happy day

Οι «Μέρες Ελληνικού κινηματογράφου» 21 με 26 Nοεμβρίου, στο Μουσείο του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη. Κεντρική εικόνα: Δημήτρης Πουλικάκος και Κώστας Φυσσούν από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Χάππυ Νταίη» (1976) © ΕΚΚ.

Επιμέλεια: Book Press

Το Πανόραμα «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» (Greek Film Days) που συνδιοργανώνει η ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. με τον εκδοτικό οίκο και εταιρεία παραγωγής ISTOS στην Κωνσταντινούπολη, ανοίγει τις πύλες του στο ευρύ κοινό και προσκαλεί όλους τους σινεφίλ να ανακαλύψουν ταινίες Ελλήνων δημιουργών που θα προβληθούν στις αίθουσες του εμβληματικού Μουσείου του Πέρα (Pera Muzesi) στην Κωνσταντινούπολη, από τις 21 έως και τις 26 Νοεμβρίου 2023.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη περσινή διοργάνωση, η δράση «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» προσφέρει την ευκαιρία σε όλους όσους επισκεφθούν το Μουσείο του Πέρα, κατά τη διάρκεια της εξαήμερης δράσης (21-26/11/2023), να απολαύσουν με ελεύθερη είσοδο, επιλεγμένες προβολές ταινιών από τον Κινηματογράφο των Δημιουργών, από τις δεκαετίες ’60-’90, υποτιτλισμένες στα τουρκικά και στα αγγλικά.

Οι «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» στην Κωνσταντινούπολη, θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών και δημιουργικών συζητήσεων, πιθανώς και τη δημιουργία νέων συνεργασιών, αποδεικνύοντας τη στενή σχέση του ελληνικού με τον τουρκικό λαό, κάτι που δυστυχώς η πολιτική δεν έχει ακόμα καταφέρει να αναδείξει με πράξεις.

Στόχος της δράσης «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» είναι με αφορμή την καλλιτεχνική ματιά των δημιουργών, τη μαγεία της τέχνης του κινηματογράφου, τις δημιουργικές αναζητήσεις και φυσικά το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, να γνωρίσουν οι γείτονες πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και Κοινωνίας που μέχρι σήμερα αγνοούν. Οι προκαταλήψεις πηγάζουν και τρέφονται από την άγνοια, και η άγνοια μόνο με τη μάθηση και τη μόρφωση μπορεί να νικηθεί. Κι εδώ ο Πολιτισμός και οι τέχνες ειδικότερα, έχουν τη δυνατότητα ψυχαγωγώντας, να συνεισφέρουν δημιουργικά στο επιτακτικό αίτημα για πιο ανοιχτόκαρδες, φιλόξενες και ασφαλείς κοινωνίες. Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας με επίκεντρο τον κινηματογράφο και τις παράλληλες εκδηλώσεις, οι «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» στην Κωνσταντινούπολη, θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή ιδεών και δημιουργικών συζητήσεων, πιθανώς και τη δημιουργία νέων συνεργασιών, αποδεικνύοντας τη στενή σχέση του ελληνικού με τον τουρκικό λαό, κάτι που δυστυχώς η πολιτική δεν έχει ακόμα καταφέρει να αναδείξει με πράξεις. Εκείνο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι ο διάλογος, ο αντίλογος, οι διαφορετικές απόψεις, ακόμα και οι διαφωνίες, και όχι απλά η αποδοχή και η «επιβεβαίωση» των αντιλήψεών μας. Μέσα από την επαφή, έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα, αλλά και την εξέλιξη των δυο κοινωνιών, αγγίζοντας πιο ουσιαστικά την πραγματικότητα της κάθε χώρας. Αυτή θα πρέπει να θέλουμε να προσεγγίσουμε, και να μας προσεγγίσει. Η Τέχνη του Κινηματογράφου μας δίνει γενναιόδωρα τη δυνατότητα αυτή για ό,τι μας αφορά, τη γνώση που εξελίσσεται και δεν εφησυχάζει.

thiasos

Γενικό πλάνο από την ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Ο θίασος» (1975) © Γιώργος Παπαλιός

Ντοκιμαντέρ vs. αφηγηματική μυθοπλασία, υπάρχουν απροσπέλαστα σύνορα ανάμεσά τους;

