
Της Ελένης Κορόβηλα
Το 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που ξεκίνησε στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί στη Θεσσαλονίκη στις 4 Απριλίου αποτελεί μια από τις πιο ξεκάθαρες υπομνήσεις της αθόρυβα επιδραστικής παρουσίας της Γαλλίας στα εν Ελλάδι πολιτιστικά τεκταινόμενα.
Από την πρώτη διοργάνωση πριν από 19 χρόνια, το Φεστιβάλ εξελίχθηκε σε ένα σταθερό ραντεβού με τους γαλλόφωνους δημιουργούς του κινηματογράφου. Η σχέση είναι πια εδραιωμένη και ολόθερμη: δεν είναι μόνο η τιμητική επιλογή του Κριστόφ Σαντεπί, πρέσβη της Γαλλίας, να απευθυνθεί στο κοινό στα ελληνικά στην τελετή έναρξης ή η προσήλωση του διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Μικαέλ Οσάν στην εμβάθυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών που το αποδεικνύουν, αλλά και η ψήφος εμπιστοσύνης του κοινού που διαρκώς ανανεώνεται (και) ηλικιακά γεμίζοντας τις αίθουσες.
Πρεμιέρα με μια «Υπόσχεση»
Η αυλαία σηκώθηκε στο κινηματοθέατρο Παλλάς. Παρουσία του σκηνοθέτη της ταινίας Ερίκ Μπαρμπιέ προβλήθηκε Η υπόσχεση της αυγής (2017) με πρωταγωνιστές την σπαρακτική και γεμάτη λάμψη, πανέμορφη Σαρλότ Γκενσμπούρ και τον σπουδαίο της νεότερης γενιάς Γάλλων ηθοποιών Πιέρ Νινέ.
Η ταινία αποτελεί μεταφορά του ομότιτλου αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος του Ρομέν Γκαρί που κυκλοφόρησε το 1960 και έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες.
Ο Γκαρί περιγράφει τα προσφυγικά παιδικά του χρόνια μετά τη Ρωσική Επανάσταση και τις προσπάθειες της μητέρας του να τον μεγαλώσει και να αναδείξει τα ταλέντα του στην Πολωνία και στη συνέχεια στη Νίκαια της Γαλλίας. Η πίστη της παθιασμένης μητέρας πως τα ταλέντα του γιου της θα αναγνωριστούν στη Γαλλία και πως η Γαλλία θα τον ανταμείψει και θα τον αναδείξει είναι συγκινητική, τρυφερή και στιγμές στιγμές αστεία. Ως καλός γιος θα εκπληρώσει μια προς μια τις μητρικές επιταγές και προσδοκίες, θα γίνει ήρωας του πολέμου, διπλωμάτης και πρέσβης αλλά και αναγνωρισμένος συγγραφέας.
Πρόκειται για τη δεύτερη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά την ταινία Υπόσχεση την αυγή (1970) που σκηνοθέτησε ο Ζιλ Ντασέν με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη. Η υπόσχεση της Αυγής κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 1989 από τις εκδόσεις Χατζηνικολή.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε στο παρακείμενο Zonar's. Πίσω από τις κουρτίνες το γκαλά είχε την υπογραφή του καλού γούστου των διοργανωτών που επέλεξαν έναν εμβληματικό χώρο-κόσμημα για την Αθήνα.
Τι θα δούμε
Επί μία εβδομάδα (21-28 Μαρτίου) σε δύο κινηματογραφικές αίθουσες (Δανός και Άστορ) όπως και στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου και στη συνέχεια (29/03 – 04/04) στον κινηματογράφο Ολύμπιον, στην αίθουσα Παύλος Ζάνας, το κοινό Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα επαναβεβαιώσει την αγάπη του στον γαλλικό κινηματογράφο.
