ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΝΕΩΝ ΒΕΛΓΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ (ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΓΑΛΛΙΚΑ)
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ
Μτφρ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ
ΒΑΚΧΙΚΟΝ 2020
Σελ. 260, τιμή εκδότη €10.60

Μιλώντας, το 1972, στη Βελγική Βασιλική Ακαδημία Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας [Academie royale de langue et de litterature francaises de Belgique], ο Γάλλος ποιητής Υβ Μπονφουά/Yves Bonnefoy (1923-2016) έβαζε την ποιητική γραφή, η οποία απαιτεί περισσότερες παραιτήσεις και μεταστροφές από ικανοποιήσεις, στον αστερισμό της ελπίδας: «Καταστρέφω πάντα. Και λίγο με ενδιαφέρει αν κάτι καλό, για τα δικά μου δεδομένα, χάνεται, εφόσον κινείται, σας το είπα, στον αστερισμό της ελπίδας». Η ελπίδα και η καθαρότητα είναι με αυτήν την έννοια δύο βασικές ιδιότητες της ποίησης, και κατ' επέκταση της ποιητικής ψυχής: «από τη μία, η ελπίδα που θεωρεί ότι η ύπαρξη μπορεί να είναι ένα μοίρασμα και επομένως η ζωή έχει νόημα· από την άλλη, η καθαρότητα που αποδομεί τις αλλεπάλληλες ψευδαισθήσεις στις οποίες η ελπίδα βυθίζεται», προτάσσει επίσης ο Μπονφουά. Και από την άποψη τόσο της μορφής όσο και του περιεχομένου, αυτές οι δύο ιδιότητες καθιστούν το ποίημα πάντα επίκαιρο και αιώνια νέο.
Το ίδιο ισχύει αναμφίβολα και για τη βελγική ποίηση γαλλικής έκφρασης. Από τη μία, η ιστορία της είναι ακόμα πρόσφατη, στο βαθμό που δεν είναι διακριτή από την ποιητική παραγωγή της Γαλλίας, παρά μόνο τους τελευταίους δύο αιώνες. Πρώτοι εκπρόσωποι είναι χωρίς αμφιβολία ο Εμίλ Βεραρέν/Emile Verhaeren (1855-1916) και ο Μωρίς Μαίτερλινκ//Maurice Maeterlinck (1862-1949, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1911). Από την άλλη, η λυρική πλευρά της παραγωγής της «Επίπεδης Χώρας» ποτέ δεν έχασε από τη φρεσκάδα της. Η βελγική ποίηση χαρακτηριζόταν πάντοτε από εμπνεύσεις που φαίνονται νόθες στα μάτια των μεγάλων ευρωπαϊκών λογοτεχνικών ρευμάτων. Έτσι, ο συνδυασμός του συμβολισμού και του νατουραλισμού στην καμπή του 19ου και του 20ού αιώνα εμφανίζεται ως το έμβλημα της αναζήτησης της υβριδικότητας που διατρέχει ολόκληρη την ιστορία της βελγικής λογοτεχνίας. Όπως στην παιδική ηλικία, όπου ο κόσμος φαντάζει αχανής και όλα φαίνονται δυνατά, ιδίως τα αδύνατα.
Το δώρο της παιδικής ηλικίας, το οποίο οι σοβαροί άνθρωποι αποκαλούν προφητεία και άλλοι το χλευάζουν, σφραγίζει τους ποιητές μας ίσως περισσότερο από οπουδήποτε αλλού», έγραψε ο Βέρνερ Λαμπερσύ/Werner Lambersy (1941-...) στην αρχή της ανθολογίας του "La Poesie francophone de Belgique" [Η γαλλόφωνη ποίηση του Βελγίου]. Η ψεύτικη παιδική αθωότητα αφήνει το αποτύπωμά της σε ορισμένα ποιήματα του Μωρίς Μαίτερλινγκ που είναι γραμμένα σαν παραμύθια· όπως και τα ποιήματα που έγραψε ο Μωρίς Καρέμ/Maurice Careme (1899-1978), ο αδιαμφισβήτητος μαιτρ του είδους, και τα οποία τα έχουν απαγγείλει παιδιά σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις γλώσσες. [...] (Από την παρουσίαση της έκδοσης)


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ο νομπελίστας Αμπντουλραζάκ Γκούρνα στις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο νομπελίστας Αμπντουλραζάκ Γκούρνα στις εκδόσεις Ψυχογιός

Τον φετινό νομπελίστα λογοτεχνίας Αμπντουλραζάκ Γκούρνα θα συστήσουν στους Έλληνες αναγνώστες οι εκδόσεις Ψυχογιός, ξεκινώντας με το τελευταίο του μυθιστόρημα, Afterlives.

