alt

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν το δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Φωτογραφία: Μαρκέλλα Γιαννάτου 

Ο σκηνοθέτης του κινηματογράφου Λευτέρης Χαρίτος απαντά σε 22 κλασικές ή αναπάντεχες βιβλιοφιλικές ερωτήσεις.

/Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτό τον καιρό;
Πάντα διαβάζω περισσότερα από ένα βιβλία. Δεν έχω καταφέρει ποτέ να προσηλωθώ σε ένα μόνο βιβλίο. Αυτό τον καιρό διαβάζω Το Κόκκινο και το Μαύρο του Στεντάλ στη μετάφραση του Γιώργου Σπανού στις εκδόσεις Εξάντας, αν και θα ήθελα να το διαβάσω στην παλιά μετάφραση του Πέτρου Χάρη από τις εκδόσεις της Εστίας. Επίσης διαβάζω το Ο Σίγκμουντ Φρόυντ στην εποχή του και τη δική μας της Ελίζαμπεθ Ρουντινέσκο. Ασχολούμαι αρκετά με την ψυχανάλυση. Με βοηθάει και στη δουλειά μου. Τέλος, υπάρχει πάντα ένας Σιμενόν για το μετρό αλλά και για τα κουρασμένα μου βράδια στο κρεββάτι. Αγαπώ βαθειά το Σιμενόν από μικρός. Είναι από τους πιο ακριβής και λιτούς συγγραφείς που ξέρω. Διαβάζω το Η Φυγή του κυρίου Μοντ.
/Πώς ήρθε στα χέρια σας;
Και τα τρία βιβλία τα αγόρασα. Αγοράζω πολλά βιβλία αν και δεν διαβάζω όσο θα ήθελα.
/Έχει τύχει να επιλέξετε βιβλίο μόνο από το εξώφυλλό του;
Βεβαίως. Αγαπώ τα εξώφυλλα των βιβλίων και συχνά των αγγλικών εκδόσεων. Έχοντας ταξιδέψει πολύ τα τελευταία χρόνια πιστεύω ότι στην Ελλάδα το επίπεδο των εξώφυλλων είναι υψηλό και η αισθητική άρτια. Μου αρέσει πολύ η δουλειά που κάνουν οι εκδόσεις Ίκαρος, η Άγρα πάντα και οι Αντίποδες.
/Από πού προμηθεύεστε συνήθως τα βιβλία σας;
Από βιβλιοπωλεία. Και από μικρά και από μεγάλα. Λατρεύω τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία και ειδικά στην επαρχία. Επίσης, σε κάθε ταξίδι μου γκουγκλάρω τα βιβλιοπωλεία και πολύ συχνά είναι η πρώτη μου βόλτα σε μία νέα πόλη. Όσο δούλευα για την ταινία μου Dolphin Man πέρασα πολλούς μήνες στο Τορόντο του Καναδά. Έμαθα όλα τα βιβλιοπωλεία και αγόρασα πολλά ξενόγλωσσα βιβλία που δεν θα έβρισκα εδώ.
/Διαβάζετε στο μετρό, σε καφέ ή σε άλλους δημόσιους χώρους;
Διαβάζω παντού. Σε καφέ, παραλίες, μετρό, πλατείες. Τον τελευταίο καιρό με όλον αυτό τον καταστροφικό εθισμό στα social media έχει πέσει ο χρόνος που αφιερώνω στην ανάγνωση. Έρχεται όμως η συντέλεια αυτής της μανίας και θέλω να γίνω όπως ήμουν κάποτε.
/Σε ποια στάση σας αρέσει να διαβάζετε;
Ξαπλωμένος σίγουρα, αλλά και σε πολυθρόνα με φως από πάνω μου. Χρειάζομαι πολύ φως. Μου αρέσει τα γράμματα να φέγγουν όσο περισσότερο γίνεται.
/Έχει τύχει ποτέ να διαβάσετε το ίδιο βιβλίο δεύτερη φορά;
Ποίηση σίγουρα και τον Άμλετ στον οποίο καταφεύγω συχνά.
/Αφήνετε στη μέση βιβλία που σας κάνουν να βαριέστε;
Βεβαίως. Νομίζω έχω τόσα αδιάβαστα βιβλία όσα και διαβασμένα. Δεν το κάνω επίτηδες. Είναι σαν τις σχέσεις που δεν προχωράνε. Εξαφανίζεται το ενδιαφέρον από μόνο του και μένουν τα βιβλία ξεχασμένα και μόνα τους. Είναι ζήτημα και πότε αρχίζεις ένα βιβλίο και σε τι διάθεση βρίσκεσαι.
/Έχει τύχει να σας συναρπάσει, μετά από χρόνια, βιβλίο που στην πρώτη ανάγνωση σας είχε απογοητεύσει;
Οι ποιητές. Ο Καβάφης, ο Ασλάνογλου, ο Έλιοτ, ο Πάουντ σίγουρα, η Ντίκινσον, ο Αισχύλος, ο Κάλβος.
/Έχετε κλάψει ποτέ διαβάζοντας ένα βιβλίο;
Δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο. Μεγάλη συγκίνηση έχω νιώσει στη Μεγάλη Χίμαιρα του Καραγάτση και στην Καρδιά των Πραγμάτων του Γκράχαμ Γκριν.
/Έχετε πετάξει ποτέ βιβλίο στα σκουπίδια;
Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι τέτοιο. Πονάει η ψυχή μου. Μου είναι δύσκολο ακόμα και για εφημερίδες και περιοδικά τα οποία ανακυκλώνω.
/Έχετε πετάξει ποτέ βιβλίο σε άνθρωπο;
Θα μπορούσα να πετάξω μία νουβέλα σε άνθρωπο αν η σχέση μας ήταν σύντομη και ένιωθα πως πρέπει να τελειώσει.

