inkoubous giannissis

Για το αστυνομικό μυθιστόρημα «Ίνκουμπους», του Βαγγέλη Γιαννίση (εκδ. Διόπτρα).

Της Κατερίνα Σιδέρη

Το Ίνκουμπους του Βαγγέλη Γιαννίση αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς βιβλίων μυστηρίου και θρίλερ του συγγραφέα, με κεντρικό ήρωά τους τον επιθεωρητή Άντερς. Τούτη τη φορά ο επιθεωρητής καλείται να εξιχνιάσει τον βιασμό μιας νεαρής φοιτήτριας, της Λίνεα, και θα φέρει στο φως παρόμοιες περιπτώσεις, θα ξεκλειδώσει παλιές ανείπωτες ιστορίες βιασμών και θα κάνει το έργο των ανθρώπων της αστυνομίας δύσκολο, περίπλοκο και δαιδαλώδες.

Η Κάισα, η Μάι, η Καρόλα, η Μαρία, η Κατρίνα, αλλά και ο Πάτρικ, όλοι θύματα βιασμού, μοιράζονται με τους αναγνώστες τους φόβους, τις ανησυχίες και τις τραυματικές καταστάσεις που βίωσαν, μέσα από τη χαρισματική πένα του δημιουργού τους, έως ότου κατάφεραν, αν τελικά κατάφεραν, να κάνουν στη ζωή τους το επόμενο βήμα, αφήνοντας πίσω τους την ανοιχτή και μερικώς επουλωμένη πληγή του βιασμού τους.

Η αστυνομική ομάδα του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, της επιθεωρήτριας Άριελ Ριβέρα και του αρχιφύλακα Σεμπάστιαν Χόλμ, θα προσπαθήσει με σθένος να ρίξει άπλετο φως σε διαδοχικές υποθέσεις πολλαπλών βιασμών...

Η αστυνομική ομάδα του επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη, της επιθεωρήτριας Άριελ Ριβέρα και του αρχιφύλακα Σεμπάστιαν Χόλμ, θα προσπαθήσει με σθένος να ρίξει άπλετο φως σε διαδοχικές υποθέσεις πολλαπλών βιασμών, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν το πορτρέτο του δολοφόνου, κάτω από το άγρυπνο μάτι των προϊσταμένων που απαιτούν άμεσες, γρήγορες και αποτελεσματικές κινήσεις, βιώνοντας με άγχος, με αγωνία και συμπαράσταση, την ψυχική κατάσταση των θυμάτων, ενόσω ως επαγγελματίες δρουν στοχευμένα για τον άμεσο εντοπισμό του θύτη, πράγμα άκρως δύσκολο και κοπιαστικό.

Διαμελισμένα πτώματα, σκιές κρυμμένες στο δάσος, διεστραμμένοι δολοφόνοι, ένας γονιός που αφήνει την τελευταία του πνοή, μια καρκινοπαθής γυναίκα που προσπαθεί να βρει τα πατήματά της, ένα νεαρό παιδί που θα πέσει στις ρόδες ενός μεθυσμένου οδηγού και οι αδίστακτες Ερινύες που επιμένουν να κρατούν συντροφιά σε τόσους συμπρωταγωνιστές, δίνουν στον Βαγγέλη Γιαννίση τα εργαλεία για να δημιουργήσει ένα άκρως αγωνιώδες και καθηλωτικό βιβλίο, ικανό να κρατά αμείωτο το αναγνωστικό ενδιαφέρον από την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα.

giannisis 728

Ο Βαγγέλης Γιαννίσης γεννήθηκε στην Ελευσίνα, όπου και μεγάλωσε. Ταξιδεύοντας με το τρένο από το Έρεμπρο προς τη Στοκχόλμη, «συνάντησε» τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, αποφάσισε να αφηγείται τις ιστορίες του. Το 2014 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα αστυνομικής λογοτεχνίας Το μίσος και από τότε προστέθηκαν στο βιογραφικό του άλλα πέντε βιβλία. Παράλληλα με τη συγγραφή ασχολείται με μεταφράσεις, αρθρογραφεί σχετικά με το true crime σε δικό του blog και παρουσιάζει εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή.

