Apostolos Yayannos 700

Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση γλυπτικής του Απόστολου Γιαγιάννου «Το αυγό του ανθρώπου», σε Επιμέλεια Μαρίας Γιαγιάννου και Καλλιτεχνική Διεύθυνση Γιώργου Τζάνερη. Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017. Διάρκεια: Έως 14 Οκτωβρίου 2017.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017, στις 20:00, εγκαινιάζεται στη γκαλερί Genesis (Χάρητος 35, Κολωνάκι) η έκθεση γλυπτικής του Απόστολου Γιαγιάννου «Το αυγό του ανθρώπου» σε επιμέλεια Μαρίας Γιαγιάννου. Μετά από ογδόντα ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μελετώντας πάντα τις δυνατότητες της φόρμας στις δύο και τις τρεις διαστάσεις, και πέντε χρόνια μετά την τελευταία του ατομική έκθεση στην Αθήνα, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει αποκλειστικά γλυπτική˙ ένα εντυπωσιακό αλληγορικό ensemble, όπου στο κέντρο δεσπόζει εκθαμβωτικό το Αυγό. 

Το αυγό είναι ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της φιλοσοφίας, της μυθολογίας, της λογοτεχνίας. Το τέλειο ελλειψοειδές σχήμα του έχει γίνει αντικείμενο άπειρων εικαστικών πειραματισμών, διάκοσμος αρχαιοελληνικών ζωφόρων, σύμβολο του σουρεαλισμού, μεταμοντέρνο αρχιτεκτονικό περίβλημα.

Το αυγό είναι ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα της φιλοσοφίας, της μυθολογίας, της λογοτεχνίας. Το τέλειο ελλειψοειδές σχήμα του έχει γίνει αντικείμενο άπειρων εικαστικών πειραματισμών, διάκοσμος αρχαιοελληνικών ζωφόρων, σύμβολο του σουρεαλισμού, μεταμοντέρνο αρχιτεκτονικό περίβλημα. Η επιστροφή στο αυγό, στο καταφύγιο «πριν την αρχή», θα είναι πάντα η φαντασίωση μιας ουτοπίας που υπόσχεται την επανεκκίνηση της ζωής.

Η νέα δουλειά του Απόστολου Γιαγιάννου εστιάζει στην αρχετυπική μορφή του Αυγού, ως μαντικής σφαίρας όπου τα μέλλοντα καθρεφτίζονται στην επιφάνεια από την οποία εκπηγάζουν. Οι οβάλ γυαλιστερές μήτρες, άψογες στο σχήμα και λείες στην αφή, μοιάζουν αδιάρρηκτες. Από μια τέλεια κυκλική οπή – ωσάν το αυγό να μην σπάει αλλά να αποκαλύπτει την πύλη του με το πάτημα ενός κουμπιού ως τεχνολογικό γκάτζετ – ξεπροβάλλουν οι εκπλήξεις μιας απρόοπτης γέννησης. Άλλοτε δυστοπική, άλλοτε ευτοπική, κάθε μορφή βγαίνει στο φως σαν ένας οιωνός για το ανθρώπινο πεπρωμένο.

Η έκθεση αποτελείται από μία πολυμερή γλυπτική εγκατάσταση με αυγά και κοράκια, βασισμένη στην ιδέα της αιώνιας επανάληψης του ίδιου και της διαρκούς παραλλαγής του. Σαν κάθε ανθρώπινη ζωή, που έχει πάντα το ίδιο τέλος αλλά πολύ διαφορετική πορεία, τα αυγά είναι όμοια αλλά και εντελώς διαφορετικά. Η κοινωνία (άλλοτε ως δημιουργός κι άλλοτε ως καταστροφέας) ενσωματώνεται στο αυγό του ανθρώπου και γίνεται μέρος μιας εκπληκτικής γέννησης.

Πολεμικές οβίδες, μια κάνουλα που βγάζει χρώμα, ένα πόδι κατσίκας, μια μάσκα οξυγόνου, ένα αυγό που γεννάει αυγά – μερικές από τις εκδοχές της εικονοπλασίας του καλλιτέχνη που, φλερτάροντας τολμηρά με τον σουρεαλισμό και την ποπ-αρτ, μιλά για τα εναγώνια υπαρξιακά ερωτήματα «ποιος είμαι/ πού ανήκω/ με τι εργαλεία θα ανοίξω δρόμο/ ποια εργαλεία θα με εξουσιάσουν». Χρόνος, χρώμα, χρήμα, ζωή, θάνατος, άτομο, κοινωνία˙ όλα τά ‘χει το αυγό. 

