books

Με επιστολή-έκκληση προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ενώσεις και οι σύλλογοι συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών, καθώς και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), διατυπώνουν σειρά αιτημάτων.

Προτείνουν συγκεκριμένες ενέργειες και ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη του βιβλίου και του Τύπου, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. 

Την επιστολή συνυπογράφουν ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΕΛ), η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ), η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (GREEK ΙΒΒΥ), η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ) και η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ).

Oι εκδοτικές επιχειρήσεις σταμάτησαν ή περιόρισαν την παραγωγή νέων τίτλων και οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βιβλιοθήκες παραμένουν ακόμα κλειστές...

Στην επιστολή εκτίθεται η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του βιβλίου και του Τύπου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Oι εκδοτικές επιχειρήσεις σταμάτησαν ή περιόρισαν την παραγωγή νέων τίτλων και οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βιβλιοθήκες παραμένουν ακόμα κλειστές, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης -όπως και η συμμετοχή της χώρας στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου του εξωτερικού- αναβλήθηκε, οι δημόσιες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον. Η διαφημιστική αγορά έχει συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα τα ψηφιακά, αλλά και τα παραδοσιακά μέσα μαζικής επικοινωνίας να απολέσουν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων τους. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μονοπωλούν την αγορά της ενημέρωσης, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα στους εκδότες Τύπου και κατ’ επέκταση στους δημοσιογράφους, για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους, ενώ η λογοκλοπή από παρασιτικές ιστοσελίδες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι συντάκτες, στο παράρτημα που συνοδεύει την επιστολή, εκθέτουν αναλυτικά τα αιτήματά τους, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Άμεση επίλυση του θέματος του δημόσιου δανεισμού.
  2. Εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία (eBooks).
  3. Άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και κατά προτεραιότητα του συγγενικού δικαιώματος στο ενημερωτικό ψηφιακό περιεχόμενο- προκειμένου να διεκδικηθεί αμοιβή από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
  4. Διάθεση στον πολιτισμό σημαντικού μέρους των 340 εκ ευρώ, που αντιστοιχούν στη χώρα μας, από τα κονδύλια της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (Coronavirus Response Investment Initiative - CRII και CRII Plus), αλλά και κάθε άλλου ταμείου ή κονδυλίου που προορίζεται για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας.
  5. Προκήρυξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση των υποδομών των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), την καταπολέμηση της λογοκλοπής και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής αρωγής των δημιουργών.
  6. Αναστολή για τα έτη 2020 και 2021 του ανώτατου ορίου των διαχειριστικών εξόδων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ), που επιβάλλει το άρθρο 18 του ν. 4481/2017.
  7. Επίλυση του ζητήματος του ΦΠΑ επί των διαχειριστικών εξόδων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ).
  8. Έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Εργασίας που να επιβεβαιώνει ότι δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές στην περίπτωση εσόδων από πνευματικά δικαιώματα. 

Το βιβλίο και ο Τύπος αποτελούν τους πυλώνες κάθε ευνομούμενης πολιτείας, τους εγγυητές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Χωρίς βιβλία δεν υφίσταται πολιτισμός και εκπαίδευση, χωρίς εφημερίδες και περιοδικά δεν υφίσταται ενημέρωση και έλεγχος των εξουσιών. Σπουδαία όμως είναι και η συμβολή τους στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελούν έναν σημαντικότατο συντελεστή ανάπτυξης. Συνεπώς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στον εκδοτικό κλάδο, συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφοι, εικονογράφοι, εκδότες, αλλά και τυπογράφοι, βιβλιοδέτες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμοι. Είναι εκείνες και εκείνοι που φροντίζουν, πολύ συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, για την πνευματική μας υγεία.

