bookcrossing

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού μετατρέπεται στο κυνήγι ενός βιβλίου! Που σε αρκετές περιπτώσεις κρύβει ένα θησαυρό. BookCrossing, ένα συναρπαστικό διεθνές παιχνίδι

με πολλές συμμετοχές, που έχει έλθει στην Ελλάδα και αντέχει στο χρόνο. Κεντρικό του σύνθημα «Ελευθερώστε τα βιβλία σας»! Δώστε τους την ευκαιρία να περιπλανηθούν από την ασφάλεια της βιβλιοθήκης στην κίνηση του δρόμου, να ανεβούν σε λεωφορεία, να μπουν στο μετρό, να ταξιδέψουν με πλοία, να κάνουν νέες γνωριμίες με ανύποπτους περαστικούς, να αγαπηθούν ξανά, να έχουν ακόμη μία και δύο και τρεις και τέσσερεις ευκαιρίες στη ζωή τους! Αν λοιπόν τύχει να συναντήσετε ένα βιβλίο σε κάποιο παγκάκι, σε μία στάση, σε ένα καρτοτηλέφωνο, μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι κάποιος το ξέχασε εκεί, διότι μπορεί κάποιος να το άφησε μόνο και μόνο να το βρείτε….

Η άποψη ότι προορισμός των βιβλίων δεν είναι να μαζεύουν σκόνη σε κάποιο ράφι, αλλά να κυκλοφορούν ελεύθερα από χέρι σε χέρι και να διαβάζονται από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, είναι η κεντρική ιδέα του BookCrossing. Μια ιδέα που ξεκίνησε «καλπάζοντας» από τις ΗΠΑ, διέσχισε τον Ατλαντικό, πέρασε στην Ευρώπη και έφτασε στην Ελλάδα, όπου βρήκε πολλούς θαυμαστές και ρίζωσε. Φέτος η Ελληνική Κοινότητα BookCrossing (www.bookcrossing.com) διοργανώνει το 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing στη Θεσσαλονίκη 21- 24 Μαΐου 2010. Η διαδικασία εγγραφής έχει αρχίσει ήδη μέσω της ιστοσελίδας www.bookcrossing.gr και είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκεί θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

bookcrossing2Το περίεργο είναι πως ένας από τους δύο εμπνευστές αυτής της «βιβλιοδρομίας» ή «σκυταλοδρομίας βιβλίου» όπως αποδίδεται στα ελληνικά το BookCrossing, ήταν ένας άνθρωπος με επαγγελματική θητεία στο χώρο του διαδικτύου. Πρόκειται για τον Ron Hornbaker που ήταν επιχειρηματίας software, όταν το 2001 του ήλθε η ιδέα για το «κυνήγι του βιβλίου». Ερεύνησε τα websites που δίνουν οδηγίες στους χρήστες να ακολουθήσουν τα ίχνη άλλων αντικειμένων και δημιούργησε το bookcrossing.com. Σήμερα σε αυτό το μανιώδες κυνηγητό των βιβλίων έχουν επιδοθεί 846.652 άνθρωποι (περίπου 1 δις!) από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο!

Από τα πρώτα μέλη του bookcrossing στην Ελλάδα η Άννα Βάρνα από τη Λάρισα γράφτηκε στην ομάδα το Μάιο του 2002 και έχει δωρίσει 87 βιβλία. Όπως δηλώνει: «Το πρώτο βιβλίο που «απελευθέρωσα» ήταν «Ο κλόουν» του Heinrich Bell, ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο που το είχα δύο φορές. Το βιβλίο μου που ταξίδεψε πιο μακριά ήταν το «Medusa» του Michael Dibdin, που έφτασε στη Νορβηγία! Είχα ένα κόλλημα αρχικά, ότι δεν θέλω να χαρίζω τα βιβλία, να τα χάνω, αλλά σιγά-σιγά γιατρεύομαι! Τον τελευταίο καιρό αγοράζω βιβλία ειδικά για το bookcrossing , όταν μου αρέσει κάποιο και θέλω να το μοιραστώ.»

Πολλές και διασκεδαστικές οι ιστορίες που υπάρχουν πίσω από κάθε «απελευθέρωση» βιβλίου. Ο 29χρονος Θοδωρής που έχει απελευθερώσει 125 βιβλία, διηγείται μία από αυτές. «Το πρώτο βιβλίο που απελευθέρωσα ήταν το «Πού καιρός» της Ισμήνης Καπαντάη. Ήμουν σε ένα παγκάκι στην πλατεία Αριστοτέλους και καθόταν δίπλα μου μια γιαγιά με τσεμπέρι, η οποία μου είπε «γιατί το άφησες εδώ, δίπλα είναι ο κάδος» και λέω «όχι, το άφησα για να το βρει κάποιος» (ντρεπόμουν κιόλας αφού ήταν το πρώτο release) και τότε η γιαγιά άρχισε να φωνάζει «Χασίσια! Χασίσια! Θα φωνάξω την αστυνομία! Περίμενε! Πείμενε!» και βγάζει το κινητό! Η ίδια γιαγιά βρίζει την ξαδέλφη μου όποτε τη βλέπει, είναι μια από τις πιο γραφικές φιγούρες στην πόλη».

