ekthesi vivliou

Πρόγραμα σημαντικών εκδηλώσεων στην Κεντρική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» στη διάρκεια όλων των ημερών του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως.

Επιμέλεια: Book Press

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 19:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ)
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Οι γυναίκες στην ακαδημαϊκή κοινότητα»

Συντονίζει η Βάσω Κιντή (Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ).
Συμμετέχουν: Χριστίνα Δάλλα (αν. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ), Ελένη Νίνα – Παζαρζή (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Νάνσυ Παπαλεξανδρή (Καθηγήτρια Διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας), Μαρία Στρατηγάκη (Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Εταιρεία Μέθεξις
Παρουσίαση του μουσικού παιδικού παραμυθιού «Το Καρναβάλι των Ζώων» (Le Carnaval des animaux) του Camille Saint-Saëns.

Μαζί του εκτός από τους ηθοποιούς, πέντε εξαιρετικοί μουσικοί στο πιάνο, βιολί, φλάουτο βιολοντσέλο και κρουστά και δύο υπέροχοι χορευτές σε ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της κλασικής μουσικής μέσα από ένα παραμύθι που παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο παρουσιάζεται σε ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Γκόνη, σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο, κλαρινέτο σαξόφωνο, κρουστά και κείμενο του Γιώργου Γαλίτη. Πρόκειται για μία θεατρική προσέγγιση του μουσικού έργου, με τραγούδια βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, χορογραφίες, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Η Γυναίκα στην έβδομη τέχνη»

Ο κινηματογράφος ευτυχώς δεν άκουσε τη συμβουλή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Πατροκοσμά: «Αν συναντήσεις στον δρόμο σου διάβολο και γυναίκα να ακολουθήσεις τον πρώτο». Άκουσε τη συμβουλή του διαβολικού σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ: «Ο Θεός έπλασε τη γυναίκα». Ο κινηματογράφος, αν και γένους αρσενικού, δόξασε τη γυναίκα όσο καμία άλλη κοινωνική δραστηριότητα, ως προσωπικότητα, σώμα, μάνα, μοιραία, παρακατιανή, υπηρέτρια, ερωμένη, πόρνη... Μπροστά απ’ την κάμερα κυριαρχούν οι γυναίκες, ενώ τα τελευταία χρόνια εισβάλλουν δυναμικά και πίσω απ΄ την κάμερα ως σκηνοθέτιδες, τεχνικοί ή στελέχοι της παραγωγής.
Συντονιστές της εκδήλωσης: Γιάννης Σολδάτος και Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Εισηγητές: Παντελής Βούλγαρης (Σκηνοθέτης): Το προξενιό μιας γυναίκας (Από το «Προξενιό της Άννας» στις «Νύφες»), Κατερίνα Ευαγγελάκου (Σκηνοθέτιδα): Η γυναίκα πίσω από την κάμερα, από τη Σαντάλ Άκερμαν έως την Εύα Στεφανή, Κωνσταντίνος Κυριακός (Καθηγητής της ιστορίας του θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ιστορία, θεωρία και πολιτικές της ταυτότητας» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών): Μάνα, η άλλη Γυναίκα, Μανούσος Μανουσάκης (Σκηνοθέτης): «Ζούσε τη ζωή της» (κώδικες της ηθικής στον κινηματογράφο), Χρήστος Νταμπακάκης (Διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου και του Θεάτρου): Η Παγώνα και οι άλλες (ο ρόλος της υπηρέτριας στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου), Φοίβη Οικονοπούλου-Αγγελοπούλου (Παραγωγός): Οργανώνοντας μεγάλες διεθνείς παραγωγές, Μάνια Παπαδημητρίου (Ηθοποιός): Η γυναίκα μπροστά στην κάμερα, Ασημίνα Προέδρου (Σκηνοθέτιδα): Νέα γυναίκα, μόνη πίσω απ’ την κάμερα, Γιάννης Σολδάτος (Ιστορικός του κινηματογράφου - Συγγραφέας): Από την «Γκόλφω» στην «Ευτυχία», Σύλλας Τζουμέρκας (Σκηνοθέτης).