Σε κάθε ένα από τα αινιγματικά ωά, ο Απόστολος Γιαγιάννος ενώνει σφαιρικά την αρχή και το τέλος, το αίτιο και το αιτιατό. Η τέχνη υποδέχεται τον κόρακα, πιστωτή του χρόνου που κρούει την πόρτα, και απαντά με πρωτοτυπία και πικρό χιούμορ. Εκδοχές μιας χαρούμενης επιστήμης, που παίρνει το σχήμα και το χρώμα του πανηγυρικού σαρκασμού, περίπου τρεις εξάδες αυγά από μπρούντζο έρχονται να ενώσουν την ύλη της καθημερινότητας με μια μεταφυσική προφητεία. Καθένας βρίσκει το αυγό που τον καθρεφτίζει. Στην γκαλερί Genesis, μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Απόστολος Γιαγιάννος - Βιογραφικό 

Ο Απόστολος Γιαγιάννος γεννήθηκε το 1945 στην Τρίπολη της Αρκαδίας. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 80 ατομικές εκθέσεις σε Eλλάδα, Γαλλία, Bέλγιο, Aγγλία, Iσπανία, Iταλία, Kύπρο. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Eλλάδα, Kύπρο, USA, Kαναδά, Aυστραλία, Aγγλία, Γαλλία, Bέλγιο, Iταλία, Oλλανδία, Γερμανία, Eλβετία, Iσπανία, Iσλανδία, Bουλγαρία. Έχει εικονογραφήσει βιβλία Eλλήνων συγγραφέων. Δημοσίευσε λογοτεχνικά κείμενα σε διάφορα περιοδικά. Aσχολήθηκε με τη λαογραφία και τα εικαστικά του θεάτρου σκιών («Ο Κόσμος του Καραγκιόζη - Φιγούρες», «Ο Κόσμος του Καραγκιόζη - Σκηνικά», εκδόσεις Eρμής, 1975 -1976). To 2003 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Γκουντ Μπάι Φορέβερ» (εκδόσεις Κάκτος). Έργα του βρίσκονται στην Eθνική Πινακοθήκη της Eλλάδος, στο Mουσείο Aιγαίου, στο Mουσείο Bορρέ, στο Mουσείο Φρυσίρα, στο Yπουργείο Πολιτισμού, στην Eθνική Tράπεζα της Eλλάδος, στην Tράπεζα ETEBA, σε Πρεσβείες της Eλλάδος στην Eυρώπη, σε δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά μουσεία, σε ιδιωτικές συλλογές στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του έχουν καταχωρηθεί στους καταλόγους των οίκων Sotheby’s και Christie’s. Zει και εργάζεται στην Aθήνα.

Genesis gallery 210917

 Κοσμικά αυγά

Τι είδους εκκολαπτήριο είναι κρυμμένο στο υπόγειο; Ποια μυστικά αναδύονται από τα πειράματα του Απόστολου Γιαγιάννου; Η αρχετυπική μορφή του Αυγού επιστρέφει. Η εκκόλαψη φέρνει στο φως τα συστατικά μέρη της ανθρώπινης κατάστασης. Δεν πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ensemble από αυγά, αλλά από καταστατικές έννοιες˙ η δημιουργία, ο χρόνος, η ομορφιά, η φύση, η ασθένεια, η τεχνολογία. Προκλητικές για τον αμφιβληστροειδή, οι οβάλ γυαλιστερές μήτρες, άψογες στο σχήμα και λείες στην αφή, μοιάζουν αδιάρρηκτες. Συχνά από μια τέλεια κυκλική οπή – ωσάν το αυγό να μην σπάει αλλά να αποκαλύπτει την πύλη του με το πάτημα ενός κουμπιού ως τεχνολογικό γκάτζετ – ξεπροβάλλουν οι εκπλήξεις μιας απρόοπτης γέννησης. Άλλοτε δυστοπική, άλλοτε ευτοπική, κάθε μορφή φέρνει στο φως έναν οιωνό για το ανθρώπινο πεπρωμένο.

Σε κάθε αυγό ο Απόστολος Γιαγιάννος ενώνει σφαιρικά την αρχή και το τέλος, το αίτιο και το αιτιατό. Την κότα και το αυγό. Η κυκλικότητα είναι μάλιστα τέτοια, που θα λέγαμε ότι το αρχαίο συναντά το φουτουριστικό, αφού πρόκειται για ένα σύμβολο που έχει χρησιμοποιηθεί εξίσου στην αρχαιότητα (σε ελληνικές ζωφόρους και αιγυπτιακούς τάφους) όσο και στον πιο ακραίο μεταμοντερνισμό (ως κέλυφος κτιρίου ή απροσδιόριστο αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας).

