Κούνδουρο. Επίσης, ενέπνευσε τον μεγάλο λαϊκό μας ζωγράφο Θεόφιλο και μελοποιήθηκε από τον συνθέτη Νίκο Μαμαγκάκη αλλά και Χριστόδουλο Χάλαρη με ερμηνευτή τον Νίκο Ξυλούρη.
To συναρπαστικό ποίημα του Κορνάρου είναι γραμμένο στην κρητική διάλεκτο, συνδυάζει τη λόγια με τη δημοτική παράδοση και έχει εμφανείς επιρροές από την ιταλική Αναγέννηση. Ήδη από τον 17ο αιώνα, είχε διαδοθεί στην Πελοπόννησο και στα νησιά: ο λαός το αγαπούσε πολύ, γι’ αυτό το απομνημόνευε και το απήγγειλλε, το τραγουδούσε ή το διάβαζε. Ακόμα και σήμερα, ο «Ερωτόκριτος» εξακολουθεί να συγκινεί τον αναγνώστη, γιατί μιλά τη «γλώσσα της καρδιάς» και «δεν έχει πουθενά κανένα ίχνος γλωσσικού πληθωρισμού, κανένα είδος ρητορείας», όπως παρατηρεί ο Γιώργος Σεφέρης σε ένα από τα σπουδαιότερα δοκίμιά του (Δοκιμές).
Ο Ερωτόκριτος είναι ερωτευμένος με την Αρετούσα, θυγατέρα του βασιλιά Ηράκλη, αλλά ο πατέρας της δεν τον θεωρεί αντάξιό της και τον εξορίζει. Οι δύο νέοι θα ζήσουν πολλές περιπέτειες μέχρι να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου: αρραβωνιάζονται κρυφά, η Αρετούσα φυλακίζεται επειδή αρνείται να παντρευτεί τον μνηστήρα που θέλει να της επιβάλει ο πατέρας της, ενώ ο Ερωτόκριτος, μεταμφιεσμένος, πολεμά και τραυματίζεται σε μια επικίνδυνη μάχη στην προσπάθειά του να σώσει τον βασιλιά Ηράκλη, ο οποίος προσφέρει στον «άγνωστο» πολεμιστή την κόρη του ως σύζυγο. Η πίστη της Αρετούσας θα δοκιμαστεί, αλλά το τέλος θα είναι αίσιο.
Στους 10.000 στίχους του «Ερωτόκριτου» ξετυλίγεται μια ολοζώντανη αφήγηση που θυμίζει λαϊκό παραμύθι, ιπποτικό μυθιστόρημα αλλά και ομηρικό έπος, με εντυπωσιακές εναλλαγές ανάμεσα σε τρυφερές σκηνές με το ζευγάρι των αγαπημένων νέων και σε επικές πολεμικές αναμετρήσεις. Και όλα αυτά, με φόντο έναν φανταστικό κόσμο που ενώνει, με μαγευτικό τρόπο, την αρχαία Αθήνα με το Βυζάντιο και τη μεσαιωνική Ελλάδα.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Κυριακή 10 Μαρτίου 2024
17:00
Φάρος
Ο Ακύλλας Καραζήσης διαβάζει αποσπάσματα από την «Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής» του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη
Ηθοποιός-Μουσικός επί σκηνής: Ιάσων Άλυ
Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης (1908-1993) αποτελεί μια μοναδική ελληνική λογοτεχνική φωνή. Ανήκει στην ομάδα των συγγραφέων που είναι γνωστή ως «Σχολή της Θεσσαλονίκης», μία από τις σπουδαιότερες λογοτεχνικές σχολές στα σύγχρονα ελληνικά γράμματα. Για το έργο του Το μυθιστόρημα της κυρίας Έρσης (1966) έγραψε ένα σημαντικό δοκίμιο ο Γιώργος Σεφέρης στις Δοκιμές του. Παράλληλα, ο Πεντζίκης υπήρξε και σημαντικός ζωγράφος. Ο ίδιος αποκαλούσε τον εαυτό του «παιζω-γράφο».
