alt

Για την εμφάνιση του Πέτρου Κλαμπάνη και του τρίο του, στο Παλαιό Χρηματιστήριο Αθηνών, στις 4 Μαΐου.

Της Χρύσας Στρογγύλη

Η μετατροπή του Παλαιού Χρηματιστηρίου στην οδό Σοφοκλέους σε χώρο συναυλιακό για το live του Πέτρου Κλαμπάνη την Πέμπτη 4 Μαΐου αποδείχθηκε ένα απόλυτα επιτυχημένο εγχείρημα. Μαζί με το τζαζ γκρουπ του από τη Νέα Υόρκη και ένα κλασικό οκτέτο εγχόρδων, ο συνθέτης και μπασίστας χάρισε στο κοινό του δυο ώρες απαράμιλλης μουσικής πανδαισίας, ερμηνεύοντας συνθέσεις του από το τελευταίο προσωπικό του άλμπουμ Chroma και από προηγούμενες δουλειές του.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης, εκτός από εξαίρετος δεξιοτέχνης του κοντραμπάσου, είναι και εμπνευσμένος συνθέτης. Η μουσική του συνδυάζει τη σύγχρονη τζαζ με παραδοσιακά ακούσματα και με τον ήχο συμφωνικών οργάνων. Ο χαρακτήρας των μουσικών συνθέσεων του Chroma επιστρατεύει μια σειρά από συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες, φαντασιώσεις και εμπειρίες, αποδίδοντας σε καθεμιά ένα χρώμα: έτσι αυτή η γκάμα χρωμάτων, που συνιστά την ιδιοσυγκρασία καθενός μας, μετατρέπεται σε μια γκάμα ηχητικών χρωματισμών που "περιγράφουν" την ενδοσκόπηση του συνθέτη. Όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, κάθε κομμάτι είναι η αφήγηση μιας ιστορίας που ταξιδεύει. Κι αυτό το κατάφερε απόλυτα με μια μουσική που σίγουρα ταξίδεψε και μάγεψε το κοινό του. Ο δίσκος Chroma ηχογραφήθηκε στο Onassis Cultural Center στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο του 2015 και περιέχει τέσσερις συνθέσεις του Πέτρου Κλαμπάνη και τρεις διασκευές.

Βλέμματα και χαμόγελα

Ο τρόπος που ήταν στημένος ο χώρος του Παλαιού Χρηματιστηρίου έδινε την εντύπωση πως ο Πέτρος Κλαμπάνης είχε καλέσει τους ακροατές του για να παρακολουθήσουν περισσότερο μια πρόβα ή ηχογράφηση της μπάντας του, παρά μια συναυλία.

Ο τρόπος που ήταν στημένος ο χώρος του Παλαιού Χρηματιστηρίου έδινε την εντύπωση πως ο Πέτρος Κλαμπάνης είχε καλέσει τους ακροατές του για να παρακολουθήσουν περισσότερο μια πρόβα ή ηχογράφηση της μπάντας του, παρά μια συναυλία. Δεν υπήρχε σκηνή, τα όργανα βρίσκονταν στημένα στο ίδιο επίπεδο με τους θεατές και οι καρέκλες του κοινού ήταν τοποθετημένες με τρόπο ημικυκλικό, ώστε να έχει κανείς την εντύπωση πως αποτελεί μέρος του μουσικού συνόλου ή μέλος μιας παρέας.

Ενδιαφέρον είχε και η διάταξη των οργάνων. Τοποθετημένα σε κυκλικό σχήμα, στο ένα νοερό ημικύκλιο ήταν τοποθετημένο το τρίο τζαζ, δηλαδή το πιάνο, το κοντραμπάσο και τα ντραμς, και στο άλλο ημικύκλιο τα οκτώ συμφωνικά έγχορδα. Έτσι, οι μουσικοί είχαν άμεση βλεμματική επαφή, ενώ με τα έγχορδα σχεδόν «πλάτη» προς τους θεατές ο ήχος τους μετριαζόταν σε σχέση με τον ήχο του πιάνου, του κοντραμπάσου και των ντραμς. Τα έγχορδα διαδραμάτιζαν δευτερεύοντα ρόλο, με πολλές «κρατημένες» νότες που αποσαφήνιζαν την αρμονία, έντονα βιμπράτο και ξεκάθαρα, κλασικά ρυθμικά σχήματα. Σχημάτισαν τον μουσικό καμβά πάνω στον οποίο ξεδίπλωσαν τις αυτοσχεδιαστικές τους αρετές, εκτός από τον Κλαμπάνη, οι δυο εξαιρετικοί μουσικοί του σχήματός του, ο Σάι Μαέστρο στο πιάνο και ο ντράμερ Τζον Χάντφιλντ. Είχαν άψογο συντονισμό, νεύρο, πάθος, ενώ το χαμόγελό τους έδειχνε ολοφάνερα την ικανοποίησή τους από τη σημαντική αυτή βραδιά.

Ηχοχρωματική ισορροπία και ώριμος ήχος

Από τη μια, οι αργές, μακρόσυρτες νότες των εγχόρδων –που ανέδιδαν σταθερότητα και γαλήνη– και από την άλλη, η ξέφρενη ρυθμική και μελωδική κινητικότητα του τζαζ συνόλου λειτούργησαν ως δυο αντίθετες συμπληρωματικές ενέργειες.

Το ηχόχρωμα των εγχόρδων ταίριαζε πολύ με τον τζαζ ήχο. Από τη μια, οι αργές, μακρόσυρτες νότες των εγχόρδων –που ανέδιδαν σταθερότητα και γαλήνη– και από την άλλη, η ξέφρενη ρυθμική και μελωδική κινητικότητα του τζαζ συνόλου λειτούργησαν ως δυο αντίθετες συμπληρωματικές ενέργειες. Απαραίτητη η συνύπαρξή τους για την εδραίωση της αρμονίας.

