olivertwist240

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους

Αυτή την εβδομάδα το κόμικ Όλιβερ Τουίστ, βασισμένο στο κλασικό έργο του Τσαρλς Ντίκενς, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Κόμικ, άλμπουμ ή graphic novel; Ο όρος graphic novel ο οποίος αποδίδει τη συνύπαρξη αυτοτελούς (συνήθως) ιστορίας, είτε πρωτότυπης είτε διασκευασμένης με εικονογράφηση σε καρέ, είναι ενδεχομένως περισσότερο ταιριαστός για την εν λόγω έκδοση. Τα κόμικ έχουν περιοδικότητα στην έκδοσή τους και αφηγούνται τις περιπέτειες των ηρώων τους. Ένα  graphic novel έχει αρχή, μέση και τέλος, όπως (πρέπει να έχει) κάθε μυθιστόρημα. Οι φανατικοί των κόμικ πάντως, δημιουργοί αλλά και απλοί αναγνώστες, υποστηρίζουν πως πρόκειται για όρο που μάλλον έχει να κάνει με τεχνικές προώθησης παρά με ειδολογικές κατατάξεις. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το αριστούργημα του Τσαρλς Ντίκενς Όλιβερ Τουίστ, που κυκλοφόρησε ως βιβλίο το 1838, αποφάσισε να συμπεριλάβει ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Delcourt στη σειρά κόμικς που δημιούργησε το 2006 με διασκευές κλασσικών έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Στην Ελλάδα οι εκδόσεις Πατάκη επέλεξαν να κυκλοφορήσουν όλο το έργο σε έναν τόμο αντί για τους πέντε του γαλλικού εκδοτικού εγχειρήματος. Το μυθιστόρημα αποτελεί κορυφαία στιγμή άσκησης σκληρής κοινωνικής κριτικής από τον Ντίκενς για την άθλια ζωή και τα δεινά των ορφανών παιδιών και των παιδιών από πολύ φτωχές οικογένειες στη βικτωριανή Αγγλία και δη το Λονδίνο. Στην εποχή του, είχε συμβάλλει στην ενημέρωση και την αφύπνιση για την κατάσταση των ορφανών του Λονδίνου, της τραγικής μοίρας που τα περίμενε καθώς και για την έκταση του προβλήματος.

Λίγα λεπτά μετά τη γέννηση του Όλιβερ, η μητέρα του πεθαίνει. Το παιδί, αγνώστου πατρός, μεγαλώνει σε ορφανοτροφείο μέχρι την ηλικία των 9 ετών οπότε θα σταλεί παραγιός σε έναν νεκροθάφτη. Η καταπίεση θα τον οδηγήσει στη φυγή, και από εκεί, εν τη αφελεία του, σε μια συμμορία ανήλικων κλεφτών. Θα εντοπιστεί από έναν αξιοσέβαστο κύριο ο οποίος γνωρίζει το μυστικό της καταγωγής του και έπειτα από πολλές και σκληρές περιπέτειες θα μπορέσει να δει το μέλλον του με ασφάλεια και γαλήνη.

Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με το κλασικό έργο, αλλά με την μετατροπή του σε κόμικ. Το βιβλίο έχει διασκευαστεί σε σενάριο διατηρώντας την ωμότητα και τον ρεαλισμό του βιβλίου.

Η εικονογράφηση και ο χρωματισμός των καρέ προσδίδουν ακόμη περισσότερο συγκεκριμένες διαστάσεις στις αποτρόπαιες πράξεις που συμβαίνουν στα πρόσωπα του δράματος. Με τους αρνητικούς ήρωες, τους κακούς, να είναι πιο ενδιαφέροντες και λογοτεχνικά και εικαστικά, το κόμικ έχει έντονο ρυθμό και προχωρά από κλιμάκωση σε κλιμάκωση, μέχρι το ευτυχές, για τον ήρωα, τέλος.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται

Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές από ε’ Δημοτικού και πάνω. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε παιδιά 8 ετών, όπως προτείνει ο εκδότης θέλωντας ενδεχομένως να διευρύνει ηλικιακά το κοινό της συγκεκριμένης έκδοσης. Οι μαθητές της β’, της γ’ αλλά και της δ’ δημοτικού δεν είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τον σκληρό κόσμο της βικτωριανής εποχής, ειδικότερα μέσα από την ωμή απεικόνιση βίαιων σκηνών. 

Από αυτή την άποψη, η εικονογράφηση θέτει κάποια όρια που το κείμενο από μόνο του ίσως δεν θα τα επέβαλε.

