Ο βραβευμένος με Pulitzer Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και πεζογράφος, Ντέιβιντ Μάμετ, παρουσιάζει απελπισμένους χαρακτήρες, συχνά ανθρώπους της εργατικής τάξης. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από εκρηκτικούς, ζωντανούς, γεμάτους με λεκτικές επαναλήψεις και βωμολοχίες, διαλόγους. Βιβλία του κυκλοφορούν στη χώρα μας από τις εκδόσεις Πατάκη, Μεταίχμιο κ.ά.
Επιμέλεια: Book Press
Ακολουθούν επτά συγγραφικές συμβουλές από τον Μάμετ, αποσπάσματα από ένα σημείωμα με οδηγίες που άφησε στη συγγραφική ομάδα της τηλεοπτικής σειράς «The Unit».
Η δραματουργία είναι το σημαντικότερο στοιχείο ενός έργου:
«Το κοινό δεν παρακολουθεί μια τηλεοπτική σειρά για να ακούσει πληροφορίες. Ούτε εσείς, ούτε εγώ το κάνουμε. Κανείς δεν θα το έκανε αυτό και κανείς δεν πρόκειται να το κάνει. Το κοινό παρακολουθεί, και θα συνεχίσει να παρακολουθεί, για τη δραματουργία».
«Τι είναι δράμα; Δράμα είναι η προσπάθεια ενός ήρωα να υπερνικήσει τις δυσκολίες που τον εμποδίζουν να υλοποιήσει έναν συγκεκριμένο, σημαντικό στόχο».
Μην γράφετε επεξηγηματικές σκηνές:
«Όλες οι ‘"μικρές’’, επεξηγηματικές σκηνές στις οποίες δυο άνθρωποι μιλούν για κάποιον τρίτο… αυτές οι ανόητες σκηνές (όλοι τις γράφουμε στο πρώτο προσχέδιό μας) θα είναι εντελώς άχρηστες, αν, Θεός φυλάξοι, το σενάριό σας γίνει ταινία».
Οι επιθυμίες και οι ανάγκες του πρωταγωνιστή σας είναι πολύ σημαντικές:
«Ο πρωταγωνιστής σας θα πρέπει να νιώθει μια απλή, ξεκάθαρη και επείγουσα ανάγκη που τον ωθεί να εμφανιστεί σε κάθε σκηνή».
Κάθε σκηνή πρέπει να προωθεί την πλοκή:
«Οποιαδήποτε σκηνή, λοιπόν, που δεν προωθεί την πλοκή, και που δεν στέκει από μόνη της (που δεν συνεισφέρει στη δραματουργία με κάποιον τρόπο) είναι είτε περιττή, είτε κακογραμμένη».
Μην γράψετε ποτέ τη φράση «όπως ήδη ξέρεις»:
«Αν ένας χαρακτήρας πει σε έναν άλλο: "όπως ήδη ξέρεις’’, ουσιαστικά λέγοντας του κάτι που εσείς, οι συγγραφείς, θέλετε να πείτε στο κοινό σας, τότε η σκηνή είναι σκατά».
Βρείτε τα βιβλία του Ντέιβιντ Μάμετ εδώ.