bookcrossing

Της Ελπίδας Πασαμιχάλη

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού μετατρέπεται στο κυνήγι ενός βιβλίου! Που σε αρκετές περιπτώσεις κρύβει ένα θησαυρό. BookCrossing, ένα συναρπαστικό διεθνές παιχνίδι

με πολλές συμμετοχές, που έχει έλθει στην Ελλάδα και αντέχει στο χρόνο. Κεντρικό του σύνθημα «Ελευθερώστε τα βιβλία σας»! Δώστε τους την ευκαιρία να περιπλανηθούν από την ασφάλεια της βιβλιοθήκης στην κίνηση του δρόμου, να ανεβούν σε λεωφορεία, να μπουν στο μετρό, να ταξιδέψουν με πλοία, να κάνουν νέες γνωριμίες με ανύποπτους περαστικούς, να αγαπηθούν ξανά, να έχουν ακόμη μία και δύο και τρεις και τέσσερεις ευκαιρίες στη ζωή τους! Αν λοιπόν τύχει να συναντήσετε ένα βιβλίο σε κάποιο παγκάκι, σε μία στάση, σε ένα καρτοτηλέφωνο, μην βιαστείτε να σκεφτείτε ότι κάποιος το ξέχασε εκεί, διότι μπορεί κάποιος να το άφησε μόνο και μόνο να το βρείτε….

Η άποψη ότι προορισμός των βιβλίων δεν είναι να μαζεύουν σκόνη σε κάποιο ράφι, αλλά να κυκλοφορούν ελεύθερα από χέρι σε χέρι και να διαβάζονται από όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται, είναι η κεντρική ιδέα του BookCrossing. Μια ιδέα που ξεκίνησε «καλπάζοντας» από τις ΗΠΑ, διέσχισε τον Ατλαντικό, πέρασε στην Ευρώπη και έφτασε στην Ελλάδα, όπου βρήκε πολλούς θαυμαστές και ρίζωσε. Φέτος η Ελληνική Κοινότητα BookCrossing (www.bookcrossing.com) διοργανώνει το 5ο Ελληνικό Συνέδριο BookCrossing στη Θεσσαλονίκη 21- 24 Μαΐου 2010. Η διαδικασία εγγραφής έχει αρχίσει ήδη μέσω της ιστοσελίδας www.bookcrossing.gr και είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τις εργασίες του Συνεδρίου, ενώ εκεί θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

bookcrossing2Το περίεργο είναι πως ένας από τους δύο εμπνευστές αυτής της «βιβλιοδρομίας» ή «σκυταλοδρομίας βιβλίου» όπως αποδίδεται στα ελληνικά το BookCrossing, ήταν ένας άνθρωπος με επαγγελματική θητεία στο χώρο του διαδικτύου. Πρόκειται για τον Ron Hornbaker που ήταν επιχειρηματίας software, όταν το 2001 του ήλθε η ιδέα για το «κυνήγι του βιβλίου». Ερεύνησε τα websites που δίνουν οδηγίες στους χρήστες να ακολουθήσουν τα ίχνη άλλων αντικειμένων και δημιούργησε το bookcrossing.com. Σήμερα σε αυτό το μανιώδες κυνηγητό των βιβλίων έχουν επιδοθεί 846.652 άνθρωποι (περίπου 1 δις!) από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο!

Από τα πρώτα μέλη του bookcrossing στην Ελλάδα η Άννα Βάρνα από τη Λάρισα γράφτηκε στην ομάδα το Μάιο του 2002 και έχει δωρίσει 87 βιβλία. Όπως δηλώνει: «Το πρώτο βιβλίο που «απελευθέρωσα» ήταν «Ο κλόουν» του Heinrich Bell, ένα πολύ αγαπημένο βιβλίο που το είχα δύο φορές. Το βιβλίο μου που ταξίδεψε πιο μακριά ήταν το «Medusa» του Michael Dibdin, που έφτασε στη Νορβηγία! Είχα ένα κόλλημα αρχικά, ότι δεν θέλω να χαρίζω τα βιβλία, να τα χάνω, αλλά σιγά-σιγά γιατρεύομαι! Τον τελευταίο καιρό αγοράζω βιβλία ειδικά για το bookcrossing , όταν μου αρέσει κάποιο και θέλω να το μοιραστώ.»