Αν και το βιβλίο έχει αίσιο τέλος, ως προς την σύλληψη κάποιων από τους θύτες, πολλά από τα θύματα θα πρέπει να συνεχίζουν να ζουν με απώλειες πρόσκαιρες ή για κάποιους, μόνιμες και οδυνηρές.

Σύντομα κεφάλαια στα οποία χρήσιμο θα ήταν να συμβουλεύεστε τις ημερομηνίες, νέα πρόσωπα που έρχονται και φεύγουν εμπλουτίζοντας την ιστορία και η άκρη του νήματος ενός μπερδεμένου κουβαριού θα εξακολουθεί να μένει χαμένη, σχεδόν μέχρι το τέλος αυτής της ανατρεπτικής αλλά και συνάμα γοητευτικής ιστορίας μυστηρίου, από την οποία δεν απουσιάζει η ευαισθησία και η ενσυναίσθηση.

inkoubousΤουλάχιστον στην αρχή, πρακτικά θα ήταν να κρατάτε σημειώσεις με τα ονόματα και τις ιδιότητες τους (είναι πολλά), για να κερδίζετε χρόνο και να μη γυρίζετε αναζητώντας πληροφορίες, αν ο «σκληρός σας δίσκος» είναι γεμάτος ή δυσκολεύεται να συγκρατήσει τα δεδομένα.

Εξοπλιστείτε με υπομονή, καθίστε κάπου ήσυχα και αναπαυτικά, καθαρίστε το τοπίο της μνήμης σας και συγκεντρώστε τις δικές προσωπικές πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να σκιαγραφήσετε πριν από την αστυνομική ομάδα, το προφίλ του δράστη – βιαστή – δολοφόνου – δαίμονα Ίνκουμπους.

Η φράση που χαρακτηρίζει το βιβλίο είναι η παρακάτω:

«Κινούμαστε σε μια γκρίζα ζώνη. Πότε οι πράξεις μας μας φέρνουν πιο κοντά στο λευκό και πότε στο μαύρο».

Ένα θρίλερ για όσους αντέχουν να έρθουν αντιμέτωποι με τον ανθρώπινο πόνο, αλλά και για εκείνους που απλώς αναζητούν ένα βιβλίο που ξεχειλίζει δράση, μυστήριο και περιπέτεια. 


politeia link more

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η γραφή των κυμάτων» του Γιώργου Παπαδάκη (κριτική) – Έρωτας και πολιτική, παιδί και μνήμες

«Η γραφή των κυμάτων» του Γιώργου Παπαδάκη (κριτική) – Έρωτας και πολιτική, παιδί και μνήμες

Για το μυθιστόρημα του Γιώργου Παπαδάκη «Η γραφή των κυμάτων» (εκδ. Εστία). Κεντρική εικόνα: Ziad Antar, Wa © Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Γράφει ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης

Ο Βασίλης Αλεξάκης έλεγε ότι για να φτιάξεις μια στιβαρή μυθιστορηματική δομ...

«Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» της Λένας Κιτσοπούλου (νουβέλα) – Πότε η μεταμόρφωση φέρνει την απελευθέρωση;

«Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» της Λένας Κιτσοπούλου (νουβέλα) – Πότε η μεταμόρφωση φέρνει την απελευθέρωση;

Για τη νουβέλα της Λένας Κιτσοπούλου «Ο συμβολισμός της λεοπάρδαλης» (εκδ. Μεταίχμιο). Εικόνα: Από την ταινία «Rūrangi» (2020) του Max Currie.