Τα λογοτεχνικά του έργα κινούνται μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική του κειμένου, ενώ χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνικές, όπως ο εσωτερικός μονόλογος και η συνειρμική γραφή. Επηρεάστηκε πολύ από τον Στέφανο Μαλαρμέ, τον Τζέημς Τζόυς και τους βυζαντινούς χρονογράφους.
Η Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής εκδίδεται για πρώτη φορά το 1963 και αποτελεί ένα έργο- τομή, άνοιγμα προς τη σύγχρονη γραφή, όπου ο Πεντζίκης παντρεύει την παράδοση (αρχαία, βυζαντινή και δημοτική) με τη νεωτερικότητα.
Τα αποσπάσματα από την Αρχιτεκτονική της σκόρπιας ζωής επέλεξε και διαβάζει ο Ακύλλας Καραζήσης, ο οποίος έχει επανειλημμένα καταπιαστεί με το Πεντζικικό έργο, τόσο στην παράστασή του Selfie: στο βάθος πίσω η πόλη (Εθνικό Θέατρο, 2019), όσο και στην παράσταση Οι Ιστορίες του κυρίου Νίκου (BIOS, 2012). Ο ίδιος ανακαλεί τη γνωριμία του με τον Ν.Γ. Πεντζίκη, ως εξής: «Τον θυμάμαι σε μια εκδρομή στη Μεταμόρφωση της Χαλκιδικής να κάθεται και να κοιτάζει από ψηλά και από μακριά τη θάλασσα… Έχω μέσα μου την εικόνα ενός κυρίου που κοίταζε τον κόσμο».
Στο πλαίσιο της σκηνικής ανάγνωσης, θα παρουσιαστεί, ακόμη, το κείμενο του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Περίπατος στην ακρογιαλιά.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Λέσχες Ανάγνωσης
Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024
18:30
Πύργος Βιβλίων EBE
Συντονιστής: Δημοσθένης Παπαμάρκος
Για το βιβλίο του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο Κόκκινος Απρίλης (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου), Εκδ. Καστανιώτη
Τον Ιανουάριο, η Λέσχη Ανάγνωσης του ΚΠΙΣΝ συνεχίζεται με τον συγγραφέα Δημοσθένη Παπαμάρκο στον ρόλο του συντονιστή.
Ο Δημοσθένης Παπαμάρκος γεννήθηκε το 1983 στη Μαλεσσίνα Λοκρίδος. Σπούδασε αρχαία ελληνική ιστορία στην Αθήνα και στην Οξφόρδη. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα, διηγήματα και graphic novels. Το 2014 η συλλογή διηγημάτων του Γκιακ απέσπασε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Ίδρυμα Πέτρου Χάρη και το Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας του περιοδικού Ο Αναγνώστης· κυκλοφορεί στα ρωσικά και στα γερμανικά. Επίσης, έχει γράψει για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει μεταφράσει αρχαίο δράμα για παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Υπήρξε υπότροφος του Onassis Artistic Research Fellowship στο πλαίσιο του οποίου έγραψε το θεατρικό έργο «Στον Κόρακα». Eργάζεται ως content creator για projects της εταιρείας παραγωγής κινηματογράφου Faliro House.
Τη Δευτέρα 29/01, ο συντονιστής της Λέσχης Ανάγνωσης, Δημοσθένης Παπαμάρκος, θα υποδεχτεί τους συμμετέχοντες στον Πύργο Βιβλίων για να ανταλλάξουν απόψεις, με αφετηρία το βιβλίο του μήνα, Κόκκινος Απρίλης του Σαντιάγο Ρονκαλιόλο.
