zagori fiction days 01

Κάλεσμα και ανοιχτή προκήρυξη προς σεναριογράφους για τη διασκευή λογοτεχνικού έργου από το «Zagori fiction days»

Επιμέλεια: Book Press

Έπειτα από την επιτυχία –εγχώρια και διεθνή– των τηλεοπτικών σειρών «Maestro», «Milky Way» και «Serres», το Zagori Fiction Days [μια σύμπραξη της «Επέκεινα χώρα» και του «series balkans»] διοργανώνει διαγωνισμό σεναρίου που θα ανοίξει τον διάλογο μεταξύ σεναριογράφων και συγγραφέων. Προχωρούμε σε Ανοιχτή Προκήρυξη και καλούμε Έλληνες σεναριογράφους να υποβάλουν σενάριο και ανάπτυξη πρώτου επεισοδίου με διασκευή/προσαρμογή λογοτεχνικού έργου της επιλογής τους.

Η προσπάθεια αυτή υπαγορεύεται από δύο λόγους:

1. Επειδή θεωρούμε ότι λείπει από την ελληνική οπτικοακουστική παραγωγή η τεχνογνωσία και η χρηματοδότηση για την ανάπτυξη σεναρίων ικανών να συναγωνιστούν στη διεθνή αγορά, και,

2. Επειδή πιστεύουμε ότι η συγγραφή σεναρίου είναι ξεχωριστή τέχνη και είδος γραφής που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται και να διδάσκεται ως τέτοια στα Πανεπιστήμια της χώρας.

zagori fiction days 02

Το ZFD WEEKEND είναι μία διήμερη εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην «Επέκεινα χώρα» στη Βίτσα Ζαγορίου, τέλη Οκτωβρίου 2024, όπου σεναριογράφοι, συγγραφείς και επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου θα έχουν συναντήσεις one-on-one μεταξύ τους, με κύριο σκοπό την έναρξη δημιουργικού διαλόγου ανάμεσά τους. Το Σαββατοκύριακο θα κλείσει με την επίσημη τελετή απονομής των βραβείων, ανοιχτή στο κοινό με μουσική εκδήλωση και δεξίωση.

Οι διοργανωτές του ZFD –«Επέκεινα χώρα» και «series balkans»– δεσμεύονται να προσφέρουν ένα περιβάλλον όπου θα ευδοκιμήσει η συγγραφή σεναρίων, θα ανθήσουν οι ιδέες και θα απογειωθούν τα δημιουργικά σχέδια.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΘΛΑ

Οι τρεις πρώτοι νικητές θα λάβουν:

Πρόσκληση στο ZFD WEEKEND, τέλη Οκτωβρίου 2024, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τους συγγραφείς των βιβλίων και να δικτυωθούν με επαγγελματίες της οπτικοακουστικής παραγωγής (ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν).

  • Ο πρώτος νικητής θα λάβει χρηματικό έπαθλο 1,500 € και μία 15νθήμερη διαμονή για συγγραφή στη Βίτσα Ζαγορίου ώστε να αναπτύξει την ιδέα του σεναρίου του περαιτέρω.
  • Ο δεύτερος νικητής θα λάβει χρηματικό έπαθλο 500 € και μία 15νθήμερη διαμονή για συγγραφή στη Βίτσα Ζαγορίου ώστε να αναπτύξει την ιδέα του σεναρίου του περαιτέρω.
  • Ο τρίτος νικητής θα λάβει χρηματικό έπαθλο 200 € και μία 15νθήμερη διαμονή για συγγραφή στη Βίτσα Ζαγορίου ώστε να αναπτύξει την ιδέα του σεναρίου του περαιτέρω.

