adelfes nezer

Για το βιβλίο του Διονύση Μουσμούτη «Το θέατρο στη Ζάκυνθο τον 20ο αιώνα, 1901–1953» (εκδ. Πλέσσα). Κεντρική εικόνα: Oι αδελφές Μαρίκα και Κατίνα Νέζερ.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Από τις εκδόσεις «Πλέσσα» κυκλοφόρησε η δίτομη μονογραφία του Διονύση Μουσμούτη Το Θέατρο στη Ζάκυνθο τον 20ό αιώνα, 1901–1953, αναμενόμενη συνέχεια του πρώτου μέρους (2017), που κάλυπτε τη χρονική περίοδο από το 1801 έως το 1900. Πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας επίπονης εργασίας που ο επιστήμων ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια συγκεντρώνοντας αρχειακό υλικό από θεατρικά προγράμματα, φωτογραφίες, λαογραφικά τεκμήρια και αποδελτιώνοντας έγγραφα του αρχειοφυλακείου Ζακύνθου.

Το υλικό του πρώτου μέρους της θεατρολογική/μουσικολογικής αυτής μελέτης καταδείκνυε την εθνική συνειδητοποίηση στα μέσα του 18ου αιώνα και τις επιρροές από κάποια δυτικά πρότυπα και από τη Ρωσία, ενώ έφτανε έως τον Αντώνιο Μάτεσι, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Διονύσιο Ρώμα ερευνώντας εξονυχιστικά, πέραν του πλουσιότατου καλλιτεχνικού ρεπερτορίου, ένα ευρύ ιστορικό αντιπαραθέσεων και καλλιτεχνικών αναζητήσεων στην αστική και στη λαϊκή (παραθεατρική) σκηνή των Επτανήσων.

Πλούσια ευρήματα, γλαφυρή αφήγηση

Εκτενή εισαγωγικά σημειώματα από τους πανεπιστημιακούς Βάλτερ Πούχνερ και Κώστα Καρδάμη προοιωνίζονται μια πραγματική αναγνωστική απόλαυση. Νέα αφετηρία τώρα, νέα πηγή προβληματισμού, νέα πρόταση από τον Διονύση Μουσμούτη: όχι μόνο ιστορία της καλλιτεχνικής κίνησης ενός τόπου με επίκεντρο το θέατρο, αλλά και ένταξή του, πλέον, στο Βασίλειο της Ελλάδος, ενώ επέρχεται η υποκατάσταση των ξένων από ελληνικούς θιάσους (χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του Διονύσιου Λαυράγκα και του Μωραḯτη στη διαμόρφωση του Ελληνικού Μελοδράματος, με τους Αγγελόπουλο, Βακαρέλλο, Dora Domar, Αρτέμιδα Κυπαρίσση, Φανή Οικονομάκου, Πρεδάρη, Χατζηλουκά, Βλαχόπουλο, Ελένη Βλαχοπούλου κι άλλους ιστορικούς ερμηνευτές), σε μια δυναμική διαδικασία που κράτησε έως και τον μοιραίο σεισμό του 1953.

Στο βιβλίο υπάρχει μελέτη εκτεταμένου αρχειακού υλικού (μεταξύ άλλων, και των αρχείων του Σπύρου Μοντσενίγου και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), με την πολύτιμη συμβολή του Βάλτερ Πούχνερ και άλλων μελετητών.

Με μελέτη εκτεταμένου αρχειακού υλικού (μεταξύ άλλων, και των αρχείων του Σπύρου Μοντσενίγου και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), με την πολύτιμη συμβολή του Βάλτερ Πούχνερ και άλλων μελετητών και σταχυολογώντας στοιχεία για οικοδόμηση δημόσιων κτηρίων, μουσικές εκδηλώσεις, μαθητικές παραστάσεις, φιλαρμονικές, μαντολινάτες, εσπερίδες, ωδεία, τοπικές σχολές και θεατρικούς πειραματισμούς, για το café chantant και τους χορούς μεταμφιεσμένων και μιαν ευρύτατη, ακόμη, γκάμα αντλημένη από τις σύγχρονες τάσεις του μουσικού θεάτρου, της όπερας, της οπερέτας (βλ. ζεύγος Νίκου και Έλλης Αφεντάκη και Μελπομένη Κολυβά, αργότερα τους Γιώργο Δράμαλη, Έλσα Ένκελ και Γιάννη Παπαϊωάννου σε οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη καθώς και τον θίασο Ξύδη και την Ηρώ Χαντά) και σωρείας ατομικών ρεσιτάλ, ο κύριος Μουσμούτης μετατρέπει την κοπιώδη έρευνά του σε ευανάγνωστο αφήγημα.

