happy day

Οι «Μέρες Ελληνικού κινηματογράφου» 21 με 26 Nοεμβρίου, στο Μουσείο του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη. Κεντρική εικόνα: Δημήτρης Πουλικάκος και Κώστας Φυσσούν από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Χάππυ Νταίη» (1976) © ΕΚΚ.

Επιμέλεια: Book Press

Το Πανόραμα «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» (Greek Film Days) που συνδιοργανώνει η ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. με τον εκδοτικό οίκο και εταιρεία παραγωγής ISTOS στην Κωνσταντινούπολη, ανοίγει τις πύλες του στο ευρύ κοινό και προσκαλεί όλους τους σινεφίλ να ανακαλύψουν ταινίες Ελλήνων δημιουργών που θα προβληθούν στις αίθουσες του εμβληματικού Μουσείου του Πέρα (Pera Muzesi) στην Κωνσταντινούπολη, από τις 21 έως και τις 26 Νοεμβρίου 2023.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, η δράση «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» προσφέρει την ευκαιρία σε όλους όσους επισκεφθούν το Μουσείο του Πέρα, κατά τη διάρκεια της εξαήμερης δράσης (21-26/11/2023), να απολαύσουν με ελεύθερη είσοδο, επιλεγμένες προβολές ταινιών από τον Κινηματογράφο των Δημιουργών, από τις δεκαετίες ’60-’90, υποτιτλισμένες στα τουρκικά και στα αγγλικά.

Οι «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» στην Κωνσταντινούπολη, θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών και δημιουργικών συζητήσεων, πιθανώς και τη δημιουργία νέων συνεργασιών, αποδεικνύοντας τη στενή σχέση του ελληνικού με τον τουρκικό λαό, κάτι που δυστυχώς η πολιτική δεν έχει ακόμα καταφέρει να αναδείξει με πράξεις.

Στόχος της δράσης «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» είναι με αφορμή την καλλιτεχνική ματιά των δημιουργών, τη μαγεία της τέχνης του κινηματογράφου, τις δημιουργικές αναζητήσεις και φυσικά το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να γνωρίσουν οι γείτονες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και Κοινωνίας που μέχρι σήμερα αγνοούν. Οι προκαταλήψεις πηγάζουν και τρέφονται από την άγνοια, και η άγνοια μόνο με τη μάθηση και τη μόρφωση μπορεί να νικηθεί. Κι εδώ ο Πολιτισμός και οι τέχνες ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα ψυχαγωγώντας, να συνεισφέρουν δημιουργικά στο επιτακτικό αίτημα για πιο ανοιχτόκαρδες, φιλόξενες και ασφαλείς κοινωνίες. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας με επίκεντρο τον κινηματογράφο και τις παράλληλες εκδηλώσεις, οι «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» στην Κωνσταντινούπολη, θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών και δημιουργικών συζητήσεων, πιθανώς και τη δημιουργία νέων συνεργασιών, αποδεικνύοντας τη στενή σχέση του ελληνικού με τον τουρκικό λαό, κάτι που δυστυχώς η πολιτική δεν έχει ακόμα καταφέρει να αναδείξει με πράξεις. Εκείνο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ο διάλογος, ο αντίλογος, οι διαφορετικές απόψεις, ακόμα και οι διαφωνίες, και όχι απλά η αποδοχή και η «επιβεβαίωση» των αντιλήψεών μας. Μέσα από την επαφή, έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα, αλλά και την εξέλιξη των δυο κοινωνιών, αγγίζοντας πιο ουσιαστικά την πραγματικότητα της κάθε χώρας. Αυτή θα πρέπει να θέλουμε να προσεγγίσουμε, και να μας προσεγγίσει. Η Τέχνη του Κινηματογράφου μας δίνει γενναιόδωρα τη δυνατότητα αυτή για ό,τι μας αφορά, τη γνώση που εξελίσσεται και δεν εφησυχάζει.

thiasos

Γενικό πλάνο από την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Ο θίασος» (1975) © Γιώργος Παπαλιός

Ντοκιμαντέρ vs. αφηγηματική μυθοπλασία, υπάρχουν απροσπέλαστα σύνορα ανάμεσά τους;

