Ο ψυχαναλυτής Ντάριαν Λίντερ θα μιλήσει στην Αθήνα για το βιβλίο του «Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση»

Λίγα λόγια για το βιβλίο του ψυχαναλυτή Ντάριαν Λίντερ [Darian Leader] «Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση», από τον μεταφραστή του, με αφορμή την επίσκεψη του συγγραφέα στην Ελλάδα. Φωτογραφία ® Angus Muir

Γράφει ο Χρήστος Τσαμπρούνης

Ο Ντάριαν Λίντερ με τα ίδια του τα λόγια

Το Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ., ο συγγραφέας και ψυχαναλυτής Ντάριαν Λίντερ θα μιλήσει για πρώτη φορά σε ελληνικό κοινό με αφορμή την έκδοση του ψυχαναλυτικού του δοκιμίου «Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση» (μτφρ. Χρήστος Τσαμπρούνης, εκδ. Επέκεινα), στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»). Την παρουσίαση συνδιοργανώνουν τα «Ψυχαναλυτικά Σεμινάρια» και ο ψυχαναλυτής/μεταφραστής του βιβλίου, Χρήστος Τσαμπρούνης.

E-mail: psychanalytika.seminaria@gmail.com

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ (φοιτητές/άνεργοι: 10 ευρώ)

Ο πολυπράγμων Ντάριαν Λίντερ

Συμπτωματικά την τελευταία τριετία μεταφράστηκαν στη γλώσσα μας άλλα δύο σημαντικά βιβλία του: η μελέτη-ορόσημο, Τι είναι η τρέλα; (μετάφραση Χρήστος Πάλλας, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2020) και το σύντομο αλλά οξυδερκές δοκίμιο, Strictly Bipolar – Δοκίμιο πάνω στη διπολική διαταραχή (μετάφραση Μιχάλης Μεντίνης, εκδ. oposito, Αθήνα 2022).

Όπως διαβάζει ο αναγνώστης σε όλη την έκταση του δοκιμίου υπάρχει μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρωτογενή φροϋδική υπόθεση της αρχής της ευχαρίστησης και στα αδιέξοδά της [...]

Το θέμα του βιβλίου του Απόλαυση αφορά μια ιδιαίτερα δύσκολη έννοια της ψυχανάλυσης, που όμως το συγγραφικό στυλ του Leader, η πολυπραγμοσύνη και η εις βάθος γνώση εκείνου για το οποίο μιλά, το καθιστούν φαινομενικά απλό. Υπακούει με άλλα λόγια σε κάτι ζωτικό, τουλάχιστον για την κλινική περιγραφή, πόσο μάλλον για την ψυχαναλυτική συγγραφή υπό την ευρεία έννοια, πολύ απλά, σε αυτό που αποκαλούμε δημιουργική γραφή. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη. Όπως διαβάζει ο αναγνώστης σε όλη την έκταση του δοκιμίου υπάρχει μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρωτογενή φροϋδική υπόθεση της αρχής της ευχαρίστησης και στα αδιέξοδά της, δηλαδή ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη τοπική, στην τελεολογία των ενορμήσεων και στην πλήρη έλλειψη ή/και αποτυχία τους, αντιπαράθεση από την οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεπηδά η περιπέτεια της λακανικής θεωρίας και ειδικότερα η υπόθεση της jouissance/απόλαυσης.

Προκειμένου να πλαισιώσουμε καλύτερα την αναλυτική και συγγραφική του εργασία παραθέτουμε κάποιους άξονες σκέψης, τους οποίους ανέπτυξε σε μια πρόσφατη προφορική συνομιλία μας και οι οποίοι αφορούν κρίσιμα ερωτήματα τόσο ειδικού όσο και ευρύτερου αναλυτικού ενδιαφέροντος.