Οι συνυπογράφοντες ζητούν την προσοχή και τη στήριξη του Πρωθυπουργού και δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν με την τεχνογνωσία και όλες τους τις δυνάμεις τους στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων για τη στήριξη του βιβλίου, του Τύπου και της πολιτιστικής βιομηχανίας εν γένει.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής:

Έκκληση για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη στήριξη του βιβλίου και του Τύπου

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Τις τελευταίες εβδομάδες σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα καλείται να διαχειριστεί μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση και την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της σε ανθρωπιστικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι άνθρωποι των γραμμάτων και της ενημέρωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της δίνης, καθώς συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που δέχτηκαν ισχυρότατο πλήγμα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μονοπωλούν την αγορά της ενημέρωσης, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα στους εκδότες Τύπου και κατ’ επέκταση στους δημοσιογράφους, για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους, ενώ η λογοκλοπή από παρασιτικές ιστοσελίδες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Επιτρέψτε μας να εκθέσουμε σύντομα την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του βιβλίου και του Τύπου. Oι εκδοτικές επιχειρήσεις σταμάτησαν την παραγωγή νέων τίτλων και οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, τα βιβλιοπωλεία έκλεισαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι βιβλιοθήκες παραμένουν ακόμα κλειστές, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης -όπως και η συμμετοχή της χώρας στις διεθνείς εκθέσεις βιβλίου του εξωτερικού- αναβλήθηκε, οι δημόσιες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον. Η διαφημιστική αγορά έχει συρρικνωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα τα ψηφιακά, αλλά 2 και τα παραδοσιακά μέσα μαζικής επικοινωνίας να απολέσουν τη σημαντικότερη πηγή εσόδων τους. Την ίδια στιγμή, οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες μονοπωλούν την αγορά της ενημέρωσης, χωρίς να καταβάλλουν το αντίστοιχο τίμημα στους εκδότες Τύπου και κατ’ επέκταση στους δημοσιογράφους, για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους, ενώ η λογοκλοπή από παρασιτικές ιστοσελίδες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) από την πρώτη στιγμή της κρίσης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους δημιουργούς και παρά την κατάρρευση των εσόδων του, προχώρησε, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, σε δράσεις για την ανακούφιση ευάλωτων ομάδων που ανήκουν στους χώρους του βιβλίου και του Τύπου. Πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός μας πραγματοποίησε, με τη συμμετοχή συγγραφέων και εκδοτών, τη διαδικτυακή καμπάνια «Μένουμε σπίτι, ταξιδεύουμε με ένα βιβλίο», συμβάλλοντας στον εθνικό στόχο και παράλληλα ενισχύοντας το βιβλίο και την ανάγνωση. Στη συνέχεια, προκήρυξε και πρόκειται να υλοποιήσει μέσα στο επόμενο διάστημα, τέσσερα προγράμματα οικονομικής αρωγής άπορων συγγραφέων, μεταφραστών, δημοσιογράφων και επιστημονικών αρθρογράφων, συνολικού ύψους 140.000 ευρώ -δαπάνη που καλύπτεται από τις κρατήσεις του ΟΣΔΕΛ για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Ωστόσο, η λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση του βιβλίου, του Τύπου, αλλά και της πολιτιστικής βιομηχανίας εν γένει, αποτελεί πρωτίστως υποχρέωση και καθήκον της Ελληνικής Πολιτείας. Πέρα από τα γενικότερα μέτρα που έλαβε και θα λάβει η Κυβέρνησή σας για τη στήριξη επαγγελματιών και ανέργων (μεταξύ αυτών και οι δημιουργοί έργων του λόγου) και επιχειρήσεων (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι εκδοτικές επιχειρήσεις, τα βιβλιοπωλεία, κ.λπ.), είναι απολύτως επιβεβλημένη η στήριξη του βιβλίου και του Τύπου με εξειδικευμένα μέτρα και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Το βιβλίο και ο Τύπος αποτελούν τους πυλώνες κάθε ευνομούμενης πολιτείας, τους εγγυητές της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Χωρίς βιβλία δεν υφίσταται πολιτισμός και εκπαίδευση, χωρίς εφημερίδες και περιοδικά δεν υφίσταται ενημέρωση και έλεγχος των εξουσιών. Αξίζει όμως να υπογραμμιστεί και η συμβολή τους στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελούν ένα σημαντικότατο συντελεστή ανάπτυξης. Συνεπώς, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνται στον εκδοτικό κλάδο, συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφοι, εικονογράφοι, εκδότες, αλλά και τυπογράφοι, βιβλιοδέτες, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμοι. Είναι εκείνες και εκείνοι που φροντίζουν, πολύ συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, για την πνευματική μας υγεία.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όλες αυτές τις ημέρες της παραμονής μας στο σπίτι, οι άνθρωποι του πολιτισμού και της ενημέρωσης ήταν δίπλα μας, στηρίζοντάς μας και ενθαρρύνοντάς μας. Η επόμενη ημέρα χωρίς βιβλία, μουσική, θέατρο, κινηματογράφο, χωρίς πολιτισμό, χωρίς Τύπο φαντάζει εφιαλτική. Προσδοκούμε ότι η Κυβέρνησή σας, αλλά και εσείς προσωπικά, θα στηρίξετε τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Ο πολιτισμός είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, διαμορφώνει την εικόνα της στο εξωτερικό, αποτελεί πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης και έναν από 3 τους δυναμικότερους και πλέον εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Ευελπιστούμε ότι τα αιτήματα, που εκθέτουμε αναλυτικά στο παράρτημα που ακολουθεί, θα τύχουν της προσοχής και της στήριξής σας, και ότι στη συνέχεια οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων θα μεριμνήσουν για τη διευθέτησή τους.

