ekthesi vivliou

Πρόγραμα σημαντικών εκδηλώσεων στην Κεντρική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» στη διάρκεια όλων των ημερών του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως.

Επιμέλεια: Book Press

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 19:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ)
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Οι γυναίκες στην ακαδημαϊκή κοινότητα»

Συντονίζει η Βάσω Κιντή (Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ).
Συμμετέχουν: Χριστίνα Δάλλα (αν. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ), Ελένη Νίνα – Παζαρζή (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Νάνσυ Παπαλεξανδρή (Καθηγήτρια Διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας), Μαρία Στρατηγάκη (Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Εταιρεία Μέθεξις
Παρουσίαση του μουσικού παιδικού παραμυθιού «Το Καρναβάλι των Ζώων» (Le Carnaval des animaux) του Camille Saint-Saëns.

Μαζί του εκτός από τους ηθοποιούς, πέντε εξαιρετικοί μουσικοί στο πιάνο, βιολί, φλάουτο βιολοντσέλο και κρουστά και δύο υπέροχοι χορευτές σε ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της κλασικής μουσικής μέσα από ένα παραμύθι που παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έργο παρουσιάζεται σε ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Γκόνη, σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο, κλαρινέτο σαξόφωνο, κρουστά και κείμενο του Γιώργου Γαλίτη. Πρόκειται για μία θεατρική προσέγγιση του μουσικού έργου, με τραγούδια βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, χορογραφίες, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Η Γυναίκα στην έβδομη τέχνη»

Ο κινηματογράφος ευτυχώς δεν άκουσε τη συμβουλή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Πατροκοσμά: «Αν συναντήσεις στον δρόμο σου διάβολο και γυναίκα να ακολουθήσεις τον πρώτο». Άκουσε τη συμβουλή του διαβολικού σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ: «Ο Θεός έπλασε τη γυναίκα». Ο κινηματογράφος, αν και γένους αρσενικού, δόξασε τη γυναίκα όσο καμία άλλη κοινωνική δραστηριότητα, ως προσωπικότητα, σώμα, μάνα, μοιραία, παρακατιανή, υπηρέτρια, ερωμένη, πόρνη... Μπροστά απ’ την κάμερα κυριαρχούν οι γυναίκες, ενώ τα τελευταία χρόνια εισβάλλουν δυναμικά και πίσω απ΄ την κάμερα ως σκηνοθέτιδες, τεχνικοί ή στελέχοι της παραγωγής.
Συντονιστές της εκδήλωσης: Γιάννης Σολδάτος και Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Εισηγητές: Παντελής Βούλγαρης (Σκηνοθέτης): Το προξενιό μιας γυναίκας (Από το «Προξενιό της Άννας» στις «Νύφες»), Κατερίνα Ευαγγελάκου (Σκηνοθέτιδα): Η γυναίκα πίσω από την κάμερα, από τη Σαντάλ Άκερμαν έως την Εύα Στεφανή, Κωνσταντίνος Κυριακός (Καθηγητής της ιστορίας του θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ιστορία, θεωρία και πολιτικές της ταυτότητας» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών): Μάνα, η άλλη Γυναίκα, Μανούσος Μανουσάκης (Σκηνοθέτης): «Ζούσε τη ζωή της» (κώδικες της ηθικής στον κινηματογράφο), Χρήστος Νταμπακάκης (Διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου και του Θεάτρου): Η Παγώνα και οι άλλες (ο ρόλος της υπηρέτριας στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου), Φοίβη Οικονοπούλου-Αγγελοπούλου (Παραγωγός): Οργανώνοντας μεγάλες διεθνείς παραγωγές, Μάνια Παπαδημητρίου (Ηθοποιός): Η γυναίκα μπροστά στην κάμερα, Ασημίνα Προέδρου (Σκηνοθέτιδα): Νέα γυναίκα, μόνη πίσω απ’ την κάμερα, Γιάννης Σολδάτος (Ιστορικός του κινηματογράφου - Συγγραφέας): Από την «Γκόλφω» στην «Ευτυχία», Σύλλας Τζουμέρκας (Σκηνοθέτης).