Τέχνη, συγγραφή και ψυχανάλυση

Ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό για την ορθή πρόσληψη της σκέψης και των εργασιών του να είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν σε αυτές η τέχνη. «Μόλις επιστρέφω από την Γαλλία στην Αγγλία, στα μέσα της δεκαετίας του 1980» μας λέει «διαπιστώνω πως η τρέχουσα τότε ψυχαναλυτική πρακτική, όπως και οι υπόλοιπες «ομιλούσες θεραπείες» (talking cures) της εποχής, στηρίζονταν κατά κανόνα στην ισχυρή φιλοσοφική παράδοση του εμπειρισμού.» Στην τέχνη, λοιπόν, βρίσκει μια προνομιακή οδό μετάδοσης της ψυχανάλυσης. Ο λόγος, όπως λέει ο ίδιος, είναι απλός: «το ίδιο το αντικείμενο της τέχνης είναι κάτι το οποίο ο καλλιτέχνης/δημιουργός παίρνει και μετασχηματίζει», κάτι το οποίο «δεν είναι εν τέλει αυτό που φαίνεται» και το οποίο παρόλα αυτά βρίσκει απήχηση. Στο λακανικό discourse, συνεχίζει ο Leader, έχουμε να κάνουμε με ακριβώς αυτό, με τη διαφορά ότι στην ψυχανάλυση «ο μετασχηματισμός για τον οποίο πρόκειται σε αυτό το discourse αφορά εν γένει τον τρόπο διά του οποίου προσλαμβάνεται και διαμορφώνεται η ίδια η αντικειμενική πραγματικότητα.»

Τα ίδια τα ψυχαναλυτικά του κείμενα χαρακτηρίζονται από αυτό το ιδιαίτερο στυλ, στο οποίο και το ελληνικό κοινό των ειδικών αντιστέκεται.

Έτσι δικαιολογείται πώς σε όλο το έργο του, υπάρχει ένας διαρκής διάλογος με την τέχνη. Τα ίδια τα ψυχαναλυτικά του κείμενα χαρακτηρίζονται από αυτό το ιδιαίτερο στυλ, στο οποίο και το ελληνικό κοινό των ειδικών αντιστέκεται: είτε πρόκειται για την αντίσταση του αντικειμενισμού, δηλαδή όσων εν τέλει ανάγουν ή περιστέλλουν την ψυχανάλυση στη σχέση με τη μαμάκα ή τον μπαμπάκα, είτε πρόκειται για μια δυσκολία, ανεξαρτήτως πρόσημου, να παραδεχτεί κανείς την απουσία κάποιου αναγκαίου ακαδημαϊσμού ή επιστημονισμού στη συγκρότηση του ίδιου του λόγου του. Σε κάθε περίπτωση, εκεί στηρίζεται, όπως λέει o ίδιος, η συστηματική και σε ετήσια βάση συνεργασία του με διάφορα καλλιτεχνικά projects.

Προσφυγικό και ψυχανάλυση

Το έργο του δεν στερείται πολιτικής εγρήγορσης, θα τολμούσε να πει κανείς με έμφαση. Είναι χαρακτηριστικές οι πολιτικές αιχμές που υπάρχουν στο ίδιο το βιβλίο της Απόλαυσης (εκδ. Επέκεινα 2022), κείμενο το οποίο πραγματεύεται ένα αμιγώς (και δύσκολο) ψυχαναλυτικό ζήτημα. Στα ανοιχτά σεμινάρια του CFAR (Center for Freudian Analysis and Research), του οποίου είναι συνιδρυτής και μέλος, μια σημαντικότατη θεματική που συνεχίζει να απασχολεί αυτόν και άλλους συναδέλφους του είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό. «Οι έννοιες του ορίου και του συνόρου είναι από τις σημαντικότερες της ψυχανάλυσης, αναφέρομαι στις τοπικές του Φρόυντ και φυσικά στην τοπολογία του Λακάν», λέει με έμφαση. Βεβαίως, συμπληρώνει, «μας απασχολούν οι διαδικασίες αυτές» – οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, με ό,τι τις προκαλούν και ό,τι αυτές συνεπάγονται – «κυρίως στο βαθμό που συντελούν σε ό,τι στην ψυχολογία ονομάζουμε από-ανθρωποποίηση» και σίγουρα το ίδιο το πρόβλημα του «πώς μπορεί κανείς να εργαστεί κλινικά με ανθρώπους που τις έχουν υποστεί (εν. τις εν λόγω διαδικασίες, ψυχικές όσο και κοινωνικές).»