Ποιοι είναι οι συγγραφείς

olivertwist_loicdauvillierΔημιουργοί του κόμικ Όλιβερ Τουίστ είναι ο Λοΐκ Ντωβιλιέ (σενάριο, περισσότερα στο: http://www.loicdauvillier.com/), ο Ολιβιέ Ντελουά (σχέδιο, περισσότερα στο: http://www.olivierdeloye.com/) και οι Ιζαμπέλ Μερλέ και Ζαν-Ζακ Ρουζέ (χρωματισμός).

Ο Τσαρλς Ντίκενς (Πόρτσμουθ, 1812 – Λονδίνο, 1870) έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια εξαιτίας της πτώχευσης του πατέρα του και της φυλάκισής του για χρέη. Σε μικρή ηλικία εργάστηκε σε εργοστάσιο, εγκαταλείποντας τις σπουδές του. Δημοσιογράφος και συγγραφέας, έγραψε πολλά έργα καυτηριάζοντας και αναδεικνύοντας τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης που συγκροτήθηκε στην βιομηχανική εποχή και έζησε σε συνθήκες αδικίας και ζόφου. Ο Ντίκενς περιέγραψε στα βιβλία του σκηνές από τους γκρίζους δρόμους του Λονδίνου αλλά και από τα δικαστήρια της εποχής όπου κρίνονταν οι τύχες των αθώων. Ο Όλιβερ Τουίστ είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του, που κυκλοφόρησε σε συνέχειες από τον Φεβρουάριο του 1837 ως τον Απρίλιο του 1839.

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει διαβάζοντας κόμικ, όπως Μίκυ Μάους, Λούκυ Λουκ, Αστερίξ και Οβελίξ, είναι εξοικειωμένα με την ανάγνωση ιστοριών από καρέ σε καρέ και από συννεφάκι σε συννεφάκι. Στον Όλιβερ Τουίστ θα παρακολουθήσουν το ξεδίπλωμα των εικαστικών τεχνών πάνω στον καμβά ενός κλασικού λογοτεχνικού έργου.

Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς

Για να εισάγουν τα παιδιά στον κόσμο των κόμικ όπου συναντώνται διαφορετικές τέχνες (λογοτεχνία, ζωγραφική, κινηματογράφος) με συχνά εξαιρετικά αποτελέσματα. Στην προκειμένη περίπτωση για να τους συστήσουν ένα από τα εμβληματικότερα έργα της κλασικής λογοτεχνίας, παρακινώντας τα να διαβάσουν το πρωτότυπο την επόμενη φορά.

Και μια σημείωση

Ο Όλιβερ Τουίστ σε κόμικ εντάσσεται σε μια νέα σειρά των εκδόσεων Πατάκη στην οποία ήδη κυκλοφορούν Οι Τρεις Σωματοφύλακες, κόμικ βασισμένο στο έργο του Αλέξανδρου Δουμά και από την οποία πρόκειται μετά το καλοκαίρι να κυκλοφορήσει το Νησί των Θησαυρών, βασισμένο στο έργο του Ρόμπερ Λ. Στήβενσον. Αν ωστόσο ο Όλιβερ Τουίστ εκτιμούμε πως δεν ενδείκνυται για παιδιά 8 ετών, Οι Τρεις Σωματοφύλακες θεωρούμε πως αντενδείκνυνται απολύτως για παιδιά κάτω των 12 ετών.  Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της ηλικιακής σήμανσης των βιβλίων είναι σύνθετο και απαιτεί ιδαίτερη προσοχή από τους εκδότες και, αντίστοιχα, από τους γονείς.  

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ 

olivertwist-exofylloΌλιβερ Τουίστ - Βασισμένο στο έργο του Τσαρλς Ντίκενς
Διασκευή σε κόμικ: Λοΐκ Ντοβιλιέ
Μτφρ: Χαρά Γιαννακοπούλου
Εικονογράφηση: Ολιβιέ Ντελουά, Χρωματισμός: Ιζαμπέλ Μερλέ, Ζαν-Ζακ Ρουζέ
Εκδόσεις Πατάκη, 2013
Τιμή € 23,90, σελ. 237
politeia-link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

«Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου

Για το βιβλίο «Δημιουργική Γραφή – “Παίζουμε Λογοτεχνία”» του Ανδρέα Καρακίτσιου (εκδ. Ζυγός, σελ. 668)

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Ο Ανδρέας Καρακίτσιος αποτελεί μια ξεχωριστή παρουσία στον χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης...

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

«Έρχεται ο γίγαντας» του Μάκη Τσίτα (κριτική)

Για το βιβλίο του Μάκη Τσίτα «Έρχεται ο γίγαντας» (εικόνες: Νικόλας Χατζησταμούλος, εκδ. Μεταίχμιο), μια ιστορία για τις ψεύτικες ειδήσεις που τρομοκρατούν τον πληθυσμό. 

Του Μάνου Κοντολέων

Ο Μάκης Τσίτας σίγουρα είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση στη...