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Τέλεση εγκαινίων του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου. Θα συνοδεύσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 19:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Βραδιά Σύγχρονης Γυναικείας Ποίησης»

Επιμέλεια-παρουσίαση: Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης (συγγραφέας, μεταφραστής), Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης (εκδότης).
Συμμετέχουν οι ποιήτριες: Κωνσταντία Γέροντα, Λένα Καλλέργη, Ιωάννα Καραμαλή, Ευτυχία Κατελανάκη, Αντιγόνη Κατσαδήμα, Αγγελική Κουντουράκη, Ηλέκτρα Λαζάρ, Ελένη Λιντζαροπούλου, Ήλια Μπούρα, Αλίς Πονηρού, Μαρία Τοπάλη.

{η βραδιά αναβάλεται για τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου, στις 8μμ]

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Σύλλογος των Αθηναίων
Μάρω Βουγιούκα – «Οδωνυμικά»: Οι δρόμοι έχουν τις δικές τους ιστορίες!

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Martha Moreleon, Αργυρώ Καπαρού, Ερωφίλη, Μάριος Στρόφαλης.
Μια συνεύρεση για ένα μεγάλο μουσικό ταξίδι από τους δικούς μας τόπους ως την Λατινική Αμερική. Τρεις σπουδαίες κυρίες της ευρύτερης world έντεχνης μουσικής σκηνής, η Μεξικάνα Μ. Μορελεόν, η Α. Καπαρού και η Ερωφίλη (Τρίφωνο) συζητούν μουσικά με λυρισμό και ρομαντισμό στην Ελληνική, τη Γαλλική, την Ισπανική αλλά και την Πορτογαλική γλώσσα. Στο πιάνο ο συνθέτης κινηματογράφου Μ. Στρόφαλης που συνεισφέρει στο πρόγραμμα τραγούδια του πολύγλωσσα.

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 18:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Εταιρεία Συγγραφέων
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Συγγραφείς – Εκδότες. Μία αρμονική συνύπαρξη» 

Ώρα 21:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
ΕΥΣΤΑΘΙΑ «Γένους Θρυλικού»

Μουσικοθεατρικό Αναλόγιο – Παράσταση. Κείμενα και τραγούδια για εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες του 19ου και του 20ου αιώνα, αγωνίστριες που άφησαν βαθύ το αποτύπωμά τους στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού.

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 19:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
«Η τεχνολογία αιχμής από το Παρελθόν μάς οδηγεί στο Σήμερα και Μαζί σχεδιάζουμε το Αύριο»

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας σχεδιάζει και φιλοξενεί μια σειρά από τέσσερις ξεχωριστές βιωματικές δράσεις και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα συναρπαστικό ταξίδι με τέσσερις σταθμούς. Σκιτσογραφία και εικαστικοί πειραματισμοί, επιστήμη και καινοτομία, ιστορία και αρχαιολογία, χορός και θέατρο και μοναδικά δώρα έκπληξη δίνουν ραντεβού στο Πεδίον του Άρεως! Στην εκδήλωση συμμετέχει το Κ.Β.Ε Παιχνιδόσωμα.

Ώρα 21:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
«Ροκ συναυλία με τον Γιάννη Σιδεράκη»

Τα φώτα ανάβουν στο Πεδίο του Άρεως για να υποδεχθούν τους Trigger Inside και τους Daddy's Work Blues Band, δυο ελληνικά σχήματα της ροκ και μπλουζ οι οποίοι θα συνομιλήσουν μουσικά με τον Γιάννη Σιδεράκη, θα τζαμάρουν και θα απογειώσουν τη βραδιά με τους ήχους της μουσικής τους!

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 19:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Βραβεία Comics»

Η εκδήλωση θα έχει σκοπό τη γνωριμία του βιβλιόφιλου κοινού με την ελληνική σκηνή κόμικς και την προβολή των Ελλήνων Καλλιτεχνών και θα αφορά οποιονδήποτε επισκέπτη του φεστιβάλ. Θα αποτελείται απο 2 πάνελ: στο πρώτο θα μιλήσουν επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία στην εγχώρια παραγωγή και αγορά κόμικς και στο δεύτερο επαγγελματίες με εμπειρία στον διεθνή χώρο. Ομιλητές πρώτου πάνελ: Αντώνης Βαβαγιάννης (δημιουργός κόμικς), Φιλήμονας Πατσάκης (υπεύθυνος εκδοτικού σχεδιασμού εκδόσεων Διόπτρα), Δημοσθένης Παπαμάρκος (συγγραφέας), Γιώργος Χαλκιάς (Βιβλιοπωλείο Πολιτεία). Συντονίστρια: Βασιλεία Βαξεβάνη (Δημιουργός κόμικς). Ομιλητές δεύτερου πάνελ: Μιχάλης Διαλυνάς (δημιουργός κόμικς), Κατερίνα Φράγκου (λογοτεχνική πράκτορας), Dani (δημιουργός κόμικς). Συντονιστής: Αλέκος Παπαδάτος (Δημιουργός κόμικς).

