andrei 1

Για την όπερα «Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές» σε σύλληψη, σύνθεση, μουσική διδασκαλία, σκηνοθεσία και μουσική διεύθυνση της Δήμητρας Τρυπάνη και πρωτότυπο ποιητικό κείμενο του Παντελή Μπουκάλα, η οποία παρουσιάστηκε 25, 27 & 28.09 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ.

Της Έλενας Χουζούρη

Ο Αντρέι Ταρκόφσκι υπήρξε μια μοναδική περίπτωση στον χώρο του παγκόσμιου κινηματογράφου. Δεν αρκεί να τοποθετηθεί ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους σκηνοθέτες όλων των εποχών, διότι το στίγμα του είναι τόσο ιδιαίτερο και ανεπανάληπτο ώστε να απαιτεί μια εξαιρετικά απαιτητική και πολυεπίπεδη ανάγνωση. Αυτήν ακριβώς που επιχείρησαν με τόλμη, γνώση, πίστη και, αξιοθαύμαστα πέτυχαν, η σκηνοθέτις Δήμητρα Τρυπάνη, ο ποιητής Παντελής Μπουκάλας και μια πλειάδα ηθοποιών και μουσικών στην παράσταση ήχου «Αντρέι: Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές», που παρουσιάστηκε στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Οσο για τον Αντρέι, να θυμηθούμε ότι γεννήθηκε το 1932 στην Ζαβράζιε, μια μικρή πόλη της Σοβιετικής Ένωσης, ότι βίωσε από μικρός δύσκολα και καθοριστικά για την μετέπειτα πορεία του, την εκούσια απουσία του πατέρα του, ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι, ότι έζησε παιδική και εφηβική ηλικία κάτω από την στοργική σκέπη της μητέρας του, ότι σπούδασε στη Μόσχα, στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου Γερασίμοφ, με δάσκαλο τον γνωστό σοβιετικό σκηνοθέτη, Μιχαήλ Ρομ –στον οποίο κατά δήλωσή του χρωστούσε πολλά– και ότι με την πρώτη του κιόλας κινηματογραφική εμφάνιση, στα τριάντα του χρόνια, το 1962 με την ταινία «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

...βίωσε από μικρός δύσκολα και καθοριστικά για την μετέπειτα πορεία του, την εκούσια απουσία του πατέρα του, ποιητή Αρσένι Ταρκόφσκι...

Το 1965 έρχεται ο «Αντρέι Ρουμπλιόφ», που έχει ως θέμα τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Ρώσου αγιογράφου του 15ου αιώνα. Το 1972 ολοκληρώνει την ταινία του «Σολάρις», βασισμένη στη νουβέλα του Πολωνού συγγραφέα Στανισλάφ Λεμ και υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ ένα χρόνο αργότερα έρχεται η κατά πολλοίς, αυτοβιογραφική ταινία του «Καθρέφτης», στην οποία εγκιβωτίζει και ποιήματα του πατέρα του, με πυρήνα της τα τραύματα που προκάλεσε στην παιδική του ψυχοσύνθεση ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Το 1976 έχουμε τη, βαθιά φιλοσοφικής και υπαρξιακής αναζήτησης, ταινία του «Στάλκερ», βασισμένη στην επιστημονικής φαντασίας νουβέλα των Ρώσων συγγραφέων, Αρκάντι και Μπορίς Στρουγκάτσκι, η οποία θεωρείται σταθμός στον ποιητικό και στοχαστικό κινηματογράφο που με προσήλωση διακονεί.