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Τέλεση εγκαινίων του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου. Θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 19:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Βραδιά Σύγχρονης Γυναικείας Ποίησης»

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας, μεταφραστής), Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης (εκδότης).
Συμμετέχουν οι ποιήτριες: Κωνσταντία Γέροντα, Λένα Καλλέργη, Ιωάννα Καραμαλή, Ευτυχία Κατελανάκη, Αντιγόνη Κατσαδήμα, Αγγελική Κουντουράκη, Ηλέκτρα Λαζάρ, Ελένη Λιντζαροπούλου, Ήλια Μπούρα, Αλίς Πονηρού, Μαρία Τοπάλη.

{η βραδιά αναβάλεται για τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ]

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Σύλλογος των Αθηναίων
Μάρω Βουγιούκα – «Οδωνυμικά»: Οι δρόμοι έχουν τις δικές τους ιστορίες!

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Martha Moreleon, Αργυρώ Καπαρού, Ερωφίλη, Μάριος Στρόφαλης.
Μια συνεύρεση για ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι από τους δικούς μας τόπους ως την Λατινική Αμερική. Τρεις σπουδαίες κυρίες της ευρύτερης world έντεχνης μουσικής σκηνής, η Μεξικάνα Μ. Μορελεόν, η Α. Καπαρού και η Ερωφίλη (Τρίφωνο) συζητούν μουσικά με λυρισμό και ρομαντισμό στην Ελληνική, τη Γαλλική, την Ισπανική αλλά και την Πορτογαλική γλώσσα. Στο πιάνο ο συνθέτης κινηματογράφου Μ. Στρόφαλης που συνεισφέρει στο πρόγραμμα τραγούδια του πολύγλωσσα.

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 18:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Εταιρεία Συγγραφέων
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Συγγραφείς – Εκδότες. Μία αρμονική συνύπαρξη» 

Ώρα 21:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
ΕΥΣΤΑΘΙΑ «Γένους Θρυλικού»

Μουσικοθεατρικό Αναλόγιο – Παράσταση. Κείμενα και τραγούδια για εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες του 19ου και του 20ου αιώνα, αγωνίστριες που άφησαν βαθύ το αποτύπωμά τους στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού.

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 19:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
«Η τεχνολογία αιχμής από το Παρελθόν μάς οδηγεί στο Σήμερα και Μαζί σχεδιάζουμε το Αύριο»

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας σχεδιάζει και φιλοξενεί μια σειρά από τέσσερις ξεχωριστές βιωματικές δράσεις και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι με τέσσερις σταθμούς. Σκιτσογραφία και εικαστικοί πειραματισμοί, επιστήμη και καινοτομία, ιστορία και αρχαιολογία, χορός και θέατρο και μοναδικά δώρα έκπληξη δίνουν ραντεβού στο Πεδίον του Άρεως! Στην εκδήλωση συμμετέχει το Κ.Β.Ε Παιχνιδόσωμα.

Ώρα 21:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
«Ροκ συναυλία με τον Γιάννη Σιδεράκη»

Τα φώτα ανάβουν στο Πεδίο του Άρεως για να υποδεχθούν τους Trigger Inside και τους Daddy's Work Blues Band, δυο ελληνικά σχήματα της ροκ και μπλουζ οι οποίοι θα συνομιλήσουν μουσικά με τον Γιάννη Σιδεράκη, θα τζαμάρουν και θα απογειώσουν τη βραδιά με τους ήχους της μουσικής τους!

