Ο ψυχαναλυτής Ντάριαν Λίντερ θα μιλήσει στην Αθήνα για το βιβλίο του «Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση»

Λίγα λόγια για το βιβλίο του ψυχαναλυτή Ντάριαν Λίντερ [Darian Leader] «Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση», από τον μεταφραστή του, με αφορμή την επίσκεψη του συγγραφέα στην Ελλάδα. Φωτογραφία ® Angus Muir

Γράφει ο Χρήστος Τσαμπρούνης

Ο Ντάριαν Λίντερ με τα ίδια του τα λόγια

Το Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 10:00 π.μ., ο συγγραφέας και ψυχαναλυτής Ντάριαν Λίντερ θα μιλήσει για πρώτη φορά σε ελληνικό κοινό με αφορμή την έκδοση του ψυχαναλυτικού του δοκιμίου «Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση» (μτφρ. Χρήστος Τσαμπρούνης, εκδ. Επέκεινα), στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»). Την παρουσίαση συνδιοργανώνουν τα «Ψυχαναλυτικά Σεμινάρια» και ο ψυχαναλυτής/μεταφραστής του βιβλίου, Χρήστος Τσαμπρούνης.

E-mail: psychanalytika.seminaria@gmail.com

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ (φοιτητές/άνεργοι: 10 ευρώ)

Ο πολυπράγμων Ντάριαν Λίντερ

Συμπτωματικά την τελευταία τριετία μεταφράστηκαν στη γλώσσα μας άλλα δύο σημαντικά βιβλία του: η μελέτη-ορόσημο, Τι είναι η τρέλα; (μετάφραση Χρήστος Πάλλας, εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2020) και το σύντομο αλλά οξυδερκές δοκίμιο, Strictly Bipolar – Δοκίμιο πάνω στη διπολική διαταραχή (μετάφραση Μιχάλης Μεντίνης, εκδ. oposito, Αθήνα 2022).

Όπως διαβάζει ο αναγνώστης σε όλη την έκταση του δοκιμίου υπάρχει μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρωτογενή φροϋδική υπόθεση της αρχής της ευχαρίστησης και στα αδιέξοδά της [...]

Το θέμα του βιβλίου του Απόλαυση αφορά μια ιδιαίτερα δύσκολη έννοια της ψυχανάλυσης, που όμως το συγγραφικό στυλ του Leader, η πολυπραγμοσύνη και η εις βάθος γνώση εκείνου για το οποίο μιλά, το καθιστούν φαινομενικά απλό. Υπακούει με άλλα λόγια σε κάτι ζωτικό, τουλάχιστον για την κλινική περιγραφή, πόσο μάλλον για την ψυχαναλυτική συγγραφή υπό την ευρεία έννοια, πολύ απλά, σε αυτό που αποκαλούμε δημιουργική γραφή. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη. Όπως διαβάζει ο αναγνώστης σε όλη την έκταση του δοκιμίου υπάρχει μια διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στην πρωτογενή φροϋδική υπόθεση της αρχής της ευχαρίστησης και στα αδιέξοδά της, δηλαδή ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη τοπική, στην τελεολογία των ενορμήσεων και στην πλήρη έλλειψη ή/και αποτυχία τους, αντιπαράθεση από την οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξεπηδά η περιπέτεια της λακανικής θεωρίας και ειδικότερα η υπόθεση της jouissance/απόλαυσης.

Προκειμένου να πλαισιώσουμε καλύτερα την αναλυτική και συγγραφική του εργασία παραθέτουμε κάποιους άξονες σκέψης, τους οποίους ανέπτυξε σε μια πρόσφατη προφορική συνομιλία μας και οι οποίοι αφορούν κρίσιμα ερωτήματα τόσο ειδικού όσο και ευρύτερου αναλυτικού ενδιαφέροντος.