Πολλές και διασκεδαστικές οι ιστορίες που υπάρχουν πίσω από κάθε «απελευθέρωση» βιβλίου. Ο 29χρονος Θοδωρής που έχει απελευθερώσει 125 βιβλία, διηγείται μία από αυτές. «Το πρώτο βιβλίο που απελευθέρωσα ήταν το «Πού καιρός» της Ισμήνης Καπαντάη. Ήμουν σε ένα παγκάκι στην πλατεία Αριστοτέλους και καθόταν δίπλα μου μια γιαγιά με τσεμπέρι, η οποία μου είπε «γιατί το άφησες εδώ, δίπλα είναι ο κάδος» και λέω «όχι, το άφησα για να το βρει κάποιος» (ντρεπόμουν κιόλας αφού ήταν το πρώτο release) και τότε η γιαγιά άρχισε να φωνάζει «Χασίσια! Χασίσια! Θα φωνάξω την αστυνομία! Περίμενε! Πείμενε!» και βγάζει το κινητό! Η ίδια γιαγιά βρίζει την ξαδέλφη μου όποτε τη βλέπει, είναι μια από τις πιο γραφικές φιγούρες στην πόλη».

 

 

Ακολουθήστε την bookpress.gr στο Google News και διαβάστε πρώτοι τα θέματα που σας ενδιαφέρουν.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της: Παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων

«Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της: Παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη στο πλαίσιο διήμερων εκδηλώσεων

Η «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο πλαίσιο των διήμερων εκδηλώσεων «Η Σητεία γιορτάζει τον ποιητή της» παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Η Αρετούσα και ο Ερωτόκριτος» βασισμένη στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, στο Πολύκεντρο Δήμου Σητείας στην Κρήτη. ©Στράτος Καλαφάτης.

...
Πέθανε ο Πορτογάλος συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες: Από το ψυχικό τραύμα του πολέμου στη μεγάλη λογοτεχνία

Πέθανε ο Πορτογάλος συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες: Από το ψυχικό τραύμα του πολέμου στη μεγάλη λογοτεχνία

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο συγγραφέας Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους συγγραφείς της Πορτογαλίας. Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε ο εκδοτικός του οίκος. Στα ελληνικά βιβλία του έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Πόλις και τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Επιμέλεια: Book Press...

«Συναντήσεις με συγγραφείς»: Κύκλος εκδηλώσεων της Εταιρείας Συγγραφέων και του ΕΑΠ – Αλέξης Πανσέληνος και Γιώργος Μαρκόπουλος οι πρώτοι καλεσμένοι

«Συναντήσεις με συγγραφείς»: Κύκλος εκδηλώσεων της Εταιρείας Συγγραφέων και του ΕΑΠ – Αλέξης Πανσέληνος και Γιώργος Μαρκόπουλος οι πρώτοι καλεσμένοι

Η Εταιρεία Συγγραφέων και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου συνδιοργανώνουν τον κύκλο εκδηλώσεων «Συναντήσεις με συγγραφείς», όπου μέλη της ΕΣ μιλούν για την τέχνη της γραφής στον χώρο του ΕΑΠ στην Αθήνα. Πρώτοι καλεσμένοι, ο πεζο...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

«Παιδική λογοτεχνία» του Αλεχάντρο Σάμπρα (κριτική) – Η ωριμότητα ως αμφιβολία, ως αμηχανία, ως παιχνίδι

«Παιδική λογοτεχνία» του Αλεχάντρο Σάμπρα (κριτική) – Η ωριμότητα ως αμφιβολία, ως αμηχανία, ως παιχνίδι

Για το βιβλίο του Αλεχάντρο Σάμπρα (Alejandro Zambra) «Παιδική λογοτεχνία» (μτφρ. Αχιλλέας Κυριακίδης, εκδ. Ίκαρος). «Ένα βιβλίο που καταφέρνει να αποδώσει με ακρίβεια και σπάνια ηθική διαύγεια το τι σημαίνει να συνυπάρχεις με ένα παιδί».

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος ...

«Ο Μεγάλος Ρέι» & «Βούτυρο» – Παχυσαρκία, τοξικές σχέσεις, νέες (σ)τάσεις απέναντι στην οικογένεια

«Ο Μεγάλος Ρέι» & «Βούτυρο» – Παχυσαρκία, τοξικές σχέσεις, νέες (σ)τάσεις απέναντι στην οικογένεια

Για τα μυθιστορήματα «Ο Μεγάλος Ρέι» (μτφρ. Άκης Παπαντώνης, εκδ. Κίχλη) του Μάικλ Κίμπαλ (Michael Kimball) και «Βούτυρο» (μτφρ. Άννα Παπασταύρου, εκδ. Πατάκη) της Ασάκο Γιουζούκι (Asako Yuzuki).

Γράφει η Αγγελική Σπηλιοπούλου

  ...

