
Το μπεστ σέλερ της Μπόνι Γκάρμους [Bonnie Garmus] «Μαθήματα χημείας» γίνεται τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνίστρια τη Μπρι Λάρσον.
Επιμέλεια: Book Press
Υπάρχει μισογυνισμός στο εργασιακό περιβάλλον; Είναι η θέση της γυναίκας στην κουζίνα; Υπάρχει στ' αλήθεια μέση γυναίκα; Και τι σχέση έχει η χημεία με τη γυναικεία χειραφέτηση;
Το μυθιστόημα της Μπόνι Γκάρμους Μαθήματα χημείας (μτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο) που απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα με χιούμορ και ανατρεπτικό πνεύμα, πρόκειται να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη (στο Apple Tv+) με πρωταγωνίστρια τη Μπρι Λάρσον, ενώ το σενάριο υπογράφει η σεναριογράφος της ταινίας Έριν Μπρόκοβιτς (2000).
(...) η Ελίζαμπεθ δεν δείχνει απλώς στις γυναίκες συνταγές μαγειρικής. Τους διδάσκει τους νόμους της χημείας και πώς να αλλάξουν το status quo. Τους δείχνει ότι η θέση μιας γυναίκας είναι στον έξω κόσμο.
Η ιστορία: «Δεν υπάρχει μέση γυναίκα»
Η ηρωίδα του βιβλίου, η Ελίζαμπεθ Ζοτ απέχει από τη μέση γυναίκα. Μάλιστα η Ελίζαμπεθ Ζοτ θα ήταν η πρώτη που θα επεσήμαινε ότι δεν υπάρχει μέση γυναίκα. Μα είμαστε στη δεκαετία του '60 και η επιστημονική κοινότητα στην οποία ανήκει δεν έχει εξελιχθεί περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο σε ό,τι αφορά θέματα ισότητας. Η ίδια ενδιαφέρεται μονάχα για την αβιογένεση, την απόδειξη ότι κάθε μορφή ζωής προέκυψε από ένα και μοναδικό κύτταρο. Μια απόδειξη που θα υπονόμευε την ύπαρξη του Θεού και θα διέλυε τις διαφορές μεταξύ φύλων. Για την ώρα οι διαφορές αυτές λειτουργούν σαν ένα τείχος ανάμεσα σε αυτήν και τους συναδέλφους της.
Τρία χρόνια αργότερα η Ελίζαμπεθ Ζοτ είναι ανύπαντρη, μεγαλώνει μια κόρη μόνη της και –παραδόξως– παρουσιάζει την πιο δημοφιλή εκπομπή μαγειρικής στην Αμερική, το Βραδινό στις έξι. Ενώ οι άνδρες συνάδελφοί της ανέκαθεν υπαινίσσονταν ότι η μοναδική θέση της Ελίζαμπεθ ήταν στη κουζίνα, η ιδιαίτερη προσέγγισή της για τη μαγειρική («Παίρνουμε μια πίντα H2O και προσθέτουμε μια πρέζα χλωριούχο νάτριο») και το παράδειγμα της ανεξαρτησίας της αποδεικνύονται επαναστατικά για τα νοικοκυριά ανά την Αμερική.
Επειδή η Ελίζαμπεθ δεν δείχνει απλώς στις γυναίκες συνταγές μαγειρικής. Τους διδάσκει τους νόμους της χημείας και πώς να αλλάξουν το status quo. Τους δείχνει ότι η θέση μιας γυναίκας είναι στον έξω κόσμο.
«Εργασιακός μισογυνισμός»
Η συγγραφέας εμπνεύστηκε από τον μισογυνισμό στο εργασιακό περιβάλλον για να γράψει το βιβλίο και πιο συγκεκριμένα από ένα γεγονός που την αναστάτωσε. Η Μπόνι Γκάρμους εργαζόταν σε ένα πρακτορείο διαφήμισης και σε μια σύσκεψη για μεγάλη διαφημιστική καμπάνια τεχνολογικών προϊόντων παρατήρησε πως ήταν η μόνη γυναίκα στην αίθουσα.
«Αφού ολοκλήρωσα την παρουσίαση, κανείς δεν είπε τίποτα – πράγμα ασυνήθιστο. Λίγο μετά, ένας αντιπρόεδρος άρχισε να λέει ότι ξέρει τι πρέπει να κάνουμε και ουσιαστικά επανέλαβε αυτά που είχα ήδη πει. Παρουσίασε όλες τις ιδέες μου ως δικές του και πήρε τα εύσημα για την καμπάνια. Κανείς δεν είπε το παραμικρό. Κανείς δεν με υπερασπίστηκε. Κανείς δεν έκανε τίποτα», εξομολογήθηκε η Μπόνι Γκάρμους σε συνέντευξή της.
Το βιβλίο ξεπέρασε τις 2,5 εκ. πωλήσεις στις ΗΠΑ και τις 1,25 εκ. στη Βρετανία. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Ιλάειρας Διονυσοπούλου.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Μπόνι Γκάρμους είναι κειμενογράφος/διευθύντρια δημιουργικού και έχει εργαστεί για πλήθος πελάτων στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο, με βασικό αντικείμενο την τεχνολογία, την ιατρική και την εκπαίδευση.
Επίσης, είναι κολυμβήτρια ανοιχτής θαλάσσης. Κατάγεται από το Σιάτλ όπου ήταν πρωταθλήτρια κωπηλασίας και έχει ζήσει στην Ελβετία και την Κολομβία. Πλέον ζει στο Λονδίνο.