atla4

Της Εύης Λαμπροπούλου

Η εικαστικός Αγκούστα Άτλα έχει πετύχει αυτό για το οποίο ξεκίνησε να έρθει στην Ελλάδα: να εξελιχτεί στο χρώμα και στην θηλυκότητα.

Μέσα στο αυτοκίνητο, άγρια μποτιλιαρισμένη στη Σταδίου, δεν τσαντίζεσαι διότι στο ραδιόφωνο ο Μαραβέγιας τραγουδάει «Φίλα με ακόμα» και γουστάρεις αυτήν την μουσική που σε ζεσταίνει, ουρλιάζεις μαζί με τον τραγουδιστή, και σκέφτεσαι ότι αυτό το τραγούδι ταιριάζει εκεί που πας, στην περφόρμανς «Sexualities».

Θέμα της, η προσμονή: ευχή μαζί με αγωνία να σου συμβούν θαυμαστά πράγματα, όπως αγάπη, φιλία, τραγούδια, χάδια, φιλιά, συγκίνηση στο άκουσμα ενός σκοπού ή στη θέαση ενός ανθρώπου, να σου συμβεί η ζωή δηλαδή. Φίλα με ακόμα, φίλα με στον αιώνα τον άπαντα, μόνο μη μ’ αφήνεις αφίλητη, ούτε αχόρευτη, ούτε αμίλητη, κι αναφέρομαι σε γυναίκες διότι η περφόρμανς είναι για την ματιά των γυναικών, διότι κι αυτές καυλώνουν, με την καλή έννοια, χα, ποια είναι η καλή έννοια, η γενικότερη λίμπιντο για να κάνεις ό,τι κάνεις στη ζωή, πίνακες, φιλιά, βιβλία, τραγούδια, παστίτσιο, περφόρμανς με θέμα την προσμονή. Αν συνεχιστεί το μποτιλιάρισμα θα την χάσεις την περφόρμανς της φίλης σου. Τί φίλης δηλαδή, μια μέρα την ξέρεις. Οχτώ ώρες έχετε περάσει μαζί. Έτσι σου συμβαίνει πια με τους ανθρώπους, τους αγαπάς επιτόπου ή δεν. Αυτό είναι καλό διότι έχεις παραασχοληθεί με ανθρώπους που δεn μπορούσες ν’ αγαπήσεις. Πάντως δεν τους μισείς. Δεν μισείς ούτε εκείνον που σε συκοφαντεί συστηματικά όπως σου υποσχέθηκε, κάτι δεν πάει καλά με σένα, κάτι με τον χοντροειδή εγκέφαλο που εκλαμβάνει τον έλεγχο ως αγάπη, επαναλαμβάνω, ως αγάπη. Για να δούμε, τι έχει να πει γι’ αυτό η Αγκούστα Άτλα. Ξέρει από fucked up SEXUALITIES, πώς νομίζεις ότι φτιάχνονται οι καλλιτέχνες; Γι’ αυτό βάζει τους ανθρώπους σε μια καρέκλα δίπλα στον ωκεανό, να αναρωτιούνται αν θα βουτήξουν μέσα επιτέλους, εκεί όπου θα τους αποκαλυφθούν τα θαύματα του υποσυνείδητου. Τι δεν κατάλαβες; Είναι σαν τα όνειρά σου, που θες κολασμένα να βουτήξεις στη θάλασσα αλλά είναι γεμάτη τρομακτικά γιγάντια καλαμάρια. 

H περφόρμανς έχει απ’ όλα: μια κοπέλα που τραγουδάει ρεμπέτικο (ελληνικότητα) καλτσοδέτες (σεξ), ράψιμο (κάποια υφαίνει τη μοίρα της), νερό στα μούτρα, ψάρια - από κει καταλαβαίνεις ότι είμαστε στη θάλασσα. Η γυναίκα τα θέλει όλα: τα σεμέν, τα μωρά, τους κορσέδες και τους πολλαπλούς οργασμούς. Ζει για την αγάπη. Κι όλα τα άλλα είναι περιφερειακά. Τα ψάρια κυλάνε, δένονται με σκοινιά, πνίγονται. Η ηθοποιός Πολυξένη είναι εκφραστική και μεταμορφώνει το εγώ της σε κάτι άλλο, έντονο, άγριο, σέξι - σε τι; Πάντως μια κοπέλα φρικάρει και θέλει να φύγει - επιτυχία, σκέφτομαι, όταν ενοχλείς τον άλλον με έναν βαθύ τρόπο χωρίς να μοστράρεις σφαχτά ή κανένα μουνί γκροπλάν είναι επιτυχία, σημαίνει ότι ενόχλησες μέσα του κάτι βαθιά που δεν αντέχει να δει. έχει ίσως παλιότερες δυσλειτουργικές σχέσεις. Μπορείς όμως να κολυμπήσεις μέσα στο συλλογικό ασυνείδητο, στη θάλασσα, αν δε φοβάσαι δηλαδή τα ψάρια. Και συνήθως τα φοβάσαι. Λοιπόν, στο διάολο το παγκόσμιο συλλογικό ασυνείδητο που καταδικάζει τις γυναίκες σε έλλειψη χαράς, σε σκατοσχέσεις, σε φόβο για το σεξ. Ζήτω η κολέκτιβ γυναικεία λίμπιντο. Με την καλή έννοια. Αυτό που φρέναρε την τέχνη και την σεξουαλικότητα ήταν βασικά ο χριστιανισμός. Οι Agent Provocateur και η Αυγούστα Άτλας, προσπαθούν να ανατρέψουν αυτό το γεγονός. Η παράσταση ξεχύνει συναισθηματικό ρεαλισμό: ειλικρίνεια. Προσδοκία. Αγάπη. Πότε γίνεσαι γυναίκα; Όταν ξεπερνάς το κοριτσάκι που είσαι, που φοβάται, που διστάζει και διεκδικείς την ευτυχία.