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 19:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού

Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Αναδεικνύοντας τα Δικαιώματα του Παιδιού μέσα από την παιδική λογοτεχνία»
Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Γιώτα Αλεξάνδρου, Λίλα Πατρόκλου, Αγγελική Δαρλάση, Αντώνης Παπαθεοδούλου, Γιώργος Παναγιωτάκης, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Πάνος Χριστοδούλου. Συντονίζει η δημοσιογράφος Ζωή Κοσκινίδου.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 18:30 – 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Πρεσβεία της Πορτογαλίας
«Γυναικείες μορφές της πορτογαλικής λογοτεχνίας του 20ου και 21ου αιώνα»

Η Πρεσβεία της Πορτογαλίας σας προσκαλεί στο 51ο Φεστιβάλ βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως που θα διεξαχθεί από την 1η έως την 16η Σεπτεμβρίου 2023. Σε σύμπλευση με την φετινή διοργάνωση, η οποία έχει κεντρικό αφιέρωμα με τίτλο «Γυναίκα – Πολυσύνθετο Ανάγνωσμα», θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην οποία θα γνωρίσουμε τις γυναίκες που σημάδεψαν με το έργο τους την Πορτογαλική Λογοτεχνία του 20ου και του 21ου αιώνα.

Το αθηναϊκό κοινό θα έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσει τις Πορτογαλίδες ποιήτριες Florbela Espanca, Sophia de Mello Breyner Andresen, και Natália Correia, τις πεζογράφους Agustina Bessa-Luis, Lídia Jorge, και Dulce Maria Cardoso, αλλά και το ιστορικό βιβλίο Novas Cartas Portuguesas (1972) το οποίο οδήγησε στην πολύκροτη δίκη των τριών γυναικών που το συνέγραψαν, των γνωστών ως “Τρεις Μαρίες” (Maria Isabel Barreno, Maria Teresa Horta e Maria Velho da Costa), και αποτέλεσε σταθμό στο κίνημα για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Πορτογαλία.

Θα (συν)ομιλήσουν οι μεταφραστές Πωλίνα Δημέα και Νίκος Πρατσίνης, οι φιλόλογοι Βανέσσα Ζερβογιάννη και Χρήστος Κωτσακόπουλος, καθώς και η καθηγήτρια Πορτογαλικής Γλώσσας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κα Ana Maria Soares. Οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φορά ποιήματα των Πορτογαλίδων λογοτεχνών στην πορτογαλική και την ελληνική γλώσσα.

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Σύλλογος των Αθηναίων
Δημήτριος Χατζόπουλος – Αττική τοπογραφία.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – ΟΠΑΝΔΑ
«Τραγουδώντας κάτω απ’ τα αστέρια»

Η διακεκριμένη Ελληνίδα υψίφωνος Κρίστυ Καθαρίου με την κρυστάλλινη και ιδιαίτερη χροιά της φωνής της, ενώνει όλα τα είδη μουσικής από το 40'ς-50'ς-60'ς .. ως και σήμερα, μαζί με τους καταξιωμένους μουσικούς της και της αφηγητές προσφέρουν ένα φανταστικό καλοκαιρινό, δροσερό ταξίδι.
Συνταξιδιώτες της βραδιάς οι καταξιωμένοι σολίστες μουσικοί: Πιάνο-ενορχηστρώσεις ο μαέστρος Αιμίλιος Μπαλτάς. Βιολί-Illirgian Meghilli.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 18:15 – 19:45
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Σύγχρονες Κωνσταντινουπολίτισσες Γυναίκες Επιστήμονες» από την Ομάδα «Σύγχρονοι Κωνσταντινουπολίτες Συγγραφείς». 