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 19:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Βραβεία Comics»

Η εκδήλωση θα έχει σκοπό τη γνωριμία του βιβλιόφιλου κοινού με την ελληνική σκηνή κόμικς και την προβολή των Ελλήνων Καλλιτεχνών και θα αφορά οποιονδήποτε επισκέπτη του φεστιβάλ. Θα αποτελείται απο 2 πάνελ: στο πρώτο θα μιλήσουν επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία στην εγχώρια παραγωγή και αγορά κόμικς και στο δεύτερο επαγγελματίες με εμπειρία στον διεθνή χώρο. Ομιλητές πρώτου πάνελ: Αντώνης Βαβαγιάννης (δημιουργός κόμικς), Φιλήμονας Πατσάκης (υπεύθυνος εκδοτικού σχεδιασμού εκδόσεων Διόπτρα), Δημοσθένης Παπαμάρκος (συγγραφέας), Γιώργος Χαλκιάς (Βιβλιοπωλείο Πολιτεία). Συντονίστρια: Βασιλεία Βαξεβάνη (Δημιουργός κόμικς). Ομιλητές δεύτερου πάνελ: Μιχάλης Διαλυνάς (δημιουργός κόμικς), Κατερίνα Φράγκου (λογοτεχνική πράκτορας), Dani (δημιουργός κόμικς). Συντονιστής: Αλέκος Παπαδάτος (Δημιουργός κόμικς).

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 19:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Αναδεικνύοντας τα Δικαιώματα του Παιδιού μέσα από την παιδική λογοτεχνία»
Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Γιώτα Αλεξάνδρου, Λίλα Πατρόκλου, Αγγελική Δαρλάση, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Γιώργος Παναγιωτάκης, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Πάνος Χριστοδούλου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ζωή Κοσκινίδου.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 18:30 – 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Πρεσβεία της Πορτογαλίας
«Γυναικείες μορφές της πορτογαλικής λογοτεχνίας του 20ου και 21ου αιώνα»

Η Πρεσβεία της Πορτογαλίας σας προσκαλεί στο 51ο Φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως που θα διεξαχθεί από την 1η έως την 16η Σεπτεμβρίου 2023. Σε σύμπλευση με την φετινή διοργάνωση, η οποία έχει κεντρικό αφιέρωμα με τίτλο «Γυναίκα – Πολυσύνθετο Ανάγνωσμα», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην οποία θα γνωρίσουμε τις γυναίκες που σημάδεψαν με το έργο τους την Πορτογαλική Λογοτεχνία του 20ου και του 21ου αιώνα.

Το αθηναϊκό κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσει τις Πορτογαλίδες ποιήτριες Florbela Espanca, Sophia de Mello Breyner Andresen, και Natália Correia, τις πεζογράφους Agustina Bessa-Luis, Lídia Jorge, και Dulce Maria Cardoso, αλλά και το ιστορικό βιβλίο Novas Cartas Portuguesas (1972) το οποίο οδήγησε στην πολύκροτη δίκη των τριών γυναικών που το συνέγραψαν, των γνωστών ως “Τρεις Μαρίες” (Maria Isabel Barreno, Maria Teresa Horta e Maria Velho da Costa), και αποτέλεσε σταθμό στο κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Πορτογαλία.

Θα (συν)ομιλήσουν οι μεταφραστές Πωλίνα Δημέα και Νίκος Πρατσίνης, οι φιλόλογοι Βανέσσα Ζερβογιάννη και Χρήστος Κωτσακόπουλος, καθώς και η καθηγήτρια Πορτογαλικής Γλώσσας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κα Ana Maria Soares. Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά ποιήματα των Πορτογαλίδων λογοτεχνών στην πορτογαλική και την ελληνική γλώσσα.

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Σύλλογος των Αθηναίων
Δημήτριος Χατζόπουλος – Αττική τοπογραφία.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – ΟΠΑΝΔΑ
«Τραγουδώντας κάτω απ’ τα αστέρια»

Η διακεκριμένη Ελληνίδα υψίφωνος Κρίστυ Καθαρίου με την κρυστάλλινη και ιδιαίτερη χροιά της φωνής της, ενώνει όλα τα είδη μουσικής από το 40'ς-50'ς-60'ς .. ως και σήμερα, μαζί με τους καταξιωμένους μουσικούς της και της αφηγητές προσφέρουν ένα φανταστικό καλοκαιρινό, δροσερό ταξίδι.
Συνταξιδιώτες της βραδιάς οι καταξιωμένοι σολίστες μουσικοί: Πιάνο-ενορχηστρώσεις ο μαέστρος Αιμίλιος Μπαλτάς. Βιολί-Illirgian Meghilli.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 18:15 – 19:45
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Σύγχρονες Κωνσταντινουπολίτισσες Γυναίκες Επιστήμονες» από την Ομάδα «Σύγχρονοι Κωνσταντινουπολίτες Συγγραφείς». 