Η φόρμα των ταινιών που θα προβληθούν φέτος στο Μουσείο του Πέρα, στο πλαίσιο της δράσης «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου», εναρμονίζεται με τα θέματά τους και τα αναδεικνύει: ιστορική μνήμη, ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση και διασπορά του ελληνικού στοιχείου, κ.α. Ταινίες που θα επιτρέψουν στο κοινό να επισκεφθεί και να εξερευνήσει πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και να κατανοήσει τη σημερινή Ελληνική κοινωνία. Η εξερεύνηση του παρελθόντος φέρνει στο φως τους σύγχρονους προβληματισμούς και προσπαθεί να κατανοήσει το σημερινό γίγνεσθαι, αφού η πρόοδος είναι συνυφασμένη με τη γνώση.

Περισσότερες πληροφορίες από την περσινή δράση μπορείτε να βρείτε εδώ (αγγλικά/τουρκικά) > https://yunanfilmgunleri.com/

Λίστα Προβαλλόμενων Κινηματογραφικών Ταινιών

 • Μακεδονικός Γάμος του Τάκη Κανελλόπουλου (1960/ 29’)
 • 100 ώρες του Μάη των Δήμου Θέου & Φώτου Λαμπρινού (1964/ 20’)
 • Τζίμης ο Τίγρης του Παντελή Βούλγαρη (1966 / 14’)
 • Οικόπεδο του Θόδωρου Μαραγκού (1971/ 13’)
 • Γράμματα από την Αμερική του Λάκη Παπαστάθη (1972/ 19’)
 • Μέγαρα των Σάκη Μανιάτη & Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1974 / 79’)
 • Η Δοκιμή του Jules Dassin (1974 / 92’)
 • Ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975 / 230’)
 • Τελευταίος σταθμός, Κρόιτσμπεργκ του Γιώργου Καρυπίδη (1975 / 22’)
 • Το Άλλο Γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976 / 75’)
 • Χάππυ Νταίη του Παντελή Βούλγαρη (1976 / 110’)
 • Μπέτυ του Δημήτρη Σταύρακα (1979 / 33’)
 • Στα Τουρκοβούνια του Λευτέρη Ξανθόπουλου (1982 / 23’)
 • Φούρνοι, μια γυναικεία κοινωνία των Αλίντα Δημητρίου & Νίκου Κανάκη (1983 / 48’)
 • Μετέωρο και Σκιά του Τάκη Σπετσιώτη (1985 / 101’)
 • Το δέντρο που πληγώναμε του Δήμου Αβδελιώδη (1986 / 75’)
 • Θεόφιλος του Λάκη Παπαστάθη (1987 / 115’)
 • Δοξόμπους του Φώτου Λαμπρινού (1987 / 105’)
 • Τα Παιδιά της Χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου (1987 / 118’)
 • ROM του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (1989 / 76’)
 • Μπάϋρον, μπαλάντα για ένα δαιμονισμένο του Νίκου Κούνδουρου (1992 / 138’)
 • Aθήναι της Εύας Στεφανή (1995 / 40’)
 • Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (1997 / 28’)
 • Μιρουπάφσιμ των Γιώργου Κόρρα & Χρήστου Βούπουρα (1997 / 125’)
ta paidia tis xelidonas

Πλάνο από την ταινία του Κώστα Βρεττάκου «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987). Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μαίρη Χρονοπούλου και ο Ηλίας Λογοθέτης (πλάτη).

MASTERCLASSES 2023

Masterclass με την Εύα Στεφανή
«Ντοκιμαντέρ: το Παιχνίδι της Παρατήρησης»
Η διακεκριμένη δημιουργός ντοκιμαντέρ και πανεπιστημιακός έρχεται στην Πόλη για να συζητήσει με Τούρκους κινηματογραφιστές και το σινεφίλ κοινό τη θέση του ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο ως αυθύπαρκτης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Masterclass με τον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο
«Street photography & Ντοκιμαντέρ: ομοιότητες & διαφορές»
Ο γνωστός φωτογράφος θα παρευρεθεί στο Μουσείο του Πέρα για να συζητήσει με Τούρκους κινηματογραφιστές και το σινεφίλ κοινό την τέχνη της φωτογραφίας και τις πιθανές ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στο street photography και το ντοκιμαντέρ. Παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση με 56 φωτογραφίες του καλλιτέχνη με τίτλο «Lockdowned».


