alt

Η Φιλαναγνωσία και τα Πνευματικά Δικαιώματα στα Ψηφιακά Μέσα σε δύο ημερίδες, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Απριλίου στο Σεράφειο.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Δύο μεγάλες ημερίδες για τη Φιλαναγνωσία και τα Πνευματικά Δικαιώματα στα Ψηφιακά Μέσα θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Απριλίου αντίστοιχα στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. 

Οι ημερίδες διοργανώνονται από το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net), ιδρυτικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη στήριξη της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και είναι ανοικτές για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στο Σεράφειο και ώρα 15:00-20:00, θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με τίτλο «Φιλαναγνωσία στην πράξη: Λέσχες ανάγνωσης/αφήγησης και εργαστήρια δημιουργικής γραφής». 

Σκοπός είναι να διερευνηθεί κατά πόσο η φιλαναγνωσία συνδέεται με τον κοινωνικό εγγραματισμό και βοηθά στην εξέλιξη και κοινωνικοποίηση του αναγνώστη και τη γενικότερη σχέση του με το βιβλίο. Κεντρική καλεσμένη ομιλήτρια είναι η Dr. Jane Davies.

Σκοπός είναι να διερευνηθεί κατά πόσο η φιλαναγνωσία συνδέεται με τον κοινωνικό εγγραματισμό και βοηθά στην εξέλιξη και κοινωνικοποίηση του αναγνώστη και τη γενικότερη σχέση του με το βιβλίο. Κεντρική καλεσμένη ομιλήτρια είναι η Dr. Jane Davies (ιδρυτική διευθύντρια του “The Reader”, πρωτοπόρου διεθνούς κέντρου για την Κοινή Ανάγνωση (Shared Reading) με έδρα το Λίβερπουλ), στο πλαίσιο της συνεργασίας του Athens Culture Net και του British Council. Συμμετέχουν διακεκριμένοι λογοτέχνες, όπως οι Αλέξης Σταμάτης, Κώστας Kατσουλάρης, Στέλλα Κάσδαγλη, Τέσυ Μπάιλα, Κώστας Πούλος, Κατερίνα Μαλακατέ, Χριστίνα Οικονομίδου, Νίκος Κιαδάρης, η Αλεξάνδρα Παπάζογλου (Δ/ντρια των Βιβλιοθηκών Κολλεγίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης), η Σταυρούλα Παπανικολάου, Εκπαιδευτικός, η Αργυρώ Σπυριδάκη, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού “Διαβάζω για τους άλλους”. Συντονίζει η Ντίνα Σαρακηνού, συγγραφέας, δ/ντρια λογοτεχνικού περιοδικού literature.gr

Θα παρουσιαστούν δημοφιλείς πρακτικές λεσχών ανάγνωσης και αφήγησης, εργαστηρίων δημιουργικής γραφής κ.ά., θα εξεταστεί η προώθηση της φιλαναγνωσίας και η έκφρασή της, όχι μόνο ως εκπαιδευτική πρακτική αλλά και ως ψυχαγωγία, θα διερευνηθούν τα οφέλη που αποκομίζουν οι μετέχοντες όχι μόνο σε πνευματικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με τους άλλους και με τον τόπο τους, καθώς και εάν και πώς μέσα από τη συλλογική ανάγνωση και αφήγηση μπορούν να δημιουργηθούν δεσμοί ωφέλιμοι για τις τοπικές κοινωνίες.