Ώρα 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Marios Strofalis Quartet & Ειρήνη Τουμπάκη

O συνθέτης Μάριος Στρόφαλης και η τραγουδίστρια και στιχουργός Ειρήνη Τουμπάκη παρουσιάζουν τη νέα τους επιτυχία "Έρωτας φυγάς" διανθισμένη με τραγούδια αγάπης από το νέο τους άλμπουμ με τίτλο “ένας μυστικός κήπος”, καθώς και άλλα κλασσικά ερωτικά τραγούδια. Επίσης το κουαρτέτο μουσικής δωματίου του πιανίστα και συνθέτη κινηματογράφου με το έντονο μεσογειακό στίγμα αποδίδει τις πρωτότυπες συνθέσεις του M. Στρόφαλη, από τις συλλογές European Taxim I & II.
Eιρήνη Τουμπάκη - τραγούδι. Βαγγέλης Βεργωτής - ακορντεόν. Φαίη Νικολοπούλου - βιολοντσέλο. Διονύσης Βερβιτσιώτης - βιολί. Μάριος Στρόφαλης - πιάνο, σύνθεση, ενορχήστρωση.

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 18:30 – 20:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Ελληνίδες Εκδότριες. Συνοπτική ιστορία της μαχόμενης γυναικείας πορείας»

Επιμέλεια-παρουσίαση: Κώστας Β. Κατσουλάρης (συγγραφέας, βιβλιοκριτικός), Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης (εκδότης).

Ώρα 20:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Θέατρο Σκιών Νικόλα Τζιβελέκη
«Ο Καραγκιόζης ποιητής στην έκθεση βιβλίου»

Ο πασάς και η κόρη του διοργανώνουν μια μεγάλη γιορτή στο παλάτι κι έχουν καλεσμένους καλλιτέχνες κι ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Αυτός που θα απαγγείλει το καλύτερο ποίημα θα κερδίσει ένα πολύτιμο δώρο και θα εκδώσει το έργο του σε μεγάλο εκδοτικό οίκο. Ο Καραγκιόζης, ο γνωστός λαϊκός θυμόσοφος θέλει κι αυτός να διαγωνιστεί μα κάτι θα πάει στραβά. Ενώ καταφθάνει πολύς κόσμος, όλη η γνωστή του παρέα, ένας ξαφνικός παράγοντας θα σταθεί εμπόδιο στο να παραμείνει στο παλάτι. Θα καταφέρει να διεκδικήσει το βραβείο και φυσικά να φάει όσο μπορεί μέχρι να χορτάσει; Η συνέχεια στον μπερντέ.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 21:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
«Συναυλία με την Ελένη Δήμου»

40 χρόνια τραγουδώ για τον έρωτα και την κοινωνική και πολιτική διάσταση του έρωτα, με μουσική και λόγια σπουδαίων δημιουργών, που γράφτηκαν από καρδιάς, κυρίως όμως, με τον λόγο τριών σημαντικών γυναικών!
Η καθεμία σπουδαία και ξεχωριστή, για την αυθεντικότητα και την χαρακτηριστική ποιητική γλώσσα γραφής.
Μαριανίνα Κριεζή - Λίνα Νικολακοπούλου - Τασούλα Θωμαΐδου, οι τρεις γυναίκες στιχουργοί-ποιήτριες, που μου έγραψαν μεγάλα τραγούδια και με κάνουν περήφανη ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο. 
Η Ζωή Είναι Γυναίκα...
Μου ζητήθηκε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που να έχουν την γυναίκα, ηρωίδα. Η γυναίκα πρέπει να έχει την θέση που της αξίζει στην κοινωνία! Η γυναίκα μάνα, κόρη, αδερφή, σύντροφος, σύζυγος, φίλη, εργαζόμενη, νοικοκυρά, καλλιτέχνης. 
Η γυναίκα έχει υποστεί πολλά, έχει δώσει μάχη για να έχει ίσα δικαιώματα και ελευθερίες. 

