alt

Για την παράσταση χορού Τοπία, σε χορογραφίες Ντάγκλας Λη, Μπενζαμέν Μιλπιέ και Αντώνη Φωνιαδάκη, η οποία παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επόμενες παραστάσεις στις 5, 6 και 10 Μαΐου.

Του Νίκου Ξένιου

Ο Ντάγκλας Λη παρουσιάζει τη νέα του δημιουργία με τίτλο Fortress πάνω σ’ ένα κομμάτι για σόλο πιάνο του Έτσιο Μπόσσο, ο Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσιάζει τη χορογραφία του με τίτλο Sarabande, βασισμένη στις Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί και στην Παρτίτα για σόλο φλάουτο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ε.Λ.Σ. Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσιάζει την πρώτη συνεργασία του με το Μπαλέτο της Λωρραίνης το 2014, επιλέγοντας ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του Τζων Άνταμς, το Shaker Loops, σε απόδοση για πιάνο [1] για να ολοκληρώσει το τρίπτυχο Τοπία του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ερμηνεύουν πρώτοι χορευτές, σολίστ, κορυφαίοι (ημι-σολίστ) και μέλη του μπαλέτου της Ε.Λ.Σ..

Fortress

Το στιλιζάρισμα που υιοθετεί ο βρετανός χορογράφος ξεκινά από κυματοειδή κίνηση του κορμιού και του αυχένα για να εξελιχθεί σε κίνηση «πτήσης», αλμάτων και σε γεωμετρική διάταξη των χορευτών στον χώρο.

Η δυναμική και ταυτόχρονα εκφραστική σύνθεση του Έτσιο Μπόσσο «Το 12ο δωμάτιο» σε Σολ Ελάσσονα δίνει αφορμή στον βρετανό Ντάγκλας Λη να φιλοτεχνήσει ένα γεωμετρικό «τοπίο» από τραπέζια και σε αυτό το σκηνικό να παντρέψει τον κλασικό με τον μοντέρνο χορό σε μια σπονδυλωτή χορογραφία χωρισμένη σε επιμέρους αφηγηματικά επεισόδια, αλλού με προφανή «ακαμψία» ρέπλικας και αλλού με ελευθερία κίνησης: το στιλιζάρισμα που υιοθετεί ο βρετανός χορογράφος ξεκινά από κυματοειδή κίνηση του κορμιού και του αυχένα για να εξελιχθεί σε κίνηση «πτήσης», αλμάτων και σε γεωμετρική διάταξη των χορευτών στον χώρο. Η αντίθεση των πουέντ με τη φυσικότητα του αποτελέσματος συνιστά στιλ, καθιερώνοντας μια παραδοξότητα που ξαφνιάζει ευχάριστα.

Με εννέα σταθερούς προβολείς επί σκηνής ο Σάκης Μπιρμπίλης φωτίζει τα σώματα και τα τραπέζια, ενώ η Ευδοκία Βεροπούλου αποκρυσταλλώνει μια «μαύρη» χρωματική ποιότητα για να πλαισιώσει τα επαναλαμβανόμενα αυτά μοτίβα. Μικροεπεισόδια και «σπασμένες» ομάδες ερμηνευτών αντιστοιχούν στις μεταπτώσεις συναισθήματος αυτής της μουσικής και αναδεικνύουν τις ιδιοσυγκρασιακές ποιότητες κάθε χορευτή ξεχωριστά, όπως κάποιες έξοχες στιγμές pas de deux του Θανάση Σολωμού και της Έλενας Κέκκου, την πλαστικότητα της Άννας Φράγκου και τη γοητεία της Ελεάνας Ανδρεούδη, την ακρίβεια του Ίγκορ Σιάτζκο, την αρμονία του Στέλιου Κατωπόδη και τη στιβαρότητα του Γιάννη Λάβνερ.

alt

Sarabande

Σχεδιάζοντας με ακρίβεια «πάνω» στις νότες της μουσικής, ο Μιλπιέ φιλοτεχνεί ένα δεύτερο, ανάλαφρο τοπίο «περιπάτου» όπου θα κινηθεί ένα σόλο, δύο ντουέτα, δύο τρίο και ένα κουαρτέτο χορευτών, ντυμένων με τα καρό πολύχρωμα πουκάμισα που σχεδίασε ο Πωλ Κοξ για να προσδώσει ανοιξιάτικο κλίμα, εικαστικό ανάλογο των πινάκων του Douanier Rousseau.