Η φόρμα των ταινιών που θα προβληθούν φέτος στο Μουσείο του Πέρα, στο πλαίσιο της δράσης «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου», εναρμονίζεται με τα θέματά τους και τα αναδεικνύει: ιστορική μνήμη, ανθρώπινα δικαιώματα, μετανάστευση και διασπορά του ελληνικού στοιχείου, κ.α. Ταινίες που θα επιτρέψουν στο κοινό να επισκεφθεί και να εξερευνήσει πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας και να κατανοήσει τη σημερινή Ελληνική κοινωνία. Η εξερεύνηση του παρελθόντος φέρνει στο φως τους σύγχρονους προβληματισμούς και προσπαθεί να κατανοήσει το σημερινό γίγνεσθαι, αφού η πρόοδος είναι συνυφασμένη με τη γνώση.

Περισσότερες πληροφορίες από την περσινή δράση μπορείτε να βρείτε εδώ (αγγλικά/τουρκικά) > https://yunanfilmgunleri.com/

Λίστα Προβαλλόμενων Κινηματογραφικών Ταινιών

 • Μακεδονικός Γάμος του Τάκη Κανελλόπουλου (1960/ 29’)
 • 100 ώρες του Μάη των Δήμου Θέου & Φώτου Λαμπρινού (1964/ 20’)
 • Τζίμης ο Τίγρης του Παντελή Βούλγαρη (1966 / 14’)
 • Οικόπεδο του Θόδωρου Μαραγκού (1971/ 13’)
 • Γράμματα από την Αμερική του Λάκη Παπαστάθη (1972/ 19’)
 • Μέγαρα των Σάκη Μανιάτη & Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1974 / 79’)
 • Η Δοκιμή του Jules Dassin (1974 / 92’)
 • Ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975 / 230’)
 • Τελευταίος σταθμός, Κρόιτσμπεργκ του Γιώργου Καρυπίδη (1975 / 22’)
 • Το Άλλο Γράμμα του Λάμπρου Λιαρόπουλου (1976 / 75’)
 • Χάππυ Νταίη του Παντελή Βούλγαρη (1976 / 110’)
 • Μπέτυ του Δημήτρη Σταύρακα (1979 / 33’)
 • Στα Τουρκοβούνια του Λευτέρη Ξανθόπουλου (1982 / 23’)
 • Φούρνοι, μια γυναικεία κοινωνία των Αλίντα Δημητρίου & Νίκου Κανάκη (1983 / 48’)
 • Μετέωρο και Σκιά του Τάκη Σπετσιώτη (1985 / 101’)
 • Το δέντρο που πληγώναμε του Δήμου Αβδελιώδη (1986 / 75’)
 • Θεόφιλος του Λάκη Παπαστάθη (1987 / 115’)
 • Δοξόμπους του Φώτου Λαμπρινού (1987 / 105’)
 • Τα Παιδιά της Χελιδόνας του Κώστα Βρεττάκου (1987 / 118’)
 • ROM του Μενέλαου Καραμαγγιώλη (1989 / 76’)
 • Μπάϋρον, μπαλάντα για ένα δαιμονισμένο του Νίκου Κούνδουρου (1992 / 138’)
 • Aθήναι της Εύας Στεφανή (1995 / 40’)
 • Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η γιαγιά μου του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (1997 / 28’)
 • Μιρουπάφσιμ των Γιώργου Κόρρα & Χρήστου Βούπουρα (1997 / 125’)
ta paidia tis xelidonas

Πλάνο από την ταινία του Κώστα Βρεττάκου «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987). Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μαίρη Χρονοπούλου και ο Ηλίας Λογοθέτης (πλάτη).

