
Προδημοσίευση αποσπάσματος από το σπονδυλωτό μυθιστόρημα του Τάκη Τάγκαλου «Περιπλάνηση», το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νίκας.
Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός
Σαράντα χρόνια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ως προϊστάμενος βάρδιας σε ένα εργοστάσιο, δεν ήξερε τι θα πει οκτάωρο. Συνήθως σε θέσεις ευθύνης σχολάς «όταν τελειώσει η δουλειά που έχεις αναλάβει». Και ξαφνικά εκεί που τρέχεις με διακόσια, πατάς απότομα το φρένο. Και το κοντέρ δείχνει μηδέν. «Τώρα τι κάνουμε;» αναρωτιέσαι, χωρίς φυσικά να πάρεις μια πειστική απάντηση. Μια αποχαιρετιστήρια γιορτή τζουμ-ταρατατζούμ, ένα δώρο από τη διοίκηση, μερικά φιλιά συναδέλφων και την άλλη μέρα… Την άλλη μέρα…
Την επόμενη μέρα…
Τη μεθεπόμενη μέρα…
Τα ίδια και τα ίδια… Και πάει λέγοντας.
Ψάχνεις για αιτίες να βγεις έξω, να κάνεις κάτι τέλος πάντων, να νιώσεις πως δεν ξόφλησες έτσι ξαφνικά και πως μπορείς ακόμη να προσφέρεις. Παίρνεις διάφορα τηλέφωνα, μήπως και κάποιοι αξιοποιήσουν τις γνώσεις σου και τις εμπειρίες σου, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι και τέτοιες δουλειές απαιτούν νέους, φτηνούς κατά βάση, εργαζόμενους.
Η σύνταξη; Πάλι καλά που μέσα σε λίγους μήνες βγήκε, γιατί αφενός μεν ήταν μόνο στο ΙΚΑ, οπότε δεν είχε μπλεξίματα με άλλα Ταμεία, αφετέρου δε ένας φίλος φίλου κάτι έκανε και επιτάχυνε τη διαδικασία, με το αζημίωτο φυσικά… Κάτι το εφάπαξ, κάτι το ότι δεν είχε δάνεια να τρέχουν, ο Δημήτρης δεν αισθανόταν πιεσμένος οικονομικά. Η γυναίκα του, η Βάσω, μόλις είχε κι αυτή πατήσει τα εξήντα της και σε δύο χρόνια θα έβγαινε και αυτή στη σύνταξη. Ήταν γραμματέας σε μια ναυτιλιακή εταιρεία, με ακόμα χειρότερα ωράρια εργασίας. Έκανε όμως υπομονή, γιατί ο εφοπλιστής ήταν γαλαντόμος και εκτιμούσε τον κόπο του προσωπικού του, δίνοντάς τους μπόνους. Ήτανε δε πολύ ευσυνείδητη γραμματέας, «παλαιάς κοπής», όπως η ίδια συνήθιζε να καυχιέται, και ο εφοπλιστής δεν την άλλαζε με καμία «πιτσιρίκα». Τα δύο παιδιά τους είχαν εγκατασταθεί σε δικά τους σπίτια και είχαν και αυτά τις εργασίες τους. Η κόρη τους ήταν νηπιαγωγός και ο γιος τους είχε προσληφθεί στην εταιρεία που δούλεψε ο πατέρας του, ο οποίος είχε φροντίσει να τον προσλάβουν πολύ πριν συνταξιοδοτηθεί. Όλα καλά και τακτοποιημένα, σε βαθμό βαρεμάρας… Κάτι έπρεπε να κάνει για να ξεπεράσει την ανία του, αλλά και να αρχίσει να ασχολείται με χόμπι ή τέλος πάντων με πράγματα που να του δημιουργούν ενδιαφέρον για τη ζωή.
«Ο Βασίλης. Σωστά, αυτός μου έλεγε πως έχει και Facebook και Instagram. Θα μου δείξει πώς δουλεύουν αυτά. Σήμερα κιόλας θα πάω να αγοράσω έναν υπολογιστή. Λες να χρειαστώ και εκτυπωτή;»
«Τι λες, μωρέ Δημήτρη; Τι να τον κάνεις; Να εκτυπώνεις τις ειδήσεις;» απάντησε η Βάσω και έβαλε τα γέλια…
«Δεν γίνεται, ρε Βάσω, να τρέχω στα καφενεία κάθε μέρα και να βλέπω όλους αυτούς τους αργόσχολους. Πρέπει να κάνω κάτι» έλεγε και ξανάλεγε στη γυναίκα του.
