Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) διοργανώνει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, από τις 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2023.
Επιμέλεια: Book Press
Από τις 1 έως 3 Σεπτεμβρίου ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) διοργανώνει εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο θα διεξαχθεί για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο Πεδίον του Άρεως.
«Οι γυναίκες στην ακαδημαϊκή κοινότητα» – Κεντρική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» 01.09.23 / 19:00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών (ΕΛΕΓΥΠ) στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Οι γυναίκες στην ακαδημαϊκή κοινότητα».
Θα απαντηθούν οι ερωτήσεις:
• Ποιά είναι η συνεισφορά των γυναικών στην ανάπτυξη των διαφόρων επιστημονικών κλάδων;
• Ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα ανισότητας των φύλων που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο;
• Ποιά μέτρα μπορούν να ενισχύσουν την επιστημονική συμβολή των γυναικών και να μειώσουν τις ανισότητες μέσα στο Πανεπιστήμιο;
Συντονίζει η Βάσω Κιντή (Καθηγήτρια Φιλοσοφίας, ΕΚΠΑ).
Συμμετέχουν:
• Χριστίνα Δάλλα (αν. Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ)
• Ελένη Νίνα – Παζαρζή (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς)
• Νάνσυ Παπαλεξανδρή (Καθηγήτρια Διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας)
• Μαρία Στρατηγάκη (Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο).
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
«Το Καρναβάλι των Ζώων» – Κεντρική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» 02.09.23 / 20:00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σε συνεργασία με την εταιρεία Μέθεξις παρουσίαση μουσικού παιδικού παραμυθιού «Το Καρναβάλι των Ζώων» (Le Carnaval des animaux) του Camille Saint-Saëns.
Μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, μουσικών στο πιάνο, βιολί, φλάουτο βιολοντσέλο και κρουστά, καθώς και χορευτών μας ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο της κλασικής μουσικής, μέσα από ένα παραμύθι που παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το έργο παρουσιάζεται σε ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Γκόνη, σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο, κλαρινέτο σαξόφωνο, κρουστά και κείμενο του Γιώργου Γαλίτη. Πρόκειται για μία θεατρική προσέγγιση του μουσικού έργου, με τραγούδια βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, χορογραφίες, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών.
Ένας υπέροχος τρόπος να γνωρίσουν τα παιδιά, με χιούμορ και σασπένς, τη μουσική του Camille Saint-Saëns και να εξοικειωθούν με μουσικά όργανα κλασσικής ορχήστρας.
Το Καρναβάλι των Ζώων (Le Carnaval des animaux) είναι μία χιουμοριστική μουσική σουίτα δεκατεσσάρων κινήσεων του Γάλλου συνθέτη Camille Saint-Saëns.
Ο κινηματογράφος, αν και γένους αρσενικού, δόξασε τη γυναίκα όσο καμία άλλη κοινωνική δραστηριότητα, ως προσωπικότητα, σώμα, μάνα, μοιραία, παρακατιανή, υπηρέτρια, ερωμένη, πόρνη...
«Η Γυναίκα στην έβδομη τέχνη» – Κεντρική Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη» 03.09.23 / 20:00
Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «Η Γυναίκα στην έβδομη τέχνη».
Ο κινηματογράφος ευτυχώς δεν άκουσε τη συμβουλή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Πατροκοσμά: «Αν συναντήσεις στον δρόμο σου διάβολο και γυναίκα να ακολουθήσεις τον πρώτο». Άκουσε τη συμβουλή του διαβολικού σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ: «Ο Θεός έπλασε τη γυναίκα». Ο κινηματογράφος, αν και γένους αρσενικού, δόξασε τη γυναίκα όσο καμία άλλη κοινωνική δραστηριότητα, ως προσωπικότητα, σώμα, μάνα, μοιραία, παρακατιανή, υπηρέτρια, ερωμένη, πόρνη... Μπροστά απ’ την κάμερα κυριαρχούν οι γυναίκες, ενώ τα τελευταία χρόνια εισβάλλουν δυναμικά και πίσω απ' την κάμερα ως σκηνοθέτιδες, τεχνικοί ή στελέχοι της παραγωγής.
Συντονιστές της εκδήλωσης: Γιάννης Σολδάτος και Κατερίνα Ευαγγελάκου.
Εισηγητές: Παντελής Βούλγαρης (Σκηνοθέτης): Το προξενιό μιας γυναίκας (Από το «Προξενιό της Άννας» στις «Νύφες»), Κατερίνα Ευαγγελάκου (Σκηνοθέτιδα): Η γυναίκα πίσω από την κάμερα, από τη Σαντάλ Άκερμαν έως την Εύα Στεφανή, Κωνσταντίνος Κυριακός (Καθηγητής της ιστορίας του θεάτρου και του ελληνικού κινηματογράφου και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος «Ιστορία, θεωρία και πολιτικές της ταυτότητας» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών): Μάνα, η άλλη Γυναίκα, Μανούσος Μανουσάκης (Σκηνοθέτης): «Ζούσε τη ζωή της» (κώδικες της ηθικής στον κινηματογράφο), Χρήστος Νταμπακάκης (Διδάκτωρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας του Δικαίου και του Θεάτρου): Η Παγώνα και οι άλλες (ο ρόλος της υπηρέτριας στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου), Φοίβη Οικονοπούλου-Αγγελοπούλου (Παραγωγός): Οργανώνοντας μεγάλες διεθνείς παραγωγές, Μάνια Παπαδημητρίου (Ηθοποιός): Η γυναίκα μπροστά στην κάμερα, Ασημίνα Προέδρου (Σκηνοθέτιδα): Νέα γυναίκα, μόνη πίσω απ’ την κάμερα, Γιάννης Σολδάτος (Ιστορικός του κινηματογράφου - Συγγραφέας): Από την «Γκόλφω» στην «Ευτυχία», Σύλλας Τζουμέρκας (Σκηνοθέτης).