/ Λένε ότι ορισμένα βιβλία «μας βρίσκουν» τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε. Σας έχει συμβεί;
Ο Μάγος, του Τζων Φάουλς με είχε βρει έτσι. Όχι επειδή είχα ανάγκη να διαβάσω το συγκεκριμένο βιβλίο. Ήταν μια περίοδος που ζούσα ένα μεγάλο έρωτα και το βιβλίο μπήκε σε αυτόν και του προσέδωσε άλλη μαγεία. Είχα βυθιστεί τόσο στο καταπληκτικό αυτό βιβλίο όσο σε ένα ατελείωτο ελληνικό καλοκαίρι.

/Έχει τύχει να ισχυριστείτε ότι διαβάσατε ένα βιβλίο που δεν είχατε διαβάσει;
Έχω υπάρξει αναγνώστης οπισθόφυλλων. Γενικά, έχω ευκολία να φαντάζομαι πως μπορεί να είναι ένα βιβλίο, αν έχω διαβάσει πολλά βιβλία του ίδιου συγγραφέα.
/Έχετε βιβλιοθήκη στο σπίτι σας; Πόσο τακτοποιημένη είναι;
Έχω πολλές βιβλιοθήκες. Αυτές είναι πολύ τακτοποιημένες. Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και ένα χάος στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού μου με πολλά βιβλία. Υπάρχει ένα τραπέζι, δε, τα βιβλία του οποίου εύκολα θα γέμιζαν μια μικρή βιβλιοθήκη.

Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή;
Τα Μαύρα Φεγγαρια του Έρωτα. Το διάβασα όταν ήμουν 18 χρόνων και για πρώτη φορά κατάλαβα πως ο έρωτας φθείρεται. Δεν το ξεπερνώ. Είναι καταστροφικό βιβλίο και δεν θα το πρότεινα σε κανέναν κάτω των 30 χρόνων.

