kedros-cipolllino390

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο για παιδιά ή για εφήβους.

Της Ελένης Κορόβηλα

Αυτή την εβδομάδα «Ο κρεμμυδάκης και η παρέα του» του Τζάνι Ροντάρι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο Κρεμμυδάκης είναι ένα θαρραλέο νεαρό κρεμμύδι, γιος του Κρεμμύδαρου που μεγαλώνει στα χρόνια της βασιλείας του πρίγκιπα Λεμόνη, οποίος με την ξινίλα του και την υπεροψία του έχει διαβρώσει την κοινωνία, αντιστρέφοντας το καλό και το κακό, επιβάλλοντας ένα παράλογο καθεστώς. Κυριαρχεί η ανηθικότητα και η διαφθορά ενώ το καλό και το δίκιο τιμωρούνται. Ο νεαρός θα επαναστατήσει καθώς δεν αποδέχεται τον παραλογισμό και θα παλέψει για να τον ανατρέψει και να επαναφέρει στην κοινωνία αξίες όπως η συνοχή, η αξιοπρέπεια, η συναδέλφωση και η δικαιοσύνη. Φρούτα και λαχανικά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους έχουν τη δική τους θέση στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Το βιβλίο κινείται σε έναν συμβολικό τόπο και μέσω των συμβολισμών βάζει τα ίδια τα παιδιά στο πνεύμα μιας αντίστασης που είναι εφικτή με τη δύναμη της φαντασίας και όχι με βίαια μέσα. 

Η δημιουργικότητα, ως εργαλείο αντιμετώπισης των προβλημάτων, γίνεται στο έργο του Ροντάρι κινητήριος μοχλός για τους εκπαιδευτικούς του στόχους. Ταυτόχρονα, οδηγεί τα παιδιά μέσω των βιβλίων του που τους προσφέρουν λυτρωτικό γέλιο να κατανοήσουν ό,τι τα προβληματίζει και κυρίως να αντιληφθούν ότι μπορούν να το αντιμετωπίσουν με εφευρετικότητα και πίστη στις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλίας και της δικαιοσύνης. 

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1951, ενώ στα ελληνικά την πρώτη του μετάφραση υπέγραφε το 1980 η Άλκη Ζέη.

kedros-cipollino-romanzoΟ Κρεμμυδάκης και η παρέα του (Il Romanzo di Cipollino ή όπως επικράτησε μεταγενέστερα Le Avventurre di Cipollino) είναι από τα πρώτα βιβλία του σπουδαίου Ιταλού Τζάνι Ροντάρι (1920-1980) με το οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός. Ως χαρακτήρας ο Κρεμμυδάκης πρωτοεμφανίστηκε το 1950 στις ιστορίες που δημοσίευε ο Ροντάρι σε συνέχειες στο εβδομαδιαίο περιοδικό για παιδιά Il Pioniere σε συνεργασία με τον εικονογράφο Ραούλ Βερντίνι. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1951, ενώ στα ελληνικά την πρώτη του μετάφραση υπέγραφε το 1980 η Άλκη Ζέη.

Η έμπειρη μεταφράστρια Δήμητρα Δότση έχει κάνει με επαγγελματισμό λεπτοδουλειά πάνω σε ένα κείμενο που διανύει την έβδομη δεκαετία του: και μόνο η έμμετρη απόδοση των τίτλων των κεφαλαίων αρκεί για να μεταδοθούν στον αναγνώστη το κέφι και η εφευρετικότητα με τα οποία προσέγγισε το πνεύμα του Ροντάρι.

 Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται 

Το βιβλίο απευθύνεται κατά κόρον σε παιδιά που αγαπούν το διάβασμα και το απολαμβάνουν, ηλικίας 8 ετών και άνω. Μπορεί όμως να κινητοποιήσει και διστακτικούς μικρούς αναγνώστες, με το κέφι και τη θεατρικότητά του. 

