ethnikos thisavros 2

Για την ταινία του Σανγκ-ιλ Λι «Εθνικός θησαυρός», που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Το εξαιρετικό φιλμ «Εθνικός θησαυρός» (2025) του Σανγκ-ιλ Λι, μια χειμαρρώδης τρίωρη σάγκα, μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, έγινε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία. Πρόκειται για μια δραματική, καλλιτεχνική ταινία πάνω στη γιαπωνέζικη τέχνη του καμπούκι. Μια λαϊκή, ζωηρή και στυλιζαρισμένη θεατρική τέχνη που ξεκίνησε την πορεία της από παλιά, από το 1600, βασισμένη στην υποκριτική, τον χορό, τις κινήσεις, το τραγούδι, τα πολύχρωμα, περίτεχνα κουστούμια, το έντονο μακιγιάζ, τα απαθή πρόσωπα, τις μικρές χειρονομίες και τον χορό. Λίγο αργότερα, επειδή ξέσπαγαν καβγάδες σε ένα άσεμνο, μικτό διαφυλετικό περιβάλλον, απαγορεύτηκε το να υποδύονται ρόλους οι γυναίκες και αντικαταστήθηκαν από άντρες.

ethnikos thisavros 1

Ο πενηνταδυάχρονος Σανγκ-ιλ Λι, γιαπωνέζος σκηνοθέτης κορεατικής καταγωγής, έχει γυρίσει 11 ταινίες, μεταξύ των οποίων δράματα, κοινωνικά, αστυνομικά, κωμωδίες, crime movies κι επιστημονική φαντασία και δύο τηλεοπτικές σειρές. Η ταινία «Εθνικός θησαυρός» έχει σαν αντικείμενό της τρεις τέσσερις αντρικούς χαρακτήρες ηθοποιών του καμπούκι, τις ψυχολογικές και συναισθηματικές σχέσεις και καταστάσεις τους, την αφιερωμένη στο καμπούκι οικογένεια-σχολή τους και τη γόνιμη, πλούσια σχέση και σύγκρουση ζωής και τέχνης. Η τέχνη του καμπούκι απαιτεί σύμφωνα με τη μυθοπλασία -που εκκινεί το 1964 και διαρκεί δεκαετίες ολόκληρες- τερατώδη, σκληρή πειθαρχία, μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, τελειότητα κινήσεων και χορού των ηθοποιών, ταλέντο και θυσίες, φοβερή αφοσίωση, πάθος, πάρα πολλή δουλειά, σεβασμό στην παράδοση και ελεγχόμενη φλόγα, αυτά που επιδεικνύουν ο γεροδάσκαλος και αρχιηθοποιός Χανάι (τον υποδύεται ο ώριμος Γουατανάμπε) και οι δύο νεαροί ηθοποιοί του που υποδύονται γυναίκες· ο γιος του και ο μαθητευόμενός του, δυο βασανισμένοι καλλιτέχνες, που σταδιακά γίνονται καρδιακοί φίλοι, ανταγωνιστές, αντίπαλοι, μα και συνάδελφοι, συνεργάτες.

ethnikos thisavros 3

Η φιλμική μυθοπλασία, μια συνταρακτική τοιχογραφία γύρω από τη συγκεκριμένη παραδοσιακή θεατρική τέχνη, αφηγείται το χρονικό της μαθητείας, της ανόδου του ενός και της πτώσης του άλλου, που ακολουθείται από την αντίστροφη πορεία, την επάνοδο του γιου και τον καταποντισμό του υιοθετημένου μαθητευόμενου. Μέχρι που κατορθώνουν να ξανασταθούν μαζί, αγαπημένοι, στη σκηνή, ισότιμοι συνεργάτες. Να τονίσουμε πως σύμφωνα με τη μυθοπλασία -και ένα εξαιρετικό σενάριο με διακλαδώσεις, απρόοπτα, εντάσεις, επαναφορές και κορυφώσεις- το θέατρο (και η σχολή) του μεγάλου δάσκαλου είναι δημοφιλέστατο, αγαπητό από τον κόσμο και τους θεατές, ενταγμένο σε μια λαοφιλή παράδοση παραστάσεων καμπούκι, θέατρο ιεροτελεστικό και σχεδόν ιερό. Οι συνεχόμενες παραστάσεις δείχνουν επίπονες, εξωτικές, λυτρωτικές και φαντασμαγορικές. Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα του συγγραφέα Σουίτσι Γιόσιντα.

Μας παρουσιάζει τη διαδικασία μέσα από την οποία μια τέχνη που υπηρετείς πιστά για όλη σου τη ζωή, μπορεί να σε καταστρέψει. 

Μέσα σε αυτό τον ιερατικό και συμβολικό χώρο της θεατρικής τέχνης, που συνοδεύεται από γιαπωνέζικη μουσική και υπέροχους, ιδιαίτερους χορούς, γεννιούνται ιεραρχικές σχέσεις των δασκάλων με τους νέους μαθητές (οι οποίοι υποδύονται γυναίκες) και σχέσεις των δύο μαθητών μεταξύ τους, στις οποίες υπολανθάνει ένας κρυμμένος διακριτικά, ομόφυλος ερωτισμός. Η συχνή μεταμφίεση των ηθοποιών σε γυναίκες φέρνει στο νου του θεατή την ανδρόγυνη παρενδυσία. Ο Όσιμα θα είχε φτιάξει, χωρίς αμφιβολία, με αυτό το υλικό και το σενάριο, όχι μόνο ένα πολύ καλό φιλμ, μα -υποθέτω- ένα αριστούργημα ερωτισμού και αναφοράς στην τέχνη, στους κανόνες της ιαπωνικής παράδοσης και της αυστηρής ιεραρχίας και στην ομοφυλοφιλία (βλέπε τα φιλμ του «Ταμπού», 1999, και «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς», 1983).