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Marios Strofalis Quartet & Ειρήνη Τουμπάκη

O συνθέτης Μάριος Στρόφαλης και η τραγουδίστρια και στιχουργός Ειρήνη Τουμπάκη παρουσιάζουν τη νέα τους επιτυχία "Έρωτας φυγάς" διανθισμένη με τραγούδια αγάπης από το νέο τους άλμπουμ με τίτλο “ένας μυστικός κήπος”, καθώς και άλλα κλασσικά ερωτικά τραγούδια. Επίσης το κουαρτέτο μουσικής δωματίου του πιανίστα και συνθέτη κινηματογράφου με το έντονο μεσογειακό στίγμα αποδίδει τις πρωτότυπες συνθέσεις του M. Στρόφαλη, από τις συλλογές European Taxim I & II.
Eιρήνη Τουμπάκη - τραγούδι. Βαγγέλης Βεργωτής - ακορντεόν. Φαίη Νικολοπούλου - βιολοντσέλο. Διονύσης Βερβιτσιώτης - βιολί. Μάριος Στρόφαλης - πιάνο, σύνθεση, ενορχήστρωση.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 18:30 – 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Ελληνίδες Εκδότριες. Συνοπτική ιστορία της μαχόμενης γυναικείας πορείας»

Επιμέλεια-παρουσίαση: Κώστας Β. Κατσουλάρης (συγγραφέας, βιβλιοκριτικός), Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης (εκδότης).

Ώρα 20:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Θέατρο Σκιών Νικόλα Τζιβελέκη
«Ο Καραγκιόζης ποιητής στην έκθεση βιβλίου»

Ο πασάς και η κόρη του διοργανώνουν μια μεγάλη γιορτή στο παλάτι κι έχουν καλεσμένους καλλιτέχνες κι ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Αυτός που θα απαγγείλει το καλύτερο ποίημα θα κερδίσει ένα πολύτιμο δώρο και θα εκδώσει το έργο του σε μεγάλο εκδοτικό οίκο. Ο Καραγκιόζης, ο γνωστός λαϊκός θυμόσοφος θέλει κι αυτός να διαγωνιστεί μα κάτι θα πάει στραβά. Ενώ καταφθάνει πολύς κόσμος, όλη η γνωστή του παρέα, ένας ξαφνικός παράγοντας θα σταθεί εμπόδιο στο να παραμείνει στο παλάτι. Θα καταφέρει να διεκδικήσει το βραβείο και φυσικά να φάει όσο μπορεί μέχρι να χορτάσει; Η συνέχεια στον μπερντέ.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 21:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
«Συναυλία με την Ελένη Δήμου»

40 χρόνια τραγουδώ για τον έρωτα και την κοινωνική και πολιτική διάσταση του έρωτα, με μουσική και λόγια σπουδαίων δημιουργών, που γράφτηκαν από καρδιάς, κυρίως όμως, με τον λόγο τριών σημαντικών γυναικών!
Η καθεμία σπουδαία και ξεχωριστή, για την αυθεντικότητα και την χαρακτηριστική ποιητική γλώσσα γραφής.
Μαριανίνα Κριεζή - Λίνα Νικολακοπούλου - Τασούλα Θωμαΐδου, οι τρεις γυναίκες στιχουργοί-ποιήτριες, που μου έγραψαν μεγάλα τραγούδια και με κάνουν περήφανη ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο. 
Η Ζωή Είναι Γυναίκα...
Μου ζητήθηκε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που να έχουν την γυναίκα, ηρωίδα. Η γυναίκα πρέπει να έχει την θέση που της αξίζει στην κοινωνία! Η γυναίκα μάνα, κόρη, αδερφή, σύντροφος, σύζυγος, φίλη, εργαζόμενη, νοικοκυρά, καλλιτέχνης. 
Η γυναίκα έχει υποστεί πολλά, έχει δώσει μάχη για να έχει ίσα δικαιώματα και ελευθερίες. 

