vivlio-evdomadas-soloup-lefko

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο από τις πρόσφατες εκδόσεις.

Επιμ. Λεωνίδας Καλούσης

Αυτή την εβδομάδα το graphic novel του Soloup «Αϊβαλί» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η μικρασιατική καταστροφή, καθώς και γενικότερα η πάλαι ποτέ παρουσία και άνθηση του ελληνικού στοιχείου στην «αιολική γη», αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί μια απύθμενη δεξαμενή μνήμης και αισθημάτων απ' όπου αρδεύονται συγγραφείς ποικίλων αισθητικών και καλλιτεχνικών διαμετρημάτων. Ο γνωστός σκιτσογράφος Soloup, τόσο λόγω της ηλικίας του (γεν. 1966) όσο και του αφηγηματικού είδους που, ευλόγως, επέλεξε (graphic novel), καταφέρνει να ανανεώσει τη σχετική βιβλιογραφία, «πατώντας» σε μεγάλες σταθερές της παράδοσής μας, τα βιβλία που έχουν γράψει οι Αϊβαλιώτες Φώτης Κόντογλου («Αϊβαλί η πατρίδα μου», εκδ. Άγκυρα) και Ηλίας Βενέζης («Νούμερο 31328» και «Μικρασία, χαίρε», εκδ. Εστία), από τα οποία αντλεί τις τρεις από τις τέσσερις αφηγήσεις που έχουν ως κέντρο την «καταστροφή» του Αϊβαλιού και του γειτονικού Μοσχονησίου. Για την τέταρτη ιστορία του, που εντάσσεται στον ευρύτερο κορμό των πολλαπλών αφηγήσεων, ο Soloup χρησιμοποιεί υλικό από βιβλίο του Αχμέτ Γιορουλμάζ («Τα παιδιά του πολέμου», εκδ. Ωμέγα).

Οι αφηγήσεις αυτές, που ο Soloup εικονοποιεί με έμπνευση και δυναμισμό, δανειζόμενος στην περίπτωση του Κόντογλου και την χαρακτηριστική τεχνοτροπία του, εντάσσονται στην κεντρική αφήγηση που προτάσσει την προσωπική ιστορία του ίδιου του δημιουργού, μέσα από τις οικογενειακές του μνήμες, τις αφηγήσεις αλλά και τις περιπλανήσεις του στην Κρήτη, στη Λέσβο και στην Τουρκία. Παρότι δεν αποφεύγονται εντελώς ορισμένες διαδεδομένες πλην απλοϊκές αντιλήψεις για το τι τροφοδοτεί την αντιπαλότητα μεταξύ εθνών-κρατών (π.χ. την άποψη ότι οι «λαοί» δεν φταίνε ποτέ κι ότι οι πολιτικοί και τα «συμφέροντα» τους βάζουν και σκοτώνονται), το βιβλίο εμφορείται από ειλικρινή διάθεση κατανόησης των δυνάμεων που παράγουν ανθρώπινες τραγωδίες, πέρα και πάνω από εθνικιστικά ή διεθνιστικά στερεότυπα. Έτσι, συνολικά, τόσο σε εικαστικό όσο και σε αφηγηματικό επίπεδο, το Αϊβαλί αποτελεί (μαζί με το Logicomix των Δοξιάδη, Παπαδημητρίου, Παπαδάτου – αν δεν αδικούμε κάποια άλλη προσπάθεια) την πιο ολοκληρωμένη και καλλιτεχνικά άρτια πρόταση που έχει δώσει το είδος του graphic novel στη χώρα μας. Είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, που έχει εγγραφεί στην εικόνα και την ποιότητα της κάθε σελίδας, ενώ από εκδοτικής άποψης αποτελεί ένα βιβλίο-κόσμημα, τυπωμένο και «δεμένο» με φροντίδα – όχι αυτονόητες επιλογές στις μέρες μας.

soloup-portraitΠοιος είναι ο συγγραφέας

Ο Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος) έχει σπουδάσει στο Πάντειο και είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτιστικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη). Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά (Βήμα της Κυριακής, Ποντίκι, Βαβέλ κ.ά.) κάνοντας γελοιογραφίες, κόμικς, εικονογραφήσεις, φωτομοντάζ κ.λπ. Έχει μέχρι σήμερα εκδώσει 13 άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε η διατριβή του Τα Ελληνικά Comics. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους καθώς και με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. 