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον Αλέξη Σταμάτη: «Τον ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη»

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο αποχαιρετούν τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη που πέθανε σε ηλικία 66 ετών και ανακοινώνουν ότι τον Νοέμβριο του 2026 πρόκειται να κυκλοφορήσει το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ρίβα». ©Sissy Morfi

Επιμέλεια: Book ...

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον Αλέξη Σταμάτη

Ο συγγραφέας και ποιητής Αλέξης Σταμάτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών. Η Εταιρεία Συγγραφέων αποχαιρετά τον συγγραφέα με ανακοίνωσή της. 

Επιμέλεια: Book Press

Ο συγγραφέας και ποιητής ...

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Μεγάλη θλίψη για τον χώρο των γραμμάτων: Πέθανε ο Αλέξης Σταμάτης

Πέθανε σε ηλικία 66 ετών ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Κουρμουλής. 

Επιμέλεια: Book Press

Γεννημένος στην Αθήνα το 1960, ο ...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

«Τι είναι ο μισογυνισμός;» του Μορίς Ντομά (κριτική) – Ιστορία μιας λέξης, ιστορία μιας νοοτροπίας που εμμένει μέσα στους αιώνες

Για τη μελέτη του Μορίς Ντομά (Maurice Daumas) «Τι είναι ο μισογυνισμός;» (μτφρ. Κατερίνα Γούλα, εκδ. Gutenberg). Εικόνα: Από τη σειρά του Νέτφλιξ «Εφηβεία».

Γράφει ο Σόλωνας Παπαγεωργίου

«Είναι πιο εύκολο να φανταστούμε το...

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

Χάρης Καραθύμιος: «Το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ένα είδος που αφουγκράζεται την κοινωνία»

«Την κυρίως πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος την αντιμετωπίζω ως ένα μέσον για να αφηγηθώ το δράμα των πρωταγωνιστών» μας είπε ο Χάρης Καραθύμιος, με αφορμή το μυθιστόρημά του «Ο Μεσσίας» (εκδ. Μίνωας).

Συνέντευξη στον Σόλωνα Παπαγεωργίου

...
«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

«Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν (κριτική) – Ένα αντιπολεμικό, σύγχρονο κινηματογραφικό έπος

Για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, που προβάλλεται αυτές τις μέρες στους κινηματογράφους. 

Γράφει ο Θόδωρος Σούμας 

Ο σημαντικός, Άγγλος βιρτουόζος σκηνοθέτης ...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

«Οι κόρες του Αϊβαλιού» της Γεωργίας Α. Ανδριώτου (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το μυθιστόρημα της Γεωργίας Α. Ανδριώτου «Οι κόρες του Αϊβαλιού», το οποίο κυκλοφορεί στις 18 Ιουλίου από τις εκδόσεις Νίκας.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ο Παναγής Αφεντέλλης ρούφηξε νωχελικά τον καφέ του κι άφησε απαλά τ...

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

«Περιγραφή ενός χωριού» της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το πεζογραφικό έργο της Μαρί Λουίζε Κάσνιτς [Marie Luise Kaschnitz] «Περιγραφή ενός χωριού» (Μετάφραση – Επίμετρο – Σημειώσεις: Αλέξανδρος Κυπριώτης), το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιουλίου από τις εκδόσεις η βαλίτσα.

Επιμέλεια: Κ...

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

«Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» του Σέρινταν Λε Φανού (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη συλλογή διηγημάτων του Σέρινταν Λε Φανού (Sheridan Le Fanu) «Ο μυστηριώδης ένοικος και άλλες ιστορίες» (ανθολόγηση, μτφρ., εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Θάνος, επιμέλεια: Γιάννης Μπαρτσώκας), η οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Printa.

Επιμέλεια: ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

«Μια τελευταία ματιά» & «Οι ωραιότερες συναντήσεις μου με ζώα» – Δύο βιβλία για τη ζωή μας με τα (άλλα) ζώα

Συναντήσεις με απειλούμενα είδη, καθώς και με άλλα ζώα που μας θυμίζουν τον εαυτό μας. Δύο βιβλία από τις εκδόσεις ΕΠΟΨ μας αποκαλύπτουν τα μυστικά του ζωικού βασιλείου. © Duke Lemur Center

Επιλογή-παρουσίαση: Σόλωνας Παπαγεωργίου

Η κλιματ...

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

«Χωρίς δείκτη προστασίας» – 26 αστυνομικά, νουάρ και θρίλερ για ένα μακρύ αναγνωστικό καλοκαίρι

Καταιγιστική δράση αλλά και χαλαρή ατμόσφαιρα, κοινωνικός σχολιασμός και σκοτεινός ρεαλισμός: Είκοσι έξι αστυνομικά, νουάρ και ψυχολογικά θρίλερ, για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις. 

Επιλογή-παρουσίαση: Χίλντα Παπαδημητρίου

...
Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Ποιήματα που φέρνει ο Βαρδάρης – Πέντε συλλογές από τη σοδειά του βορρά

Πέντε ποιητικά έργα με πυκνή γραφή, φιλοσοφικούς στοχασμούς και πολιτικό περιεχόμενο.

Επιλογή-παρουσίαση Παναγιώτης Γούτας

Πέντε ποιητικά έργα από τον βορρά, καρποί ώριμης γραφής, που εκφράζουν φιλοσοφικούς αλλά και πολιτικούς προβληματισμούς. 

...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΦΑΚΕΛΟΙ