Νέες Λέσχες Ανάγνωσης, στις οποίες συμμετέχουν πολλοί νεαροί μαθητές, μελετούν βιβλία που λογοκρίθηκαν και αξιολογήθηκαν ως «δυνητικά προσβλητικά».
Επιμέλεια: Book Press
Η πρόσφατη απαγόρευση διαφόρων κλασσικών έργων από τις βιβλιοθήκες των σχολείων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ως απάντηση, οι νεαροί μαθητές ενός σχολείου της Pennsylvania, σε συνεργασία με το τοπικό βιβλιοπωλείο Firefly και την εταιρεία Reclamation Ventures, ίδρυσαν μια λέσχη ανάγνωσης που μελετά τα βιβλία που απαγορεύτηκαν από το κίνημα συντηρητισμού, καθώς έθιγαν φυλετικά ζητήματα και θέματα που αφορούν στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.
«Ο λόγος για τον οποίο απαγορεύονται αυτά τα βιβλία είναι ο λόγος για τον οποίο μάλλον πρέπει να διαβαστούν», είπε η μαθήτρια Joslyn Diffenbaugh, τακτικό μέλος της Λέσχης Απαγορευμένων Βιβλίων του Βιβλιοπωλείου Firefly. Η ομάδα επέλεξε να συζητήσει τη Φάρμα των ζώων, του Τζορτζ Όργουελ, στην πρώτη της συνάντηση. Το συγκεκριμένο έργο είχε απαγορευτεί στη Σοβιετική Ένωση και είχε εξεταστεί παλαιότερα, στην πολιτεία της Florida, ως έργο που πιθανώς προάγει τον κομμουνισμό (!).
Οι απόπειρες για την απαγόρευση λογοτεχνικών έργων φαίνεται να αναζωπυρώνονται.
Οι απόπειρες για την απαγόρευση λογοτεχνικών έργων φαίνεται να αναζωπυρώνονται. Η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών κατέγραψε 729 αιτήσεις για την εξέταση του περιεχομένου των βιβλίων το 2021, έναν αριθμό-ρεκόρ για τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Η ίδρυση της Λέσχης Απαγορευμένων Βιβλίων στην Pennsylvania είναι μονάχα μία από τις πρωτοβουλίες που καταπολεμούν την έξαρση της λογοκρισίας. Αντίστοιχες λέσχες υπάρχουν σε πολλές ακόμα πολιτείες της Αμερικής, στις οποίες συμμετέχουν πολλοί νεαροί αναγνώστες, που διαβάζουν το Φαρενάιτ 451, τα έργα του Όργουελ, καθώς και τις Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν, το κλασσικό έργο του Μαρκ Τουέιν που πρόσφατα κατηγορήθηκε ότι προάγει ρατσιστικές αντιλήψεις.