 

Σελίδες από το βιβλίο

soloup2 soloup1

soloup3

 

soloup aivali cover-260

Αϊβαλί
Soloup
Εισαγωγικό σημείωμα: Bruce Clark
Εκδόσεις Κέδρος, 2014
Σελ. 446, Τιμή: € 22,00 
politeia-link

 

 

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το βιβλίο της εβδομάδας: «Μπαλαντέρ», της Μαρίας Γιαγιάννου

Το βιβλίο της εβδομάδας: «Μπαλαντέρ», της Μαρίας Γιαγιάννου

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο από τις πρόσφατες εκδόσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Αυτή την εβδομάδα το βιβλίο «Μπαλαντέρ – μια ερωτική εξτραβαγκάντσα» της Μαρίας Γιαγιάννου, που κυκλοφορεί από τι...

Το βιβλίο της εβδομάδας: «Πρωινή γαλήνη», του Ηλία Μαγκλίνη

Το βιβλίο της εβδομάδας: «Πρωινή γαλήνη», του Ηλία Μαγκλίνη

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο από τις πρόσφατες εκδόσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Αυτή την εβδομάδα το μυθιστόρημα «Πρωινή γαλήνη» του Ηλία Μαγκλίνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

...
Το βιβλίο της εβδομάδας: «Αυτό εδώ είναι νερό», του Ντέιβιντ Φόστερ Ουάλας

Το βιβλίο της εβδομάδας: «Αυτό εδώ είναι νερό», του Ντέιβιντ Φόστερ Ουάλας

Κάθε εβδομάδα η Book Press προτείνει ένα βιβλίο από τις πρόσφατες εκδόσεις.

Επιμέλεια: Λεωνίδας Καλούσης

Αυτή την εβδομάδα το βιβλίο «Αυτό εδώ είναι νερό» του David Foster Wallace, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Βραβείο Liber 2026: Στον Λεονάρδο Παδούρα για το σύνολο του έργου του

Βραβείο Liber 2026: Στον Λεονάρδο Παδούρα για το σύνολο του έργου του

Ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρδο Παδούρα (Leonardo Padura) τιμήθηκε με το σημαντικό Βραβείο Liber 2026. © Wikimedia

Επιμέλεια: Book Press

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Εκδοτών Ισπανίας (FGEE – Federación de Gremios de Edi...

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Οι πρώτες εκδηλώσεις – Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις, συναυλίες

54ο Φεστιβάλ Βιβλίου: Οι πρώτες εκδηλώσεις – Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις, συναυλίες

Εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις θεάτρου σκιών, συναυλίες και δράσεις: το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 54ου Φεστιβάλ Βιβλίου από τις  4 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2026.

Επιμέλεια: Book Press

Στις 4 Σ...

Νομπελίστες, θρίλερ, Ιστορία, αυτοβελτίωση: Τα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα που περιμένουμε

Νομπελίστες, θρίλερ, Ιστορία, αυτοβελτίωση: Τα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα που περιμένουμε

Νομπελίστες συγγραφείς, θρίλερ, ελληνική πεζογραφία, Ιστορία, επιστήμη, αυτοβελτίωση: τα βιβλία που θα διαβάσουμε από τις εκδόσεις Διόπτρα το β' εξάμηνο του 2026. Εικόνα: Η Ντόρις Λέσινγκ © Wikimedia

Επιμέλεια: Book Press

Μ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Τι διαβάζουμε τώρα: Ποίηση καθώς τελειώνει το καλοκαίρι

Ποιήματα που συνομιλούν με αναμνήσεις, βιώματα, μύθους, κινηματογραφικά πλάνα. Τέσσερις προτάσεις λίγο πριν από το τέλος του καλοκαιριού. Εικόνα: «Οι Λουόμενοι της Ανιέρ» (1884) του Ζορζ Σερά.

Επιλογή-παρο...

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Φύλο, φύση και εξουσία: Ο οικοφεμινισμός στη λογοτεχνική αφήγηση

Πώς εδραιώθηκε το κίνημα του «οικοφεμινισμού» και πώς εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, πώς η σχέση του φύλου και της φύσης με την εξουσία παρουσιάζεται στη λογοτεχνία. Βιβλία που ...

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Ο εργασιακός χώρος ως λογοτεχνική θεματική: Το επάγγελμα εμπνέει τη μυθοπλασία, ο χώρος δουλειάς συστήνει τη δική του δραματουργία

Λογοτεχνικά βιβλία που αξιοποιούν τον εργασιακό χώρο ως θεματική και με ποιον τρόπο το κάνουν. Γιατί το επάγγελμα του δασκάλου εμπνέει περισσότερο τους συγγραφείς και πώς μιλούν για αυτό. Κάποιες σκέψεις. Εικόνα: Από ιταλική έκδοση του «Ταχυδρομείου» του Τσαρλς Μπουκόβσκι. 

Γράφε...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΦΑΚΕΛΟΙ