adelfes nezer

Για το βιβλίο του Διονύση Μουσμούτη «Το θέατρο στη Ζάκυνθο τον 20ο αιώνα, 1901–1953» (εκδ. Πλέσσα). Κεντρική εικόνα: Oι αδελφές Μαρίκα και Κατίνα Νέζερ.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Από τις εκδόσεις «Πλέσσα» κυκλοφόρησε η δίτομη μονογραφία του Διονύση Μουσμούτη Το Θέατρο στη Ζάκυνθο τον 20ό αιώνα, 1901–1953, αναμενόμενη συνέχεια του πρώτου μέρους (2017), που κάλυπτε τη χρονική περίοδο από το 1801 έως το 1900. Πρόκειται για την ολοκλήρωση μιας επίπονης εργασίας που ο επιστήμων ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια συγκεντρώνοντας αρχειακό υλικό από θεατρικά προγράμματα, φωτογραφίες, λαογραφικά τεκμήρια και αποδελτιώνοντας έγγραφα του αρχειοφυλακείου Ζακύνθου.

Το υλικό του πρώτου μέρους της θεατρολογική/μουσικολογικής αυτής μελέτης καταδείκνυε την εθνική συνειδητοποίηση στα μέσα του 18ου αιώνα και τις επιρροές από κάποια δυτικά πρότυπα και από τη Ρωσία, ενώ έφτανε έως τον Αντώνιο Μάτεσι, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Διονύσιο Ρώμα ερευνώντας εξονυχιστικά, πέραν του πλουσιότατου καλλιτεχνικού ρεπερτορίου, ένα ευρύ ιστορικό αντιπαραθέσεων και καλλιτεχνικών αναζητήσεων στην αστική και στη λαϊκή (παραθεατρική) σκηνή των Επτανήσων.

Πλούσια ευρήματα, γλαφυρή αφήγηση

Εκτενή εισαγωγικά σημειώματα από τους πανεπιστημιακούς Βάλτερ Πούχνερ και Κώστα Καρδάμη προοιωνίζονται μια πραγματική αναγνωστική απόλαυση. Νέα αφετηρία τώρα, νέα πηγή προβληματισμού, νέα πρόταση από τον Διονύση Μουσμούτη: όχι μόνο ιστορία της καλλιτεχνικής κίνησης ενός τόπου με επίκεντρο το θέατρο, αλλά και ένταξή του, πλέον, στο Βασίλειο της Ελλάδος, ενώ επέρχεται η υποκατάσταση των ξένων από ελληνικούς θιάσους (χαρακτηριστικός είναι ο ρόλος του Διονύσιου Λαυράγκα και του Μωραḯτη στη διαμόρφωση του Ελληνικού Μελοδράματος, με τους Αγγελόπουλο, Βακαρέλλο, Dora Domar, Αρτέμιδα Κυπαρίσση, Φανή Οικονομάκου, Πρεδάρη, Χατζηλουκά, Βλαχόπουλο, Ελένη Βλαχοπούλου κι άλλους ιστορικούς ερμηνευτές), σε μια δυναμική διαδικασία που κράτησε έως και τον μοιραίο σεισμό του 1953.

Στο βιβλίο υπάρχει μελέτη εκτεταμένου αρχειακού υλικού (μεταξύ άλλων, και των αρχείων του Σπύρου Μοντσενίγου και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), με την πολύτιμη συμβολή του Βάλτερ Πούχνερ και άλλων μελετητών.

Με μελέτη εκτεταμένου αρχειακού υλικού (μεταξύ άλλων, και των αρχείων του Σπύρου Μοντσενίγου και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), με την πολύτιμη συμβολή του Βάλτερ Πούχνερ και άλλων μελετητών και σταχυολογώντας στοιχεία για οικοδόμηση δημόσιων κτηρίων, μουσικές εκδηλώσεις, μαθητικές παραστάσεις, φιλαρμονικές, μαντολινάτες, εσπερίδες, ωδεία, τοπικές σχολές και θεατρικούς πειραματισμούς, για το café chantant και τους χορούς μεταμφιεσμένων και μιαν ευρύτατη, ακόμη, γκάμα αντλημένη από τις σύγχρονες τάσεις του μουσικού θεάτρου, της όπερας, της οπερέτας (βλ. ζεύγος Νίκου και Έλλης Αφεντάκη και Μελπομένη Κολυβά, αργότερα τους Γιώργο Δράμαλη, Έλσα Ένκελ και Γιάννη Παπαϊωάννου σε οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη καθώς και τον θίασο Ξύδη και την Ηρώ Χαντά) και σωρείας ατομικών ρεσιτάλ, ο κύριος Μουσμούτης μετατρέπει την κοπιώδη έρευνά του σε ευανάγνωστο αφήγημα.

