writweswrihts2

Για συγγραφείς, μεταφραστές-επιμελητές, εκδότες

Σεμινάριο μοναδικό στο είδος του θα πραγματοποιηθεί αυτή την Τετάρτη, 9 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού (οδός Μπουμπουλίνας 22), μεταξύ 12.00-17.00. Ο τίτλος του είναι: Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγραφείς και μεταφραστές: τι αλλάζει στο ψηφιακό περιβάλλον; και η διοργάνωση ανήκει στο ΕΚΕΒΙ και στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), με τη συνεργασία της Εταιρείας Συγγραφέων. 

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, θα συζητηθεί το βασικό νομικό πλαίσιο της πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύει για τους συγγραφείς και τους μεταφραστές, τόσο στο αναλογικό όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον. Θα δοθεί έμφαση σε ειδικότερα ζητήματα που προκύπτουν από συμβάσεις μεταξύ δημιουργών και εκδοτών για την εκμετάλλευση των έργων των πρώτων κυρίως στο ψηφιακό περιβάλλον. Τέλος θα αναφερθούν τρόποι με τους οποίους ένας δημιουργός μπορεί να κινηθεί πρακτικά και νομικά σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων του.

Το μέχρι στιγμής πρόγραμμα των εισηγήσεων έχει ως εξής:

1. Βασικό νομικό πλαίσιο για συγγραφείς και μεταφραστές (δρ. Ειρήνη Σταματούδη, διευθύντρια ΟΠΙ)

Η πρώτη αυτή εισήγηση θα δείξει μια "προτίμηση" προς την οπτική γωνία των συγγραφέων και των μεταφραστών

2. Τι πρέπει να προσέχει κανείς σε μια σύμβαση εκμετάλλευσης έργου στο ψηφιακό περιβάλλον; (Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου, δικηγόρος - επιστ. συνεργάτις ΟΠΙ)

Η δεύτερη εισήγηση θα αναπτυχθεί με τη μορφή της απαρίθμησης ενός μικρού αριθμού προβλημάτων, ως 'key issues' στις συμβάσεις των ebooks. Σύμφωνα και με την αναδρομή σε αντίστοιχες οδηγίες από αγγλικές, γαλλικές και γερμανικές πηγές.

3. Πώς μπορώ να προστατεύσω το έργο μου στο ψηφιακό περιβάλλον; (πρόληψη και καταστολή) (Μαρία Γ. Σινανίδου, δικηγόρος - επιστ. συνεργάτις ΟΠΙ)

Η τρίτη εισήγηση θα περιλαμβάνει πρακτικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κανείς, σε περίπτωση πειρατείας, εκτός από τεχνικές συμβουλές (του τύπου "κλειδώστε τα αρχεία σας, με DRM" κλπ.)

Το σεμινάριο θα χαιρετίσουν η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ κα Κατρίν Βελισσάρη, και ο πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Αλέξης Ζήρας. Τη συζήτηση με το κοινό που θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις, θα συντονίσει ο συγγραφέας, μεταφραστής και δημοσιογράφος, γενικός γραμματέας της Εταιρείας Συγγραφέων κ. Κώστας Κατσουλάρης.

Ενδεικτικά, μερικά από τα ζητήματα που θα τεθούν, είναι:

- Η εκχώρηση των δικαιωμάτων στον εκδότη μπορεί να γίνεται για ποιες ακριβώς ψηφιακές χρήσεις; (αγορά ψηφιακών αντιτύπων από το διαδίκτυο ή από συσκευές ψηφιακής ανάγνωσης; με "επιτρεπόμενες" χρήσεις: απλή ανάγνωση, εκτύπωση, αποστολή ή όχι σε άλλους, δανεισμός; ψηφιακή συνδρομή; ανάγνωση αποσπασμάτων ή κεφαλαίων με διαφορετική χρέωση απ' ότι για το σύνολο του βιβλίου ή ακόμα και δωρεάν; κοκ. Οι δυνατότητες χρήσεων στο ψηφιακό περιβάλλον είναι, πρακτικά, πάρα πολλές. Θα πρέπει να γίνεται αναλυτική πρόβλεψη για όλες στα συμβόλαια, σε σχέση με την αποζημίωση του δημιουργού;)

- Πώς ορίζεται η έννοια της "εξάντλησης" της έκδοσης και της "ανατύπωσης", εφόσον δεν υφίσταται η έννοια της "εξάντλησης του αποθέματος", όπως στα έντυπα βιβλία, και πότε μπορεί να ανακτήσει τα δικαιώματά του ο συγγραφέας,

- Όταν εκχωρούνται με μια σύμβαση έκδοσης, επίσης, λ.χ. τα δικαιώματα για μετάφραση του έργου στο εξωτερικό, για τη μεταφορά του σε audio book, ραδιοφωνική διασκευή, τηλεοπτική σειρά ή κινηματογραφική ταινία, τι γίνεται, αντίστοιχα, εάν προκύψει η ανάγκη ψηφιοποίησης της μετάφρασης αυτής, του audio book, τςη ραδιοφωνικής εκπομπής, της τηλεοπτικής σειράς ή της κινηματογραφικής ταινίας; Ο ίδιος εκδότης διατηρεί και τα δικαιώματα αυτά, και με ποιους όρους για τον δημιουργό; Σε διαφορετική περίπτωση, τι μπορεί να κάνει ο δημιουργός;

- Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο για τα "ορφανά" έργα και την ψηφιοποίηση;

