"Στο βιβλίο αυτό δημοσιεύονται για πρώτη φορά οι επιστολές που έστειλε η βασίλισσα Αμαλία στον πατέρα της από την Ελλάδα. Αποτελούν μοναδική ιστορική πηγή και συγχρόνως γοητευτικό ανάγνωσμα που διαθέτει όλες τις χάρες του χρονικού. Είναι γραμμένες από μια νέα γυναίκα, δεκαοκτώ χρόνων στην πρώτη, τριάντα τεσσάρων χρόνων στην τελευταία επιστολή· η βασίλισσα Αμαλία βρισκόταν στην καρδιά της εξουσίας όταν αλληλογραφούσε εμπιστευτικά με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν και ο ίδιος ηγεμόνας."
Αθήνα, την 2α/21η Μαρτίου 1837
Αγαπημένε, καλέ, αγγελικέ μου πατέρα,
[…]
Πριν μερικές μέρες ήρθε εδώ μια γυναίκα 125 ετών.
Ήταν ασυνήθιστα εύρωστη για την ηλικία της, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ταξίδεψε τρεις μέρες με τα πόδια για να έρθει. Περπατούσε πολύ γρήγορα και ανέβηκε τη σκάλα όπως και κάθε άλλος, νεότερος στην ηλικία, μόνο που ήταν κουφή. Λένε ότι εδώ υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ακόμη και ένας που είναι περίπου 140 ετών. Απίστευτη ηλικία! Και τι δεν έχουν ζήσει, τι δεν έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι! Σήμερα ο καιρός είναι απαίσιος, βρέχει και φυσάει. Το περίεργο είναι ότι εδώ αυτός ο καιρός με μελαγχολεί, ενώ στο Ολδεμβούργο μου ήταν σχεδόν αδιάφορο αν ο καιρός ήταν ωραίος ή άσχημος.
Την 28η Μαρτίου.
Σήμερα έγινε πάλι ένας αρκετά δυνατός σεισμός. Ήταν τόσο δυνατός που με ξύπνησε. Στην Ύδρα οι σεισμοί συνεχίζονται από τις 20 του μήνα. Την πρώτη φορά ο σεισμός γκρέμισε διακόσια σπίτια, ενώ σε πολλά άλλα προξένησε ζημίες. Οι περισσότερες γυναίκες με τα παιδιά έχουν καταφύγει στην Πελοπόννησο. Φαίνεται ότι τώρα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ψωμιού και νερού. Το αγγλικό μεγάλο πολεμικό «Ασία» μετέφερε τρόφιμα.
Την 29η Μαρτίου.
πιστός στον βασιλιά. Ο καημένος ήταν πολύ άτυχος, γιατί έχασε έναν γιο στον πόλεμο και ένας άλλος εκτελέστηκε, επειδή συμμετείχε στη δολοφονία του Καποδίστρια. Τώρα του έχει μείνει μόνο ένας, ο οποίος είναι διαγγελέας του βασιλιά. Ήταν και αυτός πολύ καιρό φυλακισμένος, επί Καποδίστρια.
Την 30η Μαρτίου.
Ολόκληρος ο Υμηττός καλύπτεται από αυτό το φυτό. Και σε αυτές τις περιοχές με τους φρυγανώδεις θάμνους ζουν πάρα πολλές χελώνες.
Μόλις χτες είδα, ενώ έκανα έφιππη περίπατο, τρεις πολύ μεγάλες. Στην Ελλάδα φυτρώνουν άγρια πάρα πολλά λουλούδια που στη Βαυαρία καλλιεργούνται, όπως οι πικροδάφνες, η αργεμώνη, ένα είδος γερανιών κλπ. Ένας δρόμος που απολαμβάνω να τον διατρέχω έφιππη, είναι ο δρόμος προς τον Πειραιά. Βλέπει κανείς πολλές άμαξες, πολλούς ξένους, ταχυδρομικές άμαξες, υποζύγια, καμήλες, κάθε εθνικότητας ναύτες. Και το ίδιο το λιμάνι σφύζει από ζωή και προσφέρει ένα διασκεδαστικό θέαμα. Πρόκειται για την πιο ζωντανή διαδρομή (αν ιππεύει κανείς γρήγορα χρειάζεται μισή ώρα) όπου επικρατεί η πιο ποικιλόχρωμη πολυμορφία.
Την 21η Μαρτίου/2α Απριλίου.
Οι ταραχές στην Πάτρα σταμάτησαν. Δεν ήταν τίποτε το σοβαρό. Τελευταία μου συνέβη κάτι ωραίο, ανακάλυψα κοντά στη θάλασσα τα ίχνη ενός λύκου που είχε αναγκαστεί να φύγει από εκεί πριν από λίγες ώρες. Εδώ υπάρχουν λύκοι, καθώς μου λένε, και τους προσελκύουν τα τεράστια κοπάδια από πρόβατα, που υπάρχουν παντού σε όλη η χώρα. Οι σεισμοί εξακολουθούν. Καθημερινά σχεδόν αισθάνεται κανείς μεγαλύτερες ή μικρότερες δονήσεις. Ωστόσο δεν προκλήθηκαν πουθενά ζημίες, εκτός από την Ύδρα. Η περιοχή γύρω από την Αθήνα παρουσιάζει αυτή τη στιγμή κάτι ιδιαίτερο, γιατί τώρα οδηγούν τα άλογα στα χωράφια, για να βοσκήσουν τα σπαρτά όσο είναι ακόμα χλωρά. Διαφορετικά τα άλογα ψοφάνε. Όλα τα χωράφια που υπάρχουν στην περιοχή γύρω από την πόλη καλλιεργούνται μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό. Το τοπίο εμφανίζεται τώρα πολύ όμορφο και ζωντανό και παρόλο που λυπάμαι που δεν γίνεται και η καλύτερη χρήση των σιτηρών, πρέπει να παραδεχτώ ότι το θέαμα είναι όμορφο.
Φιλώ με τη σκέψη μου τα αγαπημένα χέρια σου και είμαι κόρη σου που θα σε αγαπά αιώνια
Αμαλία
Η Bάνα Mπούσε γεννήθηκε στην Aθήνα. Aποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Kωνσταντίας, στη Γερμανία.
Ο Mίχαελ Mπούσε γεννήθηκε στο Aμβούργο, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Bερολίνου και εργάστηκε πολλά χρόνια στην ειδικότητά του. Το ενδιαφέρον του για την ελληνική επανάσταση του 1821 και τον γερμανικό φιλελληνισμό τον οδήγησε στη μελέτη των πηγών και στην εξοικείωση με τα γερμανικά χειρόγραφα της εποχής.
Tο ζεύγος Mπούσε έχει δημοσιεύσει το βιβλίο Aνώδυνες παρατηρήσεις του Γερμανού φιλέλληνα Nτάνενμπεργκ (Aθήνα 1990), καθώς και μια δίτομη συλλογή γερμανικών φιλελληνικών ποιημάτων (Oλδεμβούργο 2005).
Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της εστίας
Σελ: 888(Α & Β τόμος)
Τιμή: 62 €