Η δράση «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» της ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ παράλληλα, έχει τη θερμή υποστήριξη της Α.Θ. Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και των σταθερών συνεργατών-συνδιοργανωτών στην Κωνσταντινούπολη, του Ρωμέικου Εκδοτικού Οίκου & Εταιρείας παραγωγής “ISTOS”, καθώς και του Μουσείου του Πέρα, συνοδοιπόρου των στόχων της δράσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. 

Λίγα λόγια για την ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε.
Η ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. είναι μια καλλιτεχνική ομάδα/κοινότητα που δημιουργήθηκε το 2018 για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ παιδείας και πολιτισμού, πιστοί στο τρίπτυχο Παιδεία, Πολιτισμός και Κινηματογράφος. Όλες οι παραγωγές και δράσεις της ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. – καλλιτεχνικές, πνευματικές, ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές – στόχο έχουν την ενίσχυση και την προβολή του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών, τη βελτίωση της ανθρώπινης ενότητας, μεταξύ λαών, πολιτισμών, και κοινωνιών. Την ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. αποτελούν οι: Πέτρος Μάρκαρης, Φωτεινή Σισκοπούλου, Βάσω Κυριαζάκου και Ιωσηφίνα Μαρκαριάν (νόμιμη εκπρόσωπος).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εξέλιξη»: η νέα ταινία του Περικλή Χούρσογλου είναι γνήσια και ειλικρινής (κριτική)

«Εξέλιξη»: η νέα ταινία του Περικλή Χούρσογλου είναι γνήσια και ειλικρινής (κριτική)

Για τη νέα ταινία του Περικλή Χούρσογλου με τίτλο «Εξέλιξη». Η πάντα δύσκολη σχέση πατέρα-γιου. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Ο Περικλής Χούρσογλου («Λευτέρης Δημακόπουλος» 1993, «Ο κύριος με τα γκρι» 1997, «Μάτια από νύχτα...

Δέκα βραβευμένες «Μεγάλες ταινίες μικρού μήκους» από τη Δράμα και τις Νύχτες Πρεμιέρας, στο Κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Δέκα βραβευμένες «Μεγάλες ταινίες μικρού μήκους» από τη Δράμα και τις Νύχτες Πρεμιέρας, στο Κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Δέκα βραβευμένες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους θα είναι διαθέσιμες online από τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου έως και τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 στο onassis.org και στο YouTube του Ιδρύματος Ωνάση.

Επιμέλεια: Book Press

Οι «Μεγάλες ταινίες Μικρού Μήκους» είναι εδώ. Για τέταρτη χρονιά,...

«Γυρίσματα της τύχης» (Coup de chance), του Γούντι Άλεν (κριτική)

«Γυρίσματα της τύχης» (Coup de chance), του Γούντι Άλεν (κριτική)

Η 50ή ταινία Γυρίσματα της τύχης (Coup de chance), του αξιοθαύμαστου και τρυφερού, νεοϋορκέζου παραμυθά του σινεμά, ένα κομψό, παιγνιώδες, διασκεδαστικό και παράλληλα εμβριθές, αν όχι τραγικό φιλμ, έχει γυριστεί στο Παρίσι στη γαλλική γλώσσα, φιλόξενο για τους διωκόμενους όλου του κόσμου, όπου ο Γούντι Άλεν κατέφυγε...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

«Άπαντα τα ποιήματα» του Πέτερ Χάντκε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση ενός ποιήματος του Πέτερ Χάντκε [Peter Handke] από τον τόμο «Άπαντα τα ποιήματα» (μτφρ. Ιωάννα Διαμαντοπούλου-Νότντουρφτ), ο οποίος θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ, ΤΙ ...