«Τι να σου πω, ρε Δημήτρη! Πραγματικά με εκπλήσσεις. Τόσα χρόνια με είχες φάει ότι δεν μπορείς άλλο το άγχος της δουλειάς σου και δεν έβλεπες την ώρα να σταματήσεις για να ξεκουραστείς, όπως εσύ ο ίδιος μου έλεγες. Και τώρα; Αγχώνεσαι γιατί δεν έχεις να κάνεις κάτι που να σε… αγχώνει;»
«Δεν με καταλαβαίνεις! Ξυπνάω το πρωί και το μόνο που σκέφτομαι είναι σε ποιο καφενείο θα πάω» έλεγε μισογελώντας κι ο ίδιος με τον τρόπο που το εξέφραζε.
«Άσε μας, ρε Δημήτρη! Να δοξάζεις τον Θεό που είμαστε υγιείς και που τα παιδιά μας είναι τακτοποιημένα, και με τον χρόνο θα βρεις κάτι να ασχοληθείς. Να σου πω, εσύ βέβαια με την τεχνολογία δεν τα πήγαινες καλά. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις να ασχοληθείς λίγο μαθαίνοντας τα βασικά και να μπαίνεις στα social media να παρακολουθείς τα νέα;»
«Μα αφού διαβάζω κάθε μέρα την εφημερίδα και βλέπω και τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Δεν είναι αρκετά αυτά;» τη ρώτησε με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.
«Δημήτρη, στην εταιρεία μας το πρωί όλοι μπαίνουμε σε διάφορα sites και ενημερωνόμαστε. Αυτή είναι η εποχή μας. Πρέπει κι εσύ να αλλάξεις λίγο».
«Καλά, θα μιλήσω με τον γιο μας να μου δείξει πού να μπαίνω».
«Άσε τον Τάκη στην ησυχία του. Να μιλήσεις με τον φίλο σου τον Βασίλη. Αυτός είναι αρκετά μπασμένος στα social media, να σε βάλει κι εσένα».
«Ο Βασίλης. Σωστά, αυτός μου έλεγε πως έχει και Facebook και Instagram. Θα μου δείξει πώς δουλεύουν αυτά. Σήμερα κιόλας θα πάω να αγοράσω έναν υπολογιστή. Λες να χρειαστώ και εκτυπωτή;»
«Τι λες, μωρέ Δημήτρη; Τι να τον κάνεις; Να εκτυπώνεις τις ειδήσεις;» απάντησε η Βάσω και έβαλε τα γέλια…
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας συνταξιούχος, μια αισθητικός κι ένας ναυτικός; Ίσως τίποτα, ίσως πολλά, ίσως ελάχιστα! Αυτό, ακριβώς, το τελευταίο συμβαίνει: ελάχιστα! Δεν τους συνδέει απολύτως τίποτα παρά μόνο μια συναλλαγή με αντίκρισμα ένα χαρτονόμισμα των είκοσι ευρώ, το οποίο προσωποποιείται και παρακολουθεί την πορεία της ζωής τους καθώς αλλάζει χέρια. Τι μυστικά μπορεί να κρύβει κάποιος που πήρε τη σύνταξή του και ξαφνικά «ανακάλυψε» τον μαγικό κόσμο των social media; Πώς μια πανέμορφη εικοσάχρονη αισθητικός έγινε έρμαιο της ίδιας της της ομορφιάς και ποια ήταν η κατάληξή της; Γιατί ένας εξηντάχρονος πρώην ναυτικός σεργιανάει κάθε απόγευμα στην Πειραϊκή και διαρκώς βρίζει τον εαυτό του και την τύχη του; Το χαρτονόμισμα της ιστορίας μας θα περιπλανηθεί σε πολλά μέρη, από την Κάρπαθο μέχρι την Καβάλα κι από το Μαϊάμι της Φλόριντα στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Παντού υπάρχουν κρυμμένα μυστικά… Αυτή είναι, άλλωστε, η «μοίρα» των χαρτονομισμάτων. Να «ακούν», να «βλέπουν» και να κρατάνε τα μυστικά τους μέχρι να φτάσουν στην ανακύκλωση…
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Κωνσταντίνος (Τάκης) Τάγκαλος γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ζει. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και έχει διατελέσει οικονομικός διευθυντής σε τράπεζες. Επίσης έχει διατελέσει σύμβουλος εταιρειών και μέλος Δ.Σ. μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Έχει ήδη εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και δύο μυθιστορήματα: Ζωγραφίζοντας επάνω στον καμβά της ποίησης (2014), Ποιητικές διαδρομές στο μετρό (2017), Μυσταγωγία στιγμών (2019), 15 ζωές (2021), Επτά ψυχές – Η προφητεία (2022). Από το 2015 είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (ΠΕΛ) και από το 2022 είναι μέλος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της ΠΕΛ. Από τις αρχές του 2019 είναι ραδιοφωνικός παραγωγός στον διαδικτυακό Σταθμό του Δήμου Αλίμου (Alimos web radio) με τακτική εβδομαδιαία εκπομπή που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη 20:00-22:00 και έχει τον τίτλο «Βραδινές μουσικές περιπλανήσεις».