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), η Εταιρεία Συγγραφέων, η Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΕΛ), η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕΕΛ), η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.), ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου (ΣΕΕΒΙ), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (ΣΕΒΑ), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (GREEK ΙΒΒΥ), η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ) και η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ), που συνυπογράφουν την παρούσα επιστολή, βρίσκονται στη διάθεση τη δική σας και του επιτελείου σας, προκειμένου να συμβάλουν με την τεχνογνωσία και τις δυνάμεις τους στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων για τη στήριξη του βιβλίου και της πολιτιστικής βιομηχανίας γενικότερα.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΣΔΕΛ

Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) είναι ανεξάρτητος, οικονομικά αυτόνομος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εποπτευόμενος από το Υπουργείο Πολιτισμού (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2121/1993), με σκοπό τη συλλογική διαχείριση και προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των εκδοτών έργων του λόγου. Εκπροσωπεί περισσότερους από 7.500 δημιουργούς (συγγραφείς, μεταφραστές, δημοσιογράφους, αρθρογράφους επιστημονικών περιοδικών), πάνω από 800 εκδότες (βιβλίων και Τύπου) και σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών έντυπων έργων, μέσω συμβάσεων αμοιβαιότητας με 31 χώρες. Διοικείται από 11μελές αιρετό, άμισθο ΔΣ, που αποτελείται από δημιουργούς και εκδότες.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

1. Άμεση επίλυση του θέματος του δημόσιου δανεισμού

Στόχος: Η οικονομική ενίσχυση των συγγραφέων και των μεταφραστών με την καταβολή εύλογης αμοιβής, σε αντιστάθμισμα του δανεισμού βιβλίων. Συμμόρφωση της χώρας μας προς την οδηγία 2006/115.

Αιτιολογία: Η καταβολή αμοιβής για τον δημόσιο δανεισμό αποτελεί υποχρέωση του κράτους σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία 2006/115 και τον ν. 4481/2017. Η αποζημίωση αυτή αφορά κυρίως τους συγγραφείς λογοτεχνικών έργων. Λογοτεχνικά έργα, μεταξύ των οποίων και παιδικά βιβλία, κυρίως δανείζονται από τις δημόσιες και τις δημοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες της χώρας μας. Οι συγγραφείς λογοτεχνικών έργων είναι εκείνοι οι οποίοι, λόγω των χαμηλών εισοδημάτων τους, δοκιμάζονται πιο σκληρά από την κρίση. Καθώς η κατανομή των ποσών γίνεται με κριτήριο τον αριθμό των δανεισμών από τις δανειστικές βιβλιοθήκες, η άμεση επίλυση του θέματος στηρίζει και συγγραφείς παλαιότερων βιβλίων, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν έχουν πλέον παρά ελάχιστα έσοδα από δικαιώματα επί των πωλήσεων.

Στον βαθμό που γνωρίζουμε, για την επίλυση του θέματος απαιτείται μία νομοθετική παρέμβαση, η οποία έχει προ πολλού ολοκληρωθεί ως σχέδιο από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ). Επιπλέον, απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία, εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση, μπορεί να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Ο ν. 4481/2017 προέβλεπε την επίλυση του θέματος με την έκδοση προεδρικού διατάγματος το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο του 2018.

Παράλληλα, πρέπει να καταργηθεί και η παντελώς αδικαιολόγητη εξαίρεση των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών από την υποχρέωση καταβολής αμοιβής. Επισημαίνεται ότι η παράλειψη καταβολής αμοιβής στους συγγραφείς και τους εκδότες για τον δημόσιο δανεισμό των βιβλίων τους αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της οδηγίας 2006/115, ήδη από το έτος 2006!

2. Εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία (eBooks)

Στόχος: Να διευκολυνθεί η διάδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου και να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ έντυπου και ηλεκτρονικού βιβλίου. Είναι παράλογο να πωλείται το έντυπο βιβλίο με 6% ΦΠΑ και η ηλεκτρονική έκδοση του ίδιου βιβλίου με 24% ΦΠΑ.

Αιτιολογία: Σύμφωνα με την οδηγία 2018/1713, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να προβλέπουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά βιβλία και στις ηλεκτρονικές ενημερωτικές εκδόσεις και εφημερίδες. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν πλέον τον μειωμένο ΦΠΑ στα eBooks, μετά και την πρόσφατη εφαρμογή της παραπάνω οδηγίας στην Ισπανία, στην Εσθονία και στην Τσεχία, ανέρχονται στα 18. Στον αριθμό αυτό θα προστεθούν στο επόμενο διάστημα η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Σερβία. Το Ηνωμένο Βασίλειο από 01/05/2020 μηδένισε τον ΦΠΑ στις ηλεκτρονικές εκδόσεις. Η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των ελαχίστων πλέον κρατών-μελών που δεν έχουν ακόμη εναρμονιστεί με την εν λόγω οδηγία. Ως αποτέλεσμα αυτού, παρεμποδίζεται η διάδοση των ηλεκτρονικών εκδόσεων. Την εποχή που η επίσπευση της μετάβασης στη Νέα Ψηφιακή Εποχή είναι επιτακτική, και ενώ σε άλλους τομείς πραγματοποιείται με ταχείς ρυθμούς, είναι αδιανόητο να υπολείπονται οι κλάδοι του βιβλίου και του Τύπου.

3. Άμεση ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας 2019/790 για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ψηφιακή Ενιαία Αγορά και κατά προτεραιότητα του άρθρου 15, που αναγνωρίζει νέο συγγενικό δικαίωμα στο ψηφιακό περιεχόμενο εκδοτών Τύπου

Στόχος: Να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο ώστε οι εκδότες Τύπου και οι δημοσιογράφοι να μπορούν να αμείβονται για την εκμετάλλευση του περιεχομένου τους από τις εταιρίες ψηφιακών υπηρεσιών (Google, Apple, Facebook, Amazon κ.ά.).

Αιτιολογία: Τα τελευταία χρόνια ο Τύπος σε παγκόσμιο επίπεδο βιώνει μια βαθιά κρίση. Οι πωλήσεις και τα διαφημιστικά έσοδα κατέρρευσαν λόγω των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής πρόσβασης στο περιεχόμενο του Τύπου, που παρέχουν οι μεγάλες εταιρίες του διαδικτύου στους αναγνώστες. Τα διαφημιστικά έσοδα μετατοπίστηκαν από τον Τύπο στις εταιρίες ψηφιακών υπηρεσιών, χωρίς όμως οι τελευταίες να αποδίδουν οιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση στους παραγωγούς του περιεχομένου, δηλαδή στους δημοσιογράφους και τους εκδότες Τύπου. Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζει η οδηγία 790/2019 με την καθιέρωση νέου συγγενικού δικαιώματος των εκδοτών Τύπου πάνω στο ψηφιακό τους περιεχόμενο, χάρη στο οποίο έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ως αμοιβή ένα μερίδιο από τα διαφημιστικά έσοδα, που αποφέρει στις εταιρίες τεχνολογίας το περιεχόμενό τους. Ήδη η Γαλλία έχει ενσωματώσει το συγκεκριμένο άρθρο της οδηγίας και η Γαλλική Αρχή Ανταγωνισμού με πρόσφατη απόφασή της υποχρέωσε την Google να ξεκινήσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους εκδότες, προκειμένου να συμφωνηθεί το ύψος της αποζημίωσης. Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα αυτή και στις ελληνικές εκδοτικές επιχειρήσεις. Επισημαίνεται ότι από το δικαίωμα αυτό ωφελούνται και οι δημοσιογράφοι, στους οποίους πρέπει σύμφωνα με την οδηγία να αποδοθεί μέρος της αμοιβής.

