
Για τη συναυλία του 8tetto στο «Σπίτι της Κύπρου».
Της Χρύσας Στρογγύλη
Τη Δευτέρα 12 Ιουνίου παρακολουθήσαμε στο «Σπίτι της Κύπρου» συναυλία του 8tetto με ρεπερτόριο που καλύπτει μεγάλη γκάμα τραγουδιών, από διάφορα είδη και διάφορες εποχές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε αναγεννησιακά τραγούδια, τραγούδια των Beatles («Because»), μελωδίες κλασικής μουσικής («Λίμνη των κύκνων» του Tchaikovsky) και σύγχρονη ξένη μουσική («Over the rainbow» του H. Arlen και «Skyfall» της Adele). Τίτλος της συναυλίας: 8tetto: Coming Out.
Οκτέτο και 8tetto
Το μουσικό σχήμα 8tetto είναι ένα a-capella οκταμελές φωνητικό σύνολο που αποτελείται από τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άντρες και πρωτοεμφανίστηκε στα δρώμενα της Αθήνας το 2012. Από τότε έχει λάβει μέρος πολλές φορές σε φεστιβάλ και συναυλίες.
Το οκτέτο είναι ένα φωνητικό σύνολο που αποτελείται αποκλειστικά από οκτώ τραγουδιστές χωρίς να συνοδεύεται από μουσικό όργανο. Το μουσικό σχήμα 8tetto είναι ένα a-capella οκταμελές φωνητικό σύνολο που αποτελείται από τέσσερις γυναίκες και τέσσερις άντρες και πρωτοεμφανίστηκε στα δρώμενα της Αθήνας το 2012. Από τότε έχει λάβει μέρος πολλές φορές σε φεστιβάλ και συναυλίες.
Το πάντρεμα όλων αυτών των ειδών ήταν ιδιαίτερα πετυχημένο. Τα κομμάτια ήταν μικρής διάρκειας και οι τραγουδιστές τα εκτέλεσαν με κέφι και ζωντάνια. Ενδιάμεσα, είχαν ετοιμάσει σύντομα χιουμοριστικά κειμενάκια που αναφέρονταν στην αγωνία τους για την προετοιμασία μιας συναυλίας αλλά και σε πληροφορίες για τα μέλη του οκτέτου, διατυπωμένες πάντα με αυτοσαρκασμό και χιούμορ. Ταιριαστή ήταν και η κινησιολογία τους και η εκφραστικότητά τους, χάρη στη σκηνοθετική επιμέλεια του Οδυσσέα Ιωάννου Κωνσταντίνου.
Καλοδουλεμένες φωνές
Το στοιχείο όμως που σφράγισε την επιτυχία της συναυλίας ήταν ο άψογος έλεγχος του ήχου, που μόνο με πολύ καλή προετοιμασία μπορεί να επιτευχθεί. Τα μέλη του συνόλου συνδέονται και με προσωπικούς δεσμούς, γεγονός που συντελεί στο μουσικό τους δέσιμο. Ήταν καλοκουρδισμένοι, πολύ καλά συντονισμένοι και κατάφεραν να διατηρήσουν τις ισορροπίες στις δυναμικές τους, αναδεικνύοντας νέα στοιχεία στα κομμάτια που εκτελούσαν.
Χαρακτηριστική ήταν και η καθαρότητα των μελωδικών γραμμών κάθε φωνής, καθώς και η ευρηματική και πετυχημένη χορωδιακή επεξεργασία των κομματιών.
Επικεφαλής της ομάδας φάνηκε να είναι ο ταλαντούχος Νίκος Ζιάζιαρης, που εκτελούσε από τη θέση του «χρέη μαέστρου». Παίρνοντας τόνο μόνο από τον ήχο του διαπασών καθοδηγούσε το σύνολο και ξεχώρισε με την εκφραστικότητα του προσώπου και του σώματός του. Εξαιρετικός και ως τενόρος, μαζί με τον Στρατή Στηλ, του οποίου η στεντόρεια φωνή εντυπωσίασε ιδιαίτερα. Ο Δημήτρης Αλεξούδης και ο Ηλίας Καπάνταης ήταν οι μπάσοι της ομάδας, με ιδιαίτερα ταιριαστό και στιβαρό ηχόχρωμα.
Με αγγελικές φωνές και αιθέρια εμφάνιση μέσα στα λευκά τους φορέματα εντυπωσίασαν οι γυναίκες του σχήματος. Την φωνητική τετράδα αποτελούσαν οι άλτο Σοφία Μάλαμα και Αντωνία Τζίτζικα και οι σοπράνο Πένυ Δεληγιάννη και Άννυ Φασσέα, η οποία αν και προστέθηκε πρόσφατα στο σύνολο, φάνηκε να ταιριάζει απόλυτα. Όλοι ξεχώρισαν για το κέφι τους και την καλή τους διάθεση. Φάνηκε ο επαγγελματισμός τους, η ακρίβεια στο χειρισμό της φωνής τους, ο προσεγμένος και μελετημένος ήχος και η διατήρηση των λεπτών ισορροπιών που ούτως ή άλλως χρειάζεται να υπάρχει μέσα σε κάθε οργανικό ή φωνητικό σύνολο. Χαρακτηριστική ήταν και η καθαρότητα των μελωδικών γραμμών κάθε φωνής, καθώς και η ευρηματική και πετυχημένη χορωδιακή επεξεργασία των κομματιών. Η μουσική προετοιμασία του Αλέξανδρου Φαρή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος, το οποίο είναι ιδιαίτερο δύσκολο χωρίς τη ρυθμική και μελωδική στήριξη μουσικού οργάνου.
Δραστηριότητες
Όλα τα μέλη του μουσικού συνόλου έχουν αξιόλογες μουσικές σπουδές και έχουν διακριθεί σε διάφορους διαγωνισμούς. Οι δραστηριότητες του 8tetto είναι ποικίλες. Εκτός από τις συναυλίες που πραγματοποιεί κατά καιρούς, το σύνολο συμμετέχει σε συνέδρια, δρώμενα σε εξωτερικούς χώρους και πολυκαταστήματα, ενώ έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου 2016, στα Διεθνή βραβεία World Τravel Αwards 2014, και αλλού. Από τον Μάρτιο του 2014 παρουσιάζει την παράσταση Τι τρέχει με την όπερα, μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας και τα φέρνει σε επαφή με διασκεδαστικό τρόπο με τον μαγικό κόσμο της όπερας.
* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.
Info
Πένυ Δεληγιάννη, soprano
Άννυ Φασσέα, soprano
Αντωνία Τζίτζικα, alto
Σοφία Μάλαμα, alto
Νίκος Ζιάζιαρης, tenor
Στρατής Στήλ, tenor
Ηλίας Καπάνταης, bass
Δημήτρης Αλεξούδης, bass
Μουσική προετοιμασία: Αλέξανδρος Φαρής
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Οδυσσέας Ιωάννου Κωνσταντίνου