Τέχνη, συγγραφή και ψυχανάλυση

Ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό για την ορθή πρόσληψη της σκέψης και των εργασιών του να είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν σε αυτές η τέχνη. «Μόλις επιστρέφω από την Γαλλία στην Αγγλία, στα μέσα της δεκαετίας του 1980» μας λέει «διαπιστώνω πως η τρέχουσα τότε ψυχαναλυτική πρακτική, όπως και οι υπόλοιπες «ομιλούσες θεραπείες» (talking cures) της εποχής, στηρίζονταν κατά κανόνα στην ισχυρή φιλοσοφική παράδοση του εμπειρισμού.» Στην τέχνη, λοιπόν, βρίσκει μια προνομιακή οδό μετάδοσης της ψυχανάλυσης. Ο λόγος, όπως λέει ο ίδιος, είναι απλός: «το ίδιο το αντικείμενο της τέχνης είναι κάτι το οποίο ο καλλιτέχνης/δημιουργός παίρνει και μετασχηματίζει», κάτι το οποίο «δεν είναι εν τέλει αυτό που φαίνεται» και το οποίο παρόλα αυτά βρίσκει απήχηση. Στο λακανικό discourse, συνεχίζει ο Leader, έχουμε να κάνουμε με ακριβώς αυτό, με τη διαφορά ότι στην ψυχανάλυση «ο μετασχηματισμός για τον οποίο πρόκειται σε αυτό το discourse αφορά εν γένει τον τρόπο διά του οποίου προσλαμβάνεται και διαμορφώνεται η ίδια η αντικειμενική πραγματικότητα.»

Τα ίδια τα ψυχαναλυτικά του κείμενα χαρακτηρίζονται από αυτό το ιδιαίτερο στυλ, στο οποίο και το ελληνικό κοινό των ειδικών αντιστέκεται.

Έτσι δικαιολογείται πώς σε όλο το έργο του, υπάρχει ένας διαρκής διάλογος με την τέχνη. Τα ίδια τα ψυχαναλυτικά του κείμενα χαρακτηρίζονται από αυτό το ιδιαίτερο στυλ, στο οποίο και το ελληνικό κοινό των ειδικών αντιστέκεται: είτε πρόκειται για την αντίσταση του αντικειμενισμού, δηλαδή όσων εν τέλει ανάγουν ή περιστέλλουν την ψυχανάλυση στη σχέση με τη μαμάκα ή τον μπαμπάκα, είτε πρόκειται για μια δυσκολία, ανεξαρτήτως πρόσημου, να παραδεχτεί κανείς την απουσία κάποιου αναγκαίου ακαδημαϊσμού ή επιστημονισμού στη συγκρότηση του ίδιου του λόγου του. Σε κάθε περίπτωση, εκεί στηρίζεται, όπως λέει o ίδιος, η συστηματική και σε ετήσια βάση συνεργασία του με διάφορα καλλιτεχνικά projects.

Προσφυγικό και ψυχανάλυση

Το έργο του δεν στερείται πολιτικής εγρήγορσης, θα τολμούσε να πει κανείς με έμφαση. Είναι χαρακτηριστικές οι πολιτικές αιχμές που υπάρχουν στο ίδιο το βιβλίο της Απόλαυσης (εκδ. Επέκεινα 2022), κείμενο το οποίο πραγματεύεται ένα αμιγώς (και δύσκολο) ψυχαναλυτικό ζήτημα. Στα ανοιχτά σεμινάρια του CFAR (Center for Freudian Analysis and Research), του οποίου είναι συνιδρυτής και μέλος, μια σημαντικότατη θεματική που συνεχίζει να απασχολεί αυτόν και άλλους συναδέλφους του είναι το μεταναστευτικό/προσφυγικό. «Οι έννοιες του ορίου και του συνόρου είναι από τις σημαντικότερες της ψυχανάλυσης, αναφέρομαι στις τοπικές του Φρόυντ και φυσικά στην τοπολογία του Λακάν», λέει με έμφαση. Βεβαίως, συμπληρώνει, «μας απασχολούν οι διαδικασίες αυτές» – οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, με ό,τι τις προκαλούν και ό,τι αυτές συνεπάγονται – «κυρίως στο βαθμό που συντελούν σε ό,τι στην ψυχολογία ονομάζουμε από-ανθρωποποίηση» και σίγουρα το ίδιο το πρόβλημα του «πώς μπορεί κανείς να εργαστεί κλινικά με ανθρώπους που τις έχουν υποστεί (εν. τις εν λόγω διαδικασίες, ψυχικές όσο και κοινωνικές).»

