amalia"Στο βιβλίο αυτό δημοσιεύονται για πρώτη φορά οι επιστολές που έστειλε η βασίλισσα Αμαλία στον πατέρα της από την Ελλάδα. Αποτελούν μοναδική ιστορική πηγή και συγχρόνως γοητευτικό ανάγνωσμα που διαθέτει όλες τις χάρες του χρονικού. Είναι γραμμένες από μια νέα γυναίκα, δεκαοκτώ χρόνων στην πρώτη, τριάντα τεσσάρων χρόνων στην τελευταία επιστολή· η βασίλισσα Αμαλία βρισκόταν στην καρδιά της εξουσίας όταν αλληλογραφούσε εμπιστευτικά με τον πατέρα της, ο οποίος ήταν και ο ίδιος ηγεμόνας."

 

 

 Αθήνα, την 2α/21η Μαρτίου 1837 

 Αγαπημένε, καλέ, αγγελικέ μου πατέρα,

[…]

Πριν μερικές μέρες ήρθε εδώ μια γυναίκα 125 ετών.

Ήταν ασυνήθιστα εύρωστη για την ηλικία της, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι ταξίδεψε τρεις μέρες με τα πόδια για να έρθει. Περπατούσε πολύ γρήγορα και ανέβηκε τη σκάλα όπως και κάθε άλλος, νεότερος στην ηλικία, μόνο που ήταν κουφή. Λένε ότι εδώ υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι μεγάλης ηλικίας ακόμη και ένας που είναι περίπου 140 ετών. Απίστευτη ηλικία! Και τι δεν έχουν ζήσει, τι δεν έχουν περάσει αυτοί οι άνθρωποι! Σήμερα ο καιρός είναι απαίσιος, βρέχει και φυσάει. Το περίεργο είναι ότι εδώ αυτός ο καιρός με μελαγχολεί, ενώ στο Ολδεμβούργο μου ήταν σχεδόν αδιάφορο αν ο καιρός ήταν ωραίος ή άσχημος.

 Την 28η Μαρτίου.

Σήμερα έγινε πάλι ένας αρκετά δυνατός σεισμός. Ήταν τόσο δυνατός που με ξύπνησε. Στην Ύδρα οι σεισμοί συνεχίζονται από τις 20 του μήνα. Την πρώτη φορά ο σεισμός γκρέμισε διακόσια σπίτια, ενώ σε πολλά άλλα προξένησε ζημίες. Οι περισσότερες γυναίκες με τα παιδιά έχουν καταφύγει στην Πελοπόννησο. Φαίνεται ότι τώρα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ψωμιού και νερού. Το αγγλικό μεγάλο πολεμικό «Ασία» μετέφερε τρόφιμα.

 Την 29η Μαρτίου.

Σήμερα μας επισκέφτηκε ο γέρο Μαυρομιχάλης, ο άλλοτε μπέης της Μάνης και τώρα αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι θείος του Κατσάκου, ένας μεγαλοπρεπής γέροντας, δυνατό μυαλό και πολύ ζωντανός, πολύ ειλικρινής, πολύ

πιστός στον βασιλιά. Ο καημένος ήταν πολύ άτυχος, γιατί έχασε έναν γιο στον πόλεμο και ένας άλλος εκτελέστηκε, επειδή συμμετείχε στη δολοφονία του Καποδίστρια. Τώρα του έχει μείνει μόνο ένας, ο οποίος είναι διαγγελέας του βασιλιά. Ήταν και αυτός πολύ καιρό φυλακισμένος, επί Καποδίστρια.

Την 30η Μαρτίου.

Ολόκληρος ο Υμηττός καλύπτεται από αυτό το φυτό. Και σε αυτές τις περιοχές με τους φρυγανώδεις θάμνους ζουν πάρα πολλές χελώνες.