Κόκκινος Απρίλης, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο
Είναι παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2000 στο Περού, και στην πόλη Αγιακούτσο έχουν αρχίσει να συρρέουν πλήθη τουριστών για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της Μεγάλης Εβδομάδας. Ωστόσο, η πόλη αυτή των Άνδεων, σύμβολο της ειρήνευσης της χώρας μετά την επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων έναντι των ανταρτών του «Φωτεινού Μονοπατιού», σύντομα θα μπει σε έναν νέο κύκλο βίας. Ακρωτηριασμένα πτώματα «πληροφοριοδοτών» κάνουν την εμφάνισή τους στην πόλη και θέτουν υπό αμφισβήτηση το αφήγημα των αρχών για πλήρη επικράτηση επί των ανταρτών. Τις δολοφονίες θα κληθεί να εξιχνιάσει ο Φέλιξ Τσακαλτάνα Σαλντιβάρ, ένας τυπολάτρης αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών, που πολύ γρήγορα θα διαπιστώσει πως στην συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται μάλλον έξω από τα νερά του. Ο Κόκκινος Απρίλης είναι ένα πολιτικό και υπαρξιακό θρίλερ που υπό τον μανδύα ενός κλασσικού αστυνομικού μυθιστορήματος διατρέχει την σύγχρονη ιστορία του Περού, την ιστορία μιας βίαιης επανάστασης και της εξίσου βίαιης καταστολής της, μιας δημοκρατίας που μεταμορφώνεται σε de facto δικτατορία για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της, ενός κράτους που τελικά γίνεται το ίδιο εγκληματίας για να καταπολεμήσει το έγκλημα. Με την κυκλοφορία του, Ο Κόκκινος Απρίλης ανέδειξε τον Σαντιάγο Ρονκαλιόλο ως μία από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης λογοτεχνίας της Λατινικής Αμερικής και κατέστησε -σύμφωνα με τους New York Times- τη Λίμα ως «τη λαμπρότερη λογοτεχνική σκηνή» της ηπείρου.
Ο συγγραφέας
Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Santiago Rafel Roncagliolo Lohman) είναι Περουβιανός συγγραφέας, σεναριογράφος, μεταφραστής και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1975 στη Λίμα του Περού, ωστόσο, έζησε μέρος των παιδικών του χρόνων στο Μεξικό, όπου είχε βρεθεί εξόριστη η οικογένειά του. Φιλοδοξώντας από νεαρή ηλικία να γίνει συγγραφέας, αποφάσισε το 2000 να μετακομίσει στη Μαδρίτη για να κυνηγήσει το όνειρό του. Εξασφάλισε άδεια παραμονής στην Ισπανία εργαζόμενος ως καθαριστής σπιτιών, ενώ παράλληλα ξεκίνησε την επαγγελματική του ενασχόληση με την συγγραφή ως «αφανής συγγραφέας» (ghostwriter). Το πρώτο έργο του που γνωρίζει επιτυχία είναι Ο Κόκκινος Απρίλης. Το μυθιστόρημα αυτό θα μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες και θα χαρίσει στον συγγραφέα του ένα από τα σημαντικότερα βραβεία της ισπανόφωνης λογοτεχνίας, το Alfaguara Novel Prize, καθιστώντας τον τόν νεότερο βραβευθέντα στην ιστορία του θεσμού. Ο Ρονκαλιόλο στα γραπτά του καταπιάνεται συχνά με την ταραχώδη πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής του 20ου αιώνα και τον τρόπο που έχει επηρεάσει τον χαρακτήρα των κοινωνιών της, αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων μέσα σε αυτές. Μια συγγραφική φωνή που διακρίνεται τόσο για την τόλμη της να υπερβαίνει τα στεγανά ανάμεσα στα λογοτεχνικά είδη όσο και για τη θαρραλέα διαπραγμάτευση θεμάτων που παραμένουν ανοιχτές πληγές στον δημόσιο και στον ιδιωτικό βίο των πολιτών των χωρών της Λατινικής Αμερικής, ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο έχει καταφέρει να κερδίσει επάξια μία περίοπτη θέση δίπλα σε μεγάλους συγγραφείς, όπως ο Γκαμπριέλ Γκαρθία Μαρκές, αυτής της λογοτεχνικής παράδοσης.
Βραβείο Athens Photo World
Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024
19:00
Φάρος
Απονομή Βραβείου Athens Photo World 2023
Το Athens Photo World, συνεπές στην δέσμευσή του προς τους φωτογράφους και τους φωτορεπόρτερ που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και την Κύπρο, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά από το 2019, διοργάνωσε και φέτος τον ετήσιο διαγωνισμό.