zagori fiction days 03

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  • Οι συμμετέχοντες μπορούν ελεύθερα να διαλέξουν ελληνικό μυθιστόρημα, δημοσιευμένο ή αυτο-δημοσιευμένο. Το μυθιστόρημα πρέπει να είναι γραμμένο στην ελληνική γλώσσα. Ο χρόνος δημοσίευσης δεν ενδιαφέρει.
  • Θα γίνουν δεκτά σενάρια γραμμένα μόνο στην ελληνική γλώσσα.
  • Οι συμμετέχοντες πρέπει να στείλουν ένα πιλοτικό επεισόδιο (ελάχιστη έκταση 45 σελίδες και μέγιστη 60 σελίδες) και περιγραφή τηλεοπτικής σειράς – έναν αναπτυγμένο οδηγό για το πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει σειρά, με αριθμό επεισοδίων και συνολική υπόθεση.
  • Οι συμμετέχοντες μπορούν να υποβάλουν σενάριο για δικό τους βιβλίο αρκεί να έχει δημοσιευτεί.
  • Είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές παραπάνω από μία υποβολές ανά συμμετέχοντα
  • Αν συμμετέχει συγγραφική ομάδα, την υποβολή θα κάνει ένας συμμετέχων κατόπιν συμφωνίας μεταξύ τους, όλοι όμως θα πρέπει να αναγράφονται στον τίτλο.
  • Εάν το βραβείο κερδίσει συγγραφική ομάδα, το χρηματικό έπαθλο θα δοθεί σε αυτόν που υπέβαλε τη συμμετοχή και η ομάδα θα είναι υπεύθυνη για την κατανομή του ποσού μεταξύ των μελών της.
  • Τα στοιχεία επικοινωνίας των συμμετεχόντων μπορούν να αναφέρονται στο εξώφυλλο του σεναρίου - χωρίς αυτό όμως να είναι δεσμευτικό.

 

logo zagoriΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Προκήρυξη: 1 Μαρτίου 2024

Πρόωρη προθεσμία: 30 Μαΐου 2024

Μέση προθεσμία: 20 Ιουνίου 2024

Καθυστερημένη προθεσμία: 11 Ιουλίου 2024

Προθεσμία κοινοποίησης: 15 Σεπτεμβρίου 2024

Εκδήλωση: 24 - 26 Οκτωβρίου 2024

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alphaville, του Ζαν-Λικ Γκοντάρ: 60 χρόνια μετά, η σκοτεινή αλληγορία για την τεχνολογική παράνοια στα θερινά σινεμά

Alphaville, του Ζαν-Λικ Γκοντάρ: 60 χρόνια μετά, η σκοτεινή αλληγορία για την τεχνολογική παράνοια στα θερινά σινεμά

Η εμβληματική ταινία επιστημονικής φαντασίας Alphaville του Ζαν-Λικ Γκοντάρ επιστρέφει στα θερινά σινεμά 60 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της σε αποκατεστημένη ψηφιακή κόπια 4Κ από τη Summer Classics. Πρωταγωνιστούν: Έντι Κονσταντίν, Άννα Καρίνα, Ακίμ Ταμίροφ. Από τις 19 Ιουνίου, στα θερινά σινεμά.

Επιμ...

Σινεμά κάτω απ' τα αστέρια με κλασικά αριστουργήματα: Το πρόγραμμα και οι ειδικές προσφορές της Summer Cinemas

Σινεμά κάτω απ' τα αστέρια με κλασικά αριστουργήματα: Το πρόγραμμα και οι ειδικές προσφορές της Summer Cinemas

Κλασικά αριστουργήματα, σπάνιες επανεκδόσεις και επετειακές προβολές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Summer Cinemas που απλώνεται σε 22 θερινούς κινηματογράφους. Δείτε εδώ ποιες ταινίες έχουν προγραμματιστεί αλλά και πώς μπορείτε να διεκδικείτε προσκλήσεις και να επωφελείστε από τις ειδικές online προσφορές&n...

«Το Φοινικικό σχέδιο» του Γουές Άντερσον – Αντικαπιταλιστικό σχόλιο με μαύρο χιούμορ

«Το Φοινικικό σχέδιο» του Γουές Άντερσον – Αντικαπιταλιστικό σχόλιο με μαύρο χιούμορ

Για την ταινία «Το Φοινικικό σχέδιο», του Γουές Άντερσον.