4. Διάθεση στον πολιτισμό σημαντικού μέρους των 340 εκ ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα μας από τα κονδύλια της Επενδυτικής Πρωτοβουλίας για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού (Coronavirus Response Investment Initiative – CRII και CRII Plus), αλλά και κάθε άλλου ταμείου ή κονδυλίου που προορίζεται για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας

Στόχος: Η ενίσχυση των συντελεστών του πολιτισμού καθώς και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.

Αιτιολογία: Ο κλάδος του πολιτισμού είναι μεταξύ αυτών που έχουν πληγεί σφοδρότερα από τις συνέπειες της πανδημίας. Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να στηριχθεί ο κόσμος του πολιτισμού, διότι τα πολιτιστικά έργα είναι αυτά που μπορούν να ενδυναμώσουν το φρόνημα των πολιτών ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της επόμενης μέρας, σε επίπεδο στάσεων και νοοτροπιών. Η πρότασή μας είναι να διατεθεί σημαντικό μέρος από τα κονδύλια που προορίζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού σε δράσεις που θα ενισχύουν τους συντελεστές του σύγχρονου πολιτισμού στο σύνολό τους.

Ειδικότερα για το βιβλίο προτείνονται οι ακόλουθες δράσεις:

- Να ενισχυθούν οι δημοτικές, δημόσιες, ακαδημαϊκές και σχολικές βιβλιοθήκες για να προβούν στην αγορά βιβλίων.

- Να διατεθούν απευθείας στους πολίτες κουπόνια για την αγορά βιβλίων. Αντίστοιχο πρόγραμμα υλοποιείται για 2η συνεχή χρονιά στην Ιταλία με εξαιρετική επιτυχία.

- Να υλοποιηθεί πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των συγγραφέων για την πραγματοποίηση έρευνας και μελέτης κατά τη συγγραφή λογοτεχνικών και επιστημονικών/εκπαιδευτικών έργων, και αντίστοιχα των δημοσιογράφων και εφημερίδων για τη στήριξη της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

- Να υλοποιηθεί πρόγραμμα στήριξης συγγραφέων για τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις (ψηφιακές ή επιτόπιες), που οργανώνονται από βιβλιοθήκες, πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία και βιβλιοπωλεία.

- Να υλοποιηθεί πρόγραμμα επιχορήγησης των μεταφραστών βιβλίου από και προς ξένες γλώσσες, για να τονωθεί η ελληνική αγορά του βιβλίου και, αντίστοιχα, να ενισχυθεί η παρουσία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.

5. Προκήρυξη προγραμμάτων ΕΣΠΑ ή δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση των υποδομών των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ)

Στόχος: Η στήριξη των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Αιτιολογία: Καθώς τα έσοδα των ΟΣΔ καταρρέουν, αποδυναμώνονται και οι υποδομές τους, με συνέπεια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των δικαιούχων τους, όπως επίσης και στις νέες συνθήκες της αγοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται. Είναι επίσης προφανές ότι η έλευση της πανδημίας εντείνει την αναγκαιότητα ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΣΔ. Η 9 κατάσταση θα επιδεινωθεί όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση και οι απαιτήσεις αυξηθούν. Επιπλέον, απαιτούνται υποδομές και για την αντιμετώπιση ενός ειδικότερου αλλά πολύ σοβαρού ζητήματος στον χώρο του Τύπου, συγκεκριμένα της λογοκλοπής, δηλαδή της αντιγραφής στο διαδίκτυο ενημερωτικού περιεχομένου των έντυπων ή/και ηλεκτρονικών εφημερίδων. Τέλος, αναγκαία είναι η ενίσχυση των ΟΣΔ για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής αρωγής των δημιουργών.

6. Αναστολή για τα έτη 2020 και 2021 του ανώτατου ορίου των διαχειριστικών εξόδων των ΟΣΔ που επιβάλλει το άρθρο 18 του ν. 4481/2017, δηλαδή της υποχρέωσης τα εν λόγω έξοδα να μην υπερβαίνουν το 20% επί των εσόδων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης

Στόχος: Η επιβίωση των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης.

