medousa-maria-grigoriadi-360

Της Τόνιας Μάκρα

Με μια ομαδική έκθεση εικαστικών έργων τέχνης, που στήθηκε εξαιρετικά ώστε να αναδεικνύεται η υψηλή τους καλλιτεχνική αξία, η Γκαλερί ΜΕΔΟΥΣΑ της Μαρίας Δημητριάδη γιορτάζει τα 35 χρόνια λειτουργίας της. Μια επέτειος που σημαίνει πολλά για την ίδια την ιστορία των ελληνικών γκαλερί. Αφού η ΜΕΔΟΥΣΑ κινήθηκε πάντα βάσει σταθερών αρχών, είναι ένας χώρος όπου έχει εκθέσει το enfant gâtée της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και επί της ουσίας ανήκει στις ελάχιστες αίθουσες τέχνης που διατήρησε ακλόνητη πορεία χωρίς ποτέ να φλερτάρει με εμπορικές και χλιδάτες χονδροκοπιές.

Αντίθετα, κράτησε ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη της ποιότητας και της υψηλής αισθητικής. Η Μαρία Δημητριάδη, η «ψυχή» της Γκαλερί δεν έκανε ποτέ εκπτώσεις στην επιλογή των συνεργατών και επί δεκαετίες διαλέγει με το σταγονόμετρο αποκλειστικά και μόνον καλλιτέχνες με όραμα και με έργο που εμπεριέχει τη μοναδικότητα και πρωτοποριακά στοιχεία. Κρατώντας έτσι «σταθερή πορεία μέσα στην κινούμενη άμμο του αθηναϊκού κέντρου» σύμφωνα με την Επιμελήτρια της έκθεσης, τεχνοκριτικό Έφη Ανδρεάδη. Μπορεί όλα αυτά μαζί να μοιάζουν ιδανικά. Είναι όμως η αλήθεια και την γνωρίζουν όλοι όσοι συμπορευτήκανε όπως εγώ τις δύο τελευταίες δεκαετίες με το εικαστικό μας γίγνεσθαι. Άλλωστε αυτές οι εξαιρέσεις που ευτυχώς υπάρχουν ισορροπούν τις τάσεις της ευκολίας στο χώρο της τέχνης -τον μιμητισμό, την τυποποίηση, την εμπορευματοποίηση- και προάγουν τον πολιτισμό.

medousa-spentza-mariaΗ Μαρία Δημητριάδη γνώριζε από πολύ μικρή τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει. Η ίδια αποδίδει την κλίση της στην τέχνη στο φιλότεχνο και καλλιτεχνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγάλωσε (αναπόσπαστο μέρος του οποίου υπήρξε η θεία της, ζωγράφος Μαρία Σπέντζα). Πριν ακόμα τα είκοσί της χρόνια άνοιξε λοιπόν την πρώτη της γκαλερί "το Μεδουσάκι", όπως η ίδια την αποκαλεί, στο Παγκράτι και λίγο αργότερα την μετέφερε στο Κολωνάκι. Από τις πρώτες της εκθέσεις ήτανε το έργο του Αλέξη Ακριθάκη. Όχι μόνον λοιπόν ήξερε τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει αλλά γνώριζε και με ποιους καλλιτέχνες άξιζε να συνεργαστεί. Ακολούθησε η συνεργασία της με τον γλύπτη Τάκις και στη συνέχεια οι άπειρες εκθέσεις ανάμεσα στις οποίες ήτανε και σημαντικών καλλιτεχνών της διασποράς όπως ο Κ. Κουλεντιανός, ο Μάριος Πράσινος κ.ά., καθώς και δημιουργών της νέας γενιάς με ανοιχτούς ορίζοντες σε άλλους προβληματισμούς, υλικά και τεχνικές. Ποτέ δεν συνέδεσε τον χώρο της με συγκεκριμένη τεχνοτροπία ή ρεύματα. Αντίθετα, προωθούσε καλλιτέχνες ανεξάρτητους που πασχίζανε να υλοποιήσουν τα οράματά τους έχοντας σαν πυξίδα την αυθεντικότητα, την εσωτερικότητα και την αναζήτηση προσωπικού ύφους. Η Γκαλερ,ί από το τέλος της δεκαετίας του '70 παραμένει στον ίδιο χώρο της οδού Ξενοκράτους, που εν πολλοίς έχει διατηρήσει τον ήσυχο αστικό χαρακτήρα της. Βέβαια, η διαμόρφωση του χώρου άλλαξε κάποιες φορές και σήμερα χάρη στην διακριτή αισθητική του, αποτελεί έναν καλλιτεχνικό τόπο που χαίρεται κανείς να μπαίνει.

