Νέος Κύκλος για το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής του συγγραφέα Κώστα Β. Κατσουλάρη, με δυνατότητα παρακολούθησης είτε από κοντά είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, ξεκινάει τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Δείτε αναλυτικά όρους και προϋποθέσεις.
Εργαστήρι ΠΕΖΟΥ ΛΟΓΟΥ: Δημιουργική γραφή & τεχνικές της αφήγησης
Το Εργαστήρι αφορά τη μελέτη και τη συγγραφή πεζογραφίας (διηγήματα, νουβέλες κ.λπ). Μέσα από ποικίλες αναγνώσεις, ασκήσεις, επισημάνσεις, αλλά πρωτίστως μέσα από τη δημιουργική διάδραση μεταξύ των συμμετεχόντων, διερευνούνται με πρακτικό τρόπο μια σειρά από ζητήματα.
Κάποια είναι πιο τεχνικά:
- Ποιος «μιλάει» και ποιος «βλέπει» μέσα σε μια αφήγηση;
- Ολοκληρώνεται μια ιστορία ή απλώς... σταματάει;
- Γιατί οι αφηγήσεις μας άλλοτε είναι ζωντανές και παλλόμενες και άλλοτε «ψόφια κουνέλια»;
Ενώ άλλα είναι ευρύτερα:
- Πώς καταλαβαίνουμε το καλό γράψιμο και γιατί δεν είναι «σχετικό»;
- Είναι ο εαυτός μας προϊόν μυθοπλασίας;
- Πώς οι αγαπημένοι μας συγγραφείς γίνονται οι καλύτεροι δάσκαλοί μας και γιατί είναι καλό να έχουμε παραπάνω από έναν;
Πρακτικά
Στη διάρκεια δέκα (10) τρίωρων συναντήσεων κάθε ενδιαφερόμενος/η συμμετέχει με ασκήσεις-διηγήματα που έχουν ως σκοπό την «απορρόφηση» μιας αφηγηματικής τεχνικής ή ενός τρόπου θεάσης της γραφής. Επίσης, καθεμιά και καθένας οφείλει να διαβάζει προσεκτικά στο σπίτι τις ασκήσεις-διηγήματα των άλλων και να συνεισφέρει δημιουργικά στη συζήτηση που ακολουθεί κατά τη συνάντηση.
Παράλληλα, μεγάλο βάρος δίνεται στη δια ζώσης ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων καταξιωμένων συγγραφέων (συνήθως ο συντονιστής επιλέγει ένα βιβλίο ή δίνει εκείνος τα σχετικά κείμενα).
Με άλλα λόγια:
«Θα μελετήσουμε διαφορετικά στιλ γραφής, θα δοκιμάσουμε τεχνοτροπίες· θα δούμε πώς η επιλογή μιας φόρμας μπορεί να καθορίσει το περιεχόμενο ενός λογοτεχνικού έργου και πώς, αντίστροφα, ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο έλκει τη δική του φόρμα. Πάντοτε έχοντας επίγνωση ότι η συγγραφή είναι αγώνας μεγάλων αποστάσεων, άσκηση επιμονής και υπομονής, έκφραση πίστης στη δύναμη των λέξεων και αγάπης για τους ανθρώπους».
Πληροφορίες
Έναρξη: αρχές Οκτωβρίου (19:30 - 22:30) / Τελευταία συνάντηση: μέσα Δεκεμβρίου (19:30 - 22:30) .
Τρόποι συμμετοχής: Με ζωντανή παρουσία στα γραφεία της Book Press (Ασκληπιού 1, Αθήνα) ή/και μέσω ταυτόχρονης τηλεδιάσκεψης.
Διάρκεια: 30 ώρες / δέκα 3ωρες συναντήσεις είτε από κοντά είτε μέσω τηλεδιάσκεψης.
- Διευκρινίσεις σχετικά με τους τρόπους συμμετοχής, το κόστος και την ημέρα διεξαγωγής, στο workshops@bookpress.gr
- Υποβολή αιτήματος συμμετοχής με αποστολή βιογραφικού σημειώματος + ευσύνοπτου δείγματος γραφής (κείμενο μυθοπλασίας) στο workshops@bookpress.gr
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ: Τηλεδιάσκεψη με τον συγγραφέα, για γνωριμία και ενημέρωση χωρίς καμία δέσμευση, το επόμενο διάστημα. Συμμετοχή κατόπιν αιτήσεως με μήνυμα στο workshops@bookpress.gr
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Κώστας Β. Κατσουλάρης γεννήθηκε το 1968. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα, κινηματογράφο στο Παρίσι και λογοτεχνία στη Θεσσαλονίκη. Έχει εκδώσει εννιά βιβλία πεζογραφίας κι έχει συμμετάσχει με διηγήματά του σε συλλογικές εκδόσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Για τη συλλογή διηγημάτων Νυχτερινό ρεύμα (Πόλις 2015) τιμήθηκε με το βραβείο διηγήματος του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και με το βραβείο διηγήματος του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών. Το μυθιστόρημά του Στο στήθος μέσα χάλκινη καρδιά (Μεταίχμιο 2018) ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος καθώς και για τα βραβεία καλύτερου μυθιστορήματος του «Αναγνώστη» και του περιοδικού «Κλεψύδρα». Η συλλογή διηγημάτων Αφαίας και Τελαμώνος (Μεταίχμιο 2021) ήταν υποψήφια στα βραβεία του «Αναγνώστη» και τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού των καταστημάτων Public. Τελευταίο του βιβλίο, από κοινού με τον Δημοσθένη Κούρτοβικ, η συζήτησή τους με τίτλο Σκοντάφτοντας σε ανοιχτά σύνορα (Πατάκης 2023).
Τα τελευταία 15 χρόνια εμψυχώνει εργαστήρια δημιουργικής γραφής ή ανάγνωσης (στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, στο ΕΚΕΜΕΛ, στο Κολλέγιο της Ελλάδας, στις εκδόσεις Πατάκη, στις εκδόσεις Μεταίχμιο και αλλού), ενώ τα τελευταία 7 χρόνια είναι καθηγητής-σύμβουλος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων Μαθαίνοντας ποδήλατο, με διηγήματα μαθητών του, όπως κι από τις εκδόσεις Ιωλκός το σπονδυλωτό μυθιστόρημα Ηφαίστειο, ενώ αρκετές μαθήτριες ή μαθητές του έχουν εκδώσει προσωπικά έργα τους. Μεταφράζει, αρθρογραφεί, ηχογραφεί podcast κι εργάζεται ως σύμβουλος κινηματογραφικών σεναρίων. Το 2009 συνίδρυσε –κι έκτοτε διευθύνει– τη διαδικτυακή πύλη για το βιβλίο και τον πολιτισμό bookpress.gr.
Περισσότερα για τον συγγραφέα: ΕΔΩ.