«Οι Άγγλοι καταλαβαίνουν το μαλλί» της Έλεν Ντε Γουίτ (κριτική) – Σατιρίζοντας τον εκδοτικό χώρο και το εμπόριο του τραύματος

«Οι Άγγλοι καταλαβαίνουν το μαλλί» της Έλεν Ντε Γουίτ (κριτική) – Σατιρίζοντας τον εκδοτικό χώρο και το εμπόριο του τραύματος

Για τη νουβέλα της Έλεν Ντε Γουίτ (Helen DeWitt) «Οι Άγγλοι καταλαβαίνουν το μαλλί» (μτφρ. Μαριλένα Καραμολέγκου, εκδ. Δώμα). Εικόνα: Ο πίνακας της Μαίρη Κάσατ «Young mother sewing».

Γράφει η Ιωάννα Φωτοπούλου 

Δι...

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

«Εξάντληση» της Άννα Καταρίνα Σάφνερ (προδημοσίευση)

«Εξάντληση» της Άννα Καταρίνα Σάφνερ (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση της εισαγωγής του βιβλίου της Άννα Καταρίνα Σάφνερ [Anna Katharina Schaffner] «Εξάντληση – Ένα αντίδοτο στο burnout» (μτφρ. Φωτεινή Βλαχοπούλου), το οποίο θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις Gutenberg.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Η Ελληνική Επανάσταση» του Γιάννη Κοτσώνη (προδημοσίευση)

«Η Ελληνική Επανάσταση» του Γιάννη Κοτσώνη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από το βιβλίο του Γιάννη Κοτσώνη «Η Ελληνική Επανάσταση – Η βίαιη γέννηση του έθνους-κράτους» (μτφρ. Μιχάλης Δελέγκος), το οποίο κυκλοφορεί στις 4 Μαρτίου από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

...
«Υφάντρα» της Μαρίας Ξυλούρη (προδημοσίευση)

«Υφάντρα» της Μαρίας Ξυλούρη (προδημοσίευση)

Προδημοσίευση αποσπάσματος από τη νουβέλα της Μαρίας Ξυλούρη «Υφάντρα», η οποία θα κυκλοφορήσει στις 3 Μαρτίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Επιμέλεια: Κώστας Αγοραστός

Ολόγυρά της απλώνονταν λόφοι, κι άλλοι λόφοι, από πάνω ουρανός καταγάλανος, από ...

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις για το Ιράν, τον αντισημιτισμό, την ελευθερία

Τι διαβάζουμε τώρα; 15 δοκίμια, μελέτες, αναλύσεις για το Ιράν, τον αντισημιτισμό, την ελευθερία

Δώδεκα νέα βιβλία και τρεις σημαντικές επανεκδόσεις non fiction: Πολιτική επικαιρότητα, ιστορία, επιστήμη, φιλοσοφία και σημαντικές βιογραφίες, μεταξύ άλλων.

Γράφει η Φανή Χατζή

Μια επιλογή από τα πρώτα μη μυθοπλαστικά βιβλία του 2026, αλλά και λί...

Διαβάζουμε ποίηση: 27 ποιητικές συλλογές – Δημιουργοί που πέρασαν στην ιστορία και νέες φωνές

Διαβάζουμε ποίηση: 27 ποιητικές συλλογές – Δημιουργοί που πέρασαν στην ιστορία και νέες φωνές

Είκοσι επτά ποιητικές συλλογές απ' όλο το φάσμα της σύγχρονης εκδοτικής παραγωγής που κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα. Μεταφρασμένη και ελληνική ποίηση, καταξιωμένοι δημιουργοί και νέες φωνές αρθρώνουν, ο καθένας και η καθεμιά, τον δικό τους λόγο. 

Γράφει ο Διονύσης Μαρίνος

...
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη γεωπολιτική, την ιατρική, τη λογοτεχνία: Τέσσερις μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη διαμορφώνει τη γεωπολιτική, την ιατρική, τη λογοτεχνία: Τέσσερις μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων

Τέσσερις πρόσφατες μελέτες και μία ανθολογία διηγημάτων αναμετρώνται με τα μεγάλα ερωτήματα των καιρών μας που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη: πώς αυτή επηρεάζει τις γεωπολιτικ...

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Newsletter

Θέλω να λαμβάνω το newsletter σας
ΕΓΓΡΑΦΗ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

06 Φεβρουαρίου 2026 ΣΙΝΕΜΑ

Είδαμε το «Sirat» του Όλιβερ Λάσε (κριτική) – Ο κόσμος ως προθάλαμος του Άδη

Για την ταινία του Όλιβερ Λάσε (Oliver Laxe) «Sirat», που έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες και είναι υποψήφια για

ΦΑΚΕΛΟΙ