Ο Douglas Stuart από τη Σκωτία και το μυθιστόρημά του Shuggie Bain, ένας μυθιστόρημα σκληρής ενηλικίωσης στη Γλασκώβη, είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Μπούκερ. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά μέσα στο 2021 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Σταυρούλας Αργυροπούλου.
Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης
«Πολύχρωμη» και «γυναικοκρατούμενη» χαρακτηρίζαμε πριν από δύο μήνες, την μικρή λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2020 μιας και τις έξι τελικές θέσεις κατείχαν τέσσερις γυναίκες και δύο άντρες.
Ο 44χρονος Σκωτσέζος Ντάγκλας Στιούαρτ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γλασκώβη. Όταν αποφοίτησε από το Royal College of Art του Λονδίνου μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε να δουλεύει ως σχεδιαστής μόδας. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στο New Yorker και το LitHub. Το Shuggie Bain που κέρδισε φέτος το Μπούκερ είναι το πρώτο του βιβλίο. Το Shuggie Bain είναι μια ιστορία με πολλές προσωπικές, αυτοβιογραφικές αναφορές που διαδραματίζεται στη Γλασκώβη της δεκαετίας του ’80. Ένα αγόρι μεγαλώνει φτωχικά με τη μητέρα του που παλεύει με τον αλκοολισμό. Η απόφαση της επιτροπής ήταν ομόφωνη όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής Μάργκαρετ Μπάσμπι. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της βράβευσης δήλωσε πως «η μητέρα μου ζει σε κάθε σελίδα αυτού του βιβλίου. Έχω πει ανοιχτά ότι δεν θα υπήρχα χωρίς εκείνη, η δουλειά μου δεν θα υπήρχε». Ο Στιούαρτ παίρνει τη σκυτάλη από τις Μάργκαρετ Άτγουντ και Μπέρναρντιν Εβαρίστο που είχαν βραβευθεί εξ ημισείας με το Booker 2019.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το 1981 η Γλασκώβη ήταν ένα δύσκολο μέρος για να ζει κανείς. Ο θατσερισμός είχε εκτοξεύσει την ανεργία στα ύψη και είχε φέρει στα όρια της φτώχιας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η Agnes Bain, αφού την εγκαταλείψει ο άντρας της, θα μεινει μόνη με τα τρια της παιδιά και θα βυθιστεί στο αλκοόλ. Καθώς ένας ένας οι γιοι της φεύγουν για να σωθούν, ο μικρότερος γιος, ο Shuggie, θα μείνει για να κρατήσει ζωντανή όχι μόνο τη μητέρα του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Διερευνώντας τη σκληρότητα της ανέχειας, τα όρια της αγάπης και το αδιέξοδο της περιφάνειας, το μυθιστόρημα του Stuart είναι ένα σκληρό και σπαρακτικό ντεμπούτο για την αστείρευτη αγάπη που έχει να χαρίσει ένα παιδί στην ανήμπορη μητέρα του.
Να θυμίσουμε επίσης ότι στην τελική εξάδα για το βραβείο Μπούκερ ήταν τα εξής βιβλία:
The New Wilderness by Diane Cook (Oneworld Publications)
This Mournable Body by Tsitsi Dangarembga (Faber & Faber)
Burnt Sugar by Avni Doshi (Hamish Hamilton, Penguin Random House)
The Shadow King by Maaza Mengiste (Canongate Books)
Shuggie Bain by Douglas Stuart (Picador, Pan Macmillan)
Real Life by Brandon Taylor (Originals, Daunt Books Publishing)
Οι βραβευμένοι με το Booker καλύτερου μυθιστορήματος από το 1969 έως σήμερα:
- 1969 P.H. Newby Something to Answer For
- 1970 Bernice Rubens The Elected Member
- 1971 V.S. Naipaul In a Free State
- 1972 John Berger G
- 1973 J.G. Farrell The Siege of Krishnapur
- 1974 Nadine Gordimer The Conservationist
- 1975 Ruth Prawer Jhabvala Heat and Dust
- 1976 David Storey Saville
- 1977 Paul Scott Staying On
- 1978 Iris Murdoch The Sea, The Sea
- 1979 Penelope Fitzgerald Offshore
- 1980 William Golding Rites of Passage
- 1981 Salman Rushdie Midnight’s Children
- 1982 Thomas Keneally Schindler’s Ark
- 1983 J.M. Coetzee Life & Times of Michael K
- 1984 Anita Brookner Hotel du Lac
- 1985 Keri Hulme The Bone People
- 1986 Kingsley Amis The Old Devils
- 1987 Penelope Lively Moon Tiger
- 1988 Peter Carey Oscar and Lucind
- 1989 Kazuo Ishiguro The Remains of the Day
- 1990 A.S. Byatt Possession
- 1991 Ben Okri The Famished Road
- 1992 Michael Ondaatje The English Patient
- 1993 Roddy Doyle Paddy Clarke Ha Ha Ha
- 1994 James Kelman How Late It Was, How Late
- 1995 Pat Barker The Ghost Road
- 1996 Graham Swift Last Orders
- 1997 Arundhati Roy The God of Small Things
- 1998 Ian McEwan Amsterdam
- 1999 J.M. Coetzee Disgrace
- 2000 Margaret Atwood The Blind Assass
- 2001 Peter Carey True History of the Kelly Gang
- 2002 Yann Martel Life of Pi
- 2003 DBC Pierre Vernon God Little
- 2004 Alan Hollinghurst The Line of Beauty
- 2005 John Banville The Sea
- 2006 Kiran Desai The Inheritance of Loss
- 2007 Anne Enright The Gathering
- 2008 Aravind Adiga The White Tiger
- 2009 Hilary Mantel Wolf Hall
- 2010 Howard Jacobson The Finkler Question
- 2011 Julian Barnes The Sense of an Ending
- 2012 Hilary Mantel Bring Up the Bodies
- 2013 Eleanor Catton The Luminairies
- 2014 Richard Flanagan The Narrow Road to the Deep North
- 2015 Marlon James A Brief History of Seven Killings
- 2016 Paul Beatty The Sellout
- 2017 George Saunders Lincoln in the Bardo
- 2018 Anna Burns Milkman
- 2019 Margaret Atwood / Bernardine Evaristo Girl, woman, other