Σε κάθε αυγό ο Απόστολος Γιαγιάννος ενώνει σφαιρικά την αρχή και το τέλος, το αίτιο και το αιτιατό. Την κότα και το αυγό. Η κυκλικότητα είναι μάλιστα τέτοια, που θα λέγαμε ότι το αρχαίο συναντά το φουτουριστικό, αφού πρόκειται για ένα σύμβολο που έχει χρησιμοποιηθεί εξίσου στην αρχαιότητα (σε ελληνικές ζωφόρους και αιγυπτιακούς τάφους) όσο και στον πιο ακραίο μεταμοντερνισμό (ως κέλυφος κτιρίου ή απροσδιόριστο αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας). Στην ορφική θεογονία το «κοσμικό αυγό» είναι η αρχή του σύμπαντος. Ο αιγυπτιακός Ρα (ολόκληρος θεός-Ήλιος) γεννήθηκε από το αυγό μιας όρνιθας και από αυτόν η γενεαλογία της φύσης. Μια απλή χήνα γεννάει το σύμπαν και στους Ινδούς, με τα μέρη του αυγού της να γίνονται ουρανός (ο κρόκος) και γη (το ασπράδι). Πάνω κάτω τα ίδια συναντάμε στην κινέζικη παραλλαγή. Ένα πτηνό και αστρονομική ποίηση επαρκούν. Το τσόφλι σπάει κι από μέσα ξεχύνεται έτοιμος, τακτοποιημένος σχεδόν, ο κόσμος.

Το αυγό, αντικείμενο άπειρων εικαστικών μεταπλάσεων καθ’ όλη την ιστορία της τέχνης, επανέρχεται εδώ με έναν νέο διπλό ρόλο. Αφενός είναι φορέας οικολογικής ανησυχίας, που σε συνδυασμό με τον σαρκασμό για τα δεινά που επιφέρει η πολιτική ζωή του τόπου, απηχεί τον διαχρονικό κοινωνικοπολιτικό προβληματισμό του καλλιτέχνη. Αφετέρου αποτελεί μια εύγλωττη μεταφορά για κάθε προσωπική υπαρξιακή ταλάντευση. Η αύρα που κυκλώνει τα γλυπτά μετατοπίζεται από ένα αίσθημα αδρής λύπης (αυγό με νοσοκομειακή μάσκα) στην περιοχή του λυρισμού (αυγό με κοχύλι). Το νήμα της ευφρόσυνης ποιητικής του καλλιτέχνη μάς οδηγεί από μια ακροβατική ισορροπία των αυγών σε μια νεκρή φύση που πλευρίζει έξυπνα τον σουρεαλισμό (το μεγάλο αυγό που γεννάει αυγά). Ένα από τα πιο δραματικά γλυπτά της έκθεσης, το πόδι κατσίκας που ξεπροβάλλει, είναι ένα θαυμάσιο όσο και δυσοίωνο μνημείο των μεταλλάξεων που τίκτει η ανθρώπινη κοινωνία. Αντίστοιχης σύλληψης αλλά διαφορετικής ατμόσφαιρας είναι και τα πόδια της κότας που εκκολάπτονται˙ εδώ το φιλοσοφικό παράδοξο «η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα» γίνεται τρισδιάστατο, έτοιμο να πηδήξει από το βάθρο και ν’ αρχίσει να τρέχει, τονίζοντας ίσως την κωμική ματαιότητα της ανθρώπινης λογικής. Τα κλωνοποιημένα κοράκια, που καιροφυλακτούν άλλοτε ως τραπεζίτες-πιστωτές κι άλλοτε ως ρακοσυλλέκτες, επισημαίνουν τον δομικό δεσμό και την ειρωνική συνύπαρξη του πλούτου και της ανέχειας, ενώ με τη μετα-γοτθική τους παρουσία εκτελούν το χρέος του Κόρακα που μας εξισώνει όλους.

«Δέσμιος» της συμμετρικής ομορφιάς, του πληθωρικού χρώματος και του άψογου σχεδιασμού, ο καλλιτέχνης, με το χαρακτηριστικό προσωπικό του στίγμα που στην έκθεση αυτή παραλλάσσεται, κατορθώνει να μιλήσει μέσω της ομορφιάς ακόμη και για το δυσοίωνο˙ πρόκειται για σπάνια ιδιότητα στη σύγχρονη τέχνη που προτιμά να επινοεί εναλλακτικές στην παραδοσιακή «εικαστικότητα». Είναι ανακουφιστικό αυτό το κατακτημένο δώρο του Απόστολου Γιαγιάννου: επιμένει να προκαλεί, με έργα που έχουν φωνή, με έργα που συχνά τραγουδούν και, εν πάσει περιπτώσει, με έργα που είναι ομιλητικά και όχι ερμητικά – προσφέροντας απλόχερα την ιστορία τους, προς τέρψιν και αναλογισμό κατά το δοκούν. Ακόμα κι όταν μια ιστορία είναι μαύρη, το μαύρο θα πρέπει να αποκαλυφθεί μέσα στο χρυσό, ένα χρυσό που τόσο επιδέξια έχει γίνει το κοσμητικό υλικό μιας πολυεπίπεδης και γλυκόπικρης υπόθεσης.

