DEVTH 17 kentriki

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας του COVID-19, η διοργάνωση επικεντρώνεται σε ένα εξ ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας έντεκα ημερών (19-29 Νοεμβρίου) με αιχμή τη συμμετοχή σημαντικών συγγραφέων και την ψηφιακή διοργάνωση των προγραμματιζόμενων φεστιβάλ, εκδηλώσεων και δράσεων, καθώς και των επαγγελματικών συναντήσεων για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου.

Επιμέλεια: Book Press

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 17ης ΔΕΒΘ θα μεταδίδεται διαδικτυακά από τη νέα, υπό κατασκευή ιστοσελίδα και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της έκθεσης, μέσα από δύο κατάλληλα εξοπλισμένα στούντιο στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, το ημερήσιο πρόγραμμα μετάδοσης θα πραγματοποιείται στις ακόλουθες χρονικές ζώνες: Από τις 13:00 έως τις 21:30 τις καθημερινές (19-20/11 και 23-27/11) και από́ τις 10:00 έως τις 21:30 τα Σαββατοκύριακα (21-22/11 και 28-29/11), με διαδοχικές εκδηλώσεις διάρκειας μίας ώρας η καθεμιά κατ’ ανώτερο.

ΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ 

Πλούσια και πολυθεματική η διαδικτυακή 17η ΔΕΒΘ δομείται με βάση έναν σκελετό ενδιαφερόντων αξόνων:

→ Το κεντρικό αφιέρωμά της που έχει τίτλο «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στο χρόνο» θα διερευνήσει τη σχέση του συγγραφέα με το παρελθόν και το μέλλον, όπως τα βλέπει μέσα από το παρόν του, το αν η λογοτεχνία μπορεί να αποστασιοποιείται από το χρόνο που γράφεται, τη σχέση του βιβλίου γενικότερα με την αντοχή και τη φθορά.

→ Το αφιέρωμα «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής» ξεφυλλίζει νέα βιβλία που γράφονται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των επιδημιών σε μια περίοδο κλιματικών αλλαγών και ανοίγει τη συζήτηση τόσο για τους όρους προσαρμογής της ανθρώπινης διαβίωσης στις νέες αυτές συνθήκες όσο και για την επιρροή τους στον όγκο και το είδος της λογοτεχνίας που γράφεται αυτή την περίοδο.

→ Το αφιέρωμα «Λογοτεχνία και Μνήμη», με αφορμή τις λογοτεχνικές επετείους γέννησης ή θανάτου σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, εστιάζει αφενός στον υπερρεαλισμό στη νεοελληνική ποίηση και πεζογραφία και στο αποτύπωμά του στη σύγχρονη εποχή, αφετέρου στη δυναμική των γυναικών συγγραφέων του 19ου και του 20ού αιώνα.

→ Το αφιέρωμα «Το ’21 σήμερα» διερευνά τη βιβλιοπαραγωγή και το πεδίο της νεότερης έρευνας γύρω από την Ελληνική Επανάσταση με την αφορμή της συμπλήρωσης, το 2021, δύο αιώνων από την κήρυξή της το 1821.

→ Οι δράσεις «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία» θα πραγματοποιηθούν για πέμπτη συνεχή χρονιά δίνοντας τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν ψηφιακές δράσεις κι εκδηλώσεις με θέμα όχι μόνο τη ζωή των προσφύγων αλλά και τη λογοτεχνία που παράγουν.

→ Όπως κάθε χρόνο ένας από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ θα είναι οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς, η αγαπημένη μας δηλαδή «Παιδική και Εφηβική Γωνιά» (και με πρωινό πρόγραμμα ώστε οι μαθητές να μπορούν να παρακολουθήσουν μέσα από την τάξη τους).

→ Το καθιερωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει το 7ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 5ο Φεστιβάλ Μετάφρασης και τo 3ο Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Performance.