Αιτιολογία: Η ισοπεδωτική αγορανομική διάταξη προσδιορισμού ανώτατου ορίου διαχειριστικών εξόδων είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης και τα διαφορετικά αντικείμενα που έχουν. Για κάποιες δραστηριότητες και ορισμένους ΟΣΔ το 20% ενδέχεται να είναι υπερβολικό, ενώ για άλλους ελάχιστο. Με την κατάρρευση των εσόδων των ΟΣΔ, είναι προφανές ότι κάθε όριο είναι παράλογο. Εάν δεν ανασταλεί αυτή η διάταξη για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η υγειονομική και οικονομική κρίση, απλώς δεν θα είναι βιώσιμος κανένας ΟΣΔ, του ΟΣΔΕΛ συμπεριλαμβανομένου.

7. Επίλυση του ζητήματος του ΦΠΑ επί των διαχειριστικών εξόδων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης

Στόχος: Η εξάλειψη υποχρέωσης τιμολόγησης στους δικαιούχους διαχειριστικών εξόδων και σχετικού ΦΠΑ, που επιβλήθηκε στους ΟΣΔ με την ΠΟΛ 1161/2018 της ΑΑΔΕ, η οποία είναι πρακτικά αδύνατο να υλοποιηθεί και η αποφυγή της περαιτέρω συρρίκνωσης του εισοδήματος των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων.

Αιτιολογία: Με την ΠΟΛ 1161/2018 ερμηνεύθηκε ότι οι ΟΣΔ οφείλουν εφεξής να χρεώνουν στους δικαιούχους διαχειριστικά έξοδα επιβαρυνόμενα με τον σχετικό ΦΠΑ. Η υποχρέωση αυτή δεν είναι δυνατό να υλοποιηθεί, καθώς δεν συνάδει με τη φύση των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης, που διαχειρίζονται δικαιώματα τρίτων στο δικό τους όνομα, τα οποία αποδίδουν απολογιστικά. Εξ αυτής της υποχρέωσης προκύπτουν μεγάλες άμεσες και έμμεσες επιβαρύνσεις για τους δικαιούχους, αφού συνολικά θα αφαιρείται επιπλέον ποσοστό 13,25% από τα πνευματικά τους δικαιώματα, πέραν των ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα χωρίς πρακτικά η εφαρμογή της παραπάνω ΠΟΛ να διασφαλίζει έσοδα για το δημόσιο.

8. Έκδοση εγκυκλίου από το Υπουργείο Εργασίας που να επιβεβαιώνει ότι δεν οφείλονται ασφαλιστικές εισφορές στην περίπτωση εσόδων από πνευματικά δικαιώματα

Στόχος: Η εξάλειψη του κινδύνου να επιβαρυνθούν οι ΟΣΔ και οι δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων με άδικες επιβαρύνσεις και κυρώσεις, που δεν συνάδουν με τη φύση των πνευματικών δικαιωμάτων.

Αιτιολογία: Ενώ τα πνευματικά δικαιώματα υπάγονται στη φορολόγηση κεφαλαίου και φορολογούνται αυτοτελώς με φόρο 20% (εκτός από την περίπτωση επιτηδευματιών), οι μέχρι σήμερα εγκύκλιοι του Υπουργείου Εργασίας έχουν εξαιρέσει τους συνταξιούχους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά δεν έχουν επιβεβαιώσει ρητά ότι δεν οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές τα φυσικά πρόσωπα (συγγραφείς κ.ά., πλην επιτηδευματιών), που εισπράττουν πνευματικά δικαιώματα, για τα οποία εκδίδεται τίτλος κτήσης. 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ναύπλιο: προς τιμήν του Νίκου Καρούζου το 1o φεστιβάλ λόγου και τέχνης

Ναύπλιο: προς τιμήν του Νίκου Καρούζου το 1o φεστιβάλ λόγου και τέχνης

Μια ετήσια διοργάνωση προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα ναυπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 & 21 Ιουνίου. Διαλέξεις, απαγγελίες, συζητήσεις και προβολές που κάθε χρόνο θα έχουν έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Φέτος το θέμα είναι τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ...

Τα υποψήφια βιβλία για τα Βραβεία Αναγνώστη 2021

Τα υποψήφια βιβλία για τα Βραβεία Αναγνώστη 2021

Ανακοινώθηκαν τα βιβλία που θα διεκδικήσουν τα Βραβεία Αναγνώστη 2021 σε όλες τις κατηγορίες.

Επιμέλεια: Book Press

Για δεύτερη χρονιά οι νικητές των βραβείων Αναγνώστη 2021 (για βιβλία που εκδόθηκαν το 2020), θα ανακοινωθούν σε τελετή που θα γίνει δια...