Το 1982, στην Ιταλία, γυρίζει την ταινία «Νοσταλγία», για την οποία την επόμενη χρονιά στο Φεστιβάλ των Καννών, μοιράζεται μαζί με τον Ρομπέρ Μπρεσόν, το Μεγάλο Βραβείο Δημιουργικού Κινηματογράφου, ενώ οι σοβιετικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τιμηθεί με τον Χρυσό Φοίνικα, γεγονός που οδηγεί εκουσίως τον Αντρέι εκτός Σοβιετικής Ένωσης. Η τελευταία του ταινία με τίτλο «Η Θυσία», θα γυριστεί στην Σουηδία πια, το 1985, με Σουηδούς ηθοποιούς και με έντονο μπεργκμανικό χρώμα. Ένα χρόνο αργότερα, στην ωριμότερη στιγμή της ζωής και της δημιουργίας του, στα πενήντα τέσσερα μόλις χρόνια του, θα διαγνωσθεί με καρκίνο του πνεύμονα σε προχωρημένο στάδιο και θα καταλήξει.

Ο ίδιος δεν ήταν θρησκευόμενος με την στενόκαρδη έννοια του όρου, «δεν πιστεύω» έλεγε «αλλά επιλέγω να πιστέψω», θέση που διαφοροποιεί κατά πολύ την οπτική του απέναντι στον άνθρωπο και στη ζωή.

Όλες του οι ταινίες θα αποσπάσουν μια σειρά διακρίσεων και ο πρόωρος θάνατός του θα στερήσει από τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αυτόν που μπόλιασε την κινηματογραφική τέχνη, όσο κανένας άλλος, με την ποίηση, τον φιλοσοφικό στοχασμό, τη βαθιά μεταφυσική-υπαρξιακή αναζήτηση του ανθρώπου και τα προαιώνια ερωτήματά του για την προέλευσή του, την επί της γης πορεία του, τη μεταθανάτια κατάληξή του. Ερωτήματα που συνομιλούσαν ευθέως, με τα αντίστοιχα φιλοσοφικά του χριστιανισμού, ειδικότερα της μεγάλης, ορθόδοξης παράδοσης της χώρας του. Ο ίδιος δεν ήταν θρησκευόμενος με την στενόκαρδη έννοια του όρου, «δεν πιστεύω» έλεγε «αλλά επιλέγω να πιστέψω», θέση που διαφοροποιεί κατά πολύ την οπτική του απέναντι στον άνθρωπο και στη ζωή. Τον κινηματογράφο που υπερασπιζόταν με ελευθερόφρονο σθένος και αταλάντευτη προσήλωση αποκαλούσε «Ποιητικό κινηματογράφο».

Η παράσταση της Λυρικής, που απολαύσαμε και μας συγκίνησε, ήταν μια ολοκληρωμένη, υψηλής αισθητικής θερμοκρασίας και βαθιάς πνευματικότητας, ηχητική και ποιητική αναπαράσταση των επτά ταινιών του Ταρκόφσκι. Ένα πραγματικό επίτευγμα ήχου, μουσικής, κίνησης και βεβαίως κειμένου, γραμμένου από έναν άξιο ποιητή μας, τον Παντελή Μπουκάλα. Και όλα αυτά τα στοιχεία ήταν συνταιριασμένα με σπάνια αρμονία, ισορροπία και οικονομία, από την σκηνοθέτιδα Δήμητρα Τρυπάνη, της οποίας δουλειά ομολογώ δεν είχα ξαναδεί, και η περισσή ικανότητα της να δημιουργήσει/οικοδομήσει αυτό το τόσο σύνθετο, προκλητικά δύσκολο, καλλιτέχνημα, πραγματικά με εξέπληξε.

andrei 2

Από την πρώτη ήδη σκηνή, θαρρείς και έκανε την εμφάνισή του ο ίδιος ο Ταρκόφσκι με το σκηνικό που, εμένα προσωπικά, με ταξίδεψε στο «Στάλκερ» και τον χαρακτηριστικό ήχο του νερού που γουγλουκίζει από κάτω, τόσο γνώριμο σε όλες σχεδόν τις ταινίες του Ρώσου σκηνοθέτη. Και από κοντά το ποιητικό κείμενο του Παντελή Μπουκάλα που αρχίζει με την εικόνα του χριστιανικού σταυρού που σταδιακά στρεβλώνεται και μετατρέπεται σε αγκυλωτό σταυρό, εικόνα ποιητική που παραπέμπει στις φρικωδίες του Παγκόσμιου Πολέμου, τις οποίες βίωσε παιδί ο Αντρέι και τις μετουσίωσε στην κινηματογραφική φιγούρα του Ιβάν, Ιωάννη, Γιοχανατάν και όλων των παιδιών που χάθηκαν ή χάνονται στους πολέμους.