Γράφει ο Βαγγέλης Μανουβέλος

...
«Παρατηρητής» της Αντιγόνης Ντόκα (νουβέλα) – Το παιχνίδι των πολλαπλών εκδοχών, το παιχνίδι του βλέμματος

«Παρατηρητής» της Αντιγόνης Ντόκα (νουβέλα) – Το παιχνίδι των πολλαπλών εκδοχών, το παιχνίδι του βλέμματος

Για τη νουβέλα της Αντιγόνης Ντόκα «Παρατηρητής» (εκδ. Τόπος). Εικόνα: Το έργο «Κύκλος διαγραφής» των Φρανκ Ζιλέτ και Ίρα Σνάιντερ. © MoMA

Γράφει η Διώνη Δημητριάδου

Η παρατήρηση, ως μια συνιστώσα από τις πολλές που οδηγούν...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

«Οι Δωσίλογοι» του Μενέλαου Χαραλαμπίδη από την ομάδα elephas tiliensis – Ωμός ρεαλισμός για να κλείσει το κενό της ιστορικής μνήμης

Για την παράσταση «Οι Δωσίλογοι» της θεατρικής ομάδας elephas tiliensis βασισμένης στο ομώνυμο βιβλίο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, που ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Είδα, στο Θέατρο «Χώρα», τη δραματοποίηση των e...

Νίκος Καχτίτσης: Εκδήλωση στην Πάτρα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Νίκος Καχτίτσης: Εκδήλωση στην Πάτρα για τα εκατό χρόνια από τη γέννησή του

Το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και οι εκδόσεις Κίχλη διοργανώνουν εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καχτίτση στην Πάτρα.

Επιμέλεια: Book Press

Την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2026, στις 20:00, το ...

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

«Το πέμπτο παιδί» της Ντόρις Λέσινγκ (μυθιστόρημα) – Ο ξένος, μέσα στο σπίτι του

Για το μυθιστόρημα της Ντόρις Λέσινγκ (Doris Lessing) «Το πέμπτο παιδί» (μτφρ. Έφη Τσιρώνη, εκδ. Διόπτρα). Εικόνα: Από την ταινία του Ρίτσαρντ Ντόνερ «Η προφητεία» (1976).

Γράφει η Φανή Χατζή

Μετά από αρκετά χρόνια που παρέ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

«Δεν βλέπω όνειρα συνήθως» του Ηλία Μαγκλίνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη «Δεν βλέπω όνειρα συνήθως – Γράμματα του Χάρρυ στη Ρετζίνα», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Παιδικές σκηνές ...

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

«Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη» της Κωνσταντίνας Κατρακάζου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Κωνσταντίνας Κατρακάζου «Από τον πόλεμο βγαίνεις ζωντανός μόνο από τύχη», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Βρέθηκε τεσσεράμισι χρόνια μα...

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

«Πατρότητα» του Μιχάλη Σπέγγου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Σπέγγου «Πατρότητα», το οποίο θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα από τις εκδόσεις Επίμετρο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Είμαι ο Αχιλλέας Χάριγκτον. Γεννήθηκα και ζω στην Κέρκυρα, αλλά έζησα ένα ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τι διαβάζουμε τώρα; Τρία καλά αστυνομικά, νέα και κλασικά μυστήρια

Τρία καλά αστυνομικά μυθιστορήματα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα: Φώτης Δούσος, Γιάννης Μαρής, Αντόνιο Μαντσίνι. Αντισυμβατικοί αστυνομικοί, αδικία και δωσιλογισμός σε λιτή αφήγηση και μεσογειακό νουάρ για το δικαίωμα στην αυτοδικία. ©istock

Επιλογή-παρουσίαση: Χ...

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Τι διαβάζουμε τώρα; Βιβλία φεμινιστικής και κουίρ θεωρίας

Σημαντικά βιβλία που διευρύνουν τη συζήτηση για τον φεμινισμό, τη σχέση της γλώσσας με το φύλο και τη σεξουαλικότητα αλλά και το πόσο [δεν θα έπρεπε να] μας αλλάζει το γήρας.

Επιλογή-παρουσίαση: Φανή Χατζή

...

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Από τον μπαμπούλα στον Μεσημερά, από τον Δράκουλα στους βουρκόλακες: Πέντε καλά βιβλία ελληνικού λαογραφικού τρόμου

Φαντάσματα, μπαμπούλες και βρικόλακες της ελληνικής επαρχίας: Πέντε καλά λογοτεχνικά βιβλία λαογραφικού τρόμου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Από τη συλλογή «Η χτυπημένη και άλλες ιστορίες με φαντάσματα» (εκδ. Ροές), παραλλαγή της κεντρικής εικόνας.

Επιλογή-παρουσίαση: ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