altΣυλλογικό
Επιμέλεια: Σοφία Ν. Λάιου, Άννα Καραπάνου
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων 2014
Σελ. 538, τιμή € 40,00

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την ολοκληρωμένη έκδοση των Συνταγματικών Κειμένων της Ηγεμονίας Σάμου. Το ανά χείρας έργο έρχεται σε συνέχεια της έκδοσης των Συνταγματικών Κειμένων των Ιονίων Νήσων, που εξέδωσε το Ίδρυμα της Βουλής το 2008.
Η ίδρυση της Ηγεμονίας της Σάμου ήταν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της Υψηλής Πύλης και των Μεγάλων Δυνάμεων μετά το 1830. Η λύση της Ηγεμονίας επιλέχθηκε ως η καταλληλότερη για ένα νησί το οποίο, από τη μία πλευρά, διεκδικούσε η Υψηλή Πύλη, ενώ από την άλλη οι κάτοικοί του είχαν συμμετάσχει ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση αποτινάσσοντας την οθωμανική κυριαρχία, και επιθυμούσαν την ένωση με το ελληνικό κράτος. Ύστερα από μία τετραετία κατά την οποία στο νησί υπήρχε ένα ιδιότυπο καθεστώς αυτόνομης πολιτείας, τελικά το καθεστώς της Ηγεμονίας έγινε δεκτό από τους Σαμίους τον Αύγουστο του 1834.
Η έκδοση των κειμένων συνιστά μελέτη των πολιτειακών θεσμών έτσι όπως αυτοί αναπτύχθηκαν στην Ηγεμονία της Σάμου με βάση τα παραχωρημένα από την Υψηλή Πύλη συνταγματικά κείμενα. Στην πραγματικότητα τα κείμενα αυτά αποτελούν το σύνολο των κανονιστικών ρυθμίσεων που επιβλήθηκαν από την Υψηλή Πύλη με στόχο να οργανωθεί ο αυτόνομος πολιτικός και κοινωνικο-οικονομικός βίος στο πλαίσιο του ηγεμονικού καθεστώτος εντός των ορίων της οθωμανικής επικυριαρχίας. Παράλληλα, συνιστούν μια προσπάθεια συγκερασμού των (άτυπων) θεσμών της προεπαναστατικής περιόδου όπως λειτούργησαν στη Σάμο, λ.χ. η συνέλευση της κοινότητας, μετά κανονιστικά πλαίσια που έθετε η οθωμανική κυβέρνηση. [...]

alt

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Το βιβλίο της Πολιτείας των Κυριών» της Κριστίν Ντε Πιζάν (κριτική) – Ένα από τα πρώτα φεμινιστικά κείμενα της ευρωπαϊκής γραμματείας (1405), σε μια εξαιρετική έκδοση

«Το βιβλίο της Πολιτείας των Κυριών» της Κριστίν Ντε Πιζάν (κριτική) – Ένα από τα πρώτα φεμινιστικά κείμενα της ευρωπαϊκής γραμματείας (1405), σε μια εξαιρετική έκδοση

Για το πρωτοφεμινιστικό βιβλίο της Κριστίν Ντε Πιζάν (Christine de Pizan) «Το βιβλίο της Πολιτείας των Κυριών» (μτφρ. Ν. Ε. Καραπιδάκης, Ν. Κ. Κοκκομέλης, εκδ. Εστία). Εικόνα: Από την πρώτη έκδοση του 1405. 

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου

...
«Βάκχες» του Γιάβορ Γκάρντεφ, με τους Tiger Lillies, στην Επίδαυρο: χλιαρός διονυσιασμός και λεπτή ειρωνεία

«Βάκχες» του Γιάβορ Γκάρντεφ, με τους Tiger Lillies, στην Επίδαυρο: χλιαρός διονυσιασμός και λεπτή ειρωνεία

Για τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Βούλγαρου Γιάβορ Γκάρντεφ, με τους Tiger Lillies, στην Επίδαυρο. Μιαν ιδιότυπη μουσική παράσταση, τη δραματουργική επεξεργασία της οποίας έκανε ο Γκάρντεφ σε συνεργασία με την Ιωάννα Ρεμεδιάκη. 

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

...
Κατερίνα Τσαμπά: «Όλοι είμαστε τέλεια ατελείς»

Κατερίνα Τσαμπά: «Όλοι είμαστε τέλεια ατελείς»

«Μέσα από τις διηγήσεις και τα θραύσματα του βιβλίου θέλω να τονίσω ότι ακόμα κι όταν όλα πάνε στραβά, κάπως προχωράει η ζωή» μας είπε η Κατερίνα Τσαμπά με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων της «Όλα λάθος» (εκδ. Νίκας). 

Συνέντευξη στη Γιώτα Βασιλείου

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

«Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος» του Κώστα Μίχου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη μελέτη του Κώστα Μίχου «Παναής Κουταλιανός – 
Ο παλαιστής, ο αρσιβαρίστας, ο θρύλος», η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήταν Κυριακή του φράγκικου Πάσχα...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...
«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 60 λογοτεχνικά βιβλία για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Διαβάζοντας σε ανοιχτούς ορίζοντες» – 60 λογοτεχνικά βιβλία για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Επιλογή 60 τίτλων ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, από την πρόσφατη βιβλιοπαραγωγή. Αν και δεν λείπουν οι εξαιρετικές νουβέλες και οι συλλογές διηγημάτων, τον τόνο δίνει και πάλι το μυθιστόρημα. Εικόνα: «Παιχνίδια στα κύματα», McClelland Barclay (1891-1943).

Επιλογή - παρουσίαση: Κώστας Αγορα...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