Εδώ πραγματοποιείται λοιπόν το δεύτερο μέρος της Αναδρομής στην ιστορία της Γκαλερί με έργα καλλιτεχνών όπως είναι οι: Γ. Ζογγολόπουλος, Τόνια Νικολαϊδου, Τάκις, Μάριος Πράσινος, Γιώργος Γυπαράκης, Αλέξης Ακριθάκης, Μαρία Γρηγοριάδη (βλ. κεντρική εικονογράφηση), Θανάσης Τσίγκος, Πάνος Ραϋμόνδος, Γιώργος Λαζόγκας, Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Δημητριάδης, Μαριάννα Στραπατσάκη, Παναγιώτης Λιναρδάκης, Νάκης Ταστσιόγλου, Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Γιάννης Τζερμιάς, Ειρήνη Απέργη, Harold Stevenson, Βασιλική Τσεκούρα, Αμαλία Παπαφιλίππου, Λίνα Μπέμπη, Μαρία Σπέντζα, Μαρία Δάρα, Anton,Ιουλία Βεντίκου, Τάσος Μαντζαβίνος, Κώστας Κουλεντιανός, Μίλτος Μιχαηλίδης, Βούλα Μασούρα, Κώστας Κουλεντιανός.

Έργα δοκιμασμένα στο χρόνο

medousa-takisΤο μεγάλο ενδιαφέρον της έκθεσης είναι ότι όλοι οι καλλιτέχνες είναι καταξιωμένοι – ορισμένοι μάλιστα ανήκουν στους ογκόλιθους της ελληνικής τέχνης. Και το κυριότερο τα έργα που εκτίθενται έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο – κι έχουν αποδειχθεί άφθαρτα. Μου άρεσαν όλα και με δυσκολία μπορώ να ξεχωρίσω αυτά που θαύμασα περισσότερο. Αρκετά σίγουρα μου θύμισαν την πρώτη γνωριμία μου με το έργο των καλλιτεχνών. Ο πίνακας που λάτρεψα ήτανε του Μάριου Πράσινου που έκανε όλη του την καριέρα στην Γαλλία∙ πρόκειται για εξαιρετικό έργο. Μου αρέσανε πολύ οι συνθέσεις από πέτρες του Κώστα Ιωαννίδη, δουλειά που δεν ήξερα, καθώς και τα σχέδια με μελάνι του Γιάννη Δημητράκη που η Γκαλερί μου τον γνώρισε και συνεχίζω να τον αγαπώ σαν καλλιτέχνη. Η ΜΕΔΟΥΣΑ μου γνώρισε επίσης, σε μια εντυπωσιακή έκθεση τα ξύλινα γλυπτά του Πάνου Ρεϋμόνδου, όπως και την Αμαλία Παπαφιλίππου. Θυμάμαι πάντως σαν να ήτανε τώρα, μια από τις πρώτες της εικαστιές εγκαταστάσεις στον μεταμορφωμένο χώρο της Γκαλερί που συνέβαλε καθοριστικά στην καταξίωσή της στην συνείδηση των φιλότεχνων. Αναβιώνω επίσης το θαυμασμό μου για τους πίνακες του Τάσου Μαντζαβίνου στην ωραία ατομική έκθεση που είχε παρουσιάσει εδώ. Ο Anton που ζει στο Παρίσι υπήρξε στην πρώτη του παρουσίαση στην Γκαλερί επίσης μια έκπληξη για μένα ενώ το έργο που σήμερα εκτίθεται ανήκει στις ωραιότερες δημιουργίες του. Το αέρινο γλυπτό του Νάκη Ταστισιόγλου με παραπέμπει επίσης σε έκθεσή του με εντυπωσιακές εγκαταστάσεις από πλεξιγκλάς, σίδερο και φως καθώς και σε μια εξαιρετικής αισθητικής σκάλα στο εσωτερικό χώρο γραφείου που είχαμε φωτογραφήσει για περιοδικό ποικίλης ύλης. Έτσι βήμα το βήμα, έργο το έργο κάνω κι εγώ την προσωπική μου αναδρομή στην μακροχρόνια σχέση μου με την γκαλερί, τις εκθέσεις που φιλοξένησε και τους εικαστικούς που μας γνώρισε με τελευταίο παράδειγμα τον Μίλτο Μιχαηλίδη - γιο του επίσης σημαντικού ζωγράφου, Γιάννη Μιχαηλίδη, συνεργάτη της ιστορικής γκαλερί, Νέες Μορφές.