Στο πρόγραμμα αυτό θα ακούσετε μια επιλογή τραγουδιών, που είτε έχουν ερμηνεύσει γυναίκες, είτε έχουν γραφτεί από γυναίκες και κάποια που γράφτηκαν από άνδρες δημιουργούς, πάντα με έμπνευση τις γυναίκες. Τα περισσότερα φυσικά, θα είναι από την προσωπική μου δισκογραφία, και το δώρο μου για εκείνη την βραδιά, θα είναι ένα καινούργιο τραγούδι, που μου έγραψαν ο Χρήστος Νικολόπουλος την μουσική και ο Γιάννης Κολλιάκος τους στίχους, με τίτλο "Βήματα μοιραία", αφιερωμένο στην μνήμη της Μαλβίνας Κάραλη κι εκεί θα το πρωτοπαρουσιάσω. 
Επίσης θα ακουστούν τραγούδια μεγάλων συνθετών και ποιητών, μέσα στο πεδίον του Άρεως, στην έκθεση του βιβλίου, και σας υπόσχομαι πως θα είναι μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις, από την επιλογή των τραγουδιών που κάναμε με τους συνεργάτες μου, για να τιμήσουμε την γυναίκα!
Με όλη μου την αγάπη 
Ελένη Δήμου 

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 18:30 – 20:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ)
«Λέσχες Ανάγνωσης: Ας μιλήσουμε για βιβλία!»

Μια συζήτηση για τη λειτουργία και την άνθιση των Λεσχών Ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα των άτυπων αυτών ομάδων που λειτουργούν σαν εστίες καλλιέργειας και διάδοσης της αγάπης για το βιβλίο και την ανάγνωση. Παρουσίαση του Δικτύου Λεσχών Ανάγνωσης, το οποίο ενεργοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με στόχο την ενίσχυση των δράσεων φιλαναγνωσίας.  

Ώρα 21:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό Τραπέζι «Γυναικεία Γραφή – Σύγχρονη Ελληνική Δραματουργία».

Συντονίστρια: Σίσσυ Παπαθανασίου.
Ομιλητές: Έφη Βενιανάκη, Μάργκαρετ Γουέσελινκ, Τζένη Δάγλα, Καλλιόπη Εξάρχου, Σόνια Ζαχαράτου, Μαρία Λαϊνά, Ευγενία Μαραγκού, Δανάη Παπουτσή, Μαριτίνα Πάσσαρη, Νίνα Ράπη. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιβλιοπαραγωγή 2023: 11.285 τίτλοι χώρεσαν (;) στους πάγκους και στις οθόνες μας

Βιβλιοπαραγωγή 2023: 11.285 τίτλοι χώρεσαν (;) στους πάγκους και στις οθόνες μας

Πόσα βιβλία εκδόθηκαν το 2023 και ποια κατηγορία προηγείται; Εξακολουθεί η λογοτεχνία να κρατάει τα σκήπτρα; Ποια είναι η μέση τιμή ενός βιβλίου και τι γίνεται με τις αυτοεκδόσεις; Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΟΣΔΕΛ από την osdelnet δίνουν πολλές απαντήσεις για τάσεις και παθολογίες στο χώρο του βιβλίου....

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Η Αρουντάτι Ρόι [Arundhati Roy], συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» (μτφρ. Μρία Αγγελίδου, εκδ. Ψυχογιός), που κέρδισε το Booker το 1997, είναι σφοδρή πολέμια της κυβέρνησης Μόντι. Πριν από 14 χρόνια είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κασμίρ και τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια, κινήθηκ...