Σύμφωνα με τον Leader, ο πολιτικός αντίκτυπος, η αντήχηση αυτών των κοινωνικών/πολιτικών φαινομένων στην δημόσια σφαίρα είναι από μόνο του κάτι το ιδιαιτέρως πολύπλοκο, το οποίο διαπερνά την αισθητική, τα ζητήματα πίστεως και φυσικά άπτεται του πυρήνα της ψυχανάλυσης μέσω της φροϋδικής επινόησης του ψυχικού οργάνου. «Παραδείγματος χάριν» μας λέει, «στην Αγγλία υπήρξε μια μετατόπιση όσον αφορά την ευαισθησία των ανθρώπων στο επίμαχο θέμα, χαρακτηριστικά αφότου κυκλοφόρησε η φωτογραφία ενός πατέρα που κουβαλούσε στα χέρια του το νεκρό παιδί του, κάτι που έχει σαφείς αναφορές στην χριστιανική παράδοση της Πιετά.»

Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και ΕυχαρίστησηΈρευνα για τις σεξουαλικότητες

Τέλος, τηλεγραφικά σχεδόν, αξίζει να γράψουμε κάτι για το τρέχον ερευνητικό του ενδιαφέρον, για το οποίο, εάν το επιτρέψουν οι περιστάσεις ίσως κάνει μια σύντομη διάλεξη, στη βιβλιοπαρουσίαση του Ιουνίου. Στο έργο του Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση (2022), γίνεται λόγος για τις εμπειρικές μελέτες των δεκαετιών του 1950 και 1960 – συγκεκριμένα αυτές του Kinsey και των Masters & Johnson. Για τον Leader, οι εργασίες αυτές αποδεικνύονται ιδιαιτέρως γόνιμες, κάτι που δικαιολογείται ως εξής. Όπως λέει, έχει να κάνει με την «φαινόμενη υποχώρηση του ερευνητικού ενδιαφέροντος της ψυχανάλυσης από το ζήτημα της σεξουαλικότητας όπως την έθεσε ο ίδιος ο Φρόυντ.» Ενώ δηλαδή, λέει ο Leader, ο πρώτος τη τάξει ψυχαναλυτής είχε ένα αυθεντικό, επαναστατικό, σθένος που συμπυκνώθηκε στις Τρεις Μελέτες για την Σεξουαλική Θεωρία (1905), το ενδιαφέρον αυτό μοιάζει να υποχωρεί σήμερα. «Ενώ ακούμε στην κλινική πράξη, διαρκώς, παράπονα των ασθενών μας που στρέφονται γύρω από αυτό το ζήτημα, οι ίδιοι οι ψυχαναλυτές, από διακριτικότητα, σωστά ίσως, δεν ερωτούν να μάθουν περισσότερα από τους ασθενείς τους». Οι μελέτες εκείνων των δεκαετιών, καταπιάνονται επισταμένως με αυτό το ζήτημα και φαίνεται να προσφέρουν υλικό πολύτιμο, ικανό μάλιστα, κατά τον ίδιο, να φωτίσει αλλά και να διευρύνει ένα πεδίο όπου η ψυχανάλυση κατά τεκμήριο πρωτοπόρησε, αλλά στο οποίο, επίσης, από την εποχή του ιδρυτή της απουσιάζει κάποια συμβολή εφάμιλλης τόλμης κι ευφυΐας.


* Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΜΠΡΟΥΝΗΣ είναι ψυχαναλυτής, κοινωνιολόγος και μεταφραστής του βιβλίου του Darian Leader (2022), Απόλαυση – Σεξουαλικότητα, Οδύνη και Ευχαρίστηση, Τρίκαλα: εκδ. Επέκεινα.

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Οι έξι συγγραφείς που επιλεχτήκαν από την κριτική επιτροπή «παρουσιάζουν έργα εντυπωσιακής δομής». Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι. Στη φωτογραφία, η υποψήφια Σάρα Μπερνστάιν [Sarah Bernstein].

Επιμέλεια: Book Press

...
Ο Τεντ Τσιάνγκ προειδοποιεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει ανεργία και δυστυχία κι εξηγεί πώς και γιατί

Ο Τεντ Τσιάνγκ προειδοποιεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα φέρει ανεργία και δυστυχία κι εξηγεί πώς και γιατί

Σε άρθρο του στον New Yorker, ο Τεντ Τσιάνγκ [Ted Chiang] έθιξε το ζήτημα της καπηλείας των καινοτομιών της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις πολυεθνικές εταιρίες, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να χάσουν πολλοί άνθρωποι τις δουλειές τους, και να διευρυνθούν περαιτέρω οι οικονομικές ανισότητες παγκοσμίως. Ο Τσιάνγκ, συγγ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Τζο Νέσμπο: «Η κόρη μου δεν εντυπωσιάζεται με τίποτα από όσα κάνω, αλλά όταν της είπα ότι θα γίνω επίτιμος διδάκτωρ στην Αθήνα έμεινε με το στόμα ανοιχτό»

Ο δημοφιλής συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας Τζο Νέσμπο [Jo Nesbø] αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επιμέλεια: Ευλαλία Πάνου

...
Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Βίος και Πολιτεία #10: Ο Παναγής Παναγιωτόπουλος ζωντανά από το «υπόγειο» της Πολιτείας

Στο 10ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου, με τον Κώστα Κατσουλάρη θα συνομιλήσει ο συγγραφέας και πανεπιστημιακός Παναγής Παναγιωτόπουλος. Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά, την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 7μμ.

Επιμέλεια: Book Press

Βίος ...

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

«Κάποιοι μήνες της ζωής μου» του Μισέλ Ουελμπέκ – ή πώς να μην αποφεύγεις τις παγίδες της δημοσιότητας (κριτική)

Για το βιβλίο του Μισέλ Ουελμπέκ [Michel Houellebecq] «Κάποιοι μήνες της ζωής μου» (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, εκδ. Εστία). 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Προβοκάτορας, φίλεχθρος, άνθρωπος που ζει από τις αντιπαραθέσεις και...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

«Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα» του Βαγγέλη Μαργιωρή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Βαγγέλη Μαργιωρή «Το σπίτι με την κόκκινη πόρτα», το οποίο κυκλοφορεί στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ήρωες, μίξερ, μανταλάκια, σερβιέτες…» Μέσα στο ...

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Μεσογειακό νουάρ, δικαστικό θρίλερ, whodunnit κι ένα ασήμαντο περιστατικό: 4 δυνατά ευρωπαϊκά αστυνομικά μυθιστορήματα

Τέσσερα πρόσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα ανανεώνουν τις γνωστές υποκατηγορίες της αστυνομικής λογοτεχνίας. «Η σκοτεινή μούσα» του Άρμιν Έρι, «Ο κώδικας του θησαυρού» της Τζάνις Χάλετ, «Θάνατος ενός ταξιδιώτη» του Ντιντιέ Φασέν και «Η στρατηγική του πεκινουά» του Αλέξις Ραβέλο.

Γράφει η Χίλ...

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

22 Σεπτεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