Η διαδικασία υποβολής συμμετοχών έληξε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, με σημαντικό αριθμό ταλαντούχων, νέων και αναγνωρισμένων φωτορεπόρτερ που έχουν υποβάλει σημαντικό έργο -της τελευταίας τετραετίας, αλλά και της τελευταίας χρονιάς.
Οι κριτές της φετινής επιτροπής, Παναγιώτης Παππάς (φωτογράφος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Photometria), Νίκος Πηλός (φωτογράφος και φωτορεπόρτερ) και Κάτια Χριστοδούλου αξιολόγησαν τις υποβληθείσες δουλειές και προέκριναν τους τρεις φιναλίστ, οι οποίοι (με αλφαβητική σειρά) είναι οι:
Αντώνης Πασβάντης, «Στιγμιότυπο Δρόμου», από το The last community
Νίκος Πρίπορας, από το Westland, μια φωτογραφική εξερεύνηση της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης
Παναγιώτης Ρόντος, «Ένας Αιγύπτιος ψαράς προσεύχεται στην πλώρη του σκάφους, στον κόλπο της Καβάλας, στο Θρακικό πέλαγος στην βόρεια Ελλάδα», από το Μόλα
Ο νικητής του φετινού χρηματικού Βραβείου Athens Photo World, θα ανακοινωθεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ.
Διαλέξεις / Μάθηση
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024
15:00
Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024
18:00
Maker Space
Εικαστικό Εργαστήριο ενηλίκων | Κεντάμε το γούρι του 2024
Τα Μέλη υποδέχονται το 2024 με ευχές για μια νέα χρονιά γεμάτη βόλτες στο ΚΠΙΣΝ και χειροτεχνίες! Τον Ιανουάριο μαθαίνουμε νέες βελονιές κεντήματος και μετατρέπουμε το μικρό τελάρο κεντήματός μας σε γούρι- στολίδι για το νέο έτος. Η χρονιά ξεκινάει με την απόλυτα χαλαρωτική δραστηριότητα, βάζοντας στο πρόγραμμά μας λίγο χρόνο μακριά από οθόνες και αγχωτική καθημερινότητα.
Φυσικά από το πρώτο εργαστήριο του χρόνου δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα μικρό «φλουρί». Την ώρα του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί κλήρωση για ένα τυχερό Μέλος που θα κερδίσει ένα εξάρτημα κεντήματος έκπληξη!
Στο εργαστήριο είναι ευπρόσδεκτα άτομα με ή χωρίς προηγούμενη εμπειρία στο κέντημα και παρόλο που τα υλικά παρέχονται, μπορούν αν θέλουν να φέρουν δική τους βελόνα ή και κλωστές.
Σχεδιασμός/ Υλοποίηση: Νάσια Μπανιά, A hoop Diary
Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2024
17:00
Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024
17:00
Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024
17:00
Maker Space
Γνωριμία με το σκάκι
Το σκάκι δεν αποτελεί μόνο ένα επιτραπέζιο παιχνίδι αλλά και αποκωδικοποιημένες σκέψεις, ενέργειες, μεθόδους. Έχει στοιχεία από τα μαθηματικά και την ψυχολογία, ενώ ο παράγοντας της τύχης δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα. Το σκάκι δίνει τη δυνατότητα στον σκακιστή να εξασκηθεί στην παρατήρηση, την αυτοσυγκέντρωση και την ικανότητα πρόβλεψης των κινήσεων του αντιπάλου. Κυρίως, όμως, ο σκακιστής μαθαίνει να δείχνει σεβασμό.
Το εργαστήριο απευθύνεται τόσο σε παιδιά που δεν έχουν καμία επαφή με το σκάκι, όσο και σε παιδιά που γνωρίζουν ήδη τους κανόνες του παιχνιδιού. Τα παιδιά, μέσα από το σκάκι, καλλιεργούν τη στρατηγική σκέψη και την ικανότητα λήψης αποφάσεων με διασκεδαστικό και δημιουργικό τρόπο.