Τα αυγά σε τούτη τη φωλιά, σ’ αυτό το θησ/αυγο/φυλάκιο, ερμηνεύουν και προειδοποιούν. Είναι οι εκδοχές μιας χαρούμενης επιστήμης (για να θυμηθούμε τον Νίτσε), που παίρνει το σχήμα και το χρώμα του πανηγυρικού σαρκασμού˙ είναι τα χρυσαφένια αυγά που έρχονται να ενώσουν την ύλη της καθημερινότητας με μια μεταφυσική προφητεία. Το αυγό είναι μια μαντική σφαίρα όπου τα μέλλοντα καθρεφτίζονται στην επιφάνεια από την οποία εκπηγάζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι όποιος προσεγγίζει ένα τέτοιο αυγό, βλέπει μέσα τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Εκείνο που μας γέννησε κι αυτό που θα γεννήσουμε – είτε λέγεται κοινωνία και έργο, πρόγονος κι απόγονος, σκέψη και ιδέες, χρήματα και λάθη, ομορφιά και ασχήμια, πόνος και χαρά – μας δείχνουν τον εαυτό μας. Η επιστροφή στο αυγό, στο καταφύγιο «πριν την αρχή», θα είναι πάντα η φαντασίωση μιας ουτοπίας που υπόσχεται την επανεκκίνηση της ζωής. Αφού δεν μπορούμε να ξαναμπούμε μέσα, τουλάχιστον ας καθρεφτίσουμε ένα γέλιο αυτογνωσίας στην επιφάνειά του.

Μαρία Γιαγιάννου, Συγγραφέας-Θεωρητικός Τέχνης
Σεπτέμβριος 2017

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

«Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά; Ταξίδια και δράκοι, μύθοι και αλήθειες» – συζητήσεις στη Στέγη χωρίς λογοκρισία

Συζητήσεις για την ελληνική κοινωνία, χωρίς λογοκρισία: Στις 25 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης συζήτηση για LSD / Ψυχεδέλεια / Μανιτάρια / Θεραπεία / Ψυχική Υγεία / Microdosing.

Επιμέλεια: Book Press

Το Society Uncensored της Στέγης του Ιδρύματος ...

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Διαβάζοντας με τον Μάριο Κρητικόπουλο

Πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών, των ιδέων και του πολιτισμού, αποκαλύπτουν τον δικό τους αναγνωστικό χαρακτήρα, τη μύχια σχέση τους με το βιβλίο και την ανάγνωση. Σήμερα, ο ηθοποιός Μάριος Κρητικόπουλος.

Επιμέλεια: Book Press 

...
H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

H «Κάρι» του Στίβεν Κινγκ σε σπέσιαλ κινηματογραφική προβολή

Η προβολή της καλτ ταινίας του Μπράιαν Ντε Πάλμα, που στηρίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του «Βασιλιά» Στίβεν Κινγκ, θα γίνει στον κινηματογράφο Δαναό την Παρασκευή, 19 Απριλίου (9.45 μ.μ.)

Επιμέλεια: Book Press

Είναι από τα βιβλία που δεν ξεχνάς εύκολ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

«Κάτι σαν αγάπη» του Πολυχρόνη Κουτσάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Πολυχρόνη Κουτσάκη «Κάτι σαν αγάπη – Μια υπόθεση για τον Γιώργο Δάντη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ιφιγένει...

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

«Επίνοια» του Κωνσταντίνου Γεωργάτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γεωργάτου «Επίνοια – Φιλοσοφικοί στοχασμοί», η οποία κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Αν Έχεις

Αν έχεις υγεία, ζεις σε ε...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...
Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Πέντε αριστουργήματα κλασικής πεζογραφίας που αναμένονται τις επόμενες μέρες

Και τα πέντε έχουν χαρακτηριστεί αριστουργήματα τόσο στην εποχή τους και στις συνθήκες που γράφτηκαν όσο και με σημερινά κριτήρια. Θα βρίσκονται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τις επόμενες μέρες.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Marquis De Sade «Οι Εκα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