Ποιος είναι ο Τζάνι Ροντάρι 

rodariΟ Τζάνι Ροντάρι γεννήθηκε στην μικρή πόλη Ομένια κοντά στη Νοβάρα της βόρειας Ιταλίας το 1920 και πέθανε πρόωρα στη Ρώμη το 1980. Δάσκαλος από πολύ νέος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Ροντάρι έχει διαβαστεί από εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας το 1944 και από το 1948 άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα του κόμματος L'unita, ενώ σύντομα ανέλαβε υπεύθυνος ενός περιοδικού για παιδιά, του Il Pioniere (Ο Πρωτοπόρος). Αφιερώθηκε στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά, γνώρισε μεγάλη αναγνώριση. Το 1970 του απονεμήθηκε το βραβείο Άντερσεν, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για συγγραφέα βιβλίων για παιδιά. 

Ποια είναι η εικονογράφος

kedros-rodari-santiniΗ Μανουέλα Σαντίνι (1975) ανέλαβε να εικονογραφήσει τον Κρεμμυδάκη της νέας εποχής. Η ίδια λέει πως πηγή έμπνευσής της και οδηγός για τη δουλειά της παρέμεινε η εικονογράφηση του Βερτίνι. Το αρχικό, απλό σχεδιαστικά αλλά πολύ αποτελεσματικό περιβάλλον, αποτέλεσε για τη Σαντίνι τον καμβά για να αναδείξει τη λεπτή ειρωνεία του Κρεμμυδάκη, το ανατρεπτικό του χιούμορ και τον βαθύ σχολιασμό του για τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας που έχει βυθιστεί στη διαφθορά.

Η Μανουέλα Σαντίνι αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μπολόνια το 2000. Εργάζεται ως εικονογράφος και έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους στην Ιταλία ενώ διδάσκει σχέδιο. Έχει εικονογραφήσει επίσης το βιβλίο του Ζαν Ζιονό Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα

Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά

cipollino-ntomatasΤο βιβλίο αγαπιέται και από τα σημερινά παιδιά επειδή τους προσφέρει έναν αστείο, ανατρεπτικό και ταυτόχρονα πειστικό ήρωα που τα εμπνέει και τα προβληματίζει ώστε να εντοπίζουν τους κατεργάρηδες και να τους τοποθετούν εκεί που τους αξίζει.

Για ποιο λόγο να το επιλέξουν οι γονείς

Ο Κρεμμυδάκης και η παρέα του είναι ίσως το βιβλίο του Ροντάρι με την μεγαλύτερη διαχρονικότητα. Αφηγούμενος έναν τίμιο αγώνα για το δίκαιο και την επαναφορά της αξιοπρέπειας, ο πρωτοπόρος Ιταλός δημιουργός προσέφερε στα παιδιά της μεταπολεμικής Ευρώπης (αλλά και σε όλες τις επόμενες γενιές) μια ξεκαρδιστική αλλά και ελπιδοφόρα κι αισιόδοξη εκδοχή του τι σημαίνει δίνω, χωρίς να χρησιμοποιώ βία, τον δίκαιο αγώνα.

* Η Ελένη Κορόβηλα είναι δημοσιογράφος


 

Τζάνι Ροντάρι 
Μτφρ. Δήμητρα Δότση
Εικονογράφηση: Μανουέλα Σαντίνι
Εκδόσεις Κέδρος, 2015 
Σελ. 264, Τιμή εκδότη: 12,33
politeia-link

 

 

 

 

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ GIANNI RODARI

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Το χαλασμένο τηλέφωνο» του Μόρτεν Ντερ

Για το βιβλίο για παιδιά «Το χαλασμένο τηλέφωνο» (μτφρ. Γεωργία Τσάκωνα) του Μόρτεν Ντερ σε εικονογράφηση Σόφι Λουίζ Νταμ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ηλίβατον.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια ...

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Ένα βιβλίο για παιδιά: «Οι δικοί μου άνθρωποι», της Μαρίζας Ντεκάστρο

Για το βιβλίο για παιδιά «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο σε εικονογράφηση Χαράς Μαραντίδου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. 

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο 

Ορμώμενη από μια ...