Η θεατρική Ζάκυνθος στο 1o μισό του 20ού αιώνα

Γλαφυρή ιστορική ανασκόπηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού χαρακτήρα της Ζακύνθου στο 1o ήμισυ του εικοστού αιώνα, το δημοτικό θέατρο «Φώσκολος», το ιπποδρόμιο Roussière και Vitali, παλαιστές, υπνωτιστές, αριθμομνήμονες και ταχυδακτυλουργοί, θίασοι ανδρεικέλων (κουκλοθέατρα), ο ολυμπιονίκης Τόφαλος, η έλευση του ηλεκτρισμού κι αμέσως μετά του κινηματογράφου με τους αδελφούς Ψυχούλη, την υπόκρουση του φωνογράφου και την επιθεώρηση περί κινηματογράφου του Πολύβιου Δημητρακόπουλου: ενάργεια, πλήθος πληροφοριών, ανάπλαση μιας εποχής.

Τα πρώτα αυτοκίνητα το 1919, ο Σπύρος Αλ. Ρώμας, οι δημόσιες γιορτές και τα καλλιστεία, οι χοροεσπερίδες «Φεστίνια», οι μεσημβρινοί χοροί «Καβαλκίνες», οι νυχτερινοί χοροί «Βελιόνια», οι ταραντέλες, τα καρναβάλια και τα περιοδεύοντα θηριοτροφεία, η πλατεία Αγίου Μάρκου (Πλατεία Ποιητού), τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Σολωμού στην πλατεία Γεωργίου Α’ (Πλατεία Σολωμού), οι θεατρικές βεντέτες (όπως η παλαίμαχος Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, η Ροζαλία Νίκα, ο Εδμόνδος Φυρστ, οι κωμικοί ηθοποιοί Νικόλαος Πλέσσας και Σπύρος Τριχάς, η Λουκία Τίβερη, ο Αλέκος Γονίδης και η άφιξη της Μαρίκας Κοτοπούλη, του Παύλου Καρρέρ και της συζύγου του και, το 1924, της Ζωζώς Νταλμάς, τέλος της Ροζαλίας Νίκα και του Βασίλη Αργυρόπουλου), τέλος η εκατονταετηρίδα για τον Ούγο Φώσκολο το 1927: νοσταλγική αναπόληση μιας Ζακύνθου που δεν υπάρχει πια.

Η θεατρική Ζάκυνθος στο 2o μισό του 20ού αιώνα

Ο Μάρκος Σιγάλας με τις απαγγελίες και τις μιμήσεις του, οι ενστάσεις του ζακυνθινού λογίου Γεώργιου Μάνεση για το έργο του Ξενόπουλου, ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος με τη «Νέα Σκηνή» του και την Κυβέλη, τη Θεώνη Δρακοπούλου-Παππά, τον Μήτσο Μυράτ και τον Διονύσιο Ταβουλάρη στον ρόλο του σαιξπηρικού Οθέλλου, το ζεύγος Γονίδη-Βασιλάκη, το ζεύγος Αρντάνωφ-Νικολέσκο, ο ντόπιος μουσικοδιδάσκαλος Ιωάννης Πήλικας, ο θίασος Στυλιανόπουλου με τη Σωτηρία Ιατρίδου και την Καίτη Βερώνη, η πρώτη προβολή του «Μπεν Χουρ» και ταινιών του Τσάρλι Τσάπλιν, το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η αποβίβαση των γαλλικών αγημάτων στο νησί, οι δραματικές σοπράνο του Μεσοπολέμου, το καλοκαιρινό «Πάνθεον», τα πρώτα ουέστερν και το «Σαγκάη-Εξπρές» με τη Μάρλεν Ντήτριχ.

Είναι ανεκτίμητη η ερευνητική δουλειά του Μουσμούτη σε ό,τι αφορά τη συγκριτική διαχείριση της πολιτιστικής ζωής των δύο προηγούμενων αιώνων.

Η Μαρίκα και η Κατίνα Νέζερ και ο Βασίλης Αυλωνίτης, η «Μάντρα» του Αττίκ, η Δανάη, η Κίττυ Άλμα, ο Ορέστης Λάσκος και ο Κώστας Μπέζος στα 1935, η Μαίρη Κροντηρά και ο Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, η Νέα Δραματική Σχολή του κεφαλονίτη Σωκράτη Καραντινού, η Elvira de Hidalgo, ο Αντώνης Δελένδας και ο Κυριάκος Τσάκος, ο θίασος του Κροντηρά και η αρχή της παρακμής των περιοδευόντων θιάσων, η Βούλα Νικολαḯδου στην όπερα, η Μαρίκα Κρεββατά στο μουσικό θέατρο και η αποθέωσή της, ο Γιάννης Ιατρού, το ελαφρό τραγούδι της «βασιλίσσης των δίσκων» Κάκιας Μένδρη, η Πάολα και ο Κοφινιώτης, ο Πέλος Κατσέλης και η σχολή του, οι πρώτες εμφανίσεις της Αλέκας Παḯζη, του Νίκου Σταυρίδη και του Βασίλη Αυλωνίτη: μια μουσική/θεατρική παράδοση που όμοιά της δεν συναντά κανείς ούτε στην πρωτεύουσα του τότε ελληνικού κράτους.

Έξοχη ερευνητική δουλειά

plessas mousmoutis to theatro sth zakyntho ton 20o aiwnaΕίναι ανεκτίμητη η ερευνητική δουλειά του Μουσμούτη σε ό,τι αφορά τη συγκριτική διαχείριση της πολιτιστικής ζωής των δύο προηγούμενων αιώνων, με καρπούς τα βιβλία Το θέατρο στην πόλη της Ζακύνθου 1901-1915 (Μπάστας 1999), Γρηγόριος Ξενόπουλος 1867-1951 (Περίπλους 2001), Ο Ρώμας και το θέατρο (Πλατύφορος, 2002), Ο Ξενόπουλος, το Αριστείον η απεργία και οι Φοιτηταί (Τρίμορφο, 2006), Ο Ξενόπουλος, ο Μαλάνος και η θεατρική Αλεξάνδρεια (Γαβριηλίδης, 2007), Ο Τιμολέων Αμπελάς, η Λίνα Δράκα και η Ζάκυνθος (Τρίμορφο, 2009), Ούγκο Φόσκολο, Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα (Τρίμορφο, 2010), Η Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου, ο Γιάννης Ψυχάρης και ο Ούγκο Φόσκολο (Ευθύνη/Αναλόγιο, 2012), κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το λυρικό θέατρο (μελόδραμα), ο Δ. Μουσμούτης έχει μελετήσει την ιταλική επίδραση και σε άλλες πόλεις (Πάτρα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ερμούπολη, Πύργος, Καλαμάτα, Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια): μετά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά τον αφανισμό των ζακυνθινών αρχείων από τον σεισμό του 1953, τα αρχεία και η εφημερίδες των Πατρών στάθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα για την αρχειακή έρευνα του συγγραφέα, εφόσον εκεί (ως σε τελευταίο σταθμό πριν από τη μετάβαση στη Ζάκυνθο) αναγράφονταν οι θίασοι που μετέβαιναν στα Επτάνησα.


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντωνακάκη, Μπίρης, Παρπαϊρης: Ποιητική των κτιρίων και του χώρου - Τρία βιβλία για την αρχιτεκτονική

Αντωνακάκη, Μπίρης, Παρπαϊρης: Ποιητική των κτιρίων και του χώρου - Τρία βιβλία για την αρχιτεκτονική

Τέσσερις νέες εκδόσεις για την αρχιτεκτονική στην Ελλάδα: Σουζάνα Αντωνακάκη «Αρχιτεκτονική ποιητική»,  (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης), «Τάσος Μπίρης: Πενήντα χρόνια σημάδια στο αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι», (εκδ. Καπόν), Απόστολος Παρπαϊρης «Ο τουρισμός ως “χορηγός” της πολιτιστικής κληρονομιάς» ...

«Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο» της Δήμητρας Δήμου (κριτική)

«Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο» της Δήμητρας Δήμου (κριτική)

Για τη μελέτη της Δήμητρας Δήμου «Η καντιανή ηθική στον σύγχρονο κινηματογράφο – Ανάδειξη παραδειγμάτων κατηγορικής προσταγής σε σύγχρονες κινηματογραφικές αναπαραστάσεις» (εκδ. Βακχικόν).

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας

Το βιβλίο της Δήμητρας Δήμου επικε...

«Ένα κουκλόσπιτο (Νόρα)» του Ερρίκου Ίψεν – Σκέψεις για το κλασικό θεατρικό έργο με αφορμή την έκδοσή του

«Ένα κουκλόσπιτο (Νόρα)» του Ερρίκου Ίψεν – Σκέψεις για το κλασικό θεατρικό έργο με αφορμή την έκδοσή του

Για το κλασικό θεατρικό έργο του Ερρίκου Ίψεν (Henrik Ibsen) «Ένα Κουκλόσπιτο (Νόρα)» (εισαγωγή - μτφρ. - ερμηνευτικά σχόλια: Ήρκος Αποστολίδης, εκδ. Gutenberg). Κεντρική εικόνα: Η Αμαλία Μουτούση, πριν από μερικά χρόνια, σε μια υποδειγματική ερμηνεία της Νόρα. (Σκην. Γιώργος Σκεύας).