Η δύσκολη μουσική του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ καθοδηγεί τη ρευστή χορογραφία του Μπενζαμέν Μιλπιέ, όπου κυριαρχούν ο δισταγμός και το «σκηνοθετημένα» αυτοσχεδιαστικό ύφος. Στη Sarabande οι κλασικές φιγούρες (άλματα, πλιέ, πιρουέτες, αραμπέσκ) υποτάσσονται στην αφθονία κινήσεων που έχουν αντληθεί από τη φυσικότητα της καθημερινής ζωής: Ο Μάικλ Ντούλαν εμφανίζεται πιο δυναμικός από κάθε άλλη φορά και χαμογελαστός δίνει τον τόνο μιας κίνησης που θα ακολουθήσει ο Δημήτρης Φέρρας σε ένα ιδιότυπο pas de deux: αιλουροειδείς και ανάλαφρες οι κινήσεις του Ντούλαν, όμως κάπως πιο βαρύς ο Φέρρας, συνθέτουν πάντως ένα ντουέτο που επιτυγχάνει την παιγνιώδη, γλυκειά, «ανέμελη» διάθεση που θέλει να αποδώσει ο χορογράφος. Κατόπιν εντάσσονται σε τρίο η Έλενα Κέκκου και σε κουαρτέτο ο Στέλιος Κατωπόδης, γεμίζοντας ευχάριστα τη σκηνή και δίνοντας το δικό τους δεξιοτεχνικό στίγμα.

Σχεδιάζοντας με ακρίβεια «πάνω» στις νότες της μουσικής, ο Μιλπιέ φιλοτεχνεί ένα δεύτερο, ανάλαφρο τοπίο «περιπάτου» όπου θα κινηθεί ένα σόλο, δύο ντουέτα, δύο τρίο και ένα κουαρτέτο χορευτών, ντυμένων με τα καρό πολύχρωμα πουκάμισα που σχεδίασε ο Πωλ Κοξ για να προσδώσει ανοιξιάτικο κλίμα, εικαστικό ανάλογο των πινάκων του Douanier Rousseau. Οι έντονοι φωτισμοί του Ρόντερικ Μάρρεϋ και το φλάουτο του Θεόδωρου Μαυρομμάτη (Κορυφαίος Α’ Ορχήστρας ΕΛΣ) ολοκληρώνουν αυτόν τον υπαίθριο περίπατο, ενώ ο Χάρης Χατζηγεωργίου (Εξάρχων Ορχήστρας ΕΛΣ) συνοδεύει με σόλο βιολί.

alt

The Shaker Loops

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης αξιοποιεί τον minimal χαρακτήρα της μουσικής του Τζων Άνταμς για να αποδώσει μιαν άναρχη κινησιολογική κατάσταση, γεμάτη μεταπτώσεις και κενά.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης αξιοποιεί τον minimal χαρακτήρα της μουσικής του Τζων Άνταμς για να αποδώσει μιαν άναρχη κινησιολογική κατάσταση, γεμάτη μεταπτώσεις και κενά. Το παράδοξο, «άτσαλο» ύφος αυτής της πυρετώδους μουσικής σύνθεσης επιβάλλει κυκλικές κινήσεις, κυματιστές κινήσεις, αγχώδεις κινήσεις στους ερμηνευτές του. Σαν να πρόκειται για ένα κεντρικό leitmotif που απότομα θραύεται και μετατοπίζεται, παράγοντας μιαν οριζόντια απόσταση κενού: αλλού πυκνώνει (και αντίστοιχα πυκνώνουν και οι κινήσεις των χορευτών), αλλού ηρεμεί και η χορογραφία γίνεται λυρικότερη, αλλού, τέλος, δημιουργεί παράλληλες εικόνες, «εξαπατώντας», τρόπον τινά, με μιαν επίπλαστη αίσθηση αρτιότητας. Είναι χαρακτηριστικό το τρέμολο (shaking) σε κάποια σημεία της χορογραφίας. Τα κοστούμια του Τάσου Σοφρονίου είναι ιδιαίτερα λειτουργικά και κολορίστικα και υπογραμμίζουν τις προθέσεις του Φωνιαδάκη, ενώ οι φωτιστικές συνθήκες με προβολές στο φόντο είναι το πιο οικείο γνώρισμα της σύνολης εικαστικής του σύνθεσης, στο ύφος των Links και του Γαλαξία.

Αφήνοντας ως επίγευση στον θεατή τον δυναμισμό και την εναγώνια αναζήτηση ενότητας, η μανιερίστικη, πληθωρική χορογραφία του Φωνιαδάκη ανταμείβει τον θεατή για την ελαφρά δυσαναλογία ανάμεσα στα τρία «τοπία».