Πρόγραμμα


 

  • 15:00 - 15:05 Καλωσόρισμα: Ντίνα Σαρακηνού, συγγραφέας, δ/ντρια λογοτεχνικού περιοδικού literature.gr
  • 15.02 - 15.05 Χαιρετισμός: Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, γραμματέας του Διοικητικού συμβουλίου του ΟΣΔΕΛ
1η Ενότητα: Δημιουργική Γραφή
  • 15:05 - 15:15 Ομιλία: «Η μαγική τέχνη της γραφής» Αλέξης Σταμάτης, συγγραφέας
  • 15:20 - 15:30 Ομιλία: «Εργαστήρια δημιουργικής γραφής: ένα εργαλείο προσωπικης ανάπτυξης, φιλαναγνωσίας και κοινωνικοποίησης για όλους» Στέλλα ΚάσδαγληΕμψυχώτρια παιδιών και ενηλίκων, μεταφράστρια, συγγραφέας, συνιδρύτρια της λέσχης ανάγνωσης Bookworm
  • 15:35 - 15:45 Ομιλία: «Δημιουργική γραφή και δημιουργική ανάγνωση, οι δύο όψεις της φιλαναγνωσίας» Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας, συντονιστής προγράμματος Φιλαναγνωσίας στο ΕΚΕΒΙ (2011-2013)
  • 15:50 - 16:00 Ομιλία: «Εργαστήρια δημιουργικής γραφής και φιλαναγνωσία ενηλίκων» Χριστίνα Οικονομίδου, συγγραφέας
  • 16:05 - 16:15 Ομιλία: «Από πού κι ως πού (στα ίχνη ορισμένων λέξεων)» Κώστας Πούλος, συγγραφέας
  • 16:20 - 16:45 Πάνελ Συζήτησης: Κώστας Κατσουλάρης, Χριστίνα Οικονομίδου, Κώστας Πούλος, Αλέξης Σταμάτης, συντονισμός: Ντίνα Σαρακηνού

16:45 - 17:00 Coffee Break

2η Ενότητα: Λέσχες Αφήγησης
  • 17:00 - 17:30 Ομιλία: «Shared Reading: Great Literature Connecting People - Κοινή ανάγνωση: Μεγάλη λογοτεχνία που συνδέει ανθρώπους» DrJane Davies, Keynote Speaker (ιδρυτική διευθύντρια του “The Reader”, πρωτοπόρου διεθνούς κέντρου για την Κοινή Ανάγνωση (Shared Reading) με έδρα το Λίβερπουλ
  • 17:30 - 17:40 Ομιλία: «Διαβάζω και Αλλάζω τον Κόσμο», Αργυρώ Σπυριδάκη, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού “Διαβάζω για τους άλλους”
 Ενότητα: Λέσχες Ανάγνωσης 
  • 17:45 - 17:55 Ομιλία: «Λέσχη Ανάγνωσης σύγχρονης πεζογραφίας ελληνικής και παγκόσμιας στον Πολυχώρο Μεταίχμιο» Νίκος Κιαδάρης, νομικός
  • 18:00 - 18:10 Ομιλία: «Φιλαναγνωσία στην Ψηφιακή Εποχή» Κατερίνα Μαλακατέ, συγγραφέας, blogger, συντονίστρια της Ομάδας Διαβάζοντας
  • 18:15 - 18:25 Ομιλία: «Πολιτιστικός και κοινωνικός, ο ρόλος της Λέσχης Ανάγνωσης είναι πάντα σημαντικός» Αλεξάνδρα Παπάζογλου, Δ/ντρια των Βιβλιοθηκών Κολλεγίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης
  • 18:30 - 18:40 Ομιλία: «Λέσχες ανάγνωσης & προσωπική ανάπτυξη» Σταυρούλα ΠαπανικολάουΜαθηματικός, συνεργάτης του “Θαλής & Φίλοι”
  • 18:45 - 19:00 Ομιλία: Συμπεράσματα της ημερίδας, Τέσυ Μπάιλα, συγγραφέας 

Χώρος: Σεράφειο δήμου Αθηναίων, Π. Ράλλη και Πειραιώς. Ώρα: 15:00-20:00. Ελεύθερη συμμετοχή. Πληροφορίες στο 210-3722010, info@athens2018.gr

alt

Την Τρίτη 16 Απριλίου στο Σεράφειο και ώρα 15:00-20:00, θα διερευνηθεί το κρίσιμο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων στην ημερίδα με τίτλο «Ψηφιακά Μέσα καιΠνευματικά Δικαιώματα», ακόμα πιο επίκαιρο με την ψήφιση της Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα στον Ψηφιακό Κόσμο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας και επηρεάζει ιδιαίτερα και τον τομέα των εξαιρέσεων/περιορισμών.