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

«Η χώρα των τεράτων» του Μωρίς Σέντακ – Εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού

Για το εικονοβιβλίο μαγικού ρεαλισμού «H χώρα των τεράτων» του Maurice Sendak (μτφρ. Γιάννης Παλαβός) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. 

Του Γιάννη Σ. Παπαδάτου

Σε μια καλαίσθητη έκδοση μαζί με δυο αφίσες, σε μια χρηστική πάνινη τσάντα...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

«Γυναικεία Βραβεία non fiction 2024»: Ανακοινώθηκε η βραχεία λίστα

Η νικήτρια του βραβείου Women's Prize για non-fiction βιβλία θα ανακοινωθεί στις 13 Ιουνίου. Κεντρική εικόνα, μια από τις υποψήφιες για το βραβείο: η συγγραφέας και αρθρογράφος Ναόμι Κλάιν © The University of British Columbia.

Επιμέλεια: Book Press

...
Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Ο «Νευρομάντης» του Ουίλιαμ Γκίμπσον μεταφέρεται στην οθόνη: μεγάλο συνδρομητικό κανάλι ανακοίνωσε ότι αγόρασε τα δικαιώματα

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του «πατέρα» του Cyberpunk Ουίλιαμ Γκίμπσον [William Gibson] «Νευρομάντης» αναμένεται να γίνει σειρά 10 επεισοδίων από το συνδρομητικό κανάλι Apple TV. Κεντρική εικόνα: ο συγγραφέας Ουίλιαμ Γκίμπσον © Wikipedia. 

Επιμέλεια: Book Press

...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

«Μακγκάφιν» του Βαγγέλη Γιαννίση (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Βαγγέλη Γιαννίση «Μακγκάφιν», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 21 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ
37.947408, 23.641584

 «Αφού σου ...


«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

«Το μποστάνι του Μποστ» του Κωνσταντίνου Κυριακού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Κωνσταντίνου Κυριακού «Το μποστάνι του Μποστ – Μια σύνθεση / συμπλήρωση / διασκευή κειμένων του Μποστ», το οποίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

«Όλα μαύρα» της Δήμητρας Παπαδήμα (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Δήμητρας Παπαδήμα «Όλα μαύρα», το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Τι είμαστε εμείς μπροστά σε αυτά τα κτήνη, ρε; Τι είμαστε; Άγιοι. Και φόνο να...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Τρία μυθιστορήματα με άρωμα εποχής και μυστηρίου από τα Ελληνικά Γράμματα

Για τα μυθιστορήματα «Strangers in the Night» (μτφρ. Μυρσίνη Γκανά) της Χέδερ Γουέμπ [Heather Webb], «Τα Μυστήρια της Μις Μόρτον Μόρτον» (μτφρ. Χρήστος Μπαρουξής) της Κάθριν Λόιντ [Catherine Lloyd] και «Κωδικός Coco» (μτφρ. Γιάννης Σπανδωνής) της Τζιόια Ντιλιμπέρτο [Gioia Diliberto]. Τρία μυθιστορήματα που μας μεταφ...

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Επανάσταση 1821: 11 βιβλία για τον Αγώνα των Ελλήνων

Ενόψει της 25ης Μαρτίου, επιλέγουμε έντεκα βιβλία που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα περίπλοκλη όσο και μοναδική διαδοχή γεγονότων που ήταν η Ελληνική Επανάσταση. Kεντρική εικόνα: έργο του Λουντοβίκο Λιπαρίνι «Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι» (περίπου 1850), μουσείο Μπενάκη.

...
Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Ιστορίες από τη Χώρα των Χρυσανθέμων: 10 λογοτεχνικά έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο της Ιαπωνίας

Όσο μακρινή κι αν φαντάζει η Ιαπωνία, δεν παύει να μας ελκύει, μεταξύ άλλων και για την ιδιαίτερη και τολμηρή λογοτεχνία της. Από τον κλασικό Καουαμπάτα έως τον ευφάνταστο Μουρακάμι, επιλέγουμε δέκα βιβλία που κυκλοφόρησαν σχετικά πρόσφατα και μπορούν να μας ανοίξουν νέα παράθυρα στον κόσμο του Ανατέλλοντος Ήλιου. K...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

02 Απριλίου 2023 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τα μεγαλύτερα μυθιστορήματα όλων των εποχών: 20 έργα-ποταμοί από την παγκόσμια λογοτεχνία

Πολύτομα λογοτεχνικά έργα, μυθιστορήματα-ποταμοί, βιβλία που η ανάγνωσή τους μοιάζει με άθλο. Έργα-ορόσημα της παγκόσμιας πεζογραφίας, επικές αφηγήσεις από την Άπω Ανατ

ΦΑΚΕΛΟΙ