marios-prassinosΠροσωπική συλλογή

Τα έργα (επιτοίχια, πίνακες, γλυπτά) συγκαταλέγονται σε αυτά που η Μαρία Δημητριάδη διάλεγε και κρατούσε στην προσωπική της συλλογή όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για καλλιτέχνες «με διαφορετική ιδιοσυγκρασία, άλλες ιδέες, εσωτερικές παρορμήσεις, ανησυχίες και ανασφάλειες», σύμφωνα με την Έφη Ανδρεάδη. Κάποιοι δεν βρίσκονται στη ζωή (όπως ο γλυκύτατος Γιώργος Ζογγολόπουλος), άλλοι δεν συνεργάζονται πλέον με την Γκαλερί και σίγουρα για όλους είναι αδύνατον να βρούμε μια κοινή συνισταμένη στο ύφος τους ή τις αναζητήσεις τους. Αυτό που φαίνεται να τους συνδέει είναι ότι πρόκειται για καλλιτέχνες καταξιωμένους για τη δουλειά τους και όχι για τον θόρυβο γύρω από το όνομά τους, οι οποίοι διαθέτουν μια μοναδικότητα – ένδειξη εσωτερικότητας και ενδοσκόπησης, δεν μιμήθηκαν μόδες αλλά όρισαν δική τους πορεία και εξελίχθηκαν χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα του έργου τους.

Η Έφη Ανδρεάδη όμως τα εξηγεί πολύ καλύτερα:

«Έξω από τις διαφορές τους οι καλλιτέχνες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο προσπαθούν η ενέργεια που θα εξασφαλίσει την επιθυμητή δημιουργική ένταση στο έργο τους, να μην εκμεταλλευθεί τις μεγάλες ανατροπές, να μην ενδώσει στον ακραίο ερεθισμό της έκπληξης ή του εντυπωσιασμού. Αν ορισμένες φορές χρησιμοποιούν την παντοδύναμη έλξη του παραλόγου, αυτό γίνεται μ' έναν εμβαθυντικό τρόπο και μια όσο το δυνατόν απλούστευση των εικαστικών μέσων. Φυσικά υπάρχει σε όλους η αιώνια ανάγκη να κάνουν έργο μοναδικό, αλλά η στάση τους χαρακτηρίζεται από μιαν συνεχή περίσκεψη πάνω στις ουσιαστικές δυνατότητες των μέσων και των τρόπων που διάλεξαν να εκφραστούν (...), η αίσθηση που κυριαρχεί σε αυτό το σύνολο των έργων που μας περιβάλλει είναι η ξεκάθαρη κι αρμονική σχέση ή σύμπτωση ανάμεσα στα οράματα των καλλιτεχνών και το γύρω τους κόσμο».

 

medousa-photoSumming up
Αναδρομή (1979-2013)
Διάρκεια: 14 Νοεμβρίου 2013 –18 Ιανουαρίου 2014
Επιμέλεια έκθεσης: Έφη Ανδρεάδη, τεχνοκριτικός
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12:00 – 21:00 και Σάββατο 11:00 – 16:00
Τόπος: Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης, Ξενοκράτους 7, 10675, Κολωνάκι, τηλ. 2107244552

 

 

  

 

 

   

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LETTERDOM: Έκθεση του Πάρι Κούτσικου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα – Η πανδαισία των γραμμάτων

LETTERDOM: Έκθεση του Πάρι Κούτσικου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα – Η πανδαισία των γραμμάτων

Η έκθεση LETTERDOM του Πάρι Κούτσικου [parisko] εγκανιάζεται την Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. «Η εικαστική ενότητα LETTERDOM γίνεται μια ποιητική σύνοψη της ιστορίας της τέχνης από τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας, ένα είδος μουσείου που στεγάζει τις δυναμικές σχέσεις του υπαρκτού μ...

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C με «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Onassis Channel

Ο Γιάννης Αγγελάκας και οι 100°C με «Ηλεκτρική Καρέκλα» στο Onassis Channel

Η τέταρτη σεζόν του STAGES A/LIVE ξεκίνησε με μια μεγάλη γιορτή. O πιο επιδραστικός καλλιτέχνης της ελληνικής ροκ σκηνής, ο Γιάννης Αγγελάκας, παρουσιάζει την «Ηλεκτρική Καρέκλα», μαζί με τους 100°C, το πολυφωνικό σχήμα Διώνη και ένα τρίο εγχόρδων, στο πλαίσιο των Rockwave Nights 2024. Από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, στ...

