patakis700

Επιστολή του Στέφανου Πατάκη προς τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιο Πετρόπουλο για τις εκκρεμότητες σχετικά με το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ των πνευματικών δημιουργών και των συναφών επαγγελμάτων.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αναγκαζόμαστε για άλλη μια φορά να επικοινωνήσουμε μαζί σας για το θέμα των κρατήσεων υπέρ ΕΦΚΑ στις αμοιβές των πνευματικών δημιουργών.
Δυστυχώς, παρά τις ανεπίσημες διαβεβαιώσεις, έχει αφεθεί ένα μεγάλο μέρος επαγγελματιών και γενικά ανθρώπων που παράγουν κάποιο έργο, καθώς και επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με τους παραπάνω σε μια άνευ προηγουμένου εκκρεμότητα.
Αυτό που συμβαίνει είναι να δίδονται ερμηνείες από διάφορους παράγοντες, πρόσωπα και επιχειρήσεις εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους σχετικά με το αν πρέπει να γίνεται ή όχι η νομοθετηθείσα παρακράτηση υπέρ ΕΦΚΑ όσον αφορά τους πνευματικούς δημιουργούς και επίσης σχετικά με το αν προβλέπεται η ίδια μεταχείριση για όλες τις κατηγορίες. Σας αναφέρω τις εξής περιπτώσεις πνευματικών δημιουργών με τους οποίους συνεργάζονται οι Εκδόσεις Πατάκη:
  • Πνευματικοί δημιουργοί που παράγουν έργο με δική τους πρωτοβουλία σε μια χρονική στιγμή και συμβάλλονται με εκδότες αμειβόμενοι με ποσοστά βάσει πωλήσεων (συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφοι, διευθυντές σειράς κτλ.).
  • Πνευματικοί δημιουργοί που αναλαμβάνουν κατ’ ανάθεση ένα έργο και λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή ή και ποσοστιαία αμοιβή, π.χ. μεταφραστές, εικονογράφοι, συγγραφείς σχολικών βοηθημάτων, διευθυντές σειράς κ.ά.
  • Δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι εν ενεργεία που ανήκουν σε κάποια εκ των ως άνω κατηγοριών και οι οποίοι υπόκεινται κατά περίπτωση σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα.
  • Συνταξιούχοι που ανήκουν σε μια εκ των ως άνω κατηγοριών.
  • Πανεπιστημιακοί που αμείβονται μέσω Πανεπιστημίων.
  • Δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων είτε εκ μεταβιβάσεως είτε λόγω κληρονομιάς.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και για όποιες άλλες σχετικές πρέπει να δοθεί μια σαφής ad hoc απάντηση για το τι ισχύει και όχι να παραπέμπονται οι ερωτώντες σε παλαιές εγκυκλίους και αποφάσεις, οι οποίες μπορεί κατά περίπτωση να ερμηνεύονται με διαφορετικό τρόπο από δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. από ελεγκτικές αρχές κάθε είδους).
Το αποτέλεσμα αυτής της ασάφειας είναι τραγικό. Οι πνευματικοί δημιουργοί δεν λαμβάνουν τα οφειλόμενα σε αυτούς, κάποιες επιχειρήσεις παράτολμα προχωρούν σε καταβολή των οφειλομένων χωρίς παρακράτηση, ενώ όσες επιχειρήσεις περιμένουν τη διασαφήνιση εκ μέρους σας στιγματίζονται με την υπόνοια ότι προσχηματικά καθυστερούν τις καταβολές των αμοιβών.
Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι Εκδόσεις Πατάκη καταβάλλουν κάθε έτος μεγάλα ποσά ως αμοιβή πνευματικών δικαιωμάτων. Αν δεν προβούν σε παρακράτηση και στη συνέχεια αυτό θεωρηθεί παράνομο, θα υποστούν μεγάλη ζημιά. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στις άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις. Από όλα αυτά μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος.
Κύριε Υπουργέ,
Τόσο εμείς όσο και οι πνευματικοί δημιουργοί ελπίζουμε ότι θα καταλάβετε το πρόβλημα και θα φροντίσετε να το λύσετε άμεσα.
Προκειμένου όμως να διευκρινισθούν όλες οι επίμαχες λεπτομέρειες, προτείνουμε να γίνει μια συνάντηση με τα συνδικαλιστικά όργανα των πνευματικών δημιουργών, των εκδοτών, αλλά και των λογιστών, για να εξεταστούν όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα αυτό.

Με εκτίμηση

Για τις Εκδόσεις Πατάκη

Στέφανος Πατάκης

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που πέθανε σε ηλικία 66 ετών και ανακοινώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ρίβα». ©Sissy Morfi

Επιμέλεια: Book ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Ο συγγραφέας και ποιητής Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον συγγραφέα με ανακοίνωσή της. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας και ποιητής ...

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμουλής. 

Επιμέλεια: Book Press

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