altΗ αληθινή ιστορία του φόνου της Παναγιώτας
Λουκάς Κονανδρέας
Ιδιωτική έκδοση 2016
Σελ. 312, τιμή εκδότη €15,00

Σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Όταν η παρθενία των κοριτσιών ήταν υπόθεση όλης της οικογένειας και η οικογενειακή τιμή θέμα ύψιστης αξιοπρέπειας. Μια αληθινή ιστορία οικογενειακής τιμής, που οδήγησε σ' έναν αναγκαστικό γάμο και κατέληξε στο έγκλημα. Ένας συγγενής γεμάτος ενοχές, που κάνει σκοπό ζωής να αναδείξει την αλήθεια και τον ένοχο για το φόνο της αδικοχαμένης ξαδέρφης του. Μια Δικαιοσύνη που θα ήταν ένοχη, όσο και οι εγκληματίες, αν δεν υπήρχε ένας έντιμος ένορκος να μειοψηφήσει.
Ο γιατρός Λουκάς Κονανδρέας καταγράφει τη συγκλονιστική υπόθεση της δολοφονίας της θείας του Παναγιώτας, όπως την έζησε ο ίδιος μικρό παιδί μέσα στην οικογένειά του κι όπως την ερεύνησε ύστερα από εξήντα χρόνια, θέλοντας να αναδείξει την οικουμενικότητα της ανθρώπινης φύσης μέσα από μια ιστορία σ' ένα μικρό χωριό της ελληνικής επαρχίας του 1950.
Όπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου του:
«Για πενήντα ολόκληρα χρόνια δίσταζα να γράψω για αυτή την ιστορία. Η γυναίκα μου ήταν εκείνη που τελικά με έπεισε να ξεκινήσω. «Τι σε εμποδίζει;» με ρωτούσε. «Ξέρεις, Τζόρτζια» απαντούσα «δεν είμαι συγγραφέας». «Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα;» ανταπαντούσε. «Δε φταίει το γράψιμό σου, αλλά η ιστορία σου. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ σημαντική για να μην τη διηγηθείς σωστά αλλά είναι εξίσου σημαντική για να μην τη διηγηθείς καθόλου». Είχε δίκιο, αλλά χρειαζόμουν κάτι περισσότερο από τα ενθαρρυντικά της λόγια. Ποιος θα ενδιαφέρεται, διερωτόμουν, να διαβάσει και να μάθει για κάτι που έγινε στο Κουπάκι πριν από εξήντα περίπου χρόνια; Επιπλέον, το μέγεθος του χωριού με έκανε να διερωτώμαι για τις ιδέες της ιστορίας. ¨Ήταν και οι ιδέες άραγε τόσο μικρές; Θα μπορούσε ο απόηχος της ιστορίας μου να ξεπεράσει ποτέ τους λόφους και τα βουνά γύρω από το μικρό εκείνο χωριό;
Αφού προβληματίστηκα για αρκετές μέρες, ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι έπρεπε να τα παρατήσω και θα το έκανα αν δεν υπήρχε η υποστήριξη της γυναίκας μου.
Και όμως. Μετά από μερικούς μήνες συνειδητοποίησα ότι είχα γράψει κάπου εφτακόσιες σελίδες. Οι μνήμες μου, τα πρακτικά από τις δύο δίκες, οι εφημερίδες της εποχής που κατέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα, το άφθονο υλικό που είχα συγκεντρώσει από τις 160 περίπου συνεντεύξεις που είχα πάρει όλα αυτά τα χρόνια, αποτελούσαν σημαντικά στοιχεία για επεξεργασία. Τα περισσότερα αφορούσαν την υπόθεση, κάποια άλλα ήταν άσχετα. Η ιστορία είχε τη δική της πορεία και ήταν δύσκολο να την συγκρατήσω. Και καθώς έβλεπα στο σημείο εκείνο όλα τα στοιχεία συγκεντρωμένα, άρχισα επίσης να τα αναλύω όχι πλέον με τις φευγαλέες αναμνήσεις ενός οκτάχρονου παιδιού, αλλά με το μυαλό ενήλικου.
Έτσι, δεν μου πήρε πολύ να συνειδητοποιήσω ότι παρά το απομακρυσμένο της περιοχής και της χρονικής στιγμής, υπήρχε κάτι μέσα στην ιστορία μου για όλον τον κόσμο.
Η ιστορία μου ξεκίνησε σαν μια ρομαντική σχέση μεταξύ δυο νέων και κατέληξε σε γάμο σχεδόν διά της βίας. Το τελευταίο συνεχίζει να γίνεται ακόμη και σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου. Η ιστορία μου είχε εξωσυζυγικές σχέσεις. Υπάρχουν παντού. Συνεχίστηκε με κακοποίηση συζύγου και όλα αυτά τα χρόνια που ασκώ το ιατρικό λειτούργημα έχω θεραπεύσει θύματα τέτοιας κακοποίησης. Η συζυγική σχέση στην ιστορία μου είχε στοιχεία που καθαρά έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή του ενός από το ζευγάρι και έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες για να αποφευχθεί το κακό, αλλά η αγάπη σε συνδυασμό με κοινωνικούς περιορισμούς δεν το επέτρεψαν. Γίνεται ακόμη και σήμερα. Υπήρχαν τίμιοι και ευσυνείδητοι άνθρωποι στην ιστορία μου, που ήταν έτοιμοι να κάνουν τις απαραίτητες θυσίες και να υποστούν τις συνέπειες για τη στάση τους. Ακόμη υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι.
Η ιστορία μου έφερε στην επιφάνεια άδικα δικαστήρια και ακόμη διαβάζουμε συχνά για αυτά. Καιμιλάει για καλούς συγγενείς, που παρά τις δυσκολίες που μπορεί να υπήρξαν, υποστήριξαν το δίκαιο των δικών τους σε βαθμό ακόμη και παράλογο πολλές φορές. Ένα καλό παράδειγμα.
Κατέληξα ότι η ιστορία μου, παρά τα χρόνια της και το μικρό μέρος όπου διαδραματίστηκε, περιέχει όσα έζησα ως μαθητής και φοιτητής στην Αθήνα και ως στρατιώτης και αγροτικός γιατρός τα μετέπειτα χρόνιαστην Ελλάδα.
Και δεν διαφέρει πολύ από γεγονότα που είδα και άκουσα στα μέρη που με πήγε στη συνέχεια το ταξίδιτης ζωής: Τορόντο, Σικάγο, Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη και Κονέκτικατ. Και καθώς η παγκόσμια επικοινωνία πολύ γρήγορα ρίχνει το φως της, ομοιάζει πολύ με τωρινά συμβάντα στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, την Ωκεανία και τη Μέση Ανατολή. Η ανθρώπινη φύση δεν διαφέρει πολύ, ανεξαρτήτως γεωγραφίας και περιστάσεων.»
 

