«Τα πνεύματα του Ινισέριν» του Μάρτιν Μακ Ντόνα (κριτική)

Η χλευαστική ματιά και το μπεκετικό χιούμορ του Μακ Ντόνα επιφέρουν οριστικό πλήγμα στον σύγχρονο Ρομαντισμό, παριστάνοντάς τον ως γενεσιουργό αιτία της βίας. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στην ιρλανδική παράδοση, banshee αποκαλείται ένα γυναικείο πνεύμα που προαγγέλλει τον θάνατο κάποιου κραυγάζοντας και θρηνώντας κοντά στους τάφους. Πρόκειται για τη σαιξπηρική γριά λάμια της ταινίας «Τα πνεύματα του Ινισέριν» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, που κέρδισε το Attenborough Award για το καλύτερο βρετανικό/ιρλανδικό φιλμ της χρονιάς, τα βραβεία της Ένωσης Κριτικών Λονδίνου για τον καλύτερο ηθοποιό (Κόλιν Φάρελ), και για τους β’ ανδρικό και γυναικείο ρόλους (Μπάρι Κέογκαν και Κέρι Κόντον) καθώς και πολλές Χρυσές Σφαίρες, αγνοήθηκε όμως επιδεικτικά από τις βραβεύσεις των φετινών Όσκαρ, παρά το γεγονός ότι ο Μάρτιν Μακ Ντόνα για τρίτη φορά πέρασε στην οσκαρική πεντάδα – μετά την «Αποστολή στην Μπριζ» και τις «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι».

Με φόντο τον ιρλανδικό εμφύλιο

Η σκιά του θανάτου και μια αύρα από τον Μπέκετ πλανώνται πάνω από το επινοημένο νησί του Ινισέριν, που ως καταπράσινο, ανεμοδαρμένο αλιευτικό τοπίο εμφανίζεται εκατό χρόνια πριν, στα 1923, ως σκηνικό μιας έξοχης ταινίας που δύσκολα καταλογογραφείται ως comedy ή ως drama. Πρόκειται για το τρίτο μέρος μιας θεατρικής τριλογίας («Ο σακάτης του Ίνισμαν» και «Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ» είναι τα δύο πρώτα μέρη), ο εκκεντρισμός και ο αμιγώς ιρλανδικός χαρακτήρας της οποίας εγγίζει θεματικά τον ιρλανδικό εμφύλιο, χωρίς ωστόσο να τον καθιστά κεντρικό άξονα της πλοκής. Επιστρατεύοντας μιαν «οικεία» ίντριγκα, ο Μακ Ντόνα μάς οδηγεί στη «μεγάλη» εικόνα, στον πόλεμο της καθημερινότητας, στην απουσία του Θεού, στον ετεροπροσδιορισμό και στην ανελευθερία.

Το θέμα είναι η βαθμιαία αποσύνθεση μιας βαθιάς φιλίας και η υπαρξιστική μονομαχία που αυτή επιφέρει.

Το θέμα είναι η βαθμιαία αποσύνθεση μιας βαθιάς φιλίας και η υπαρξιστική μονομαχία που αυτή επιφέρει: ο βοσκός Παντράικ (Κόλιν Φάρελ) μένει κατάπληκτος όταν ο καλύτερός του φίλος, παραδοσιακός βιολιστής της περιοχής Κολμ (Μπρένταν Γκλήσον), αίφνης αποφασίζει να «κόψει» χωρίς εξηγήσεις τη φιλία τους. Ο Κολμ επιστρατεύει το αναφαίρετο δικαίωμα να μη σκοτώνει τον χρόνο του με μιαν ανούσια φιλία χρόνων, ώστε απερίσπαστος να μπορέσει να δημιουργήσει μουσική. Υιοθετεί, λοιπόν, μια ψυχρότητα πλησίστια στη μελαγχολία και την απόγνωση, ωστόσο τελεσίδικη: όταν κινδυνεύει ο πρώην φίλος του επανεμφανίζεται υποστηρικτικός, πράγμα που παρερμηνεύεται από τον απλοϊκό Παντράικ ως «ξανακύλισμα» στη ρουτίνα της φιλίας.