/Υπάρχει κάποιο βιβλίο που έχετε δωρίσει παραπάνω από μία φορά;
Τα Σονέτα του Σαίξπηρ, στην υπέροχη έκδοση της Άγρας σε μετάφραση Διονύση Καψάλη, Τα Γράμματα σε ένα νέο ποιητή του Ρίλκε, τον Νεκρό του Μπατάιγ, Ποιήματα του Ε.Ε. Κάμμινγκς.
/Έχετε δανειστεί βιβλίο χωρίς να το επιστρέψετε;
Είναι κάτι που δεν μου αρέσει καθόλου να μου κάνουν οπότε δεν το κάνω και εγώ.
/Ποιος είναι ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο μιλάτε για ένα βιβλίο που μόλις έχετε τελειώσει;
Η σύντροφός μου, αποκλειστικά. Γενικά δεν μιλάω πολύ για τα βιβλία που διαβάζω.
/Το βιβλίο ή η ταινία ήταν καλύτερο;
Είναι πάντα δύο τελείως διαφορετικοί κόσμοι. Είμαι σκηνοθέτης και αυτό το ερώτημα το έχω λύσει μέσα μου εδώ και πολλά χρόνια. Στην περίπτωση των κλασσικών βιβλίων, τα βιβλία είναι κάτι μοναδικό και αξεπέραστο. Για παράδειγμα, Οι Μεγάλες Προσδοκίες, του Ντέιβιντ Λιν είναι μια αξεπέραστη ταινία. Το βιβλίο, όμως, δεν συγκρίνεται. Από την άλλη, οι ταινίες του Χίτσκοκ πολύ συχνά βασίζονται σε βιβλία pulp. Οι ταινίες είναι αριστουργήματα, τα βιβλία καθόλου. Εν ολίγοις, είναι δύο διαφορετικοί κόσμοι και δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να συγκριθούν. Κάθε κόσμος χρησιμοποιεί τα μέσα που τον κάνουν ισχυρό. Άλλο πράγμα οι λέξεις και άλλο οι εικόνες.
/Μέσα σε ποια ιστορία που έχετε διαβάσει θα θέλατε να ζείτε;
Στην ιστορία του Κόμη Μόντε Κρίστο, ή της Μυστηριώδους Νήσου του Ιούλιου Βερν. Στην ενήλικη βερσιόν της ζωής μου θα ήμουν πολύ περίεργος να ζήσω σε μια ιστορία του Μαρκήσιου ντε Σαντ, ή στα Εκατό Χρόνια Μοναξιάς.
/Πραγματικότητα ή μυθοπλασία;
Πραγματικότητα 100%. Επειδή η δουλειά μου είναι άρρηκτα δεμένη με τη ζωή σε μια μυθοπλασία, η πραγματικότητα με σώζει από το να ίπταμαι συνέχεια.
/Για ποιο βιβλίο θα λέγατε: αυτό το βιβλίο μου άλλαξε τη ζωή;
Τα Μαύρα Φεγγαρια του Έρωτα. Το διάβασα όταν ήμουν 18 χρόνων και για πρώτη φορά κατάλαβα πως ο έρωτας φθείρεται. Δεν το ξεπερνώ. Είναι καταστροφικό βιβλίο και δεν θα το πρότεινα σε κανέναν κάτω των 30 χρόνων.
/Τι είναι για σας ένα καλό βιβλίο;
Κερδισμένος χρόνος.

Info
Ο Λευτέρης Χαρίτος σπούδασε σκηνοθεσία στο Royal College of Arts στο Λονδίνο. Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους και σειρές για την ελληνική τηλεόραση, όπως την Άμυνα Ζώνης με τον Φίλιππο Τσίτο και τις σειρές ντοκιμαντέρ της Anemon Productions, 1821 και το Ταξίδι της Τροφής. Συνεργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά» των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, διδάσκοντας κινηματογράφο σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το ντοκιμαντέρ Dolphin Man είναι η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους και παίζεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάζοντας με τον Τάσο Πυργιέρη

Διαβάζοντας με τον Τάσο Πυργιέρη

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης.