Στο πρόγραμμα αυτό θα ακούσετε μια επιλογή τραγουδιών, που είτε έχουν ερμηνεύσει γυναίκες, είτε έχουν γραφτεί από γυναίκες και κάποια που γράφτηκαν από άνδρες δημιουργούς, πάντα με έμπνευση τις γυναίκες. Τα περισσότερα φυσικά, θα είναι από την προσωπική μου δισκογραφία, και το δώρο μου για εκείνη την βραδιά, θα είναι ένα καινούργιο τραγούδι, που μου έγραψαν ο Χρήστος Νικολόπουλος την μουσική και ο Γιάννης Κολλιάκος τους στίχους, με τίτλο "Βήματα μοιραία", αφιερωμένο στην μνήμη της Μαλβίνας Κάραλη κι εκεί θα το πρωτοπαρουσιάσω. 
Επίσης θα ακουστούν τραγούδια μεγάλων συνθετών και ποιητών, μέσα στο πεδίον του Άρεως, στην έκθεση του βιβλίου, και σας υπόσχομαι πως θα είναι μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις, από την επιλογή των τραγουδιών που κάναμε με τους συνεργάτες μου, για να τιμήσουμε την γυναίκα!
Με όλη μου την αγάπη 
Ελένη Δήμου 

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρα 18:30 – 20:30
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β. – Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ)
«Λέσχες Ανάγνωσης: Ας μιλήσουμε για βιβλία!»

Μια συζήτηση για τη λειτουργία και την άνθιση των Λεσχών Ανάγνωσης σε όλη την Ελλάδα των άτυπων αυτών ομάδων που λειτουργούν σαν εστίες καλλιέργειας και διάδοσης της αγάπης για το βιβλίο και την ανάγνωση. Παρουσίαση του Δικτύου Λεσχών Ανάγνωσης, το οποίο ενεργοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με στόχο την ενίσχυση των δράσεων φιλαναγνωσίας.  

Ώρα 21:00
Διοργάνωση Σ.ΕΚ.Β.
Στρογγυλό Τραπέζι «Γυναικεία Γραφή – Σύγχρονη Ελληνική Δραματουργία».

Συντονίστρια: Σίσσυ Παπαθανασίου.
Ομιλητές: Έφη Βενιανάκη, Μάργκαρετ Γουέσελινκ, Τζένη Δάγλα, Καλλιόπη Εξάρχου, Σόνια Ζαχαράτου, Μαρία Λαϊνά, Ευγενία Μαραγκού, Δανάη Παπουτσή, Μαριτίνα Πάσσαρη, Νίνα Ράπη. 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίος και Πολιτεία #11: Η Σώτη Τριανταφύλλου, ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #11: Η Σώτη Τριανταφύλλου, ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 11ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει η συγγραφέας και ιστορικός Σώτη Τριανταφύλλου, σε μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης, από τα παιδικά της χρόνια στην Κυψέλη μέχρι τα νεανικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη, τη ζωή της στο Παρίσι, τα ταξίδια της...

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Οι έξι συγγραφείς που επιλεχτήκαν από την κριτική επιτροπή «παρουσιάζουν έργα εντυπωσιακής δομής». Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι. Στη φωτογραφία, η υποψήφια Σάρα Μπερνστάιν [Sarah Bernstein].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το ζοφερό «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, στη Στέγη (κριτική)

Το ζοφερό «Σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά, στη Στέγη (κριτική)

Την ώρα που το ευρύ τηλεοπτικό κοινό παρακολουθεί με ενδιαφέρον κάποιες εξαιρετικές σειρές του Netflix και της HBO, όμως δεν ενοχλείται καθόλου από τα νέα ελληνικά σήριαλ, που σταθερά θέματά τους έχουν «τη βεντέτα, την τιμή της αδερφής και την κατσίκα του γείτονα» -όπως εύγλωττα είπε σε συνέντευξή του-, ο Δημήτρης Κ...

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζ.Μ. Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Βίος και Πολιτεία #11: Η Σώτη Τριανταφύλλου, ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #11: Η Σώτη Τριανταφύλλου, ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 11ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει η συγγραφέας και ιστορικός Σώτη Τριανταφύλλου, σε μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης, από τα παιδικά της χρόνια στην Κυψέλη μέχρι τα νεανικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη, τη ζωή της στο Παρίσι, τα ταξίδια της...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

«Ο μάγος» του Κολμ Τόιμπιν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευσητο από το μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν [Colm Tóibín] «Ο μάγος» (μτφρ. Αθηνά Δημητριάδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Λίμπεκ, 1892

Η ορχήστρα έπαιζε το Πρ...

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

«Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» του Σον Μπίθελ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Σον Μπίθελ [Shaun Bythell] «Όσα σκέφτεται ο βιβλιοπώλης σου για σένα» (μτφρ. Μαριάννα Καλέμη) το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 18 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Key Books.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Τύπος τρία

ΕΙΔΟΣ: PARENTE...

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