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Ένα βιβλίο για εφήβους: «Αν έρθεις σαν τον άνεμο», της Τζάκλιν Γούντσον

Για το μυθιστόρημα για εφήβους «Αν έρθεις σαν τον άνεμο» (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη) της Τζάκλιν Γούντσον που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Της Ελένης Κορόβηλα

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Συγγραφέας με σημαντική και μακρά πορεία σ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ Πουά, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη – Χρονικό απώλειας και αποκατάστασης μετά το πένθος

«Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ Πουά, σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη – Χρονικό απώλειας και αποκατάστασης μετά το πένθος

Για την παράσταση «Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ Πουά, που ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη.

Γράφει ο Νίκος Ξένιος

Στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου είδα την «Ιεροτελεστία» του Γκιγιόμ ...

«Μεταφορές, για την κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης»: Γ΄ ανοιχτό webinar της Εταιρείας Συγγραφέων ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου της

«Μεταφορές, για την κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης»: Γ΄ ανοιχτό webinar της Εταιρείας Συγγραφέων ενόψει του Διεθνούς Συνεδρίου της

Την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, στις 18:00, η Εταιρεία Συγγραφέων διοργανώνει το ανοιχτό webinar «Μεταφορές, για την κατανόηση της Τεχνητής Νοημοσύνης», στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου της με θέμα «Γράφω, μεταφράζω, σκέφτομαι στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τι σημαίνει να είσαι συγγραφέας σήμερα». Εισηγητής, ο Α...

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Το κοινωνικά συμφέρον είναι η τεχνητή νοημοσύνη να υιοθετείται αργά και προσεκτικά, όχι με συνθήκες Άγριας Δύσης»

Αντώνης Μαυρόπουλος: «Το κοινωνικά συμφέρον είναι η τεχνητή νοημοσύνη να υιοθετείται αργά και προσεκτικά, όχι με συνθήκες Άγριας Δύσης»

Συζητάμε με τον Αντώνη Μαυρόπουλο, συγγραφέα του βιβλίου «Τεχνητή νοημοσύνη - Άνθρωπος, φύση, μηχανές» (εκδ. Τόπος). Τι είναι τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα και ποιον εξυπηρετούν; Υπό ποιες προϋποθέσεις πορεί η ΤΝ να γίνει κοινωνικά χρήσιμη; Πώς μπορούμε να την αναπτύξουμε με τρόπο που να ωφελεί όλη την ανθρωπότητα...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

«Απροστάτευτοι» του Μιχάλη Καστρινού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα του Μιχάλη Καστρινού «Απροστάτευτοι», το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ήξερε πια ότι σε λίγο θα ’ρχόταν το τέλος· ήταν από αυτές τις...

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

«Κόκκινο φαράγγι» του Γιάννη Νικολούδη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα του Γιάννη Νικολούδη «Κόκκινο φαράγγι», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 26 Φεβρουαρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

1 ...

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

«Στο όνομα της ελευθερίας» του Ενές Καντέρ Φρίντομ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από την εισαγωγή του βιβλίου του Ενές Καντέρ Φρίντομ [Enes Kanter Freedom], «Στο όνομα της Ελευθερίας – Ο αγώνας ενός πολιτικού αντιφρονούντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο NBA και σε ολόκληρο τον κόσμο», το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Παπαζήση.

...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Β' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Β' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα.

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας

...

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα: 50 νέα ποιήματα (Α' μέρος)

Ερωτικά ποιήματα πενήντα ποιητών και ποιητριών από όλες τις γενιές, αδημοσίευτα έως τώρα, συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη ποίηση. Αυτό είναι το Α' μέρος του αφιερώματος στην ερωτική ποίηση που γράφεται τώρα. 

Επιμέλεια – συντονισμός αφιερώματος: Αλέξιος Μάινας ...

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Διαβάζοντας για το σινεμά: Οκτώ πρόσφατα βιβλία

Συλλογικοί τόμοι, μονογραφίες, μελέτες και ανθολογίες: οκτώ βιβλία για το σινεμά που ξεχωρίσαμε από τα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Εικόνα: Ο Ντέβιντ Λιντς και η Ναόμι Γουότς στα γυρίσματα του «Mulholland Drive».

Γράφει η Φανή Χατζή

Μπορεί τα κινη...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