Συνάντηση με τον συγγραφέα Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ για το βιβλίο του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων»

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και οι εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν σε δύο συναντήσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τον συγγραφέα Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ [Mohamed Mbougar Sarr] για το βραβευμένο με Γκονκούρ μυθιστόρημά του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων», στις 5 και 6 Μαΐου αντίστοιχα.

Επιμέλεια: Book Press

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν συνάντηση με τον συγγραφέα Μοχάμεντ Μπουγκάρ Σαρ [Mohamed Mbougar Sarr] για το βιβλίο του «Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων» (μτφρ. Μήνα Πατεράκη-Γαρέφη, εκδ. Πατάκη) την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στις 20:00, στο The Upper House (Βουκουρεστίου 3, Αθήνα, Στοά Σπύρου Μήλιου, City Link, 6ος όροφος. Είσοδος από Στοά Σπύρου Μήλιου).

Βραβείο Γκονκούρ 2021 και βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας 2022

Λίγα λόγια για τον Mohamed Mbougar Sarr

Ο Σενεγαλέζος συγγραφέας Mohamed Mbougar Sarr μεγάλωσε στα ανατολικά του Ντακάρ, σε ένα προνομιούχο περιβάλλον όπου οι άνθρωποι πίστευαν στην αξία. Η αγάπη του για τη γνώση και τις σπουδές τον οδήγησε στην πολύ επιλεκτική στρατιωτική σχολή του Σεν-Λουί, έπειτα σε μια προπαρασκευαστική τάξη στη Γαλλία, στην Κομπιένη και στην Σχολή κοινωνικών επιστημών στο Παρίσι, όπου ξεκίνησε διδακτορικό στη λογοτεχνία. Το 2021, κέρδισε το διάσημο γαλλικό λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ με το τέταρτο μυθιστόρημά του, La plus secrète mémoire des hommes (Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων).

Την επoμένη, Σάββατο 6 Μαΐου, στις 20:00, εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Άλκη Ζέη της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Γρηγόρης Μπέκος, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, και ο συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπωνΤο μυθιστόρημα Η πιο μυστική μνήμη των ανθρώπων (La plus secrète mémoire des hommes) αφηγείται την ιστορία δύο Σενεγαλέζων συγγραφέων, ο ένας σύγχρονος, σε αναζήτηση του εαυτού του, που μοιάζει με τον συγγραφέα, ο άλλος που έζησε τη στιγμή της δόξας του το 1938, πριν από μια ραγδαία πτώση, ο μυστηριώδης Τ.Σ. Ελιμάν, εμπνευσμένος από τον Μαλιανό Γιαμπό Ουολογκέμ, νικητή του βραβείου Ρενοντό, το 1968.

Στο μυθιστόρημα, το 2018, ο Ντιεγκάν Λατίρ Φε, νεαρός συγγραφέας από τη Σενεγάλη που ζει στο Παρίσι, συγκλονίζεται από την ανακάλυψη του βιβλίου Le labyrinthe de l'inhumain, που εκδόθηκε το 1938. Η ιστορία αυτού του μυστηριώδους βιβλίου τον ιντριγκάρει. Ο συγγραφέας του εξαφανίστηκε μετά την έκδοση του μυθιστορήματος. Ο νεαρός συγγραφέας προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από την ιστορία αυτού του έργου του Τ.Σ. Ελιμάν. Η ιστορία διαδραματίζεται στη Σενεγάλη, στο Μπουένος Άιρες, στο Άμστερνταμ και στο Παρίσι.

https://www.youtube.com/watch?v=ei3STRLSeYU

Συντονιστής: Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας

Oργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς, Εκδόσεις Πατάκη

politeia link more

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που πέθανε σε ηλικία 66 ετών και ανακοινώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ρίβα». ©Sissy Morfi

Επιμέλεια: Book ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Ο συγγραφέας και ποιητής Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον συγγραφέα με ανακοίνωσή της. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας και ποιητής ...

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμουλής. 

Επιμέλεια: Book Press

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