Ακολουθήστε την boopress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ενέδρα στο δήμαρχο» του Γιώργου Π. Ιατρού (κριτική) – Μια σύγκρουση στα «χρόνια της απληστίας»

«Ενέδρα στο δήμαρχο» του Γιώργου Π. Ιατρού (κριτική) – Μια σύγκρουση στα «χρόνια της απληστίας»

Για το ιστορικό αφήγημα του Γιώργου Π. Ιατρού «Ενέδρα στο δήμαρχο – Κερατέα-Λαύριο 1865» (εκδ. ΑΩ). Κεντρική εικόνα: Ο αφηγητής της ιστορίας, ο μπάρμπα Γιώργης Ρώμας (1884-1987).

Της Διώνης Δημητριάδου

Μια αφήγηση άγνωστη, δηλαδή αγνοημέ...

Γιατί ο Στίβεν Κινγκ τα βάζει με τα ολιγοπώλια στον εκδοτικό χώρο - Τι κατέθεσε

Γιατί ο Στίβεν Κινγκ τα βάζει με τα ολιγοπώλια στον εκδοτικό χώρο - Τι κατέθεσε

Ο συγγραφέας εναντιώθηκε στη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών εκδοτικών οίκων, οι οποίοι έχουν καταλήξει σε συμφωνία 2,2 δισ. δολαρίων.

Επιμέλεια: Book Press

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απευθύνθηκε στον ...

«Μετρό(ει) αυτή η λύπη» της Ελένης Καρρά (κριτική) – Στριμωγμένοι και άγονοι κάτω από τον νικελένιο ουρανό

«Μετρό(ει) αυτή η λύπη» της Ελένης Καρρά (κριτική) – Στριμωγμένοι και άγονοι κάτω από τον νικελένιο ουρανό

Για την ποιητική συλλογή της Ελένης Καρρά «Μετρό(ει) αυτή η λύπη» (εκδ. Μελάνι).

Του Θάνου Κάππα

Στον τίτλο του ποιητικού βιβλίου της Ελένης Καρρά Μετρό(ει) αυτή η λύπη (Υποψήφιο στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή των βραβείων του Α...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

«Άλμπατρος» της Αν Κλιβς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Ann Cleeves «Άλμπατρος» (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Ιουλίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Κεφάλαιο 3

...
«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Το μόνο της ζωής τους ταξίδι» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το αυτοβιογραφικό αφήγημα του Ηλία Μαγκλίνη «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι – Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη», που θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άκουσέ με.

Σε όλη μας τη ...

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

«Το φυλαχτό» των Στίβεν Κινγκ & Πίτερ Στράουµπ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα των Stephen King & Peter Straub «Το φυλαχτό» (μτφρ. Μιχάλης Μακρόπουλος), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

2

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

10 σημαντικά βιβλία για άντρες, γραμμένα από γυναίκες

Μια λίστα με 10 σημαντικά μυθιστορήματα γραμμένα από γυναίκες συγγραφείς στα αγγλικά δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Women’s Prize for Fiction. Τα δέκα βιβλία αναδείχθηκαν μέσω ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 20.000 αναγνώστες. Και τα 10 έχουν μεταφραστεί στη γλώσσα μας. Στη φωτογραφία, η Μέρι Σέλεϊ.

...
40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

40 καλά λογοτεχνικά βιβλία για το καλοκαίρι (και για κάθε εποχή)

Σαράντα λογοτεχνικά βιβλία, ελληνικά και μεταφρασμένα, επιλέξαμε για τους αναγνώστες της bookpress.gr από τα πολλά καλά βιβλία που έφτασαν στα χέρια μας τους προηγούμενους μήνες. Δείτε τα και διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο βιβλίο του καλοκαιριού.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης...

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

10 πρόσφατα βιβλία που μας κάνουν σοφότερους (ή και καλύτερους)

Από τα πολλλά καλά βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, σας προτείνω δέκα, επιλεγμένα από τα μη μυθοπλαστικά βιβλία. Δοκίμια, έρευνες, μελέτες, όλα τους διαβαστερά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Δέκα βιβλία, δέκα ευκαιρίες να γίνουμε σοφότεροι και, γιατί όχι, καλύτεροι άνθρωποι.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

14 Σεπτεμβρίου 2021 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα βιβλία του χειμώνα: Τι θα διαβάσουμε τους μήνες που έρχονται (ανανεωμένο)

Επιλογές βιβλίων από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, βιογραφιών και δοκιμίων από 34 εκδοτικούς οίκους. Επιμέλεια: Κώστας Αγορα

ΦΑΚΕΛΟΙ