Η χορογραφία δεν πλάθει συγκεκριμένους ανθρώπινους χαρακτήρες που να πρωταγωνιστούν, εκτός εάν πει κανείς ότι πρωταγωνιστεί η ζωϊκή ενέργεια που αναδύεται από τα σώματα των χορευτών. Τα σώματα «χτυπιούνται» διατηρώντας μια αναγνωρίσιμη πυρετώδη φόρμα και ερμηνεύοντας τη μουσική του αμερικανού μινιμαλιστή με λυτά μαλλιά. Η φρενίτιδα και η αγωνία της κίνησης «γεμίζει» τη σκηνή, για το φινάλε. «Τα στυλ των καλεσμένων χορογράφων είναι αρκετά κοντά στην κλασική και νεοκλασική γραφή και είναι μια ήπια μετάβαση στο πνεύμα των συμπράξεων που θα κάνουμε. Το κοινό θα πάρει μια ιδέα για τις κατευθύνσεις της επόμενης σεζόν και θα κρατήσει στον νου του ότι το μπαλέτο θα έχει πάντα νέες προκλήσεις», επισημαίνει σε συνέντευξή του ο Αντώνης Φωνιαδάκης. Βέβαια, το λυρικό ιντερμέδιο του Μιλπιέ κάπως αδικείται, τόσο λόγω της δύσκολης μουσικής του Μπαχ, όσο και λόγω της αμηχανίας που δημιουργεί η άδεια σκηνή, εξαναγκάζοντας τους χορευτές σε επίδειξη δεξιοτεχνίας.

Αφήνοντας ως επίγευση στον θεατή τον δυναμισμό και την εναγώνια αναζήτηση ενότητας, η μανιερίστικη, πληθωρική χορογραφία του Φωνιαδάκη ανταμείβει τον θεατή για την ελαφρά δυσαναλογία ανάμεσα στα τρία «τοπία»: θα’ λεγε κανείς πως υφολογικά το Shaker Loops ταιριάζει πολύ περισσότερο με το πρώτο «τοπίο», το Fortress του Ντάγκλας Λη. Παρά την ανομοιογενή αίσθηση της σύνολης παράστασης, το πρωτοποριακό αυτό άνοιγμα του μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής σε νέες εκφραστικές φόρμες σηματοδοτεί μια περίοδο ανάκαμψης της ποιότητας με φόντο την κατακόκκινη, υπερσύγχρονη αίθουσα λυρικού θεάτρου του Κ.Π. Ι. Σ. Ν.

[1] Ο Άνταμς έγραψε το Shaker Loops το 1978 για σεπτέτο εγχόρδων εμπνευσμένος από την επιφάνεια μιας λίμνης που την αναστατώνει ο άνεμος ή ένα βότσαλο που πέφτει και δημιουργεί «λούπες» και ομόκεντρους κύκλους.

* Ο ΝΙΚΟΣ ΞΕΝΙΟΣ είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρος και Ρέιτσελ, στο θέατρο «Κυδωνία»

Ρος και Ρέιτσελ, στο θέατρο «Κυδωνία»

Για την παράσταση του Τζέιμς Φριτς «Ρος και Ρέιτσελ» σε μετάφραση του Δημήτρη Κιούση και σκηνοθεσία του Μιχάλη Βιρβιδάκη, η οποία παρουσιάστηκε στον αίθριο χώρο του θεάτρου «Κυδωνία» στα Χανιά. Και δυο λόγια για το Θέατρο «Κυδωνία», ως κοιτίδα πολιτισμού για τα Χανιά. 

Γράφει ο ...

Δυο πρόσφατες παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Δυο πρόσφατες παραγωγές της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Για την περφόρμανς της Τάνια Ελ Χούρυ «Cultural Exchange Rate» η οποία παρουσιάστηκε στη Στέγη από τις 6-8 Μαρτίου και για το μιούζικαλ «Moby Dick» σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, το οποίο παρουσιάστηκε στο θέατρο Παλλάς.

...

Το αυγό του φιδιού στην οδό Κεφαλληνίας

Το αυγό του φιδιού στην οδό Κεφαλληνίας

Για την παράσταση του Τόμας Μπέρνχαρντ «Πριν την αποχώρηση» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, η οποία παρουσιάστηκε στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας.