Σύμφωνα με τον Leader, ο πολιτικός αντίκτυπος, η αντήχηση αυτών των κοινωνικών/πολιτικών φαινομένων στην δημόσια σφαίρα είναι από μόνο του κάτι το ιδιαιτέρως πολύπλοκο, το οποίο διαπερνά την αισθητική, τα ζητήματα πίστεως και φυσικά άπτεται του πυρήνα της ψυχανάλυσης μέσω της φροϋδικής επινόησης του ψυχικού οργάνου. «Παραδείγματος χάριν» μας λέει, «στην Αγγλία υπήρξε μια μετατόπιση όσον αφορά την ευαισθησία των ανθρώπων στο επίμαχο θέμα, χαρακτηριστικά αφότου κυκλοφόρησε η φωτογραφία ενός πατέρα που κουβαλούσε στα χέρια του το νεκρό παιδί του, κάτι που έχει σαφείς αναφορές στην χριστιανική παράδοση της Πιετά.»

Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και ΕυχαρίστησηΈρευνα για τις σεξουαλικότητες

Τέλος, τηλεγραφικά σχεδόν, αξίζει να γράψουμε κάτι για το τρέχον ερευνητικό του ενδιαφέρον, για το οποίο, εάν το επιτρέψουν οι περιστάσεις ίσως κάνει μια σύντομη διάλεξη, στη βιβλιοπαρουσίαση του Ιουνίου. Στο έργο του Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση (2022), γίνεται λόγος για τις εμπειρικές μελέτες των δεκαετιών του 1950 και 1960 – συγκεκριμένα αυτές του Kinsey και των Masters & Johnson. Για τον Leader, οι εργασίες αυτές αποδεικνύονται ιδιαιτέρως γόνιμες, κάτι που δικαιολογείται ως εξής. Όπως λέει, έχει να κάνει με την «φαινόμενη υποχώρηση του ερευνητικού ενδιαφέροντος της ψυχανάλυσης από το ζήτημα της σεξουαλικότητας όπως την έθεσε ο ίδιος ο Φρόυντ.» Ενώ δηλαδή, λέει ο Leader, ο πρώτος τη τάξει ψυχαναλυτής είχε ένα αυθεντικό, επαναστατικό, σθένος που συμπυκνώθηκε στις Τρεις Μελέτες για την Σεξουαλική Θεωρία (1905), το ενδιαφέρον αυτό μοιάζει να υποχωρεί σήμερα. «Ενώ ακούμε στην κλινική πράξη, διαρκώς, παράπονα των ασθενών μας που στρέφονται γύρω από αυτό το ζήτημα, οι ίδιοι οι ψυχαναλυτές, από διακριτικότητα, σωστά ίσως, δεν ερωτούν να μάθουν περισσότερα από τους ασθενείς τους». Οι μελέτες εκείνων των δεκαετιών, καταπιάνονται επισταμένως με αυτό το ζήτημα και φαίνεται να προσφέρουν υλικό πολύτιμο, ικανό μάλιστα, κατά τον ίδιο, να φωτίσει αλλά και να διευρύνει ένα πεδίο όπου η ψυχανάλυση κατά τεκμήριο πρωτοπόρησε, αλλά στο οποίο, επίσης, από την εποχή του ιδρυτή της απουσιάζει κάποια συμβολή εφάμιλλης τόλμης κι ευφυΐας.


* Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΜΠΡΟΥΝΗΣ είναι ψυχαναλυτής, κοινωνιολόγος και μεταφραστής του βιβλίου του Darian Leader (2022), Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση, Τρίκαλα: εκδ. Επέκεινα.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αλέξης Ζήρας αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ο Αλέξης Ζήρας αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός, γραμματολόγος, ερευνητής της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Εικόνα: Ο...