→ Τέλος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης προγραμματίζεται σειρά εκδηλώσεων και συναντήσεων για τους επαγγελματίες του βιβλίου όπου θα συζητηθούν θέματα που απασχολούν τη διεθνή αγορά του Βιβλίου σήμερα. Στην ενότητα αυτή εντάσσεται και το ελληνογερμανικό επαγγελματικό πρόγραμμα «Let’s talk».

DEVTH 17 syggrafeis

ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Μπορεί το μεγαλύτερο γεγονός του βιβλίου στην Ελλάδα να αλλάζει φέτος παροδικά μορφή, αυτό δεν σημαίνει ότι υπολείπεται σε συμμετοχές και μεγάλα ονόματα. Καταξιωμένοι συγγραφείς από το εξωτερικό θα συμμετέχουν στο διαδικτυακό πλέγμα δράσεων της 17ης διοργάνωσης.

Ο διακεκριμένος Αιγύπτιος συγγραφέας Αλάα Αλ Ασουάνι, του οποίου το τελευταίο βιβλίο με τίτλο Ανεκπλήρωτη Δημοκρατία που αναφέρεται στην επανάσταση της Αραβικής Άνοιξης στην Αίγυπτο (Πατάκης) κυκλοφόρησε πρόσφατα, ο Γάλλος διεθνολόγος – πανεπιστημιακός, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Ζιλ Κεπέλ (Κλειδάριθμος) με πιο πρόσφατο το Βιβλίο του Έξοδος από το χάος, ο Γάλλος καθηγητής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Πολ Βαλερί του Μονπελιέ Φρεντί Βινέ (Μεταίχμιο) με πιο πρόσφατο το βιβλίο του Η Μεγάλη Γρίπη του 1918, η Ιταλίδα Φραντσέσκα Μελάντρι (Καστανιώτης), συγγραφέας του μυθιστορήματος Σωστό αίμα που πραγματεύεται θέματα της σύγχρονης Ιταλίας και την ιστορία της ιταλικής κατοχής στην Αιθιοπία, ο ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Πελεκάνος (Πατάκης) με πιο πρόσφατο το βιβλίο του Ο άντρας που επέστρεψε, ο Βρετανός Πολ Μέισον (Καστανιώτης), δημοσιογράφος, πολιτικός σχολιαστής και συγγραφέας των βιβλίων Μετακαπιταλισμός (2016) και Καθαρό, λαμπρό μέλλον (2020), ο Βρετανός καλλιτέχνης και συγγραφέας Τζέιμς Μπριντλ (Μεταίχμιο) με το τελευταίο του βιβλίο Νέα σκοτεινή εποχή: Η Τεχνολογία και το τέλος του μέλλοντος, ο ισπανός Χαβιέρ Θέρκας (Πατάκης) που πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το τελευταίο του βιβλίο Ο μονάρχης των σκιών, ο Νίκλας Νατ οχ Νταγκ (Μεταίχμιο) που γεννήθηκε στη Σουηδία και κατάγεται από την παλαιότερη αριστοκρατική οικογένεια της χώρας με πιο πρόσφατο το μυθιστόρημά του 1794: Οι σκοτεινές μέρες της Στοκχόλμης, ο Βρετανός ελληνιστής Ρόντρικ Μπίτον (Πατάκης) με πιο πρόσφατο βιβλίο του το Ελλάδα: βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους, ο πολυβραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Πάολο Τζιορντάνο (Πατάκης) με το επίκαιρο βιβλίο του Περί μετάδοσης. Επιστήμη, άνθρωπος και κοινωνία στην εποχή της πανδημίας, ο εγκατεστημένος στη Βρετανία Έλληνας συγγραφέας Πάνος Καρνέζης (Πατάκης), αλλά και οι Γάλλοι συγγραφείς Πιερ Ασουλίν (Πόλις) και Ζαν-Πολ Ντυμπουά (Δώμα) στο πλαίσιο της παρουσίασης του βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι μερικά μόνο από τα γνωστά ονόματα που καταγράφονται στον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της διοργάνωσης.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΩΝ

Ταυτόχρονα, πριν από τη διαδικτυακή 17η ΔΕΒΘ, από τις 9 Νοεμβρίου 2020 θα προηγηθεί, επίσης εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, ένα ευρύ πρόγραμμα επαγγελματικών συζητήσεων μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επαγγελματιών της αγοράς του βιβλίου, σχετικά με τις σύγχρονες στρατηγικές έκδοσης, προώθησης, και πώλησης βιβλίων με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, καθώς και τη λογοτεχνική μετάφραση. Το επαγγελματικό πρόγραμμα, που εντάσσεται στο επαγγελματικό κομμάτι της 17ης ΔΕΒΘ και έχει τίτλο «Let’s talk», διοργανώνεται από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το μεταφραστικό πρόγραμμα Litrix, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.


Η ΔΕΒΘ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, και με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η δε 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης

Πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γιάννης Γρηγοράκης (1950-1976) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά και για περισσότερο από τριάντα χρόνια άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.

...
Πέθανε στα 92 του ο Ραούλ Βανεγκέμ

Πέθανε στα 92 του ο Ραούλ Βανεγκέμ

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, στη Βαρκελώνη, ο Βέλγος φιλόσοφος και συγγραφέας Ραούλ Βανεγκέμ, μορφή του καταστασιακού κινήματος που ενέπνευσε τον Μάη του '68.

Επιμέλεια: Book Press

«Η ανθρώπινη ιστορία είναι η ιστορία ενός θεμελιακού διαχωρισμού που προκαλεί και οροθετεί όλους τους ά...

Δημόσιος δανεισμός βιβλίων για το 2025: Αύξηση στην κίνηση, ίδιες οι προτιμήσεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ

Δημόσιος δανεισμός βιβλίων για το 2025: Αύξηση στην κίνηση, ίδιες οι προτιμήσεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ

Στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΣΔΕΛ για τον δανεισμό βιβλίων από τις δημόσιες και δημοτικές βιβλιοθήκες το 2025 η εικόνα δεν διαφοροποιείται δραστικά σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Στις 85 βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στην καταγραφή ο δανεισμός αυξήθηκε ενώ οι αναγνωστικές προτιμήσεις παραμένουν σε γενικέ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης

Πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης

Σε ηλικία 76 ετών πέθανε ο Θεσσαλονικιός πεζογράφος Γιάννης Γρηγοράκης. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γιάννης Γρηγοράκης (1950-1976) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά και για περισσότερο από τριάντα χρόνια άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.

...
Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

«Ένας μύθος» του Ουίλιαμ Φόκνερ (κριτική) – Ο Γολγοθάς της Ιστορίας, ως αλληγορία κι ως γεγονός

«Ένας μύθος» του Ουίλιαμ Φόκνερ (κριτική) – Ο Γολγοθάς της Ιστορίας, ως αλληγορία κι ως γεγονός

Για το μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Φόκνερ «Ένας μύθος» (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Πίνακας του Ότο Ντιξ. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

Με τι μέτρα κρίνεται ένας σύγχρονος συγγραφέας που έχει εκδώσει ένα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Βιβλία για την Τέχνη της Γραφής: 15 οδηγοί συγγραφής που μας μαθαίνουν να γράφουμε

Δεκαπέντε βιβλία, από καταξιωμένους συγγραφείς, σημαντικούς κριτικούς και ειδικούς της δημιουργικής γραφής, που μας μαθαίνουν πώς να γράφουμε τις δικές μας ιστορίες καλύτερα αλλά και πώς να γίνουμε πιο προσεκτικοί αναγνώστες. 

Επιλογή-επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Βιοηθική & λογοτεχνία: Μυθοπλασία που μιλά για την επιστήμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Έξι βιβλία μυθοπλασίας που θίγουν ζητήματα που ερευνά η βιοηθική στη σύγχρονη εποχή. Η ευθύνη των επιστημόνων, τα όρια των παρεμβάσεων, ο άνθρωπος ως πειραματόζωο, η τεχνητή νοημοσύνη. Εικόνα: Από την ταινία «Poor things» του Γ. Λάνθιμου. 

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου ...

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