Η θεατρική Ζάκυνθος στο 1o μισό του 20ού αιώνα

Γλαφυρή ιστορική ανασκόπηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού χαρακτήρα της Ζακύνθου στο 1o ήμισυ του εικοστού αιώνα, το δημοτικό θέατρο «Φώσκολος», το ιπποδρόμιο Roussière και Vitali, παλαιστές, υπνωτιστές, αριθμομνήμονες και ταχυδακτυλουργοί, θίασοι ανδρεικέλων (κουκλοθέατρα), ο ολυμπιονίκης Τόφαλος, η έλευση του ηλεκτρισμού κι αμέσως μετά του κινηματογράφου με τους αδελφούς Ψυχούλη, την υπόκρουση του φωνογράφου και την επιθεώρηση περί κινηματογράφου του Πολύβιου Δημητρακόπουλου: ενάργεια, πλήθος πληροφοριών, ανάπλαση μιας εποχής.

Τα πρώτα αυτοκίνητα το 1919, ο Σπύρος Αλ. Ρώμας, οι δημόσιες γιορτές και τα καλλιστεία, οι χοροεσπερίδες «Φεστίνια», οι μεσημβρινοί χοροί «Καβαλκίνες», οι νυχτερινοί χοροί «Βελιόνια», οι ταραντέλες, τα καρναβάλια και τα περιοδεύοντα θηριοτροφεία, η πλατεία Αγίου Μάρκου (Πλατεία Ποιητού), τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Σολωμού στην πλατεία Γεωργίου Α’ (Πλατεία Σολωμού), οι θεατρικές βεντέτες (όπως η παλαίμαχος Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, η Ροζαλία Νίκα, ο Εδμόνδος Φυρστ, οι κωμικοί ηθοποιοί Νικόλαος Πλέσσας και Σπύρος Τριχάς, η Λουκία Τίβερη, ο Αλέκος Γονίδης και η άφιξη της Μαρίκας Κοτοπούλη, του Παύλου Καρρέρ και της συζύγου του και, το 1924, της Ζωζώς Νταλμάς, τέλος της Ροζαλίας Νίκα και του Βασίλη Αργυρόπουλου), τέλος η εκατονταετηρίδα για τον Ούγο Φώσκολο το 1927: νοσταλγική αναπόληση μιας Ζακύνθου που δεν υπάρχει πια.

Η θεατρική Ζάκυνθος στο 2o μισό του 20ού αιώνα

Ο Μάρκος Σιγάλας με τις απαγγελίες και τις μιμήσεις του, οι ενστάσεις του ζακυνθινού λογίου Γεώργιου Μάνεση για το έργο του Ξενόπουλου, ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος με τη «Νέα Σκηνή» του και την Κυβέλη, τη Θεώνη Δρακοπούλου-Παππά, τον Μήτσο Μυράτ και τον Διονύσιο Ταβουλάρη στον ρόλο του σαιξπηρικού Οθέλλου, το ζεύγος Γονίδη-Βασιλάκη, το ζεύγος Αρντάνωφ-Νικολέσκο, ο ντόπιος μουσικοδιδάσκαλος Ιωάννης Πήλικας, ο θίασος Στυλιανόπουλου με τη Σωτηρία Ιατρίδου και την Καίτη Βερώνη, η πρώτη προβολή του «Μπεν Χουρ» και ταινιών του Τσάρλι Τσάπλιν, το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η αποβίβαση των γαλλικών αγημάτων στο νησί, οι δραματικές σοπράνο του Μεσοπολέμου, το καλοκαιρινό «Πάνθεον», τα πρώτα ουέστερν και το «Σαγκάη-Εξπρές» με τη Μάρλεν Ντήτριχ.

Είναι ανεκτίμητη η ερευνητική δουλειά του Μουσμούτη σε ό,τι αφορά τη συγκριτική διαχείριση της πολιτιστικής ζωής των δύο προηγούμενων αιώνων.