Του Νίκου Ξένιου

...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η Εταιρεία Συγγραφέων πενθεί την απώλεια του Νίκου Μπελογιάννη

Η Εταιρεία Συγγραφέων πενθεί την απώλεια του Νίκου Μπελογιάννη

Η Εταιρεία Συγγραφέων πενθεί την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους ευεργέτες της, του Νίκου Μπελογιάννη, γιου του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη, μετά την εκτέλεση του οποίου γεννήθηκε και γι' αυτό πήρε και  το όνομα, και ανιψιού της Διδώς Σωτηρίου.

...
Η πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη, του Ζακ Ντουγκάστ

Η πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη, του Ζακ Ντουγκάστ

Για το βιβλίο του Jacques Dugast «Η πολιτιστική ζωή στην Ευρώπη – Τέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.» (μτφρ. Αλεξάνδρα Νεστοροπούλου, εκδ. Gutenberg).

Της Λεύκης Σαραντινού

Κάποιοι την ονόμασαν Μπελ Επόκ, δηλαδή όμορφη εποχή. Άλλοι δεν τη θε...

Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό, της Σώτης Τριανταφύλλου

Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό, της Σώτης Τριανταφύλλου

Για το μυθιστόρημα της Σώτης Τριανταφύλλου «Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό» (εκδ. Πατάκη).

Του Θόδωρου Σούμα

Το μυθιστόρημα Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό (εκδ. Πατάκη) της Σώτης Τριανταφύλλου ζωγραφίζει την οικογένεια της πρωταγωνίστριας Ιρίνα. Ο...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Από την αρχή, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Από την αρχή, του Θοδωρή Παπαϊωάννου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πρώτο μυθιστόρημα για ενήλικες του Θοδωρή Παπαϊωάννου «Από την αρχή», που κυκλοφορεί στις 2 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Ίκαρος.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

«Οι αταξίες συνοδεύονται από τιμωρίες». Έτσι μας έλεγαν πάντα ο...

Μητέρες, της Σάρα Νοττ (προδημοσίευση)

Μητέρες, της Σάρα Νοττ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο της Sarah Knott «Μητέρες – Μια αντισυμβατική ιστορία» (μτφρ. Στέλλα Κάσδαγλη), που κυκλοφορεί στις 29 Οκτωβρίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

ΤΟ ΑΚΟΥΣΜΑ

...
Νο 13, του Βάλτερ Μπένγιαμιν (προδημοσίευση)

Νο 13, του Βάλτερ Μπένγιαμιν (προδημοσίευση)

Απόσπασμα μιας ενότητας και μέρος των επιλεγομένων από την ανθολογία του Walter Benjamin «Νο 13 – Εξήντα πέντε θέσεις για τα βιβλία και τις πόρνες, το γράψιμο, την κριτική, τους σνομπ και την επιτυχία», σε μετάφραση και επιλεγόμενα του Κώστα Κουτσουρέλη. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 27 Οκτωβρίου από τις εκδόσ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε αστυνομικά μυθιστορήματα με ελληνική σφραγίδα

Πέντε ελληνικά αστυνομικά μυθιστορήματα από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή που ξεχωρίζουν.

Της Χίλντας Παπαδημητρίου

 

...
Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Για τη Χρυσή Αυγή, την άκρα δεξιά, τον ελληνικό εθνικισμό: 20 βιβλία που έπρεπε να διαβάσουν

Μια σχεδόν εξαντλητική περιήγηση στα βιβλία που αφορούν την ελληνική ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή και κυκλοφόρησαν την τελευταία 10ετία στη χώρα μας. Ένα αξιανάγνωστο «σώμα» κειμένων που καλύπτει όλες τις όψεις του σύνθετου πολιτικού και κοινωνικού φαινομένου.

Του Κ.Β. Κατσουλάρη

...
Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Βιβλία του φθινοπώρου ή τι θα διαβάσουμε τις μέρες που έρχονται

Επιλογή από τις προσεχείς εκδόσεις ελληνικής και μεταφρασμένης πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίων και βιογραφιών.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Με σκεπτικισμό αλλα και συγκρατημένη αισιοδοξία κινούνται οι περισσότεροι από τους εκδοτικούς οίκους ενόψει ενός χ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

17 Ιουλίου 2020 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

50 καλά βιβλία για το καλοκαίρι και για πάντα

Πενήντα καλά βιβλία από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή τα οποία ξεχωρίσαμε ανάμεσα σε πολλά ακόμη καλά βιβλία. Ελληνική και μεταφρασμένη πεζογραφία, ποίηση, δοκίμια ιστ

ΦΑΚΕΛΟΙ