Ο Σανγκ-ιλ Λι κεντά διακριτικά τα ζητήματα ταυτότητας και την υπόγεια ομοφυλόφιλη έλξη και φόρτιση των ηρώων του, συν ενός άλλου, ενός γερασμένου δασκάλου-ηθοποιού που τον χαρακτηρίζουν «κυρία», δηλαδή γκέι. Ο σκηνοθέτης μάς εκθέτει και τη φιλία, την αγάπη, τον σκληρό ανταγωνισμό των δύο νέων φίλων, τον φθόνο, τη συναδελφικότητα στην πιστή, φανατική υπηρεσία του καμπούκι και τη σημαντικότατη παιδαγωγική σχέση δασκάλου-μαθητών. Μας παρουσιάζει τη διαδικασία μέσα από την οποία μια τέχνη που υπηρετείς πιστά για όλη σου τη ζωή, μπορεί να σε καταστρέψει.

ethnikos thisavros poster

Μέσα από την εικαστική αισθητική, την καλλιγραφική σκηνοθεσία, τη δεξιοτεχνική, στιβαρή αφήγηση και την άλλοτε αυξομειούμενη κι άλλοτε κλιμακούμενη δραματουργία, ξεπηδούν η αρμονία, η μεγάλη ενέργεια, η ανείπωτη ομορφιά και η συγκίνηση. Θα μπορούσαμε να πούμε, απλοποιώντας βάρβαρα μέσα από μια σχηματικότατη δυτικότροπη οπτική, πως το σύνολο μοιάζει με γιαπωνέζικο, παραδοσιακό μιούζικαλ. Θυμίζει, ακόμη, το κινέζικο «Αντίο παλλακίδα μου», ωραίο φιλμ φορτισμένο με ομοφυλόφιλες ορμές, του Κάιγκε.

*Ο ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΟΥΜΑΣ είναι συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου. Τελευταίο του βιβλίο, «Ο έρωτας στο σινεμά» (εκδ. Αιγόκερως).


Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Athens Palestine Film Festival στη Στέγη: Προβολές ταινιών, συζητήσεις, περφόρμανς – Το πρόγραμμα

Το Athens Palestine Film Festival στη Στέγη: Προβολές ταινιών, συζητήσεις, περφόρμανς – Το πρόγραμμα

Το Athens Palestine Film Festival 2026 θα ολοκληρωθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το τριήμερο 29-31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα. Εικόνα: Από την ταινία «A sunken tale of losses delayed» των Larissa Sansour και Søren Lind. © Mark de Blok

Επιμέλεια: Book Press

...
«ΝΑΖΑ» των Γιουβάλ Αμπραχάμ & Ρέιτσελ Σορ: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ στη Στέγη

«ΝΑΖΑ» των Γιουβάλ Αμπραχάμ & Ρέιτσελ Σορ: Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ στη Στέγη

Στις 21 Οκτωβρίου 2026, στις 20:30, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ των Γιουβάλ Αμπραχάμ και Ρέιτσελ Σορ «ΝΑΖΑ» θα προβληθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Εικόνα: Οι σκηνοθέτες. ©David Levene

...

Masterclass με τον Ρομέν Γαβράς: «Πρέπει να οργιάζει η φαντασία σου για να κάνεις τέχνη»

Masterclass με τον Ρομέν Γαβράς: «Πρέπει να οργιάζει η φαντασία σου για να κάνεις τέχνη»

Ο Ρομέν Γαβράς παρέδωσε ένα κινηματογραφικό μάστερκλας στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, με αφορμή την κυκλοφορία της νέας του ταινίας «Θυσία» («Sacrifice») που θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες το επόμενο διάστημα. Εικόνα: @So.Me

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Το Athens Palestine Film Festival στη Στέγη: Προβολές ταινιών, συζητήσεις, περφόρμανς – Το πρόγραμμα

Το Athens Palestine Film Festival στη Στέγη: Προβολές ταινιών, συζητήσεις, περφόρμανς – Το πρόγραμμα

Το Athens Palestine Film Festival 2026 θα ολοκληρωθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το τριήμερο 29-31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα. Εικόνα: Από την ταινία «A sunken tale of losses delayed» των Larissa Sansour και Søren Lind. © Mark de Blok

Επιμέλεια: Book Press

...
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τις εκδόσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με νέο βιβλίο για τον Δημήτρη Χατζή

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τις εκδόσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, με νέο βιβλίο για τον Δημήτρη Χατζή

Τo Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ) διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στην εκδοτική δραστηριότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη. Θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση της ΕΒΕ για τον Δημήτρη Χατζή (εικόνα). 

Επιμέλεια: Book Press

...
Athens Art Book Fair 2026: Το φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδόσεων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Athens Art Book Fair 2026: Το φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδόσεων στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

To Athens Art Book Fair 2026: Local Edition διοργανώνεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026. 46 καλλιτέχνες, μικρά και μεγάλα εκδοτικά εγχειρήματα και πολιτιστικοί φορείς από όλη την Ελλάδα σε μια τοπική έκδοση του φεστιβάλ για την ανάδειξη των καλλιτεχνικών εντύπων...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