Δεκαήμερο με Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο

Δεκαήμερο με Τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο

Για δέκα ημέρες, από τις 10 μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, η τζαζ πρωταγωνιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη

Η τζαζ έχει και φέτος την τιμητική της στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για τέταρτη συνεχή χρονιά, από τις 10 έ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βερενίκη» του Ρακίνα, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, σε σκηνοθεσία Ρομέο Καστελούτσι (κριτική) − Τα δεινά του ατελέσφορου έρωτα

«Βερενίκη» του Ρακίνα, με την Ιζαμπέλ Ιπέρ, σε σκηνοθεσία Ρομέο Καστελούτσι (κριτική) − Τα δεινά του ατελέσφορου έρωτα

Για την παράσταση «Βερενίκη» του Ρακίνα, σε σκηνοθεσία Ρομέο Καστελούτσι (Romeo Castellucci), με την Ιζαμπέλ Ιπέρ. Στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...

«Θάνατος στη Ρώμη» του Βόλφγκανγκ Κέπεν (κριτική) – Η κληρονομιά του ναζισμού στη μεταπολεμική Ευρώπη

«Θάνατος στη Ρώμη» του Βόλφγκανγκ Κέπεν (κριτική) – Η κληρονομιά του ναζισμού στη μεταπολεμική Ευρώπη

Για το μυθιστόρημα του Βόλφγκανγκ Κέπεν (Wolfgang Koeppen) «Θάνατος στη Ρώμη», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική, σε μετάφραση Βασίλη Τσαλή. 

Γράφει ο Φώτης Καραμπεσίνης 

Η μεταπολεμική γερμανόφωνη λογο...

«Βίος και Πολιτεία»: Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και κλασικών σπουδών Άγγελος Χανιώτης έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και κλασικών σπουδών Άγγελος Χανιώτης έρχεται στο Υπόγειο

Στο 72ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συζητά με τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Institute for Advanced Study στο Πρίνστον με αφορμή το βιβλίο του «Η εποχή των Κατακτήσεων. Ο ελληνικός κόσμ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

«Η σονάτα των αθέατων πουλιών» του Σπύρου Πετρουλάκη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το νέο μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη «Η σονάτα των αθέατων πουλιών», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μίνωας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Είστε έτοιμος να ξεκινήσουμε;»
«Μάλιστα, εί...

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

«Λάθος κεφάλι» της Λίνας Ρόκου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Λίνας Ρόκου «Λάθος κεφάλι», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νήσος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Θα σου πω για τη γέννησή μου, κι ας μην τη θυμάμαι. Από τις λίγες φωτογραφίε...

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«...άμμος» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αφήγημα του Μιχάλη Μακρόπουλου «...άμμος», το οποίο κυκλοφορεί στις 24 Μαρτίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Φυσοῦσε καὶ φυσοῦσε ἔπειτα ὁ βοριάς. Ἦταν λὲς καὶ ὁ κόσμος ἄφηνε ἐπιτέλους νὰ βγεῖ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης: Τρία σημαντικά έργα ποίησης και ποιητικής

Τρία βιβλία εντελώς ανόμοια μεταξύ τους μας καλούν να σταθούμε, να διαβάσουμε και να στοχαστούμε την ποίηση και την ποιητική της. Τεντ Χιουζ, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αργύρης Χιόνης.

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Στην καρδιά του Τρόμου: 12 βιβλία που αλλάζουν την αντίληψή μας για το είδος

Φαντάσματα, εκκλησίες όπου δοξάζεται το κακό, βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας, αλλόκοτα και περίεργα συναντάμε σε μυθιστορήματα, νουβέλες και συλλογές ιστοριών που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Παντού κυριαρχεί το στοιχείο του τρόμου. Κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την ταινία «The Witch» (2015) του Ρόμπερτ Έγκερς.

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Τι διαβάζουμε τώρα; 5 σημαντικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που μόλις κυκλοφόρησαν

Πέντε σύγχρονα-κλασικά έργα μεταφρασμένης πεζογραφίας που κυκλοφόρησαν προσφάτως στη γλώσσα μας σε προσεγμένες μεταφράσεις. Τρία μυθιστορήματα, μία συλλογή από νουβέλες και ένα εξέχον έργο της «φυσιογραφικής γραμματείας» κοσμούν εδώ και λίγες μέρες τις προθήκες των βιβλιοπωλείων.

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

12 Δεκεμβρίου 2024 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2024

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα: Εκατό καλά λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν το 2024 από τα πολλά περισσότερα που έπεσαν στα χέρια μας, με τη μεταφρασμένη πεζογρα

ΦΑΚΕΛΟΙ