Σχεδιασμός - Υλοποίηση «Αναγέννηση και Πρόοδος»
ΚΥΡΙΑΚΗ 14, 21, 28/01 | 17.00 - 19.00
-17.00-17.45 για παιδιά 6-12 ετών που δεν γνωρίζουν τους κανόνες
-18.00-18.45 για παιδιά 6-12 ετών που γνωρίζουν τους κανόνες
Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024
17:00
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
17:00
Σάββατο 16 Μαρτίου 2024
17:00
Παιδικό Εργαστήρι ΕΒΕ
Εικαστικό εργαστήριο: Πλάσματα μοναδικά - Πλάσματα φανταστικά
Τον Ιανουάριο στο ΚΠΙΣΝ εγκαινιάζεται μία νέα σειρά εργαστηρίων στην οποία μικροί και μεγάλοι, με όχημα τη φαντασία τους, θα κατασκευάσουν μοναδικές φιγούρες αντλώντας έμπνευση από τρεις σημαντικούς εικαστικούς: τον Αλεξάντερ Γκιράρντ, τον Τζόφρι Φάρμερ και την Ρόουαν ΜακΓκρέγκορ.
Σχεδιασμός-υλοποίηση: Μιχαλίτσα Κοζακοπούλου, Εικαστικός
Εργαστήριο Κατασκευής Κούκλας με έμπνευση τον Αλεξάντερ Γκιράρντ
Ο Αλεξάντερ Γκιράρντ δημιούργησε τις ξύλινες φιγούρες του ως μοναδικές οντότητες και προσωπικότητες με λιτές αλλά εκφραστικές λεπτομέρειες που αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Σε αυτό το εργαστήριο θα ανακαλύψουμε τα φανταστικά πλάσματα του Γκιράρντ, τη μοναδική αισθητική τους και μέσα από τη συνεργατικότητα μικρών και μεγάλων θα δημιουργήσουμε με ύφασμα τις δικές μας μοναδικές κούκλες.
Σάββατο 20/1
Παιδικό Εργαστήριο
17.00-18.00
18.00-19.15
Ανακαλύπτοντας το κολάζ στις γλυπτές φιγούρες του Τζόφρι Φάρμερ
Οι ανθρωπομορφικές φιγούρες του Τζόφρι Φάρμερ ανήκουν σε ένα κόσμο φανταστικό και αποτελούν μια συνύπαρξη πολλών διαφορετικών υλικών. Μέσα από τη γνωριμία με το έργο ενός από τους πιο σημαντικούς εικαστικούς της σύγχρονης εικαστικής σκηνής του Καναδά θα πειραματιστούμε με την τεχνική του κολάζ στις τρεις διαστάσεις δημιουργώντας τις δικές μας φιγούρες, πρωταγωνιστές σε έναν κόσμο που επιδιώκει να ενώσει τον πραγματικό με τον φανταστικό κόσμο.
Σάββατο 24/2
Παιδικό Εργαστήριο
17.00-18.00
18.00-19.15
Κόσμοι ανάγλυφοι - κόσμοι τρισδιάστατοι: γνωριμία με το έργο της εικαστικού Ρόουαν ΜακΓκρέγκορ
Με αφορμή τις ονειρικές δημιουργίες της ΜακΓκρέγκορ θα ξεκινήσουμε την τεχνική της ανάγλυφης χάραξης χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και με οδηγό την φαντασία μας θα δημιουργήσουμε τα δικά μας σύμπαντα όπου ρεαλισμός και φαντασία συνομιλούν αρμονικά.