Η Μαρίκα και η Κατίνα Νέζερ και ο Βασίλης Αυλωνίτης, η «Μάντρα» του Αττίκ, η Δανάη, η Κίττυ Άλμα, ο Ορέστης Λάσκος και ο Κώστας Μπέζος στα 1935, η Μαίρη Κροντηρά και ο Λιάκος Χριστογιαννόπουλος, η Νέα Δραματική Σχολή του κεφαλονίτη Σωκράτη Καραντινού, η Elvira de Hidalgo, ο Αντώνης Δελένδας και ο Κυριάκος Τσάκος, ο θίασος του Κροντηρά και η αρχή της παρακμής των περιοδευόντων θιάσων, η Βούλα Νικολαḯδου στην όπερα, η Μαρίκα Κρεββατά στο μουσικό θέατρο και η αποθέωσή της, ο Γιάννης Ιατρού, το ελαφρό τραγούδι της «βασιλίσσης των δίσκων» Κάκιας Μένδρη, η Πάολα και ο Κοφινιώτης, ο Πέλος Κατσέλης και η σχολή του, οι πρώτες εμφανίσεις της Αλέκας Παḯζη, του Νίκου Σταυρίδη και του Βασίλη Αυλωνίτη: μια μουσική/θεατρική παράδοση που όμοιά της δεν συναντά κανείς ούτε στην πρωτεύουσα του τότε ελληνικού κράτους.

Έξοχη ερευνητική δουλειά

plessas mousmoutis to theatro sth zakyntho ton 20o aiwnaΕίναι ανεκτίμητη η ερευνητική δουλειά του Μουσμούτη σε ό,τι αφορά τη συγκριτική διαχείριση της πολιτιστικής ζωής των δύο προηγούμενων αιώνων, με καρπούς τα βιβλία Το θέατρο στην πόλη της Ζακύνθου 1901-1915 (Μπάστας 1999), Γρηγόριος Ξενόπουλος 1867-1951 (Περίπλους 2001), Ο Ρώμας και το θέατρο (Πλατύφορος, 2002), Ο Ξενόπουλος, το Αριστείον η απεργία και οι Φοιτηταί (Τρίμορφο, 2006), Ο Ξενόπουλος, ο Μαλάνος και η θεατρική Αλεξάνδρεια (Γαβριηλίδης, 2007), Ο Τιμολέων Αμπελάς, η Λίνα Δράκα και η Ζάκυνθος (Τρίμορφο, 2009), Ούγκο Φόσκολο, Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα (Τρίμορφο, 2010), Η Μαριέττα Γιαννοπούλου-Μινώτου, ο Γιάννης Ψυχάρης και ο Ούγκο Φόσκολο (Ευθύνη/Αναλόγιο, 2012), κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το λυρικό θέατρο (μελόδραμα), ο Δ. Μουσμούτης έχει μελετήσει την ιταλική επίδραση και σε άλλες πόλεις (Πάτρα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ερμούπολη, Πύργος, Καλαμάτα, Αθήνα, Χανιά, Ηράκλειο, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια): μετά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά τον αφανισμό των ζακυνθινών αρχείων από τον σεισμό του 1953, τα αρχεία και η εφημερίδες των Πατρών στάθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα για την αρχειακή έρευνα του συγγραφέα, εφόσον εκεί (ως σε τελευταίο σταθμό πριν από τη μετάβαση στη Ζάκυνθο) αναγράφονταν οι θίασοι που μετέβαιναν στα Επτάνησα.


 Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Το νέο του μυθιστόρημα «Αλλοτεκοίτη – Εκεί που χάθηκε η βλάστηση» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού» της Ζωής Βερβεροπούλου – Αληθινές ιστορίες, θέατρο-ντοκουμέντο, ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα

«Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού» της Ζωής Βερβεροπούλου – Αληθινές ιστορίες, θέατρο-ντοκουμέντο, ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα

Για το βιβλίο «Το σύγχρονο θέατρο του πραγματικού – Από τις αληθινές ιστορίες στο θέατρο-ντοκουμέντο και στις ερευνητικές δραματουργίες του 21ου αιώνα» της Ζωής Βερβεροπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση. Στην κεντρική εικόνα, στιγμιότυπο από την παράσταση του Ρομέο Καστελλούτσι «Η δημοκρατία στην Α...

Τρία βιβλία στη διαπασών: Σπρίνγκστιν, Γκρολ κι ένα... μουσικό κόμικ

Τρία βιβλία στη διαπασών: Σπρίνγκστιν, Γκρολ κι ένα... μουσικό κόμικ

Δύο αυτοβιογραφίες σπουδαίων μουσικών –Μπρους Σπρίνγκστιν και Ντέιβ Γκρολ– και ένα βιβλίο με απίθανες trivia ιστορίες απ' όλο το φάσμα της ιστορίας της σύγχρονης μουσικής. Διαβάζονται δυνατά!

Γράφει η Χίλντα Παπαδημητρίου

...