Μόλις χτες είδα, ενώ έκανα έφιππη περίπατο, τρεις πολύ μεγάλες. Στην Ελλάδα φυτρώνουν άγρια πάρα πολλά λουλούδια που στη Βαυαρία καλλιεργούνται, όπως οι πικροδάφνες, η αργεμώνη, ένα είδος γερανιών κλπ. Ένας δρόμος που απολαμβάνω να τον διατρέχω έφιππη, είναι ο δρόμος προς τον Πειραιά. Βλέπει κανείς πολλές άμαξες, πολλούς ξένους, ταχυδρομικές άμαξες, υποζύγια, καμήλες, κάθε εθνικότητας ναύτες. Και το ίδιο το λιμάνι σφύζει από ζωή και προσφέρει ένα διασκεδαστικό θέαμα. Πρόκειται για την πιο ζωντανή διαδρομή (αν ιππεύει κανείς γρήγορα χρειάζεται μισή ώρα) όπου επικρατεί η πιο ποικιλόχρωμη πολυμορφία.

 Την 21η Μαρτίου/2α Απριλίου.

Οι ταραχές στην Πάτρα σταμάτησαν. Δεν ήταν τίποτε το σοβαρό. Τελευταία μου συνέβη κάτι ωραίο, ανακάλυψα κοντά στη θάλασσα τα ίχνη ενός λύκου που είχε αναγκαστεί να φύγει από εκεί πριν από λίγες ώρες. Εδώ υπάρχουν λύκοι, καθώς μου λένε, και τους προσελκύουν τα τεράστια κοπάδια από πρόβατα, που υπάρχουν παντού σε όλη η χώρα. Οι σεισμοί εξακολουθούν. Καθημερινά σχεδόν αισθάνεται κανείς μεγαλύτερες ή μικρότερες δονήσεις. Ωστόσο δεν προκλήθηκαν πουθενά ζημίες, εκτός από την Ύδρα. Η περιοχή γύρω από την Αθήνα παρουσιάζει αυτή τη στιγμή κάτι ιδιαίτερο, γιατί τώρα οδηγούν τα άλογα στα χωράφια, για να βοσκήσουν τα σπαρτά όσο είναι ακόμα χλωρά. Διαφορετικά τα άλογα ψοφάνε. Όλα τα χωράφια που υπάρχουν στην περιοχή γύρω από την πόλη καλλιεργούνται μόνο γι’ αυτόν τον σκοπό. Το τοπίο εμφανίζεται τώρα πολύ όμορφο και ζωντανό και παρόλο που λυπάμαι που δεν γίνεται και η καλύτερη χρήση των σιτηρών, πρέπει να παραδεχτώ ότι το θέαμα είναι όμορφο.

Φιλώ με τη σκέψη μου τα αγαπημένα χέρια σου και είμαι κόρη σου που θα σε αγαπά αιώνια

Αμαλία

Η Bάνα Mπούσε γεννήθηκε στην Aθήνα. Aποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Kωνσταντίας, στη Γερμανία.

Ο Mίχαελ Mπούσε γεννήθηκε στο Aμβούργο, σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Bερολίνου και εργάστηκε πολλά χρόνια στην ειδικότητά του. Το ενδιαφέρον του για την ελληνική επανάσταση του 1821 και τον γερμανικό φιλελληνισμό τον οδήγησε στη μελέτη των πηγών και στην εξοικείωση με τα γερμανικά χειρόγραφα της εποχής.

 

Tο ζεύγος Mπούσε έχει δημοσιεύσει το βιβλίο Aνώδυνες παρατηρήσεις του Γερμανού φιλέλληνα Nτάνενμπεργκ (Aθήνα 1990), καθώς και μια δίτομη συλλογή γερμανικών φιλελληνικών ποιημάτων (Oλδεμβούργο 2005).