Γράφει ο Φ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction - Women's prize 2024: Νικήτριες οι Γκανεσανάνθαν και Ναόμι Κλάιν

Γυναικεία Βραβεία Μυθοπλασίας και non fiction - Women's prize 2024: Νικήτριες οι Γκανεσανάνθαν και Ναόμι Κλάιν

Και τα δύο βιβλία που βραβεύτηκαν με το Women's prize 2024 εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παρασύρονται από τον εξτρεμισμό. Κεντρική εικόνα: αριστερά η Naomi Klein και δεξιά η V.V. Ganeshananthan.

Επιμέλεια: Book Press

...
Βραβεία Αναγνώστη 2024: Στη Λίζυ Τσιριμώκου το Μεγάλο βραβείο –  Όλοι οι βραβευθέντες και τα βιβλία τους

Βραβεία Αναγνώστη 2024: Στη Λίζυ Τσιριμώκου το Μεγάλο βραβείο – Όλοι οι βραβευθέντες και τα βιβλία τους

Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Αναγνώστη 2024 για βιβλία που εκδόθηκαν το 2023. Η τελετή απονομής, διοργανώθηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Μουσείο Μπενάκη. 

Επιμέλεια: Book Press

Το μεγάλο τιμητικό βραβείο για το σύνολο του έργου της απονεμήθηκε στη ...

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

«Μικρές δοκιμές» του Αντώνη Μακρυδημήτρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Αντώνη Μακρυδημήτρη «Μικρές δοκιμές», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Το μείζον πρόβλημα στην εποχή μας έχει ...

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

«Αποστολή στο Βερολίνο» του Λεν Ντέιτον (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το κατασκοπικό μυθιστόρημα του Λεν Ντέιτον [Len Deighton] «Αποστολή στο Βερολίνο» (μτφρ. Αντώνης Καλοκύρης), το οποίο κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Μάλλον φέρνουν κ...

«Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» της Ναταλί Ρονβό (προδημοσίευση)

«Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» της Ναταλί Ρονβό (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Λουξεμβουργιανής συγγραφέως Ναταλί Ρονβό [Nathalie Ronvaux] «Η Τσέστερφιλντ του πέμπτου ορόφου» (μτφρ. Χάρης Παπαϊωάννου), η οποία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

10 κλασικά λογοτεχνικά έργα που έφεραν στο φως τη ΛΟΑΤΚΙ+ εμπειρία

Τα τελευταία χρόνια, η κουίρ λογοτεχνία έχει ανανεωθεί με σύγχρονους εκπροσώπους όπως ο Όσεαν Βουόνγκ ή η Κάρμεν Μαρία Ματσάδο. Εάν αναζητούσαμε, όμως, τις βάσεις ενός κουίρ λογοτεχνικού Κανόνα θα έπρεπε να πάμε πιο πίσω, σε κάποια βιβλία καθοριστικά για την ομοερωτική λογοτεχνία αλλά και για τη λογοτεχνία γενικότερ...

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Έρχονται ημέρες Euro 2024: Τρία πρόσφατα βιβλία που μας θυμίζουν πως το ποδόσφαιρο είναι μαγεία, συγκινήσεις και σπουδαία κατορθώματα

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει το Euro 2024 στη Γερμανία κι όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη ετοιμάζεται να ζήσει τη γιορτή. Σας προτείνουμε τρία πρόσφατα βιβλία, αμιγώς ποδοσφαιρικά, που θα σας βάλουν στο κλίμα της διοργάνωσης. Κεντρική εικόνα: Ο Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει την βαρύτιμη κούπα του Euro μέσα στο Στάδιο Ντα Λουζ της...

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Τζον Γκρίσαμ: Ο μετρ του δικαστικού θρίλερ επιστρέφει

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Η λίστα του δικαστή» (μτφρ. Γιώργος Μπαρουξής, εκδ. Ελληνικά Γράμματα) εξετάζουμε την ξεχωριστή περίπτωση του Αμερικανού συγγραφέα που είναι μετρ των δικαστικών θρίλερ (και όχι μόνο), με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. αντίτυπα παγκοσμίως. Κεντρική εικόνα: © achiev...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

15 Δεκεμβρίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα 100 καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2023

Mυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, ποιήματα: Επιλογή 100 βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, από τη βιβλιοπαραγωγή του 2023. Επιλογή: Συντακτική ομάδα της Book

ΦΑΚΕΛΟΙ