ta pneumata tou inisherin 2

Όμως εδώ συνίσταται ο σεναριακός ελιγμός του Μακ Ντόνα και το ολίσθημα του ανεπεξέργαστου, τυφλά ρομαντικού Παντράικ, που αδυνατεί να κατανοήσει το τέλος μιας φιλίας ταυτόσημης προς τον αυτοπροσδιορισμό του. Έτσι, εκτεθειμένος στη θανατερή προοπτική της μοναξιάς, επιδεικνύει ολέθρια πληγωμένη δυσπιστία και βιώνει όλο αυτό ως προδοσία, είτε γιατί η ιδιοσυγκρασιακή του δομή είναι απλοϊκή είτε γιατί θίγεται ο εγωϊσμός του. Η απόρριψη οδηγεί σε κήρυξη ανοιχτού πολέμου, ενώ η «καλή φύση» του Παντράικ μετεξελίσσεται σε καταστροφική και εκδικητική δύναμη. Η στατικότητα αυτού του χαρακτήρα φαίνεται από την ευχή του: «Καλή τύχη, για ό,τι και αν πολεμάτε!» κι από την άρνησή του να μετακινηθεί από τις παγιωμένες θέσεις και βεβαιότητές του (σεναριακό σχόλιο που υποδορίως καυτηριάζει τον συντηρητισμό του Brexit). Η απουσία ενσυναίσθησης του Παντράικ εμφανίζεται στον αντίποδα της «φιλίας της συνήθειας», ενώ μια μελαγχολική επανεκτίμηση της έννοιας της συντροφικότητας ελλοχεύει στην απόφαση της αδελφής του, της Σιμπάν (Κέρι Κόντον) να τον εγκαταλείψει και αυτή.

Έτσι, η έννοια του Παραλόγου κυριαρχεί στα «Πνεύματα του Ινισέριν», καθώς στην ψυχή του Κολμ διακυβεύεται η βαρύτητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της προσωπικής παρακαταθήκης ως αντίδοτο κατά του θανάτου.

Από την άλλη, στην persona του Κολμ υποβόσκει μια βαθιά ριζωμένη εχθρότητα (ο ιρλανδικός εμφύλιος μαίνεται στις παρυφές της νησιωτικής Ιρλανδίας) που οδηγεί σε μια κακή –με τα συνήθη κριτήρια της τρέχουσας ηθικής– απόφαση, που προδικάζει μιαν εξίσου απονενοημένη αντίδραση και έναν εμπρηστικό παραλογισμό. Αυτή η διεργασία αντιδιαστέλλεται στον αφελή ρομαντισμό και το συναισθηματικό δράμα που περνά ο Παντράικ, οδηγούμενος επίσης σε παραλογισμό. Έτσι, η έννοια του Παραλόγου κυριαρχεί στα «Πνεύματα του Ινισέριν», καθώς στην ψυχή του Κολμ διακυβεύεται η βαρύτητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της προσωπικής παρακαταθήκης ως αντίδοτο κατά του θανάτου. Πολύ σημαντική διασύνδεση προς το σκοτάδι των Πνευμάτων του Ινισέριν και προς την παθητική αποδοχή της επαναλαμβανόμενης ανθρώπινης τραγωδίας επιτελεί η φιγούρα του «dull/χαζούλη» του χωριού Ντομινίκ, του κακοποιημένου γιου του βάναυσου αυτοϊκανοποιούμενου αστυφύλακα που υποδύεται ο εξαιρετικός Μπάρυ Κεόγκαν. Στις προβλέψεις της «γριάς μάγισσας» για δύο θανάτους η μία πραγματοποιείται με τον χαμό του Ντομινίκ και η άλλη με τον χαμό ενός μικρού γαϊδουριού. Και σ’ αυτό το σημείο υπογραμμίζω τις μόνες αλτρουϊστικές σχέσεις της ταινίας, τις σχέσεις των ηρώων με τα ζώα: σ’ αυτό το αραιοκατοικημένο νησί η δυσκολία επικοινωνίας επιτείνεται, όμως ο Κολμ ζει μαζί με τον σκύλο του.