Δέκα ταινίες προβάλλονται στο πλαίσιο του διαγωνιστικού τμήματος, εικοσιτέσσερις στο Πανόραμα, τρεις ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων σκηνοθετών από την επιλογή του Φεστιβάλ Premiers Plans, παράλληλες εκδηλώσεις με προβολές και συζητήσεις αλλά και ένα ξεχωριστό θέμα για τη σχέση Μόδας και Κινηματογράφου μέσα από πέντε κλασσικές ταινίες που συμπληρώνεται από ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Master Class Dior. Πρόκειται για τις ταινίες: «Η Ωραία της Ημέρας» του Λουίς Μπουνιουέλ (1967), η οποία σηματοδότησε τη γνωριμία του σκηνοθέτη με τον Ιβ Σεν Λοράν, «Όλο Φωτιά, Όλο Φλόγα» του Ζαν-Πολ Ραπενό (1982) με το διάσημο φόρεμα του Marc Bohan για τον οίκο Dior που φοράει η Ιζαμπέλ Ατζανί, «Φραμπαλάδες, Ποτέ μου δε σε Αγάπησα» του Ζακ Μπεκέρ (1945) με τα χαρακτηριστικά κοστούμια της δεκαετίας του '40 του Marcel Rochas, «Η Πανέμορφη και το Τέρας» του Ζαν Κοκτό (1946) με κοστούμια σχεδιασμένα από τον Κριστιάν Μπεράρ για τον οίκο Paquin, με τον οποίο ο Πιερ Καρντέν είχε συνεργαστεί στις αρχές της καριέρας του δημιουργώντας πλήθος κοστουμιών και μασκών, καθώς και η ταινία «Και ο Θεός έπλασε τη Γυναίκα» του Ροζέ Βαντίμ (1956), με τα κοστούμια του Πιερ Μπαλμέν, που συνέβαλαν στην καθιέρωση της Μπριζίτ Μπαρντό ως σύμβολο του σεξ της εποχής.
Τα βραβεία
Το Βραβείο Κοινού απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
Δύο βραβεία θα απονεμηθούν στο τέλος του Φεστιβάλ. Το πρώτο είναι Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή (μέλη της οποίας είναι ο σκηνοθέτης Πέτρος Σεβαστίκογλου, ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, η δημοσιογράφος Έφη Φαλίδα, η τραγουδοποιός Μόνικα Χριστοδούλου και η ηθοποιός Δάφνη Πατακιά) και αποτελεί προσφορά της NOVA και του πολιτιστικού οργανισμού του Δήμου της Αθήνας ΟΠΑΝΔΑ. Το δεύτερο είναι το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.
Για τα βραβεία της διοργάνωσης θα διαγωνιστούν δέκα ταινίες που έχουν διανομή στην Ελλάδα και θα κάνουν στο φεστιβάλ την πρώτη τους προβολή: το «50 Φορές Άνοιξη» της Μπλαντίν Λενουάρ με την Ανιές Ζαουί, το «Ωραίο μου Διαζύγιο» της Μισέλ Λαρόκ, ο «Μαύρος Φάκελος» του Ερίκ Ζονκά, το «Γκωγκέν - Στην Ταϊτή» του Εντουάρντ Ντελούκ με τον Βενσάν Κασέλ στο ρόλο του Πολ Γκωγκέν, το «Μια Νέα Γυναίκα» της Λεονόρ Σεράιλ που κέρδισε τη Χρυσή Κάμερα πρώτης ταινίας στο 70ό Φεστιβάλ των Καννών, η «Οδύνη» του Εμανουέλ Φινκιέλ βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Μαργκερίτ Ντιράς, το «Για Καλό και για Κακό» της Καρίν Ταρντιέ που ξεχώρισε στο Φεστιβάλ Καννών, o «Οικογενειακός Φίλος» του Φιλίπ Λιορέ, το «Le Brio» του Ιβάν Ατάλ με τον Ντανιέλ Οτέιγ και το «Η Υπόσχεση της Αυγής» του Ερίκ Μπαρμπιέ με τον Πιερ Νινέ και την Σαρλότ Γκενσμπούρ.
Τι κάνει η Γαλλία για τον ελληνικό κινηματογράφο
Πέρα από τον σταθερά τροφοδοτούμενο καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ των δημιουργών, η απτή στήριξη της Γαλλίας έρχεται μέσω της συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας της Γαλλίας (CNC).
Παλαιότερη συμφωνία επεκτάθηκε χρονικά τον περασμένο Μάιο όταν υπεγράφη η παράτασή της για την τριετία 2017-2019. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προβλέπεται η λειτουργία διμερούς Ταμείου για την ενθάρρυνση συμπαραγωγών κινηματογραφικών έργων μεγάλου μήκους μεταξύ των δύο χωρών.
![]() |
Ο παρουσιαστής της βραδιάς Γιώργος Αρχιμανδρίτης συνομιλεί με τον σκηνοθέτη Ερίκ Μπαρμπιέ - Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου
|