[ Society of Authors στο ΗΒ

http://www.societyofauthors.org/guides-and-articles

Γαλλική Εταιρεία Συγγραφεων SGDL

http://www.sgdl.org/les-services/les-contrats/le-contrat-dedition

http://www.sgdl.org/les-services/les-contrats/la-question-des-droits-numeriques

Γερμανική Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών

http://www.boersenverein.de/de/portal/Downloads/158384?spage=spage&lv=0&rubrik1=155777&rubrik2=182245&download=314683#bv_download_ebene_details ]

 

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανηφοράς»: Φεστιβάλ στη λογοτεχνική στράτα του Ψηλορείτη

«Ανηφοράς»: Φεστιβάλ στη λογοτεχνική στράτα του Ψηλορείτη

«Ανηφοράς»: με επίκεντρο τη λογοτεχνία, τις τέχνες και τις επιστήμες, μια νέα ομάδα έρχεται να εμπλουτίσει την πολιτιστική ζωή των Ανωγείων διευρύνοντας παράλληλα τον προβληματισμό σε θέματα γενικότερης απήχησης και ενδιαφέροντος.

Της Ιωάννας Σπηλιοπούλου

...
Στη Ρουθ Οζέκι το Γυναικείο Βραβείο Μυθιστορήματος για το 2022

Στη Ρουθ Οζέκι το Γυναικείο Βραβείο Μυθιστορήματος για το 2022

Το Book of Form and Emptiness της Αμερικανίδας-Καναδής συγγραφέα Ρουθ Οζέκι (Ruth Ozeki) τιμήθηκε με το Γυναικείο Βραβείο Μυ...

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: «Στις γραμμές των συνόρων»

1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: «Στις γραμμές των συνόρων»

Ο κόσμος του βιβλίου πηγαίνει στα Χανιά! Από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2022 λαμβάνει χώρα το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, με πολλούς συγγραφείς, Έλληνες και ξένους, και κεντρικό θέμα: «Στις γραμμές των συνόρων»

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

5 λεπτά με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή

5 λεπτά με την Κωνσταντίνα Γιαχαλή

Πέντε λεπτά με μία συγγραφέα. Σήμερα η Κωνσταντίνα Γιαχαλή, με αφορμή το μυθιστόρημά της «Ποτέ δεν ξέρεις», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Βρισκόμαστε στα ανέμελα χρόνια του 2004, όταν η Ελλάδα «νικούσε». Τι σημαίν...

Ιστορίες από την «Πολιτεία» των βιβλίων: Η Λουκία Δέρβη θυμάται...

Ιστορίες από την «Πολιτεία» των βιβλίων: Η Λουκία Δέρβη θυμάται...

Ένα πορτρέτο του βιβλιοπωλείου «Πολιτεία» πολυπρισματικό, φιλοτεχνημένο από τις αφηγήσεις και τις ιστορίες συγγραφέων και μεταφραστών. Σήμερα, η συγγραφέας Λουκία Δέρβη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η σχέση όλων μας με την ανάγνωση και τα βιβλία περ...

Νόρμπερτ Γκστράιν: «Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για καλά βιβλία»

Νόρμπερτ Γκστράιν: «Θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για καλά βιβλία»

Ο Norbert Gstrein διερευνά με εντυπωσιακό τρόπο το δίλημμα όσων θέλουν να περιγράψουν έναν φόνο, στο βραβευμένο μυθιστόρημά του με τίτλο «Η τέχνη της δολοφονίας» (μτφρ. Χριστίνα Ντρέκου), που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Της Αγγελικής Δημοπούλου

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...
«Το τραγούδι της γοργόνας» της Σαρµέιν Κλιφτ (προδημοσίευση)

«Το τραγούδι της γοργόνας» της Σαρµέιν Κλιφτ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Charmian Clift «Το τραγούδι της γοργόνας» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 9 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Κάλυμνος μας αποκαλύφθηκε σταδιακά. Εκ π...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

«Σταυροδρόμια», «Σάγκι Μπέιν», «Η υπόσχεση»: Τρία σπουδαία σύγχρονα μυθιστορήματα

Το μυθιστόρημα, ακόμη και την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα, παραμένει το μεγάλο χωνευτήρι της πεζογραφικής φόρμας, ένας αφηγηματικός κόσμος ευρύχωρος και δεκτικός, που έχει τη μοναδική δύναμη να κινεί μεγάλους όγκους αφηγηματικού υλικού και να τους κατανέμει ομαλά μέσα στη διάρκεια μίας ή και πολλών δεκαετιών. ...

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του Όργουελ

Έξι προσφατα αστυνομικά μυθιστορήματα και ένα δοκίμιο του George Orwell. Κλασικό και σύγχρονο βρετανικό, σκανδιναβικό αλλά και μια αυτοέκδοση ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος μεταξύ των προτάσεων. Κεντρική εικόνα: Εικονογράφηση του Λιθουανού © Karolis Strautniekas.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οκτώ βιβλία για το «πώς φτάσαμε ως εδώ»

Οκτώ βιβλία που μας βοηθούν να καταλάβουμε, ακόμη και σε καταστάσεις κρίσιμες και τραγικές όπως αυτές που ζούμε σήμερα, «Πώς φτάσαμε ως εδώ». Τα έξι είναι βιβλία ιστορίας, έρευνας και γεωπολιτικής και τα δύο είναι λογοτεχνικά έργα Ουκρανών συγγραφέων. Στην κεντρική εικόνα: Από διαδήλωση στο Βερολίνο την περασμένη Κυ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

01 Ιουνίου 2022 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βραβεία Αναγνώστη 2022: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι σε όλες τις κατηγορίες

Ανακοινώθηκαν οι Μικρές Λίστες των υποψηφίων για βράβευση βιβλίων (2021) για τα Βραβεία του Αναγνώστη. Η απονομή των Λογοτεχνικών Βραβείων, έπειτα από δύο χρόνια διαδικ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