Παρουσίαση βιβλίου-εκδήλωση: «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;» του Γιώργου Σιακαντάρη

Παρουσίαση βιβλίου-εκδήλωση: «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050;» του Γιώργου Σιακαντάρη

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου παρουσιάζεται το νεο βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα» (εκδ. Αλεξάνδρεια) στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Επιμέλεια: Book Press

Οι εκδόσεις Αλεξάνδρεια σας προσκαλούν στην παρο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφοφμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Βιβλιοπαραγωγή 2023: 11.285 τίτλοι χώρεσαν (;) στους πάγκους και στις οθόνες μας

Βιβλιοπαραγωγή 2023: 11.285 τίτλοι χώρεσαν (;) στους πάγκους και στις οθόνες μας

Πόσα βιβλία εκδόθηκαν το 2023 και ποια κατηγορία προηγείται; Εξακολουθεί η λογοτεχνία να κρατάει τα σκήπτρα; Ποια είναι η μέση τιμή ενός βιβλίου και τι γίνεται με τις αυτοεκδόσεις; Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο ΟΣΔΕΛ από την osdelnet δίνουν πολλές απαντήσεις για τάσεις και παθολογίες στο χώρο του βιβλίου....

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Διεθνής κατακραυγή: διώκεται από τις αρχές της Ινδίας η συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι για δηλώσεις που έκανε το... 2010

Η Αρουντάτι Ρόι [Arundhati Roy], συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» (μτφρ. Μρία Αγγελίδου, εκδ. Ψυχογιός), που κέρδισε το Booker το 1997, είναι σφοδρή πολέμια της κυβέρνησης Μόντι. Πριν από 14 χρόνια είχε ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας του Κασμίρ και τώρα, έπειτα από τόσα χρόνια, κινήθηκ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

«Συμπληγάδες αξιών» του Μηνά Στραβοπόδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μηνά Στραβοπόδη «Συμπληγάδες αξιών» το οποίο κυκλοφορεί στις 21 Ιουνίου από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ναι, το ξέρω! Δεν έπρεπε να σκοτώσω. Μα έπρεπε να σκοτώσω. Ξέρω, δεν είνα...

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Τι κάνουμε με τους πρόσφυγες; 5+1 βιβλία για το ζήτημα των προσφύγων και της ένταξής τους στη χώρα μας

Με αφοφμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου) επιλέγουμε έξι βιβλία που εξετάζουν το προσφυγικό ζήτημα με νηφάλιο και ουσιαστικό τρόπο.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

«Αν κάνω ένα βήμα θα βρεθώ αλλού» λέει ένας ήρωας της ...

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Αδικημένη κουίρ λογοτεχνία: 8 βιβλία που δεν διαβάστηκαν όσο τους αξίζει

Υπάρχουν βιβλία που τυχαίνει να συμπίπτουν με πολυαναμενόμενες εκδόσεις, δεν μπαίνουν στο οπτικό πεδίο του κοινού ή πολλές φορές μένουν στη σκιά πολύ δημοφιλών τίτλων με παρόμοια θεματική. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κουίρ βιβλία. Κάποια ακούγονται και διαβάζονται περισσότερο από άλλα. Σήμερα, λοιπόν, ημέρα εορτασμο...

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Πατέρας και γιος: 5 σπουδαία μυθιστορήματα για μια δύσκολη σχέση

Σύμμαχοι, ενίοτε κι αντίπαλοι. Αγαπημένοι, μα κάποιες φορές σε άλλο μήκος κύματος. Με αφορμή την Ημέρα του Πατέρα (16 Ιουνίου) επιλέξαμε πέντε βιβλία που βρίσκονται σε κυκλοφορία και αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και την ουσιαστική δύναμη που φέρει ο πατέρας ως ρόλος και ως υπόσταση. Κεντρική εικόνα: ο Φίλιπ Ροθ με...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