 

Εκδόσεις: Βιβλιοπωλείον της εστίας

Σελ: 888(Α & Β τόμος)

Τιμή: 62 €

 

 


 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 3η –  Τα «χρόνια τρέχουν χύμα» και η Έκθεση κορυφώνεται

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 3η –  Τα «χρόνια τρέχουν χύμα» και η Έκθεση κορυφώνεται

Το Σάββατο είναι παραδοσιακά η μέρα που η ΔΕΒΘ κορυφώνεται και η χθεσινή μέρα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Τα περίπτερα και οι εκδηλώσεις πλημμύρισαν κόσμο ενώ σε ορισμένες βιβλιοπαρουσιάσεις ήταν αδύνατον ακόμη και να πλησιάσεις. Μια μεγάλη γιορτή βιβλίων, συγγραφέων και ανταλλαγής ιδεών. Στην κεντρική εικόνα, κοσμοσυρρ...

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 2η – «Τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας σήμερα», η «Εύα» πάει Κάννες, Κοτζιάς και Φραγκιάς, πάντα επίκαιροι

22η ΔΕΒΘ: Μέρα 2η – «Τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας σήμερα», η «Εύα» πάει Κάννες, Κοτζιάς και Φραγκιάς, πάντα επίκαιροι

Η 2η μέρα της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης ήταν πλούσια σε εκδηλώσεις και συναντήσεις, ενώ τα στοιχεία του ΟΣΔΕΛ για τη βιβλιοπαραγωγή έδωσαν τροφή για πολλές συζητήσεις. 

Γράφει η Φανή Χατζή 

Η δεύτ...

Τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint – Πάνω από 11.000 τίτλοι, άνοδος για το παιδικό βιβλίο

Τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint – Πάνω από 11.000 τίτλοι, άνοδος για το παιδικό βιβλίο

Ανακοινώθηκαν από τον ΟΣΔΕΛ τα δεδομένα της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής του 2025 από το BookPoint. Ο συνολικός αριθμός των νέων τίτλων ξεπέρασε για ακόμα μια χρονιά τους 11.000, με άνοδο στο παιδικό βιβλίο. Στην κεντρική εικόνα, η Μιρέλλα Μπατζιανιά παρουσιάζει τα στοιχεία, χθες, στη ΔΕΒΘ.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

«Γεια σου καμάρι μου» του Κυριάκου Κεντρωτή (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος ενός κεφαλαίου, από το μυθιστόρημα του Κυριάκου Κεντρωτή «Γεια σου καμάρι μου», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Ο δρόμος χωρίς λεύκες»

...
«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

«Έρημη χώρα» του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ρόμπερτ Ντ. Κάπλαν [Robert D. Kaplan] «Έρημη χώρα» (μτφρ. Σπύρος Κατσούλας), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 6 Μαΐου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Άσφαλώς, στον 21ο αιώνα...

«Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» της Ρενέ Καραμπάς (προδημοσίευση)

«Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» της Ρενέ Καραμπάς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Ρενέ Καραμπάς [Rene Karabash] «Γράμματα του Ομάρ στη μελλοντική του σύζυγο» (μτφρ. Σπύρος Ν. Παππάς), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 7 Μαΐου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025) – Όλα τα βιβλία, όλοι οι συγγραφείς

Όλα τα βιβλία και όλοι οι συγγραφείς της έρευνας για τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025). 463 βιβλία, 241 συγγραφείς, με τις ψήφους που συγκέντρωσε κάθε βιβλίο και κάθε συγγραφέας ξεχωριστά. 

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

55 λογοτέχνες, κριτικοί, πανεπιστημιακοί, βιβλιοπώλες επιλέγουν: Τα καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)

Τα αποτελέσματα της έρευνας του bookpress.gr και του βιβλιοπωλείου Πολιτεία για τα «Καλύτερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα των τελευταίων 50 χρόνων (1975-2025)». Με τη συμμετοχή 55 ειδικευμένων αναγνωστών από τον χώρο του βιβλίου.

Συντονισμός - επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός, Κ.Β. Κατσουλάρης

...
Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι διαβάζουμε τώρα; 12 βιβλία ιστορίας και γεωπολιτικής

Τι ενώνει και τι χωρίζει τον κόσμο μας σήμερα; Από την Ελληνική Επανάσταση, την Κατοχή και τον  Εμφύλιο, στο παγκόσμιο σκηνικό την εποχή της προεδρίας του Τραμπ και στις νέες δ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