atla4

Της Εύης Λαμπροπούλου

Η εικαστικός Αγκούστα Άτλα έχει πετύχει αυτό για το οποίο ξεκίνησε να έρθει στην Ελλάδα: να εξελιχτεί στο χρώμα και στην θηλυκότητα.

Μέσα στο αυτοκίνητο, άγρια μποτιλιαρισμένη στη Σταδίου, δεν τσαντίζεσαι διότι στο ραδιόφωνο ο Μαραβέγιας τραγουδάει «Φίλα με ακόμα» και γουστάρεις αυτήν την μουσική που σε ζεσταίνει, ουρλιάζεις μαζί με τον τραγουδιστή, και σκέφτεσαι ότι αυτό το τραγούδι ταιριάζει εκεί που πας, στην περφόρμανς «Sexualities».

Θέμα της, η προσμονή: ευχή μαζί με αγωνία να σου συμβούν θαυμαστά πράγματα, όπως αγάπη, φιλία, τραγούδια, χάδια, φιλιά, συγκίνηση στο άκουσμα ενός σκοπού ή στη θέαση ενός ανθρώπου, να σου συμβεί η ζωή δηλαδή. Φίλα με ακόμα, φίλα με στον αιώνα τον άπαντα, μόνο μη μ’ αφήνεις αφίλητη, ούτε αχόρευτη, ούτε αμίλητη, κι αναφέρομαι σε γυναίκες διότι η περφόρμανς είναι για την ματιά των γυναικών, διότι κι αυτές καυλώνουν, με την καλή έννοια, χα, ποια είναι η καλή έννοια, η γενικότερη λίμπιντο για να κάνεις ό,τι κάνεις στη ζωή, πίνακες, φιλιά, βιβλία, τραγούδια, παστίτσιο, περφόρμανς με θέμα την προσμονή. Αν συνεχιστεί το μποτιλιάρισμα θα την χάσεις την περφόρμανς της φίλης σου. Τί φίλης δηλαδή, μια μέρα την ξέρεις. Οχτώ ώρες έχετε περάσει μαζί. Έτσι σου συμβαίνει πια με τους ανθρώπους, τους αγαπάς επιτόπου ή δεν. Αυτό είναι καλό διότι έχεις παραασχοληθεί με ανθρώπους που δεn μπορούσες ν’ αγαπήσεις. Πάντως δεν τους μισείς. Δεν μισείς ούτε εκείνον που σε συκοφαντεί συστηματικά όπως σου υποσχέθηκε, κάτι δεν πάει καλά με σένα, κάτι με τον χοντροειδή εγκέφαλο που εκλαμβάνει τον έλεγχο ως αγάπη, επαναλαμβάνω, ως αγάπη. Για να δούμε, τι έχει να πει γι’ αυτό η Αγκούστα Άτλα. Ξέρει από fucked up SEXUALITIES, πώς νομίζεις ότι φτιάχνονται οι καλλιτέχνες; Γι’ αυτό βάζει τους ανθρώπους σε μια καρέκλα δίπλα στον ωκεανό, να αναρωτιούνται αν θα βουτήξουν μέσα επιτέλους, εκεί όπου θα τους αποκαλυφθούν τα θαύματα του υποσυνείδητου. Τι δεν κατάλαβες; Είναι σαν τα όνειρά σου, που θες κολασμένα να βουτήξεις στη θάλασσα αλλά είναι γεμάτη τρομακτικά γιγάντια καλαμάρια. 

H περφόρμανς έχει απ’ όλα: μια κοπέλα που τραγουδάει ρεμπέτικο (ελληνικότητα) καλτσοδέτες (σεξ), ράψιμο (κάποια υφαίνει τη μοίρα της), νερό στα μούτρα, ψάρια - από κει καταλαβαίνεις ότι είμαστε στη θάλασσα. Η γυναίκα τα θέλει όλα: τα σεμέν, τα μωρά, τους κορσέδες και τους πολλαπλούς οργασμούς. Ζει για την αγάπη. Κι όλα τα άλλα είναι περιφερειακά. Τα ψάρια κυλάνε, δένονται με σκοινιά, πνίγονται. Η ηθοποιός Πολυξένη είναι εκφραστική και μεταμορφώνει το εγώ της σε κάτι άλλο, έντονο, άγριο, σέξι - σε τι; Πάντως μια κοπέλα φρικάρει και θέλει να φύγει - επιτυχία, σκέφτομαι, όταν ενοχλείς τον άλλον με έναν βαθύ τρόπο χωρίς να μοστράρεις σφαχτά ή κανένα μουνί γκροπλάν είναι επιτυχία, σημαίνει ότι ενόχλησες μέσα του κάτι βαθιά που δεν αντέχει να δει. έχει ίσως παλιότερες δυσλειτουργικές σχέσεις. Μπορείς όμως να κολυμπήσεις μέσα στο συλλογικό ασυνείδητο, στη θάλασσα, αν δε φοβάσαι δηλαδή τα ψάρια. Και συνήθως τα φοβάσαι. Λοιπόν, στο διάολο το παγκόσμιο συλλογικό ασυνείδητο που καταδικάζει τις γυναίκες σε έλλειψη χαράς, σε σκατοσχέσεις, σε φόβο για το σεξ. Ζήτω η κολέκτιβ γυναικεία λίμπιντο. Με την καλή έννοια. Αυτό που φρέναρε την τέχνη και την σεξουαλικότητα ήταν βασικά ο χριστιανισμός. Οι Agent Provocateur και η Αυγούστα Άτλας, προσπαθούν να ανατρέψουν αυτό το γεγονός. Η παράσταση ξεχύνει συναισθηματικό ρεαλισμό: ειλικρίνεια. Προσδοκία. Αγάπη. Πότε γίνεσαι γυναίκα; Όταν ξεπερνάς το κοριτσάκι που είσαι, που φοβάται, που διστάζει και διεκδικείς την ευτυχία.