MASTERCLASSES 2023

Masterclass με την Εύα Στεφανή
«Ντοκιμαντέρ: το Παιχνίδι της Παρατήρησης»
Η διακεκριμένη δημιουργός ντοκιμαντέρ και πανεπιστημιακός έρχεται στην Πόλη για να συζητήσει με Τούρκους κινηματογραφιστές και το σινεφίλ κοινό τη θέση του ντοκιμαντέρ στον κινηματογράφο ως αυθύπαρκτης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Masterclass με τον Χάρη Παπαδημητρακόπουλο
«Street photography & Ντοκιμαντέρ: ομοιότητες & διαφορές»
Ο γνωστός φωτογράφος θα παρευρεθεί στο Μουσείο του Πέρα για να συζητήσει με Τούρκους κινηματογραφιστές και το σινεφίλ κοινό την τέχνη της φωτογραφίας και τις πιθανές ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στο street photography και το ντοκιμαντέρ. Παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση με 56 φωτογραφίες του καλλιτέχνη με τίτλο «Lockdowned».


Η δράση «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» της ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ παράλληλα, έχει τη θερμή υποστήριξη της Α.Θ. Παναγιότητας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και των σταθερών συνεργατών-συνδιοργανωτών στην Κωνσταντινούπολη, του Ρωμέικου Εκδοτικού Οίκου & Εταιρείας παραγωγής “ISTOS”, καθώς και του Μουσείου του Πέρα, συνοδοιπόρου των στόχων της δράσης, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. 

Λίγα λόγια για την ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε.
Η ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. είναι μια καλλιτεχνική ομάδα/κοινότητα που δημιουργήθηκε το 2018 για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ παιδείας και πολιτισμού, πιστοί στο τρίπτυχο Παιδεία, Πολιτισμός και Κινηματογράφος. Όλες οι παραγωγές και δράσεις της ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. – καλλιτεχνικές, πνευματικές, ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές – στόχο έχουν την ενίσχυση και την προβολή του έργου Ελλήνων καλλιτεχνών, τη βελτίωση της ανθρώπινης ενότητας, μεταξύ λαών, πολιτισμών, και κοινωνιών. Την ΕΜΕΙΣ Α.Μ.Κ.Ε. αποτελούν οι: Πέτρος Μάρκαρης, Φωτεινή Σισκοπούλου, Βάσω Κυριαζάκου και Ιωσηφίνα Μαρκαριάν (νόμιμη εκπρόσωπος).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης είναι γεγονός

Το 1ο Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Κρήτης είναι γεγονός

Το 1ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου Παλαιστινιακών Ταινιών Κρήτης θα διεξανθεί από την Παρασκευή 5 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουλίου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των ταινιών και των χώρων προβολών.

Επιμέλεια: Book Press

Το 1ο Φεστιβάλ Παλα...

«Αποκατεστημένο» το έργο του Gregory Markopoulos στο Temenos στη Λυσσαρέα Αρκαδίας – προδημοσίευση του δοκιμίου του «Προς μια τέλεια τάξη»

«Αποκατεστημένο» το έργο του Gregory Markopoulos στο Temenos στη Λυσσαρέα Αρκαδίας – προδημοσίευση του δοκιμίου του «Προς μια τέλεια τάξη»

Με αφορμή τις προβολές από 27 μέχρι 30 Ιουνίου στο Temenos στη Λυσσαρέα της Αρκαδίας των αποκατεσταμένων Κύκλων (Orders) XV-XVIII του περίφημου φιλμ Ενιαίος (1947-91) του ελληνοαμερικανού κινηματογραφιστή Gregory Markopoulos (1928-1992), προδημοσιεύουμε την εισαγωγή του Σωκρ...

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή (κριτική) – Ένας τρυφερός ύμνος για την ανδρική γκέι φιλία

«Το καλοκαίρι της Κάρμεν» σε σκηνοθεσία Ζαχαρία Μαυροειδή (κριτική) – Ένας τρυφερός ύμνος για την ανδρική γκέι φιλία

Για την ταινία του Ζαχαρία Μαυροειδή «Το καλοκαίρι της Κάρμεν». Τολμηρό φιλμ που όμως δεν πέφτει σε κλισέ και ανούσια δράματα. 

Γράφει η Φανή Χατζή

«Το Καλοκαίρι της Κάρμεν» είναι η απόλυτα καλοκαιρινή ταινία, ιδανική για ένα χαλαρό βραδάκι σε κάπ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

«Θεόδωρος Τερζόπουλος: Ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» του Δημήτρη Τσατσούλη (κριτική)

Για το βιβλίο του Δημήτρη Τσατσούλη «Θεόδωρος Τερζόπουλος: ο σκηνοθέτης στο μεταίχμιο - Ανιχνεύοντας το υπερπολιτισμικό θέατρο» (εκδ. 24 Γράμματα). 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Η πρόσφατη παράσταση της αισχύλειας τριλογίας «...