Επιμέλεια: Book Press

...
Διαβάζοντας με τον Ηλία Καρελλά

Διαβάζοντας με τον Ηλία Καρελλά

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο σκηνοθέτης και καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών, ιδρυτής και επικεφαλής του ομώνυμου θιάσου, Ηλίας Καρελλάς.

...
Διαβάζοντας με τη Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Διαβάζοντας με τη Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Πρόσωπα από το χώρο των τεχνών, των ιδεών και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, η σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου.

Επιμέλεια...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Αυτή είναι η βραχεία λίστα για το Βραβείο Μπούκερ 2023

Οι έξι συγγραφείς που επιλεχτήκαν από την κριτική επιτροπή «παρουσιάζουν έργα εντυπωσιακής δομής». Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο πρωτοεμφανιζόμενοι πεζογράφοι. Στη φωτογραφία, η υποψήφια Σάρα Μπερνστάιν [Sarah Bernstein].

Επιμέλεια: Book Press

...
Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Με «Το σπίτι» του Δημήτρη Καραντζά ξεκινάει το πρόγραμμα της Στέγης για το φθινόπωρο

Ο Δημήτρης Καραντζάς επιστρέφει στη Στέγη με μια περφόρμανς–παραβολή για τη βία, τον εθισμό στην εικόνα και την κατάργηση των ψευδαισθήσεων ή, αλλιώς, για την πραγματικότητα που, ό,τι κι αν κάνεις για να την αποφύγεις, αργά ή γρήγορα θα έρθει να σε βρει.

Επιμέλεια: Book Press

Από τις 30 Σεπτεμβρί...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

«Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» της Τζορντάνα Λεβίν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Τζορντάνα Λεβίν [Jordanna Levin] «Manifest – Υλοποίησε τη ζωή των ονείρων σου» (μτφρ. Νοέλα Ελιασά), που θα κυκλοφορήσει στις 25 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Μίνωας. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

«Ηλίας Πετρόπουλος: Σκληρός από τρυφερότητα» του Τζον Τέιλορ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του προλόγου του μεταφραστή Γιώργου Ι. Αλλαμανή, στο βιβλίο του Τζον Τέιλορ [John Taylor] «Σκληρός από τρυφερότητα – Ο Έλληνας ποιητής και λαογράφος του άστεως Ηλίας Πετρόπουλος», το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Δίχτυ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

«Ο Πολωνός» του Τζ.Μ. Κουτσί (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Τζ.Μ. Κουτσί [J.M. Coetzee] «Ο Πολωνός» (μτφρ. Χριστίνα Σωτηροπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Τα βιβλία του φθινοπώρου 2023: Τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογές από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών, θεάτρου, δοκιμίων, μελετών και γκράφικ νόβελ.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Επιλέξαμε και φέτος όχι την εξαντλητική παρουσίαση των νέων εκδόσεων αλλά την στ...

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

22 σημαντικοί συγγραφείς που έγραψαν μόνο ένα μυθιστόρημα

Τι κοινό θα μπορούσε να έχει η Έμιλι Μπροντέ [Emily Brontë] με τον Χουάν Ρούλφο [Juan Rulfo] και τον εικονιζόμενο Άρη Αλεξάνδρου; Και οι τρεις τους, όπως και πολλοί ακόμα σημαντικοί συγγραφείς, έγραψαν και εξέδωσαν ένα μόνο μυθιστόρημα στη διάρκεια της ζωής τους, που ωστόσο αρκούσε για να τους καθιερώσει στο λογοτεχ...

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

4 σημαντικές εκδόσεις για την Αθήνα – Όψεις μιας πόλης σε διαρκή κίνηση

Τέσσερις εκδόσεις για τη μελέτη, το σήμερα και το άλλοτε της Αθήνας. Στην κεντρική εικόνα, φωτογραφία της Διονυσίας Αλεξιάδου, από το λεύκωμα των εκδόσεων Καπόν «Η Αθήνα στον καιρό της πανδημίας».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