Ένα πραγματικό επίτευγμα ήχου, μουσικής, κίνησης και βεβαίως κειμένου, γραμμένου από έναν άξιο ποιητή μας, τον Παντελή Μπουκάλα.

Στο ποιητικό κείμενό του ο Μπουκάλας προσεγγίζει και αναδεικνύει όλα όσα βασάνισαν τους βαθυστόχαστους προβληματισμούς του Ταρκόφσκι: Η απώλεια, η ελευθερία, η ανελευθερία, ο πόλεμος, η πίστη, η θρησκεία. Το μοτίβο που διατρέχει αυτήν την ανάγνωση των επτά ταινιών του Αντρέι είναι το δέντρο, σύμβολο αιώνιο της ζωής επί της Γης. Ο ποιητικός αυτός λόγος εγκιβωτίζεται μέσα σε ένα ορμητικό ηχητικό ποτάμι, από μουσική, από πολυφωνικό τραγούδι, από σωματικά κρουστά, τόσο αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, τόσο υποβλητικά και επιδραστικά, ώστε να πραγματώνεται στην εντέλεια αυτό που η σκηνοθέτις ονομάζει παράσταση ήχου, με την έννοια ότι ο ήχος είναι ο πυρήνας της αφήγησης. Για να διευρυνθεί, θεωρώ, η έννοια της θρησκευτικότητας που πρέσβευε ο Αντρέι, και που δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο ορθόδοξο δόγμα, στο κείμενο είχε εγκιβωτιστεί και το λουθηρανικό ρέκβιεμ καθώς και σπαράγματα λατινικής υμνογραφίας, έτσι ώστε να προσδίδεται μια ιερατική αίσθηση, ίσως υπερβολική κάποιες στιγμές.

Θα πρέπει να σταθώ όμως και στους, μακράν εξαιρετικούς, δεκαοχτώ, επί σκηνής, συντελεστές, οι οποίοι «έπαιζαν» ισάριθμες εκδοχές του ταρκοφσκικού σύμπαντος, ταυτισμένοι με τους ήρωες και τις ταινίες του Αντρέι. Ανάμεσά τους, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μουσικοί, χορογράφοι, καθώς και το μουσικό σύνολο οκτώ μουσικών, που ένωσαν τις καλλιτεχνικές τους δυνάμεις για να τιμήσουν τον Αντρέι σε αυτό το μοναδικό Ρέκβιεμ σε οκτώ σκηνές.


* Η ΕΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Τελευταίο της μυθιστόρημα, «Στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού. Μια παλιά ιστορία» (εκδ. Πατάκη). 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο «Ορφέας» του Μοντεβέρντι στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η όπερα του Κλαούντιο Μοντεβέρντι «Ορφέας», σε μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Τερζάκη και σκηνοθεσία του Ουίλλιαμ Κέντριτζ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μια μεγάλη συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ του Γκλάιντμπορν και τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, από τις 30 Οκτωβρίου και για ...

 Τρίμηνο residency στη Νέα Υόρκη για εικαστικό από την Ελλάδα

Τρίμηνο residency στη Νέα Υόρκη για εικαστικό από την Ελλάδα

Ένα τρίμηνο residency για Έλληνα εικαστικό θα πραγματοποιηθεί στο International Studio & Curatorial Program (ISCP) στη Νέα Υόρκη από τον Γιώργο Πετρίδη. Πληροφορίες. Εικόνα: Περφόρμανς της Ίριας Βρεττού, που είχε φιλοξενηθεί το 2022. 

Επιμέλεια: Book Press ...

