Μέσα από την πρωτόγνωρη σχέση ενός εντεκάχρονου και μιας εικοσάχρονης, θα ξαναζωντανέψει η εικόνα μιας χώρας που πληγώνεται από τους εχθρούς της, αλλά κυρίως, πληγώνεται από τους πολίτες της. Το βιβλίο αρχίζει σαν αυτοβιογραφία λίγο πριν από το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, συνεχίζει στην εμφύλια σύρραξη, στην τρομοκρατία των νικητών πάνω στους ηττημένους, στην αθλιότητα και βαρβαρότητα του κρατικού μηχανισμού, στην ερωτική σχέση του εντεκάχρονου και της εικοσάχρονης με φόντο την εποχή και αφού αναφερθεί σε εκείνα τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, που σημάδεψαν με διάφορους τρόπους τον τόπο, αφήνοντας πίσω τους ερείπια και παντός είδους «τραύματα», θα καταλήξει στις μέρες μας. Κοντολογίς, πρόκειται για βιβλίο «ποταμός», όπου ο δημιουργός του, είτε υπό μορφή μυθιστορήματος, είτε υπό μορφή αυτοβιογραφίας ή ως πολιτικό χρονικό, καταθέτει με παρρησία και χωρίς κανένα δισταγμό τη δική του ματιά, τη δική του άποψη σε πρόσωπα, καταστάσεις και γεγονότα που σφράγισαν την κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας, δημιουργώντας κοινωνικά αδιέξοδα, αλλά και ανθρώπινα προσωπικά δράματα.
Ο Άγγελος Παπαηλίας σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο. Από το 1965 έως σήμερα, έγραψε και σκηνοθέτησε για το σινεμά τη μικρού μήκους ταινία «Επιστροφή» και δύο ακόμη ταινίες μεγάλου μήκους, εκ των οποίων η πιο ενδιαφέρουσα, «Το πέρασμα» (THE PASSING) – ταινία πολιτική, αντιφασιστική, που η χούντα απαγόρευσε την προβολή της– ξεπέρασε τελικά σε Ελλάδα και Αμερική τα διακόσιες χιλιάδες εισιτήρια. Επίσης σκηνοθέτησε για την ελληνική τηλεόραση είκοσι τρεις κινηματογραφικές ταινίες των 16 mm μεταξύ των οποίων:
Έγραψε αρκετά σενάρια, όπως: «Επιστροφή», «Το πέρασμα», «OVER», «Εξάρτηση», «Αντιγόνη 2000». Επίσης τέσσερα μυθιστορήματα: «Χθες παιδί... Σήμερα παιδί», «Ευρωβαλκάνιος», «Τα περαιτέρω του κυρίου εισαγγελέα», «Στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός», καθώς και δύο θεατρικά έργα: «Ο υποθηκευμένος» και «Πρόσβαση στο όνειρο».
Δίδαξε ως καθηγητής υποκριτικής, το «Σύστημα Στανισλάβσκι», στη δραματική σχολή της Θεσσαλονίκης «Μέγας Αλέξανδρος».
Το 1977 σκηνοθέτησε για το θέατρο τα έργα: «Νταντάδες» του Γ. Σκούρτη και «Φώντα» του Μ. Ευθυμιάδη, για λογαριασμό του θεατρικού ομίλου των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει γράψει επίσης τα μυθιστορήματα: Τα περαιτέρω του κυρίου εισαγγελέα 2006, Ευρωβαλκάνιος 1999 και Χθες παιδί σήμερα παιδί 1996.