«Λογοτεχνία και Τύπος»: Εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη

«Λογοτεχνία και Τύπος»: Εκδήλωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη

Ημερίδα-εργαστήριο με θέμα «Λογοτεχνία και Τύπος: Διασταυρώσεις στον χάρτη της περιφέρειας», από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το Σάββατο, 13/12, στη Θεσσαλονίκη. Εικόνα: Από παλαιότερη εκδήλωση της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ο Τίτος Πατρίκιος έγινε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Ο Τίτος Πατρίκιος έγινε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκε η συνεδρία υποδοχής του ποιητή Τίτου Πατρίκιου ως επίτιμου μέλους της Ακαδημίας Αθηνών. Στην κεντρική εικόνα, ο ποιητής την ώρα που ευχαριστεί την Ακαδημία για την επιτιμοποίησή του. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Αλέξης Ζήρας αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ο Αλέξης Ζήρας αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Ο Αλέξης Ζήρας, κριτικός, γραμματολόγος, ερευνητής της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής λογοτεχνίας και πρώην Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Εικόνα: Ο...

«Ανοίξτε, ουρανοί» του Σον Χιούιτ (κριτική) – Το αισθαντικό ξύπνημα του εφηβικού έρωτα

«Ανοίξτε, ουρανοί» του Σον Χιούιτ (κριτική) – Το αισθαντικό ξύπνημα του εφηβικού έρωτα

Για το μυθιστόρημα του Σον Χιούιτ (Seán Hewitt) «Ανοίξτε, ουρανοί» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Στερέωμα). Εικόνα: Από την ταινία «Call me by your name». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Γλυκές μυρωδιές της φύσης που μπλέκοντ...

«Μέρα» του Μάικλ Κάνινγκχαμ (κριτική) – Έργο χαμηλών τόνων για τα αδιέξοδα και τις ματαιώσεις της σύγχρονης ζωής

«Μέρα» του Μάικλ Κάνινγκχαμ (κριτική) – Έργο χαμηλών τόνων για τα αδιέξοδα και τις ματαιώσεις της σύγχρονης ζωής

Για το μυθιστόρημα του Μάικλ Κάνινγκχαμ (Michael Cunningham) «Μέρα» (μτφρ. Παναγιώτης Κεχαγιάς, εκδ. Αλεξάνδρεια). Εικόνα: Από την ταινία «Marriage story» του Νόα Μπάουμπαχ.

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου 

Στα 19...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

«Συναίνεση» της Βανεσά Σπρινγκορά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Βανεσά Σπρινγκορά [Vanessa Springora] «Συναίνεση» (μτφρ. Γιώργος Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, επιμέλεια μτφρ. Μιρέλα Διαλέτη), το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας ...

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

«Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» του Μάλκομ Λόουρι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μάλκομ Λόουρι [Malcolm Lowry] «Ταξίδι στη Λευκή Θάλασσα» (μτφρ. Κατερίνα Σχινά), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ίσως πάντα τη...

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

«Η αγέλη» της Βίκυς Τσελεπίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Βίκυς Τσελεπίδου «Η αγέλη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

[ΦΑΙΗ] 

Είχαν πυκνώσει πάλι οι συναντήσεις ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

250 χρόνια Τζέιν Όστεν: Η αθόρυβη επανάσταση της ειρωνείας

Διακόσια πενήντα χρόνια (250) κλείνουν σε λίγες μέρες από τη γέννηση της Τζέιν Όστεν [Jane Austen, 16 Δεκεμβρίου 1775 – 18 Ιουλίου 1817], μια από τις πιο επιδραστικές συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η μεταφράστρια πολλών βιβλίων της στα ελληνικά, συγγραφέας Αργυρώ Μαντόγλου, προσεγγίζει την ιδιοφυία της σπουδ...

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τέσσερις νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Βακχικόν

Τέσσερις ποιητικές συλλογές από Έλληνες δημιουργούς κυκλοφόρησαν πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν. Εικόνα: «Ο γέρος κιθαρίστας» του Πικάσο. 

Επιμέλεια: Book Press

Τέσσερα νέα ποιητικά βιβλία μόλις κυκλοφόρησαν από τι...

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας

Δώδεκα βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που μόλις εκδόθηκαν. Τρία από αυτά είναι επανεκδόσεις.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Βασίλης Γκουρογιάννης, ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