Είχε και μια ελληνικότητα η περφόρμανς, όχι τύπου φολκλόρ - θάλασσα, μεσογειακά ψαράκια, ρεμπέτικο. «Δε μπορώ πια να δω την ελληνικότητα στη δουλειά μου, δεν τη βλέπω καν», λέει. «Αν δε μπορείς να δεις την ελληνικότητα, μετατρέπεσαι σε ελληνίδα», λέω και γελάμε υστερικά, διότι η Αγκούστα είναι τέρμα Δανέζα φυσιογνωμικά και ιδιοσυγκρασιακά, ερωτευμένη με την Ελλάδα όμως…

atlaΚαταλήγουμε να τρώμε τα ψάρια της παράστασης, τα performance fish, σε μια Αθηναϊκή βεράντα, κάτω από ένα θεατρικά απλωμένο βρακί που εκκρεμεί πάνω από τα κεφάλια μας∙ θέλω να πω, εδώ δε μιλάμε για σαρδέλες, δε μιλάμε για τσιπούρες: μιλάμε για performance fish. Για ψάρια που τσούλησαν σε ζωηρό θηλυκό σώμα, την έχουν ζήσει τη ζωή τους, τα μεγαλύτερα από αυτά τουλάχιστον, τα μικρά δεν ξέρω. Το ψάρι είναι σύμβολο υποσυνείδητου, ευγένειας, αιδοίου, αγάπης για μικρά πράγματα, όπως τα μωρά – είναι τόσο απλό: η Αγκούστα θέλει να γίνει μητέρα. Αλλά τα ψάρια τα τρώμε. Υπάρχει ένα στοιχείο θυσίας εδώ: κάτι πεθαίνει για να μας ταΐσει. Οι μητέρες κάνουν ακριβώς αυτό, σκέφτομαι. Γεννάνε, φροντίζουν και καμιά φορά τρώνε τα παιδιά τους.

Τηγανίζουμε και τρώμε τα μπαρμπούνια κι αυτό είναι σαν επέκταση της περφόρμανς, διότι, όπως το βλέπω εγώ, Αγκούστα, είναι σαν να τρώμε τους φόβους μας, εκείνα τα καλαμάρια που έλεγα. Κι αν καταβροχθίσουμε τα performance fish, ίσως οι γυναίκες πάψουμε να είμαστε performance women, κατάλληλες μόνο για παραστάσεις και ρόλους. Και γίνουμε σκέτες women.

* Η περφόρμανς SEXUALITIES που παρουσιάστηκε στη γκαλερί Μελάνυθρος, θα παρουσιαστεί ξανά, βελτιωμένη, εμπλουτισμένη, το 2013 στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

Η Εύη Λαμπροπούλου είναι συγγραφέας. Το τελευταίο της βιβλίο "Όλα τα μήλα" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

Ο Nick Cave στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead

1, 2 και 3 Ιουνίου ο Nick Cave θα βρεθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με τον Colin Greenwood των Radiohead.

Επιμέλεια: Book Press

Η Στέγη ανοίγει για πρώτη φορά την αγκαλιά της στον αξεπέραστο Nick Cave, ο οποίος επιστρέφει...

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Η ειρηνική «επέλαση των Βαλκυριών» του Ρίχαρντ Βάγκνερ στη Λυρική Σκηνή

Στις 10 Μαρτίου και για πέντε ακόμη παραστάσεις ανεβαίνει στην  Εθνική Λυρική Σκηνή η εμβληματική «Βαλκυρία» του Ρίχαρντ Βάγκνερ σε σκηνοθεσία του Τζων Φούλτζειμς και συμπαραγωγή με την Βασιλική Όπερα της Δανίας. Κενρική εικόνα: © Eθνική Λυρική Σκηνή. 

