
Επιμέλεια: Στεφανία Τζακώστα
Την τελευταία του πνοή άφησε στα 67 του χρόνια ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιώργος Μπράμος. Το βράδυ της Τετάρτης ένιωσε δυσφορία και εξέπνευσε καθοδόν για το νοσοκομείο, στο Γύθειο όπου βρισκόταν για διακοπές.
Ο Γιώργος Μπράμος γεννήθηκε το 1952 στην Τρίπολη και σπούδασε Νομικά και Κινηματογράφο στην Αθήνα και την Ιταλία.
Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Σύγχρονος Κινηματογράφος», «Τέταρτο», «Αντί», κ.ά., και σε μονογραφίες για τον Παζολίνι, τον Βισκόντι, τον Οσίμα, τον Μπελόκιο, τον Μπουνιουέλ, τον Μπερτολούτσι, την Ιταλική Κωμωδία, κ.ά, που εκδόθηκαν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου σε εφημερίδες (Αυγή, Καθημερινή, Ελευθεροτυπία). Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Σύγχρονος Κινηματογράφος, Τέταρτο, Αντί, κ.ά., και σε μονογραφίες για τον Παζολίνι, τον Βισκόντι, τον Οσίμα, τον Μπελόκιο, τον Μπουνιουέλ, τον Μπερτολούτσι, την Ιταλική Κωμωδία, κ.ά, που εκδόθηκαν από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Διετέλεσε αρχισυντάκτης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής της Αυγής (1980-1988), Διευθυντής Ενημέρωσης στην ΕΤ-2 (1989-1990), Διευθυντής Ελληνικού Προγράμματος στο MEGA (1994-2001), Συντονιστής Προγράμματος στην ΕΡΤ (2002-2008).
Συνεργάστηκε στα σενάρια των ταινιών Ήταν ένας ήσυχος θάνατος της Φρίντας Λιάππα (ΚΑ’ βραβείο στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν), Καλή πατρίδα, σύντροφε του Λευτέρη Ξανθόπουλου (Ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ Λοκάρνο), Κλοιός του Κώστα Κουτσομύτη (Βραβείο σεναρίου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), Ξένια του Πατρίς Βιβανκό, Terra incognita του Γιάννη Τυπάλδου (Βραβείο σεναρίου του Υπουργείου Πολιτισμού), Τρεις εποχές της Μαρίας Ηλιού.
Έγραψε δοκίμια για τον κινηματογράφο και έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το ψέμα του λύκου (2013), Μαύρα μάτια και τις συλλογές διηγημάτων Άσπρα γένια (2006), Bρεγμένο ρούχο (1993), από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Τελευταίο έργο του η συλλογή διηγημάτων Ανάμεσα στους τοίχους * που κυκλοφόρησε το 2017.
Είχε συμμετοχή και σε πολλές συλλογές διηγημάτων και δοκιμίων, Ελληνικά εγκλήματα (εκδ. Καστανιώτη), Vivere pericolosamente (εκδ. Αντίκτυπος»), Αντουανέττα Αγγελίδη (εκδ. Αιγόκερως), Η μετανάστευση στον κινηματογράφο (εκδ. Παπαζήση [εισήγηση]), Μάνος Ζαχαρίας: Ένας σκηνοθέτης παθιασμένος με την Ελλάδα (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης [κείμενα, επιμέλεια]), Commedia all' Italiana (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Οπτικοακουστική κουλτούρα: Όψεις του νέου ελληνικού κινηματογράφου (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών), κ.α.
* Διαβάστε κριτική του Γιώργου Ν. Περαντωνάκη για το τελευταίο του βιβλίο, τη συλλογή διηγημάτων Ανάμεσα στους τοίχους (εκδ. Καστανιώτη).