Το βιβλίο του David C. Colander διαφέρει από τα συνήθη εγχειρίδια Μικροοικονομικής, καθώς χρησιμοποιεί διαβαθμισμένο λόγο που δίνει έμφαση τόσο στις ιδέες όσο και στα υποδείγματα. Τα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν είναι το ύφος προφορικής συζήτησης και η συμπερίληψη διαφορετικών απόψεων μέσα στον κύριο κορμό των οικονομικών, προσφέροντας έναν συνδυασμό της κατασκευής λογικών υποδειγμάτων με τα παραδείγματα πολυπρισματικής εφαρμογής τους.
Η μελέτη των μικροοικονομικών ζητημάτων δίνει την αίσθηση της «ευρείας οικονομικής σκέψης» που χαρακτηρίζει αυτό το σύγγραμμα, στο οποίο οι διάφορες προσεγγίσεις ενσωματώνονται στην κατανόηση και οι φοιτητές μπορούν να αντιληφθούν τη σημασία της κριτικής σκέψης. Για να μάθουν να σκέφτονται κριτικά, οι φοιτητές πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με ορισμένα ερωτήματα που δεν έχουν μεν ξεκάθαρες απαντήσεις, αλλά με βάση τα οικονομικά υποδείγματα, εάν αυτά χρησιμοποιηθούν δημιουργικά, μπορούν να καταστούν κατανοητά. Το βιβλίο περιλαμβάνει πολλά τέτοια ερωτήματα.
Στα παιδαγωγικά χαρακτηριστικά του συγγράμματος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
-Σχόλια περιθωρίου: Υπογραμμίζουν και αποδίδουν περιληπτικά την ύλη, βοηθώντας τους φοιτητές να εστιάσουν στα πιο κομβικά για την κατανόηση τους θέματα.
-Ερωτήσεις περιθωρίου: Ερωτήσεις αυτοεξέτασης που δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξακριβώσουν αν έχουν κατανοήσει τη θεωρία, προτού προχωρήσουν παρακάτω. Οι απαντήσεις στις Ερωτήσεις περιθωρίου βρίσκονται στο τέλος κάθε κεφαλαίου.
-Ζητήματα για προβληματισμό: Κάθε κεφάλαιο ολοκληρώνεται με μια σειρά από ερωτήσεις σχεδιασμένες για να ενθαρρύνουν περαιτέρω την οικονομική σκέψη και τις εφαρμογές της.
-Ερωτήσεις εναλλακτικών προσεγγίσεων: Το υλικό στο τέλος κάθε κεφαλαίου περιλαμβάνει έναν αριθμό ερωτήσεων που ζητούν από τους φοιτητές να εξετάσουν τα οικονομικά από εναλλακτικές προσεγγίσεις. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)