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Το τελευταίο διάστημα είδα στις αίθουσες δύο καλές ταινίες, που η θέασή τους με ευχαρίστησε και με προβλημάτισε, η μία ήταν το «Οh, Canada» του πολύ σημαντικού, 79χρονου, «μοραλιστή» Αμερικανού σκηνο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Αθηνά Ψυλλιά το 5ο Βραβείο Μετάφρασης ΛΕΑ – Για το μυθιστόρημα «Αρχαία καλλιέργεια» του Ραντουάν Νασσάρ

Στην Αθηνά Ψυλλιά το 5ο Βραβείο Μετάφρασης ΛΕΑ – Για το μυθιστόρημα «Αρχαία καλλιέργεια» του Ραντουάν Νασσάρ

Η Αθηνά Ψυλλιά τιμήθηκε με το 5ο Βραβείο Μετάφρασης ΛΕΑ (Λογοτεχνία Εν Αθήναις) για το μυθιστόρημα «Αρχαία καλλιέργεια» του Ραντουάν Νασσάρ (Raduan Nassar), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. © για τις εικόνες: Sissy Morfi 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα» του Γιώργου Σιακαντάρη (κριτική) – Αναγνωρίζοντας τις μεταλλάξεις κόντρα στον κυνισμό

«Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα» του Γιώργου Σιακαντάρη (κριτική) – Αναγνωρίζοντας τις μεταλλάξεις κόντρα στον κυνισμό

Για το δοκίμιο του Γιώργου Σιακαντάρη «Τι δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα» (εκδ. Αλεξάνδρεια). 

Γράφει ο Λάμπρος Α. Φλιτούρης

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μάς βομβαρδίζου...

«Τρεις ιστορίες» του Γκυστάβ Φλωμπέρ – Στην καρδιά της μυθοπλασίας

«Τρεις ιστορίες» του Γκυστάβ Φλωμπέρ – Στην καρδιά της μυθοπλασίας

Για το τελευταίο βιβλίο του Γκυστάβ Φλωμπέρ [Gustave Flaubert] «Τρεις ιστορίες» (μτφρ. Τιτίκα Δημητρούλια, επίμετρο Σωτήρης Παρασχάς, εκδ. Αντίποδες).

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης

«Συγκρίνοντας την εικόνα με το κείμενο, ο αναγνώστης θα σκεφτόταν: “Δεν καταλαβαίνω τίποτα, πώς έ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

«Η απόδραση της τελείας» του Γιάννη Ζευγώλη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Ζευγώλη «Η απόδραση της τελείας», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Σας μάζεψα, αγαπημένα μου σημεία, όλα εδώ για να σας ανακοινώσω την ...

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

«Μου πέθανες» του Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Πορτογάλου συγγραφέα Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο [José Luís Peixoto], «Μου πέθανες» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Μπήκα σ...

«Ένα δικό του δωμάτιο» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

«Ένα δικό του δωμάτιο» του Παναγιώτη Γούτα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός διηγήματος από τη συλλογή διηγημάτων του Παναγιώτη Γούτα «Ένα δικό του δωμάτιο», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 30 Μαΐου από τις εκδόσεις Ρώμη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΔΑΚΡΥΑ

Γέρασε πια, θα πλησιάζει τα ενε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Τι διαβάζουμε τώρα; 10 πρόσφατα κουίρ βιβλία για τον «μήνα υπερηφάνειας»

Ιούνιος, μήνας υπερηφάνειας και διεκδικήσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Επιλέξαμε 10 βιβλία του 2025 με κουίρ χαρακτήρες που απομακρύνονται από τη στερεοτυπική αναπαράσταση και αποκτούν ρεαλιστικές διαστάσεις. Στην κεντρική εικόνα, έργο της κουίρ καλλιτέχνιδας των αρχών του 20ου αιώνα Gluck. 

Γράφει η ...

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Τραύμα σε ψυχή και σώμα: Πέντε πρόσφατα δοκίμια ψυχανάλυσης που ξεχωρίζουν

Πέντε μελέτες που κυκλοφόρησαν προσφάτα πραγματεύονται τη σχέση του νου με το σώμα, την έννοια του «τραύματος», αλλά και τη θέση της ψυχανάλυσης στον σύγχρονο κόσμο. Κεντρική εικόνα: Ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

...
Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Καρδιά, εγκέφαλος, τραύμα, αυτισμός: Τέσσερα βιβλία για την κατανόηση του ανθρώπινου οργανισμού από τις εκδόσεις Gutenberg

Ποιος είναι ο ακριβής ρόλος της καρδιάς και ποιος του εγκεφάλου; Ποιοι μύθοι σχετικά με αυτά τα δύο όργανα καλλιεργούνται από τη σύγχρονη κουλτούρα; Τι αποτελεί «τραυματική εμπειρία» και πώς μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε αποτελεσματικά με τα νεαρά αυτιστικά άτομα; Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Gutenberg καταπιά...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