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

«Οι χαμένες μας καρδιές» της Σελέστ Ινγκ – Μια δυστοπία που θυμίζει σε πολλά την εποχή μας

Για το μυθιστόρημα της Σελέστ Ινγκ [Celeste Ng] «Οι χαμένες μας καρδιές» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο). Kεντρική εικόνα, από διαμαρτυρία ασιατών για διακρίσεις απέναντί τους, ειδικά στην περίοδο του κορωνοϊού. Η ενίσχυση του μίσους ενάντια στους Ασιάτες είναι ένα από τα θέματα του μυθιστορήματος της Σ...

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

The Athens Prize for Literature 2022: Οι λίστες με τους υποψήφιους, σε ελληνικό και ξένο μυθιστόρημα

Στην Αίθουσα Τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πρώην Πλατεία Κοτζιά), θα απονεμηθούν εφέτος, για δέκατη έβδομη χρονιά, τα βραβεία μυθιστορήματος «The Athens Prize for Literature» του περιοδικού (δε)κατα για το 2022. Η ανακοίνωση των νικητών και ταυτόχρονα η απονομή θα γίνουν την Πέμπτ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

«Τρότζαν» του Θανάση Χειμωνά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Θανάση Χειμωνά «Τρότζαν, που κυκλοφορεί στις 8 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άνοιξα τα μάτια μου. Το μυαλό μου, αδειανό. Γύρω μου, φως. Έντονο. Εκτυφλωτικό. Συνειδητοπο...

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

«Αχ, Ευρώπη! Κείμενα για το μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» του Γιούργκεν Χάμπερμας (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από βιβλίο του Γιούργκεν Χάμπερμας [Jürgen Habermas] «Αχ Ευρώπη! – Κείμενα για το Μέλλον της Ευρώπης και την δημόσια σφαίρα» (μτφρ. – προλεγόμενα – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 15 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Printa / Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγορα...

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

«Πολύ αργά πια» της Κλερ Κίγκαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κλερ Κίγκαν [Claire Keegan] «Πολύ αργά πια» (μτφρ. Μαρτίνα Ασκητοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, το...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Τα δέκα καλύτερα βιβλία του 2023 σύμφωνα με τους New York Times

Η συντακτική ομάδα των New York Times ξεχώρισε τα καλύτερα βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2023, επιλέγοντας πέντε έργα μυθοπλασίας και πέντε δοκίμια. Στην κεντρική εικόνα, η Ζέιντι Σμιθ [Zadie Smith], συγγραφέας του «The fraud», το οποίο αναφέρεται στη λίστα ως ένα από τα πέντε σημαντικότερα μυθιστορήματα του έτους που ...

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή» – Αυτοβιογραφίες και βιογραφίες, 15+1 επιλογές από τις πρόσφατες εκδόσεις

Τι κοινό μπορεί να έχει η Μαρινέλλα με τον Έλον Μάσκ; Η Μαρία Κάλλας με τον Ανδρέα Παπανδρέου και ο Πρίγκιπας Χάρι με τον Διονύση Σιμόπουλο; Οι βιογραφίες όλων αυτών, και μερικές ακόμη, κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες και σας τις παρουσιάζουμε.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστό...

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Όταν η ελληνική ιστορία γίνεται μυθιστόρημα: 4 συγγραφείς ξανακοιτάζουν μυθοπλαστικά το παρελθόν

Από τη Θεσσαλονίκη των τελών του 19ου αιώνα στην Αθήνα του Όθωνα και στη Σέριφο του 1916. Επιλέγουμε τέσσερα ιστορικά μυθιστορήματα Ελλήνων συγγραφέων που παίρνουν έμπνευση από πραγματικά ιστορικά γεγονότα για να «χτίσουν» τις ιστορίες τους. Κεντρική εικόνα: Μια όψη της Θεσσαλονίκης των αρχών του 20ου αιώνα (© Ευθύμ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

13 Δεκεμβρίου 2022 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2022

Έφτασε η στιγμή και φέτος για την καθιερωμένη εδώ και χρόνια επιλογή των εκατό από τα καλύτερα βιβλία λογοτεχνίας της χρονιάς που φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος της. Ε

ΦΑΚΕΛΟΙ