Σκοπός της ημερίδας είναι να φέρει σε επαφή τους δημιουργούς και ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων με τους “χρήστες” αυτού του περιεχομένου, να γίνουν σαφείς οι αλυσίδες αξίας που δημιουργούνται και να επεξηγηθεί πώς η γνώση των αρχών και των διαδικασιών μπορεί να είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές. 

Σκοπός της ημερίδας είναι να φέρει σε επαφή τους δημιουργούς και ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων με τους “χρήστες” αυτού του περιεχομένου, να γίνουν σαφείς οι αλυσίδες αξίας που δημιουργούνται και να επεξηγηθεί πώς η γνώση των αρχών και των διαδικασιών μπορεί να είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές. 

Η ημερίδα απευθύνεται σε πολιτιστικούς οργανισμούς, δημοσιογράφους - bloggers πολιτιστικού περιεχομένου, επαγγελματίες της ψηφιακής επικοινωνίας που κάνουν χρήση copyrighted υλικού, φωτογράφους, μουσικούς παραγωγούς.

Στην ημερίδα εξετάζονται οι νομικές παράμετροι και η ανάγκη επανακαθορισμού τους, αλλά και οι τρόποι δημιουργίας περιεχομένου σε ιστοσελίδες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας copyrighted υλικό, καθώς και οι τρόποι προστασίας του πρωτότυπου υλικού που δημιουργείται. Θα διερευνηθεί το πώς μπορεί να γίνει χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων στην εφήμερη ψηφιακή αφήγηση και θα παρουσιαστούν νέοι τρόποι παρουσίασης ή διαχείρισης, εκπαίδευσης χρηστώνπροστατευμένων καλλιτεχνικών προϊόντων με βιωματικά στοιχεία, καλές πρακτικές καθώς και εργαστήριο.

Στο α’ μέρος (15.00-17.30) θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. Εισηγητές είναι οι: Πρόδρομος Τσιαβός (Επικεφαλής Ψηφιακής Πολιτικής και ανάπτυξης, Όμιλος Ωνάση), Μαρία Δάφνη Παπαδοπούλου (Δ.Ν. Δικηγόρος - Αν. Διευθύντρια ΟΠΙ), Εύα Μουστάκα (Νομικός, MA - Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας), Anna Lowe (Διευθύντρια Partnerships, Smartify), Στεφανία Μεράκου (Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής), Σωτήρης Λυκουρόπουλος (seedpoint.gr) και Κωστής Ακριτίδης (Υπεύθυνος Πληροφορικής ΟΣΔΕΛ). Συντονίζει ο Φοίβος Σακαλής, συντονιστής του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.

Στο β’ μέρος (18.00-20.00) θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο 30 ατόμων που βασίζεται στις εισηγήσεις. Συντονιστές είναι ο Πρόδρομος Τσιαβός και ο Poka-Yio (καλλιτέχνης, Αν. Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Ιδρυτικός Διευθυντής Μπιενάλε της Αθήνας). Το βιωματικό εργαστήριο θα εξετάσει τι μπορεί να κάνει η πνευματική ιδιοκτησία για τον δημιουργό και τον χρήστη, με σκοπό την κατανόηση των ροών αξίας σε διαφορετικά σενάρια παραγωγής περιεχομένου προστατευόμενου από πνευματική ιδιοκτησία. Λόγω περιορισμένων θέσεων για το εργαστήριο, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο https://forms.gle/9nsSfiUDvioPNskH8


Χώρος: Σεράφειο Δήμου Αθηναίων, 3ος όροφος, Π. Ράλλη και Πειραιώς. Ώρα: 15:00-20:00.Ελεύθερη συμμετοχή στο α’ μέρος - Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο εργαστήριο στον παραπάνω σύνδεσμο.

alt

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