ta pneumata tou inisherin 4

Αντίστοιχα, ο Παντράικ, εγκλωβισμένος σε αγροτικές συνθήκες ζωής, είναι πολύ στενά συνδεδεμένος με τα ζώα του και ιδιαίτερα με τη Τζένη, ένα γαϊδουράκι μικρόσωμης ράτσας που μπαινοβγαίνει σαν άνθρωπος μέσα στο σπίτι του. Αυτό το ζώο θα το βλάψει άθελά του ο Κολμ, και την πράξη του αυτή θα την εξομολογηθεί στον ιερέα του χωριού. Είναι χαρακτηριστικό πως ο ιερέας του απαντά: «Πιστεύεις ότι ο Θεός δίνει δεκάρα για ένα μικρό γαϊδούρι, Κολμ;». Όσο για την τελευταία σκηνή με τον Παντράικ και τον Κολμ στην παραλία, ο Κολμ θα ευχαριστήσει τον Παντράικ που άφησε ανέγγιχτο τον σκύλο του. Αντίθετα, με τους ανθρώπους τα περιθώρια επικοινωνίας στενεύουν διαρκώς: η ταινία σαρκάζει την ασφυκτική ματιά της μικρής κοινότητας που υπονομεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (βλ. τον χαρακτήρα του αστυφύλακα και τα σχόλια των ανθρώπων στην pub) και δυναμιτίζει την ελεύθερη προσωπική επιλογή, με τον τρόπο του Σων Ο’ Κέιζι. Πίσω από την πρώτη ανάγνωση κρύβεται ένας αέναος υπαινιγμός του τελεσίδικου του θανάτου: έτσι ερμηνεύω την εκ πρώτης όψεως άδικη κλιμάκωση της σκληρότητας του Κολμ, που είναι και ο «φιλόσοφος» του έργου, επιδεικνύοντας μια κυνική ευφυία που «στριμώχνει» τον θεατή και τον φέρνει αντιμέτωπο με την υπαρξιακή συνθήκη του «τέλους εποχής».

Ο μελαγχολικός καλλιτέχνης και ο προδομένος ρομαντικός είναι, αμφότεροι, βουτηγμένοι στην απελπισία και στο αδιέξοδο.

Η χλευαστική ματιά και το μπεκετικό χιούμορ του Μακ Ντόνα (βλ. τον ασυνήθιστα γαλανό ουρανό στην αρχή της ταινίας) επιφέρουν οριστικό πλήγμα στον σύγχρονο Ρομαντισμό, παριστάνοντάς τον ως γενεσιουργό της βίας. Ο μελαγχολικός καλλιτέχνης και ο προδομένος ρομαντικός είναι, αμφότεροι, βουτηγμένοι στην απελπισία και στο αδιέξοδο. Η παιγνιώδης ευαισθησία του δημιουργού και η ανάγκη του να αγγίξει «βέβηλες» πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων (τη μοναξιά, τον αγνωστικισμό, την κατάρρευση του σύγχρονου ρομαντισμού και της χριστιανικής αντίληψης περί Καθαρτηρίου, τη διακύβευση της ελευθερίας και τα υπαρξιακά αδιέξοδα του εικοστού αιώνα, καθώς και τη νοσηρή κλειστοφοβία του εικοστού πρώτου), όλα οδηγούν απαρεγκλίτως το βέλος της δράσης προς την τραγωδία. Η ζοφερή ταλάντωση της πλοκής, οι πανοραμικές λήψεις του Μπεν Ντέιβις (που παραπέμπουν στην «Κόρη του Ράιαν» του Ντέιβιντ Λιν), η μουσική υπόκρουση του Κάρτερ Μπάργουελ, κυρίως όμως η λογοτεχνική στιλπνότητα του σεναρίου, ο νεωτερισμός των πυροβολισμών που αντηχούν στην «πέρα όχθη», η συναισθηματική συμβίωση με τα ζώα, τα δάκτυλα του βιολιστή που ακρωτηριάζονται τελετουργικά, όλα πλαισιώνουν τις εξαιρετικές ερμηνείες και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση αυτού του κινηματογραφικού αριστουργήματος.


 * Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Τελευταίο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τα σπλάχνα» (εκδ. Κριτική).

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

«Το τελευταίο καλοκαίρι» της Κατρίν Μπρεγιά (κριτική) – Η ιστορία ενός έρωτα-ταμπού

«Το τελευταίο καλοκαίρι» της Κατρίν Μπρεγιά (κριτική) – Η ιστορία ενός έρωτα-ταμπού

Για την ταινία της Κατρίν Μπρεγιά «Το τελευταίο καλοκαίρι» («L’ été dernier») που βγαίνει στις αίθουσες στις 18 Απριλίου. Ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο που ξεφεύγει από την πεπατημένη. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

...
«Το αγόρι του Θεού» του Μάρκο Μπελόκιο (κριτική) – Ο ταραχοποιός του ιταλικού σινεμά τα βάζει ανοιχτά με την Καθολική Εκκλησία

«Το αγόρι του Θεού» του Μάρκο Μπελόκιο (κριτική) – Ο ταραχοποιός του ιταλικού σινεμά τα βάζει ανοιχτά με την Καθολική Εκκλησία

Στα 85 του, ο Μάρκο Μπελόκιο [Μarco Bellochio] παραμένει ένας σκηνοθέτης αιχμής. Κριτική αποτίμηση της τελευταία του ταινίας «Το αγόρι του Θεού» («Rapito») που βγήκε μόλις στις αίθουσες, αλλά και της συνολικής φιλμογραφίας του. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Η μοναχοκόρη» της Γκουανταλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

«Η μοναχοκόρη» της Γκουανταλούπε Νέτελ (κριτική) – Οι πολλαπλές αποχρώσεις της μητρότητας

Για το βιβλίο «Η μοναχοκόρη» της Γκουανταλούπε Νέτελ [Guadalupe Nettel] (μτφρ. Νάννα Παπανικολάου, εκδ. Ίκαρος). Kεντρική εικόνα: έργο της street artist Οla Volo © olavolo.com.

Γράφει η Φανή Χατζή

Όσο η άποψη ότι ο γεν...

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

«TACK»: Μια ταινία για τη δύναμη του καλού με πρωταγωνίστριες τις Σοφία Μπεκατώρου και Αμαλία Προβελεγγίου

Για το ντοκιμαντέρ «TACK» (παραγωγή Onassis Culture) της Βάνιας Τέρνερ με πρωταγωνίστριες τη Σοφία Μπεκατώρου, που πρώτη ξεκίνησε το ελληνικό #MeToo, και την Αμαλία Προβελεγγίου, της οποίας η καταγγελία για βιασμό από τον προπονητή της από τα έντεκά της οδήγησε στην πρώτη δίκη-ορόσημο όχι μόνο για τη δικαίωσή της αλ...

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στη Στέγη με «Γκοντό» και ιταλικό θίασο: μια παράσταση-σταθμός

Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος σκηνοθετεί το εμβληματικό κείμενο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» (1948) στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης από τις 15 μέχρι και τις 19 Μαΐου. Η παράσταση είναι στα ιταλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Μεγάλο το θέμα, μικρό το δέμας: 21 βιβλία για τη «μικρή» ή τη «σύντομη» ιστορία του… οτιδήποτε

Υπάρχει μια «μικρή» ή μια «σύντομη» ιστορία για το… οτιδήποτε. Οι τίτλοι βιβλίων που επιχειρούν (και καταφέρνουν) να συμπυκνώσουν μεγάλα θέματα σε, συνήθως, ολιγοσέλιδα βιβλία είναι πάρα πολλοί. Εντυπωσιακά πολλοί. Στην παρακάτω πολύ ενδεικτική επιλογή είκοσι ενός βιβλίων μπορεί καν...

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2024: «Με ένα βιβλίο πετάω!» ξανά... – 12 βιβλία για το μεγάλο ταξίδι της ανάγνωσης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου) επιλέγουμε 12 βιβλία που μας βάζουν στα ενδότερα της λογοτεχνίας και μας συνοδεύουν στο ταξίδι της ανάγνωσης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

Στις 23 Απριλίου γιορτάζουν τα βιβλ...

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