Η «Εναλλακτική Εποχή» ξεκινά στην Εθνική Λυρική Σκηνή – Τι θα παρακολουθήσουμε

Η «Εναλλακτική Εποχή» ξεκινά στην Εθνική Λυρική Σκηνή – Τι θα παρακολουθήσουμε

Τα δέκα της χρόνια συμπληρώνει η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τα γιορτάζει με ένα πολυεπίπεδο και τολμηρό πρόγραμμα με τίτλο «Εναλλακτική Εποχή». Τι θα παρακολουθήσουμε. Εικόνα: Από την παράσταση «Κάθοδος».

Γράφει η Έλενα Χουζούρη 

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Είκοσι» – ένα ποίημα του Παντελή Μπουκάλα (1957)

«Είκοσι» – ένα ποίημα του Παντελή Μπουκάλα (1957)

Ένα ποίημα από τη συλλογή «Είκοσι» του Παντελή Μπουκάλα (1957), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα (2026). Κεντρική εικόνα: από τη «Θυσία» του Αντρέι Ταρκόφσκι.

Επιμέλεια: Οράτιος

11.

...
«Θεόφιλος sold» του Σαμσών Ρακά, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου (θέατρο) – Ο λαϊκός ζωγράφος, από τη χλεύη στην αθανασία

«Θεόφιλος sold» του Σαμσών Ρακά, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου (θέατρο) – Ο λαϊκός ζωγράφος, από τη χλεύη στην αθανασία

Για την παράσταση «Θεόφιλος sold» του Σαμσών Ρακά, σε σκηνοθεσία Όλιας Λαζαρίδου, στο Θέατρο «Μίνι».

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Μίνι», το έργο του Σαμσών Ρακά «Θεόφιλος Sold», σε σκηνοθεσία ...

Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών – Όλες οι υποψηφιότητες στις 17 κατηγορίες

Βραβεία Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών από την Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών – Όλες οι υποψηφιότητες στις 17 κατηγορίες

126 υποψηφιότητες για 17 βραβεία, ενώ θα δοθούν 2 έπαινοι και το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών (ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, στις 12:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

«Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» του Λέοντος Τολστόι (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Λέοντος Τολστόι «Κατά του κυνηγιού και της κρεοφαγίας» (εισαγωγή – μτφρ. Παναγιώτης Τσιαμούρας), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Ροές.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Πρόσφατα βρέθηκ...

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

«Τουρισμός σε μετάβαση» της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση του 1ου Κεφαλαίου από το βιβλίο της Παναγιώτας (Γιόλας) Διονυσοπούλου «Τουρισμός σε μετάβαση – Πολιτική, αγορά και ανάπτυξη», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

«Σε ξένο δωμάτιο» του Ντέιμον Γκάλγκατ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ντέιμον Γκάλγκατ [Damon Galgut] «Σε ξένο δωμάτιο» (μτφρ. Κλαίρη Παπαμιχαήλ), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Aρχίζουν να αλληλογραφούν. Κά...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Η διαρκής γοητεία του Έντγκαρ Άλαν Πόε: Γιατί τον διαβάζουμε σήμερα, ποιους συγγραφείς επηρέασε – 3 πρόσφατες εκδόσεις

Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 7 Οκτωβρίου 1849, πέθανε στη Βαλτιμόρη ο Έντγκαρ Άλαν Πόε (Edgar Allan Poe). Γιατί, περισσότερα από εκατόν εβδομήντα χρόνια μετά, συνεχίζουμε να διαβάζουμε το έργο του και τρία καλά βιβλία του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωρ...

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

«Μαζεύοντας φθινοπωρινά φύλλα» – 15 συλλογές σύγχρονης ελληνικής ποίησης

Δεκατέσσερις πρόσφατες ποιητικές συλλογές συν ένα σημαντικό συγκεντρωτικό έργο συνθέτουν τα φθινοπωρινά ποιητικά μας αναγνώσματα (κάποια ήταν και καλοκαιρινά). Εικόνα: "La ramasseuse de feuilles mortes", Ερνέστ Μπιέλερ (1863-1948).

Επιλογή-παρουσίαση: Κ.Β. Κατσουλάρης ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