Στον David Diop το International Booker Prize 2021

Στον David Diop το International Booker Prize 2021

Ανακοινώθηκε ο νικητής του φετινού βραβείου International Booker Prize 2021 μεταφρασμένης πεζογραφίας στα αγγλικά.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Γάλλος συγγραφέας και πανεπιστημιακός David Diop τιμήθηκε για το μυθιστόρημά του ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γαλήνη (διήγημα)

Γαλήνη (διήγημα)

Απ’ όταν χώρισε, άλλαζε σπίτια συχνά ‒τέσσερα διαμερίσματα σε έξι χρόνια‒, λες κι η ζωή τον εκδικούνταν επειδή ως τότε πάντα απεχθανόταν τις αλλαγές.

Διήγημα της Αλέκας Πλακονούρη

Το τελευταίο διαμέρισμα όμως τ’ αγάπησε με την πρώτη ματιά, ίσως επειδή ήταν πολύ φωτ...

Ο άρχοντας των μυγών, του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ

Ο άρχοντας των μυγών, του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ

Για το μυθιστόρημα του William Golding «Ο άρχοντας των μυγών» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα), «αλληγορική παραβολή, διδακτικός μύθος, φιλοσοφικό μυθιστόρημα πάνω στην ανθρώπινη φύση». Στην κεντρική εικόνα στιγμιότυπο από την κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, το 1963, σε σκηνοθεσία του Peter Brook.

Της...

Ναύπλιο: προς τιμήν του Νίκου Καρούζου το 1o φεστιβάλ λόγου και τέχνης

Ναύπλιο: προς τιμήν του Νίκου Καρούζου το 1o φεστιβάλ λόγου και τέχνης

Μια ετήσια διοργάνωση προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα ναυπλιώτη ποιητή Νίκου Καρούζου θα πραγματοποιηθεί στις 19, 20 & 21 Ιουνίου. Διαλέξεις, απαγγελίες, συζητήσεις και προβολές που κάθε χρόνο θα έχουν έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα. Φέτος το θέμα είναι τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Ο θάνατος του Οδυσσέα, του Δημήτρη Σίμου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου «Ο θάνατος του Οδυσσέα – Μια Περιπέτεια του Αστυνόμου Καπετάνου», το οποίο κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

20...

Η χώρα των άλλων, της Λεϊλά Σλιμανί (προδημοσίευση)

Η χώρα των άλλων, της Λεϊλά Σλιμανί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Leila Slimani «Η χώρα των άλλων» (μτφρ. Κλαιρ Νεβέ, Μανώλης Πιμπλής), που κυκλοφορεί στις 10 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την πρώτη φορά που η Ματίλντ επισκέφθηκε...

Άνθρωποι στο περιθώριο, του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς (προδημοσίευση)

Άνθρωποι στο περιθώριο, του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ulrich Alexander Boschwitz «Άνθρωποι στο περιθώριο» (μτφρ. Μαρία Αγγελίδου, Άγγελος Αγγελίδης), που κυκλοφορεί στις 9 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Τέσσερα μυθιστορήματα και δύο συλλογές αστυνομικών ιστοριών Ελλήνων συγγραφέων, επιλεγμένα από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Οκτώ καλά αστυνομικά μυθιστορήματα

Επιλογή οκτώ μεταφρασμένων αστυνομικών μυθιστορημάτων από τις πρόσφατες κυκλοφορίες.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

...

Τσερνομπίλ: 35 χρόνια μετά, οκτώ βιβλία

Τσερνομπίλ: 35 χρόνια μετά, οκτώ βιβλία

Ήταν Σάββατο του Λαζάρου 26 Απριλίου 1986 όταν σημειώθηκε το μεγαλύτερο, μέχρι τότε, πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία. Μια σειρά εκρήξεων προκάλεσε την καταστροφή του αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας στο Τσερνομπίλ της τότε Σοβιετικής Ένωσης και σημερινής Ουκρανίας. Τριάντε πέντε χρόνια μετά, ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

19 Μαΐου 2021 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έξι καλά ελληνικά αστυνομικά

Τέσσερα μυθιστορήματα και δύο συλλογές αστυνομικών ιστοριών Ελλήνων συγγραφέων, επιλεγμένα από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή. Της Χίλντας Παπαδημητρίου

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