Είχε και μια ελληνικότητα η περφόρμανς, όχι τύπου φολκλόρ - θάλασσα, μεσογειακά ψαράκια, ρεμπέτικο. «Δε μπορώ πια να δω την ελληνικότητα στη δουλειά μου, δεν τη βλέπω καν», λέει. «Αν δε μπορείς να δεις την ελληνικότητα, μετατρέπεσαι σε ελληνίδα», λέω και γελάμε υστερικά, διότι η Αγκούστα είναι τέρμα Δανέζα φυσιογνωμικά και ιδιοσυγκρασιακά, ερωτευμένη με την Ελλάδα όμως…

atlaΚαταλήγουμε να τρώμε τα ψάρια της παράστασης, τα performance fish, σε μια Αθηναϊκή βεράντα, κάτω από ένα θεατρικά απλωμένο βρακί που εκκρεμεί πάνω από τα κεφάλια μας∙ θέλω να πω, εδώ δε μιλάμε για σαρδέλες, δε μιλάμε για τσιπούρες: μιλάμε για performance fish. Για ψάρια που τσούλησαν σε ζωηρό θηλυκό σώμα, την έχουν ζήσει τη ζωή τους, τα μεγαλύτερα από αυτά τουλάχιστον, τα μικρά δεν ξέρω. Το ψάρι είναι σύμβολο υποσυνείδητου, ευγένειας, αιδοίου, αγάπης για μικρά πράγματα, όπως τα μωρά – είναι τόσο απλό: η Αγκούστα θέλει να γίνει μητέρα. Αλλά τα ψάρια τα τρώμε. Υπάρχει ένα στοιχείο θυσίας εδώ: κάτι πεθαίνει για να μας ταΐσει. Οι μητέρες κάνουν ακριβώς αυτό, σκέφτομαι. Γεννάνε, φροντίζουν και καμιά φορά τρώνε τα παιδιά τους.

Τηγανίζουμε και τρώμε τα μπαρμπούνια κι αυτό είναι σαν επέκταση της περφόρμανς, διότι, όπως το βλέπω εγώ, Αγκούστα, είναι σαν να τρώμε τους φόβους μας, εκείνα τα καλαμάρια που έλεγα. Κι αν καταβροχθίσουμε τα performance fish, ίσως οι γυναίκες πάψουμε να είμαστε performance women, κατάλληλες μόνο για παραστάσεις και ρόλους. Και γίνουμε σκέτες women.

* Η περφόρμανς SEXUALITIES που παρουσιάστηκε στη γκαλερί Μελάνυθρος, θα παρουσιαστεί ξανά, βελτιωμένη, εμπλουτισμένη, το 2013 στο Ίδρυμα Κακογιάννη.

Η Εύη Λαμπροπούλου είναι συγγραφέας. Το τελευταίο της βιβλίο "Όλα τα μήλα" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, η επιστροφή στην Επίδαυρο – Με την ενέργεια της Κάλλας να επιμένει

«Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, η επιστροφή στην Επίδαυρο – Με την ενέργεια της Κάλλας να επιμένει

Για την όπερα «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. ©Εθνική Λυρική Σκηνή

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Παρακολούθησα, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, την όπερα «Μήδεια» του ...

«Τα Ημερολόγια»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Ναύπλιο

«Τα Ημερολόγια»: Έκθεση του Χρήστου Μποκόρου στο Ναύπλιο

Από τις 19 Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2026, η έκθεση «Τα Ημερολόγια», με ζωγραφικά έργα, φωτογραφίες και κείμενα του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου, θα φιλοξενείται στο Fougaro Artcenter στο Ναύπλιο. 

Επιμέλεια: Book Press

...
«Servare Intaminatum» – Μια οξεία καλλιτεχνική και πολιτική παρέμβαση για την κλιματική κρίση

«Servare Intaminatum» – Μια οξεία καλλιτεχνική και πολιτική παρέμβαση για την κλιματική κρίση

Για την ομαδική έκθεση-εγκατάσταση «Servare Intaminatum. Κλιματική Κρίση – Από το Αόρατο στο Ορατό ή πώς να αναπαραστήσεις το αδιανόητο» στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