Η συναυλία ξεκίνησε με τρία κομμάτια από τον δίσκο Chroma. Ο ήχος ώριμος, εξωστρεφής, πρωτότυπος και με «χρωματιστές» διαθέσεις. Ο ευγενικός και γοητευτικός Κλαμπάνης, αν και φάνηκε αμήχανος όταν μιλούσε στο μικρόφωνο, αποδείχθηκε ιδιαίτερα επικοινωνιακός. Στο κομμάτι Τough decisions (are always dark green) επιδίωξε να «εκπαιδεύσει» το κοινό του να τραγουδήσει δυο απλές μελωδίες και να το καθοδηγήσει ώστε να αποτελέσει, και αυτό, μέρος της εκτέλεσης. Στη συνέχεια ο Σάι Μαέστρο παραχώρησε τη θέση του στο πιάνο στον φίλο και συμπατριώτη του Κλαμπάνη Σπύρο Μάνεση, ο οποίος παρουσίασε το έργο του Shadows.

Από το δεύτερο άλμπουμ Minor dispute ακούσαμε το Monkey business και στη συνέχεια όλοι οι μουσικοί εγκατέλειψαν τα πόστα τους αφήνοντας μόνο του τον αρχηγό της μπάντας να ερμηνεύσει ένα έργο του αργεντίνου Αριέλ Ραμίρεζ μόνο με το κοντραμπάσο. Ο Κλαμπάνης ηχογραφούσε με πεταλιέρα διαφορετικές λούπες (πιτσικάτο, χτυπήματα του κοντραμπάσου, σαν σε κρουστό, σείστρο, τρεις φωνητικές μελωδικές γραμμές) και πάνω σε αυτές τις ηχογραφήσεις πρόσθεσε έξτρα βοκαλισμούς και φυσικά τους εντυπωσιακούς αυτοσχεδιασμούς του. Αυτή ήταν μια ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς, όπου φάνηκε πόσο εκφραστικός και ευαίσθητος περφόρμερ είναι.

Τα κομμάτια του είχαν ομαλές διαβαθμίσεις, με αρχή, μέση και τέλος, με ευδιάκριτα ρυθμικά και μελωδικά σχήματα, με ξεκάθαρες κορυφώσεις.

Στη συνέχεια, οι μουσικοί επέστρεψαν στις θέσεις τους και η συναυλία ολοκληρώθηκε με το κομμάτι Minor dispute, ενώ μετά από το επίμονο χειροκρότημα του κοινού, η μπάντα ερμήνευσε το Θαλασσάκι, μια διασκευή πάνω στο γνωστό παραδοσιακό τραγούδι το οποίο περιέχεται στο δεύτερο άλμπουμ του Πέτρου Κλαμπάνη, το Minor dispute. Τα κομμάτια του είχαν ομαλές διαβαθμίσεις, με αρχή, μέση και τέλος, με ευδιάκριτα ρυθμικά και μελωδικά σχήματα, με ξεκάθαρες κορυφώσεις. Η εικαστική επιμέλεια της Ελένης Κυρμιζάκη και οι φωτισμοί της Σεμίνας Παπαλεξανδροπούλου ομόρφυναν το παραμελημένο εσωτερικό του Παλαιού Χρηματιστηρίου.

Ο Πέτρος Κλαμπάνης δηλώνει επηρεασμένος από την παραδοσιακή μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ζακύνθου, αλλά και της χώρας του εν γένει. Εγκατέλειψε τις σπουδές στο Πολυτεχνείο το 2005, σπούδασε στο Άμστερνταμ και το 2008 τον βρίσκει στο Aaron Copland School of Music της Νέας Υόρκης όπου και ολοκληρώνει τις σπουδές του στην τζαζ, την ενορχήστρωση και τον αυτοσχεδιασμό. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς εκπροσώπους της τζαζ σκηνής, ενώ τα δυο άλμπουμ του Contextual και Minor dispute παίρνουν διθυρραμβικές κριτικές. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους κοντραμπασίστες διεθνώς. Μακάρι μαζί με τους εξαίρετους μουσικούς του να έδινε περισσότερες συναυλίες στην Ελλάδα.

* Η ΧΡΥΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ είναι μουσικός και εκπαιδευτικός.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...
Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Οι Soundwalk Collective με την Patti Smith για δυο εμφανίσεις στη Στέγη – ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη ζωή

Η θρυλική ποιήτρια της νεοϋορκέζικης punk rock Patti Smith προσγειώνεται στη Στέγη στις 14 & 15 Μαρτίου, για να συμμετάσχει στα ηχοτοπία του πρότζεκτ “Correspondences” της Soundwalk Collective, σε ένα διήμερο γεμάτο εικόνες και ήχους από τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Επιμέλεια: Book Press ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

«Ανορθογραφίες επιμελητών» – Μια επιστολή του Διονύση Χαριτόπουλου

Λάβαμε από τον Διονύση Χαριτόπουλο την παρακάτω επιστολή, σχετικά με την επιλογή κριτικών κειμένων του Κωστή Παπαγιώργη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη με τον τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης: Τα βιβλία των άλλων 1, Έλληνες συγγραφείς», το 2020. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Τι διαβάζουμε τώρα; 21 καλά βιβλία λογοτεχνίας που βγήκαν πρόσφατα

Επιλέξαμε 21 βιβλία ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Κώστας Αγοραστός

Οι πρώτοι μήνες του 2024 έχουν φέρει πολλά και καλά βιβλία πεζογραφίας. Κι αν ο μέσος αναγνώστης βρίσκεται στην καλύτερη περίπτωση σε σύγχυση, στη χειρότερη σε άγχ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