Γράφει η Έλενα Χουζούρη...

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου συναντά τον Φερνάντο Πεσσόα και τα πορτογαλικά fados

Η Αλίκη Καγιαλόγλου, σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη, για μια μόνο παράσταση το Σάββατο 6 Απριλίου: «Η θαλασσινή ωδή του Fernando Pessoa και τα fados της εφηβείας μου» στη Θεατρική Σκηνή Δήμου Αβδελιώδη – Studio new star art cinema [Σταυροπούλου 33, Αθήνα].

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Τo «100 χρόνια μοναξιά» του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες έγινε σειρά

Η πλατφόρμα έδωσε στη δημοσιότητα το teaser trailer του σίριαλ 16 επεισοδίων που προσπαθεί να οπτικοποιήσει το εμβληματικό μυθιστόρημα «100 χρόνια μοναξιά» του νομπελίστα Κολομβιανού συγγραφέα. Κεντρική εικόνα: © Netflix. 

Επιμέλεια: Book Press

...
Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Η Άννα Κοκκίνου διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεωργίου Βιζυηνού

Την Κυριακή 28 Απριλίου στις 20:00 στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ανάγνωση της επιτυχημένης σειράς «Παραβάσεις / Αναγνώσεις», του θεατρικού αναλόγιου που επιμελείται η σκηνοθέτης Σύλβια Λιούλιου. Αυτή τη φορά, η Άννα Κοκκίνου συνεργάζεται με τον Νίκο Βελιώτη και διαβάζει τον «Μοσκώβ-Σελήμ» τ...

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Μια βραδιά για τον Νίκο Γκάτσο στην Καλαμάτα

Καλεσμένοι στη βραδιά μιλούν για το έργο του κορυφαίου στιχουργού, ενώ θα ακουστούν και τραγούδια σε ποίηση Νίκου Γκάτσου με τη Μαρία Κρασοπούλου και τον Νικόλα Παλαιολόγο.

Επιμέλεια: Book Press

Ο Δήμος Καλαμάτας και ο Τομέας Λόγου και Γραμμάτων της Κ.Ε. «ΦΑΡΙΣ», διοργανώνουν...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

«Μαργαρίτα Ιορδανίδη» του Μιχάλη Μακρόπουλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Μιχάλη Μακρόπουλου «Μαργαρίτα Ιορδανίδη», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου από τις εκδόσεις Κίχλη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Εἶχαν πιάσει γιὰ τὰ καλὰ οἱ ζέστες, καὶ τὴν ἑπόμενη Κυριακὴ κανόνισαν ν...

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

«Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» του Αντρές Μοντέρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Αντρές Μοντέρο [Andrés Montero] «Ο θάνατος έρχεται στάζοντας βροχή» (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου), το οποίο κυκλοφορεί στις 17 Απριλίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Η μονομαχ...

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

«Σχολείο για την αγάπη» της Ολίβια Μάνινγκ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ολίβια Μάνινγκ [Olivia Manning] «Σχολείο για την αγάπη» (μτφρ. Φωτεινή Πίπη), το οποίο κυκλοφορεί στις 23 Απριλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Όταν έφτασαν στην κορυφή του λό...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Δεν είναι «έγκλημα πάθους» είναι γυναικοκτονία: 5 μελέτες για την έμφυλη βία

Πέντε μελέτες αναδεικνύουν τις νομικές και κοινωνικές διαστάσεις των γυναικοκτονιών και συμβάλλουν στην κατανόηση των αιτίων που προκαλούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Επειδή οι γυναικτοκτονίες δεν είναι «εγκλήματα πάθους» αλλά ανθρωποκτονίες με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Γράφει η Φανή Χ...

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνες, βιογραφίες, λογοτεχνία: Οι εκδόσεις Ροπή μέσα από 5 βιβλία τους

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, οι εκδόσεις Ροπή επιδιώκουν μέσω των βιβλίων τους την αλληλεπίδραση των θετικών επιστημών με άλλα γνωστικά πεδία, δίχως διάθεση να απευθύνονται μόνο σε ειδικούς και «γνώστες». 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Aπό τον Γκάμπορ Μάτε έως τον Όσσο: 5 βιβλία για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή

Πέντε βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα μάς δείχνουν τον δρόμο για μια πιο υγιή και ισορροπημένη ζωή, μέσα από δεδομένα που προέκυψαν από σημαντικές επιστημονικές έρευνες των τελευταίων ετών και από πολύτιμα αποστάγματα πνευματικής εμβάθυνσης. 

Γράφει η Ελεάνα Κολοβού 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