Επιμέλεια: ...

5 λεπτά με τον Γρηγόρη Καλαϊτζή

5 λεπτά με τον Γρηγόρη Καλαϊτζή

Πέντε λεπτά με έναν συγγραφέα. Σήμερα, ο Γρηγόρης Καλαϊτζής με αφορμή το δίτομο βιβλίο του «fiction black - 3 Iστορίες».

Επιμέλεια: Book Press

Πώς ξεκινήσατε να γράφετε το βιβλίο σας; Θυμάστε το αρχικό ερέθισμα; ...

Θέατρο στη Στέγη: Ο ελληνικός «Παράδεισος» της Κατερίνας Γιαννοπούλου

Θέατρο στη Στέγη: Ο ελληνικός «Παράδεισος» της Κατερίνας Γιαννοπούλου

Η παράσταση «Παράδεισος» του Αυστριακού συγγραφέα Thomas Köck, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γιαννοπούλου, θα παρουσιαστεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση από 29 Οκτωβρίου μέχρι και 7 Νοεμβρίου. 

Επιμέλεια: Book Press

Η Κατ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Χωρίς πυξίδα, της Χριστίνας Πουλίδου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Χριστίνας Πουλίδου «Χωρίς πυξίδα», που θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

«Βρομοκατάσταση» συνόψισε ο Μορ...

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες, του Δημήτρη Ινδαρέ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Δημήτρη Ινδαρέ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες. Με αφορμή ένα δημοτικό τραγούδι του Μοριά», το οποίο κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Εστία.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ι. ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΡΙΖΕΣ

...
Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Πράκτορας Σόνυα, του Μπεν Μακιντάιρ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Ben Macintyre «Πράκτορας Σόνυα: Η κατάσκοπος που έκλεψε τα σχέδια της ατομικής βόμβας» (μτφρ. Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης), το οποίο κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

11η Σεπτεμβρίου, 20 χρόνια μετά: 20 βιβλία που μας βοήθησαν να κατανοήσουμε

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τα γεγονότα που μας εισήγαγαν στον 21ο αιώνα. Ήταν η μεγαλύτερη και πιο σοκαριστική αλληλουχία τρομοκρατικών ενεργειών που έγινε ποτέ, με μερικά λεπτά διαφορά: οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Α...

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Τα ώριμα βιβλία του Αυγούστου: 26 πρόσφατες εκδόσεις

Οι περισσότεροι από τα τίτλους που παρουσιάζονται εδώ έφτασαν στα χέρια μας πολύ πρόσφατα. Πρόκειται για ενδιαφέροντα βιβλία που στην πλειονότητά τους πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των βιβλιοπροτάσεων για το καλοκαίρι. Ιδού μερικά από τα καλύτερα. 

Ε...

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα καλά βιβλία, πρόσκληση για σκέψη

Έντεκα βιβλία ιστορίας, εθνολογίας, σύγχρονων οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων για τους εναπομείναντες στην πόλη αλλά και για όσους ακόμη αναζητούν βιβλία για τις διακοπές τους που να αξίζουν το βάρος τους.

Του Γιώργου Σιακαντάρη

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

25 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

1ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Ένα νέο βραβείο για τη μεταφρασμένη λογοτεχνία από ισπανικά, πορτογαλικά και καταλανικά στα ελληνικά είναι γεγονός. Διαβάστε τη βραχεία λίστα των υποψηφίων πρ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

11 Δεκεμβρίου 2020 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2020

Να επιλέξεις τα «καλύτερα» λογοτεχνικά βιβλία από μια χρονιά τόσο πλούσια σε καλούς τίτλους όπως η χρονιά που κλείνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το αποτολμήσαμε, όπως άλ

ΦΑΚΕΛΟΙ

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ

ΝΑ ΑΛΛΟ ΕΝΑ