
Ο συλλογικός τόμος «Ιωάννινα - Πορεία στον τόπο και το χρόνο» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν παρουσιάζεται το απόγευμα της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου, στις 7μμ στα Ιωάννινα. Κεντρική εικόνα:Οθωμανικό Διοικητήριο (περί το 1905). Φωτ.: Νισήμ Λεβή.
Επιμέλεια: Book Press
Ο συλλογικός τόμος Ιωάννινα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καπόν, κυκλοφορεί τόσο σε χαρτόδετη όσο και σε σκηρόδετη έκδοση, στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Στις 196 σελίδες του γίνεται μια περιήγηση με αφετηρία τους αρχαίους χρόνους και τη Δωδώνη μέσα από τα στοιχεία της φύσης και τους θρύλους του του τόπου. Τα Ιωάννινα, μια πόλη με πρωταγωνιστή τη λίμνη, σε ρόλο σκηνογράφου αλλά και αφηγητή, όπως σημειώνουν στην περιγραφή του βιβλίου οι εκδόσεις Καπόν, αλλά και μια πόλη που πατάει γερά στα πόδια της, όπως τα βουνά που την περιβάλλουν,ενώ βυθίζεται στη γοητεία της μακραίωνης ιστορίας της. Ήρωες, θρησκείες, μύθοι και μνήμες, όλα κτήματα και λάφυρα αυτής της μοναδικής Σειρήνας που εδώ και χιλιάδες χρόνια μάς καλεί να ακούσουμε το τραγούδι αυτού του τόπου.
Αυτή τη διαδρομή στον χρόνο και στον τόπο επιχειρεί να διανύσει η παρούσα έκδοση. Με ενδιάμεσους «σταθμούς» τις εποχές πριν και μετά τη γραφή, τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς, τα χρόνια του Αλή Πασά και των Μεταρρυθμίσεων έως την πτώση του και την Απελευθέρωση. Με «στάσεις» στα σπήλαια του Περάματος και της Καστρίτσας, τη Δωδώνη −το μαντείο γης και ουρανού, με την «ψηλόκορμη» δρυ και τις βουλές του Δία−, το Νησί −με τη σημαντική μοναστική πολιτεία και τις μορφές των αρχαίων Ελλήνων σοφών στις τοιχογραφίες−, το Κάστρο, την πόλη τότε και σήμερα.
Στο επίκεντρο αυτής της περιδίνησης στον τόπο και στον χρόνο στέκει πάντα ο άνθρωπος. Γι’ αυτόν τον άνθρωπο και τις αγωνίες του −όπως τις εξέφραζε στις πινακίδες του μαντείου της Δωδώνης όταν ζητούσε απεγνωσμένα έναν χρησμό, ή προσερχόταν, σιωπηλά προσευχόμενος, στον ναό, το τζαμί ή τη συναγωγή− ελάχιστα μοιάζουν να έχουν αλλάξει. Γι’ αυτόν, ο χρόνος, μοιάζει, όπως το είπε ο Πλάτων· μια κινούμενη εικόνα της αιωνιότητας.
![]() |
Οικία Μίσιου (1844), δείγμα παραδοσιακής γιαννιώτικης αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Φωτ. Αιμίλιου Νέου. |
Παρουσίαση τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου
Ο τόμος θα παρουσιαστεί από τον Δήμο Ιωαννιτών και τον εκδοτικό οίκο τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Grand Serai (Δωδώνης 23, Ιωάννινα). Χαιρετισμό θα απευθύνουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.
O Βίκτωρ Ισαάκ Ελιέζερ, δημοσιογράφος και γγ του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος θα κάνει τον συντονισμό και θα παρουσιάσει το βιβλίο, για το οποίο θα μιλήσουν οι: Ραχήλ Μισδραχή- Καπόν, εκδότρια, Ηλίας Κολοβός, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Βαρβάρα Παπαδοπούλου, διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρτας και αν. διευθύντρια της εφορείας αρχαιοτήτων Ιωαννίων.