«Τη γλώσσα της την πέταξαν στη γάτα» της Αντωνίας Μποτονάκη (κριτική) – Η ποιητική εξαίρεση του Φεστιβάλ Βιβλίου των Χανίων

«Τη γλώσσα της την πέταξαν στη γάτα» της Αντωνίας Μποτονάκη (κριτική) – Η ποιητική εξαίρεση του Φεστιβάλ Βιβλίου των Χανίων

Για το ποιητικό βιβλίο της Αντωνίας Μποτονάκη «Τη γλώσσα της την πέταξαν στη γάτα» (εκδ. Θράκα). Kεντρική εικόνα: Pablo Picasso, Cat Catching a Bird, 1939, Musée Picasso, Paris, France.

Γράφει η Άννα Αφεντουλίδου 

Έχει...

Γιώργος Αρβανίτης: «Το πιο δύσκολο είναι να πιστέψεις αληθινά σε αυτό που κάνεις και να υπερβείς τον εαυτό σου»

Γιώργος Αρβανίτης: «Το πιο δύσκολο είναι να πιστέψεις αληθινά σε αυτό που κάνεις και να υπερβείς τον εαυτό σου»

Ο Γιώργος Αρβανίτης μάς συστήθηκε πρόσφατα με το μυθιστόρημα «Ταξίδι στον πράσινο ήλιο – Η πιο βλαχομπαρόκ χρεοκοπία που έγινε ποτέ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.

Επιμέλεια: Book Press

Τι απαντάτε σε όσους θα πουν: ακόμη ένας συγγραφέα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

«Ο λαγός έχει λεφτά» του Τζον Απντάικ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του επίμετρου του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, από το μυθιστόρημα του Τζον Απντάικ [John Updike] «Ο λαγός έχει λεφτά» (μτφρ. Πάνος Τομαράς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιουλίου από τις εκδόσεις Οξύ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η Μεγάλη Αμερικανική βόλτα τε...

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

«Σκάβοντας εντός» του Χρήστου Β. Μασσαλά (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 
Χρήστου Β. Μασσαλά «Σκάβοντας εντός», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ξύπνησε μέσα μου η επιθ...

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

«Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» του Αλέξις Ραβέλο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Αλέξις Ραβέλο [Alexis Ravelo] «Οι σκληροί δεν διαβάζουν ποίηση» (μτφρ. Κρίτων Ηλιόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 25 Ιουνίου από τις εκδόσεις Τόπος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο: 5 μυθιστορήματα που μιλούν για το ανεπούλωτο τραύμα

Στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον Αττίλα Ι που αποτέλεσε την πρώτη πράξη της κυπριακής τραγωδίας. Επιλέγουμε πέντε μυθιστορήματα που εξετάζουν τα επίχειρα της Ιστορίας μέσα από το πρίσμα προσωπικών καταστροφών. Εικόνα στο κέντρο του άρθρου: © Doros Partasides. 

...
Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Πώς να περάσεις «απέναντι»: 10 βιβλία που βοηθούν να αλλάξεις νοοτροπία και στόχους

Γίνεται να αλλάξουμε τη ζωή μας αντιμετωπίζοντας τους φόβους, τα τραύματα του παρελθόντος και να αγαπήσουμε πραγματικά; Επιλέγουμε δέκα βιβλία που μας παρέχουν πρακτικές συμβουλές για να δούμε τον εαυτό μας κάτω από ένα νέο φως. 

Γράφει ο Λεωνίδας Καλούσης 

...
Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

Ελληνικά και μεταφρασμένα αστυνομικά – 24 επιλογές για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο

12 ελληνικά + 12 μεταφρασμένα μυθιστορήματα, αστυνομικά και ψυχολογικά θρίλερ, είναι η αναγνωστική μας πρόταση για ένα καλοκαίρι γεμάτο μυστήριο.

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

Όπως φαίνεται και από τον κατάλογο που ακολουθεί με τις επιλογές της Χίλντας...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