Open Call for the dead

Η Διεθνής Ημέρα Ανάγνωσης για τους νεκρούς της Πανδημίας θα λάβει χώρα την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021, αλλά οι αναγνώσεις (ηχητικά, εικόνες, κείμενα) θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Επιμέλεια: Book Press

Για περισσότερο από έναν χρόνο, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημική κρίση. Σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χάθηκαν από Covid-19 δίχως να βρεθεί ο χρόνος και ο τόπος να θρηνήσουμε αυτή την απώλεια. Η ασθένεια, ο θάνατος και η θλίψη έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό αφηρημένες λέξεις. Άνθρωποι πεθαίνουν μόνοι, πίσω από κλειστές πόρτες, συχνά δίχως να αποχαιρετήσουν συγγενείς και φίλους.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου (ILB), η σημαντικότερη ετήσια διοργάνωση και θεσμός λόγου στην Ευρώπη, κάλεσε όλους τους συνεργάτες του να συμμετάσχουν σε μια διεθνή ημέρα ανάγνωσης για τους νεκρούς της πανδημίας. Οι αναγνώσεις θα γίνουν ταυτόχρονα, την ίδια μέρα σε όλον τον κόσμο. Ο ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ μια πρωτοβουλία του συγγραφέα Χρήστου Χρυσόπουλου και του επιμελητή Χριστόφορου Μαρίνου, συνυπογράφει ιδρυτικά την έκκληση του ILB και διοργανώνει Διεθνή Ημέρα Ανάγνωσης στην Ελλάδα. Η 5η Σεπτεμβρίου φιλοδοξούμε να είναι μια ειλικρινής, χαμηλόφωνη αναγνώριση και ένας φόρος τιμής για όσους χάθηκαν.

Την 5η Σεπτεμβρίου, o ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ προσκάλεσε στην ιστοσελίδα του ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, αλλά και πολίτες από άλλους χώρους, να συμμετάσχουν σε αυτόν τον χαμηλόφωνο φόρο τιμής διαβάζοντας σύντομα κείμενα τα οποία συνθέτουν μια συλλογική εξόδιο ευχή για όσους χάθηκαν. Αποτελεί πίστη μας ότι η επιλογή αυτή συνάδει και με την πραγματικότητα της απώλειας, και της επικοινωνίας όπως διαμορφώθηκε στις συνθήκες απομόνωσης της πανδημίας.

Η χειρονομία αυτή αποτελεί μια συλλογική ακηδεμόνευτη πρωτοβουλία και θα πραγματοποιηθεί διεθνώς σε περισσότερες από 30 χώρες, με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά. Ο μόνος λόγος που θα ακουστεί θα είναι οι ευχές του καθενός μας, η μία μετά την άλλη, σε μια αλληλουχία ενός ποιητικού αποχαιρετισμού.

Η ημέρα ανάγνωσης για τους νεκρούς της πανδημίας διοργανώνεται με την πολύτιμη συνεργασία του Kottage

ΚΑΙΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Γ' Σεπτεμβρίου 144
112 51 Αθήνα
https://www.kairosculture.org/

Την ιδρυτική διεθνή έκκληση της Διεθνούς Ημέρας Ανάγνωσης συνυπογράφουν με το ILB από Ελληνική πλευρά οι συγγραφείς: Χρήστος Χρυσόπουλος, Αμάντα Μιχαλοπούλου και Γιώργος Χουλιάρας.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που πέθανε σε ηλικία 66 ετών και ανακοινώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ρίβα». ©Sissy Morfi

Επιμέλεια: Book ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Ο συγγραφέας και ποιητής Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον συγγραφέα με ανακοίνωσή της. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας και ποιητής ...

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμουλής. 

Επιμέλεια: Book Press

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