«Χιούι» του Ευγένιου Ο’ Νηλ (κριτική) – έργο για «το θέατρο του μέλλοντος»

«Χιούι» του Ευγένιου Ο’ Νηλ (κριτική) – έργο για «το θέατρο του μέλλοντος»

Για το θεατρικό έργο του Ευγένιου Ο’ Νηλ [Eugene O'Neill] «Χιούι» (μτφρ. Άσπα Τομπούλη, εκδ. Ηριδανός). Κεντρική εικόνα: Ο Jason Robards στο «Χιούι», Λος Άντζελες, 1965.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Ο Ευγένιος Ο’ Νηλ υποστήριζε ότι το έργο του «Χιούι» (H...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης έρχεται στο Υπόγειο

«Βίος και Πολιτεία»: Ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης έρχεται στο Υπόγειο

Στο 62ο επεισόδιο της σειράς συζητήσεων στο Βιβλιοπωλείο της Πολιτείας με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου και των ιδεών, o Κώστας Κατσουλάρης συνομιλεί με τον συγγραφέα και μεταφραστή Χρυσόστομο Τσαπραΐλη με αφορμή τη συλλογή διηγημάτων του «De mysteriis» (εκδ. Αντίποδες), καθώς και γενικότερα τη λογοτεχνία του τρ...

Έξτρα παράσταση για τη «Νέκυια» στη Θεσσαλονίκη

Έξτρα παράσταση για τη «Νέκυια» στη Θεσσαλονίκη

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού, η «Νέκυια», με τον Γιάννη Αγγελάκα και την Όλια Λαζαρίδου, σε σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδόπουλου, συνεχίζεται με ακόμα μία παράσταση, Πέμπτη 13.02.24. 

Επιμέλεια: Book Press

...

«Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα – Η αντίδραση που έγινε συναίνεση

«Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα – Η αντίδραση που έγινε συναίνεση

«Σπυριδούλες» της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα. Μια κριτική ανάγνωση της επιτυχημένης θεατρικής παράστασης. 

Γράφει ο Νίκος Σγουρομάλλης

Ένα κοινό χαρακτηριστικό της τέχνης που παράγ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

«Γερτρούδη» του Χέρμαν Έσσε (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Χέρμαν Έσσε [Hermann Hesse] «Γερτρούδη» (μτφρ. Ειρήνη Γεούργα), το οποίο κυκλοφορεί στις 22 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Ίμτχορ ήταν χήρος, ζούσε σε ένα από τα παλι...

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

«Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» της Γιάρα Μοντέιρο (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γιάρα Μοντέιρο [Yara Monteiro] «Αυτή η κυρία δεν αστειεύεται!» (μτφρ. Ζωή Καραμπέκιου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

22 ...

«Βαλτιμόρη» της Γελένα Λένγκολντ (προδημοσίευση)

«Βαλτιμόρη» της Γελένα Λένγκολντ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γελένα Λένγκολντ [Jelena Lengold] «Βαλτιμόρη» (μτφρ. Γιούλη Σταματίου), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΕΞΙ

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

«Η ποίηση ανάμεσά μας»: 60 ποιητικές συλλογές που ξεχωρίζουν

Εξήντα ποιητικές συλλογές, δέκα από τις οποίες είναι ποίηση μεταφρασμένη στα ελληνικά: Μια επιλογή από τις εκδόσεις του 2024.

Επιλογή: Κώστας Αγοραστός, Διονύσης Μαρίνος

...

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο Κώστας Σημίτης μέσα από τα βιβλία του: Εκσυγχρονιστής, οραματιστής, «διαχειριστής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού (1996-2004) και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, στις 5 Ιανουρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών (1936-2025), μας οδηγεί και στα βιβλία του στα οποία διαφυλάσσεται η πολιτική του παρακαταθήκη αλλά και η προσωπική του διαδρομή. 

Επιμέλεια: Ελένη Κορόβηλα ...

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

«Το αγαπημένο μου του 2024»: 20 συντάκτες της Book Press ξεχωρίζουν ένα βιβλίο

Ρωτήσαμε τους συντάκτες και σταθερούς συνεργάτες της Book Press ποιο ήταν το αγαπημένο τους βιβλίο από τη χρονιά που μόλις αφήσαμε πίσω μας. Οκτώ βιβλία ελληνικής λογοτεχνίας και επτά μεταφρασμένης είναι οι κατηγορίες που κυριαρχούν, αλλά δεν λείπουν και τα δοκίμια ή κι ένα βιβλίο-έκπληξη για αναγνώστες κάθε ηλικίας...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