Σάββατο 16/3
Παιδικό Εργαστήριο
17.00-18.00
18.00-19.15
Για παιδιά 5 ετών και άνω και τους συνοδούς τους
Αθλητισμός & Ευεξία
Παρασκευή 12, 19, 26 Ιανουαρίου 2024
17.00-18.00: 6 έως και 12 ετών
18.00-19.00: 6 έως και 12 ετών
19.30-20.30: 13 ετών και άνω & ενήλικες
20.30-21.30: 13 ετών και άνω & ενήλικες
Σάββατο & Κυριακή 13, 20, 27 & 14, 21, 28 Ιανουαρίου 2024
12.00-13.00: 6 έως και 12 ετών
13.00-14.00: 6 έως και 12 ετών
14.00-15.00: 13 ετών και άνω & ενήλικες
15.30-16.30: 6 έως και 12 ετών
16.30-17.30: 6 έως και 12 ετών
17.30-18.30: 13 ετών και άνω & ενήλικες
Buffer Zone
Γνωριμία με την αναρρίχηση «Βoulder»
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα της αναρρίχησης, σε μια νέα εμπειρία. Ένας Τοίχος Αναρρίχησης με δύο κατασκευές, σε υπαίθριο στεγασμένο σημείο, προστατευμένο από τη βροχή, περιμένει τους λάτρεις της αναρρίχησης, με διαφορετικές προκλήσεις για κάθε ηλικία και επίπεδο.
Ο Τοίχος λειτουργεί με δύο ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για παιδιά και ενήλικες που έχουν στόχο τη γνωριμία με την αναρρίχηση. Στον Τοίχο Αναρρίχησης του ΚΠΙΣΝ, μπορεί κανείς να εξοικειωθεί με τη μέθοδο ασφάλισης «Top Rope» σε μία κατασκευή σχεδιασμένη για ψηλές διαδρομές, ύψους 9 μέτρων, και με τη μέθοδο «Boulder» σε μία κατασκευή σχεδιασμένη για χαμηλές διαδρομές, ύψους 4 μέτρων.
Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε, η αναρρίχηση προσφέρει μια μοναδική εμπειρία άθλησης αλλά και διασκέδασης!
Η μέθοδος «Boulder» είναι αναρρίχηση σε μικρά ύψη, που προσφέρει την ελευθερία της αναρρίχησης χωρίς ζώνη και σχοινί, με τη χρήση ειδικών στρωμάτων.
Παρασκευή 12, 19, 26 Ιανουαρίου 2024
17.00-18.00: 6 έως και 12 ετών
18.00-19.00: 6 έως και 12 ετών
19.30-20.30: 13 ετών και άνω & ενήλικες
20.30-21.30: 13 ετών και άνω & ενήλικες
Σάββατο & Κυριακή 13, 20, 27 & 14, 21, 28 Ιανουαρίου 2024
12.00-13.00: 6 έως και 12 ετών
13.00-14.00: 6 έως και 12 ετών
14.00-15.00: 13 ετών και άνω & ενήλικες
15.30-16.30: 6 έως και 12 ετών
16.30-17.30: 6 έως και 12 ετών
17.30-18.30: 13 ετών και άνω & ενήλικες
Buffer Zone
Γνωριμία με την αναρρίχηση «Top Rope»
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα της αναρρίχησης, σε μια νέα εμπειρία. Ένας Τοίχος Αναρρίχησης με δύο κατασκευές, σε υπαίθριο στεγασμένο σημείο, προστατευμένο από τη βροχή, περιμένει τους λάτρεις της αναρρίχησης, με διαφορετικές προκλήσεις για κάθε ηλικία και επίπεδο.
Ο Τοίχος λειτουργεί με δύο ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για παιδιά και ενήλικες που έχουν στόχο τη γνωριμία με την αναρρίχηση. Στον Τοίχο Αναρρίχησης του ΚΠΙΣΝ, μπορεί κανείς να εξοικειωθεί με τη μέθοδο ασφάλισης «Top Rope» σε μία κατασκευή σχεδιασμένη για ψηλές διαδρομές, ύψους 9 μέτρων, και με τη μέθοδο «Boulder» σε μία κατασκευή σχεδιασμένη για χαμηλές διαδρομές, ύψους 4 μέτρων.
Όποια μέθοδο κι αν επιλέξετε, η αναρρίχηση προσφέρει μια μοναδική εμπειρία άθλησης αλλά και διασκέδασης!
Με τη μέθοδο «Top Rope», ο αναρριχητής φορά ειδική ζώνη και ασφαλίζεται με τη χρήση σχοινιού δεμένου από την κορυφή της διαδρομής, που του επιτρέπει να αναρριχηθεί με απόλυτη ασφάλεια.